poznan56 mozna bylo jak Maryla, mozna bylo jak Mikolajska 25.06.08, 00:45 Pani Maryla wybrala kariere i kompromis z komuna; niech odpowie przed wlasnym sumieniem. Wybitna artystka teatralna Halina Mikolajska zdecydowala stanac w obronie przesladowanych i wiezionych i zaplacila za to wysoka cene. Pani Maryla nie mogla nie wiedziec, o metodach SB - jezeli dzis moze spokojnie spac to jej sprawa. Zreszta nie ona jedna. Mozna tu wymienic "pierwsza dame polskiej piosenki" Irene Santor, Slawe Przybylska i szereg innych nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
budapest Niepolityczne wybryki 25.06.08, 01:32 nie zazdroszczę jej porsche. ale i tak jest hipokrytką i "sprytni" umie przywłaszczyć piosenki (melodie) innych Wykonawców... Odpowiedz Link Zgłoś
pikdama Niepolityczne wybryki 25.06.08, 01:39 Przeczytalam tylko jedna strone i mam dosyc Pani wywiadu... "Kiedys zyla pani biednie jak wszyscy"; dzisiaj je pani wiecej (co widac) a pare dzieci, dzieki pani pelnej gebie, umrze z glodu... Tacy to wlasnie bezduszni rzadza teraz swiatem... Niech wam koscia... Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Niepolityczne wybryki 27.06.08, 23:55 To weź tyłek w troki i sama nakarm te dzieci, jak ci tak żal. K..., co za naród. Sami najsprawieliwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
hughmark1 Niepolityczne wybryki 25.06.08, 01:39 Pani Marylo... zawsze bylas i bedziesz pierwsza piosenkarka PRL-u, prosze przestan udawac kogos kim nie bylas, a wlasnie bylas i zawsze pozostaniesz muza PRL'u... teraz przyszedl czas aby przejsc na emeryture i moze Kiszczak sie do niej dorzuci jesli masz za malo... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Niech pani śpiewa , a daruje sobie wywiady 25.06.08, 01:40 Ta skłonność to dzielenia się własnymi refleksjami to dramat wielu zdolnych ludzi. Do nich wpisuje się pani Maryla ? Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Ludzie, a idzcie po rozum do glowy... 25.06.08, 02:52 ...tak, tak. A jesli nie do wlasnej, to chociaz posluchajcie, co mowia dorosli. Czy w latach 1945- 1989 nie bylo w Polsce zycia kulturalnego. Czy po Doledze- Mostowiczu pojawila sie od razu Grochola ? Nie bylo Rozewicza, Kusniewicza, Szymborskiej, Stachury, Komedy, Kulki , Ochmana, Holoubka, Wajdy ? Czy te nazwiska to relikty PRL-u, wspolpracownicy systemu ? Ludzie, jak bylo zapytajcie Glowy- Janusza Glowackiego. Pozdrowienia z Nowego Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Eastsider, to ofiary reformy edukacji 25.06.08, 23:06 Po Dołędze-Mostowiczu nic nie było, bo nauczyciele zwykle kończą naukę historii i literatury na 20-leciu międzywojennym. Po prostu - nie mają czasu. Bo w gimnazjum jest to samo, co w podstawówce, a w liceum - to samo, co w gimnazjum. Do II wojny rzadko docierają. Więc nie wiedzą, ani co to był faszyzm, ani co to jest demokracja. W dodatku w szkołach i mediach zapanowała "polityka historyczna", wedle której Naród (przez duże "N") nic, tylko zwalczał komunizm, a ci którzy nie zwalczali - to kolaboranci. Cenckiewicz i Gontarczyk, to też ofiary takiej wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
yanhowah Niepolityczne wybryki 25.06.08, 04:03 NIE WIERZE CO MOWI RODOWICZ ANI W JEDNO SLOWO,,,I MAM POWOD,,,,I ONA TO WIE Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 Lepiej jak spiewa niz jak gada 25.06.08, 06:59 Co mialo znaczyc to zdanie o koniukturalnych opozycjonistach? Po cholere to mowi Maryla co znala Kiszczaka i spala z Jaroszewiczem. Niech zostanie muza PRL-u nie musi teraz stawac sie narzedziem politycznej manipulacji Adasia Jakaly. Juz widze Kiszczaka odrywa oczy od instrukcji topienia ksiezy i widzi Maryle. Maryla prezy biust i zalotnie przerwaca oczyma. Co tam u Andrzeja pyta general z usmiechem. Marylka ja mam prosbe. Niech Pani wali rsto z mostu gwiazdom sie nie odmawia. No coz spiewala i spiewa wg. mnie dobrze albo nawet bardzo. Czy teraz jej spiewaczy autorytet ma posluzyc do pognebienia PiS-u i upudrowania PRL-u? Po cholere! Okazuje sie, ze trudniej bylo lizac wladzy dupe niz lezec w kosciele - jakby nie bylo nic po srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolaszyszkowska Niepolityczne wybryki 25.06.08, 07:42 Chwała Maryli Rodowicz za to, że nie próbuje sie "podczepiac" pod ówczesne bunty polityczne, tylko po prostu mówi, jak to wyglądało z jej punktu widzenia. Nie udaje jak inni znani artyści !!! Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Niepolityczne wybryki 25.06.08, 08:15 Autentycznie babona lubię, choć "Złota Maryla", czy "Marysia biesiadna" to były obciachy. No, ale nie pierwsze i nie ostatnie zapewne, bo Rodowicz genialnie wyczuwa gdzie jest kasa i nie ma zahamowań jeśli chodzi o kształtowanie swojej kariery, czy to w kapitalizmie, czy PRL. Tak więc, lubię ją za ileś tam piosenek, za profesjonalizm itd. itp. Ale kiedy czytam jak to cierpiała, że nie mogła śpiewać protest songów, jak inni i że miała przez to trudniej od nich, mogę tylko się śmiać i tracić część tej dwukrotnie już wypomnianej sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzmowiacyni Re: Niepolityczne wybryki 25.06.08, 08:58 Trochę z innej beczki - Zastanawiam się ilu ówczesnych opozycjonistów kibicowało polskim piłkarzom, siatkarzom innym sportowcom. Ilu wzruszeń, emocji i radości dostarczali Polakom te pupilki reżimu - sportowcy (74', 82', 76', 78') w tych latach piłkarze i siatkarze świecili triumfy. 99,9 procent spoleczenstwa oglądało to w tv, dlaczego nie wylaczali tv, kto witał polaków po powrotach z wielkich imprez. Też chciałem kiedys ukrzyzować ludzi pokroju rodowicz, co nie zmienia faktu, ze maleszka to mega menda Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.iwa Niepolityczne wybryki 25.06.08, 10:27 Dziekuje pani Marylo ,ze nie lezala pani krzyzem tylko spiewala.Mialaby pani niezle odlezyny.W kazdych warunkach czlowiek moze zrobic cos dobrego ! Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Niepolityczne wybryki Maryli Rodowicz 25.06.08, 10:48 Gazetka coś usiłuje ugrać. Nie obchodzi mnie obściskiwanie się piosenkarki z Fidelem, bo to nie Rodowicz była prezydentem ani redaktorem opiniotwórczych mediów. www.rp.pl/artykul/153554.html Dwudziestokilkuletni fotograf z „Wyborczej” opowiadał mojej znajomej o doskonałym redaktorze Maleszce, do którego ustawiają się kolejki gazetowych autorów. Zwróciła mu więc uwagę, że ten wybitny redaktor był także agentem SB. – No, i ma jeszcze taką fascynującą przeszłość – podsumował fotograf. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko.ono Niepolityczne wybryki 25.06.08, 11:00 niezatapialna Maryla to wyraz tandety tamtych czasow prowizorka ktora przetrwala do naszych Odpowiedz Link Zgłoś
drzewo72 Niepolityczne wybryki Maryli Rodowicz 25.06.08, 11:22 oj marylko, niby mialas hity w zyciu... a jednak taka zawsze byłas jednoczesnie pusta.. do napełnienia... trzeba ci było pisac teksty.. tworzyc muzyke... niestety kicha.. nie szanuje takich "produktów" bez filozofii.. dla mnei artysta robi wszystko od poczatku do konca sam wspoirajac sie co najwyzej innymi a nie odwrotnie. i Te wszystkie pioropusze na głowie i leginsy na pupie... dosc..! Odpowiedz Link Zgłoś
elizatka Re: Niepolityczne wybryki Maryli Rodowicz 25.06.08, 22:10 Taaak. Lepiej byloby gdyby Maryla pisała teksty o tym jak cieżko żyć, a Agnieszka Osiecka poszla na emeryturę... jakaś straszna bzdura. Artysta estradowy jest artystą, bo ma charyzmę i potrafi nadac sens słowom i muzyce, odbijając je w zwierciadle własnych doświadczeń. Zostawmy wiersze poetom, a muzykę kompozytorom! S'il vous plait Odpowiedz Link Zgłoś
sajm Niepolityczne wybryki Maryli Rodowicz 25.06.08, 11:32 Biedna piosenkarka, w 70-latach miała używane porsche... I długo je spłacała... Kpi czy o drogę pyta? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Fajna gadka: 25.06.08, 11:40 Fajna gadka: - miałam używany samochód - ale to był Porsche - tak ale się ciągle psuł - ale Porsche się nie psują - ale ten się psuł... i tak w kółko Marylo. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Niepolityczne wybryki 25.06.08, 12:00 Maryla powiedz kogo bzyknęłaś! Który był najlepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
kociarz_umyslu Niepolityczne wybryki 25.06.08, 12:06 buhahah zbuntowana wewnętrznie, wieź ty kobieto daj już spokój, heheheh no trudni sie było buntować jak sie żyło w PRL-u jak w raju , jezdziło Porsche i miało cały motłoch w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
bog.imperator.pragi Niepolityczne wybryki Maryli Rodowicz 25.06.08, 12:20 Jak to się mówi "Marylka jest w porządku". Ja nie przepadam za jej głosem, strasznie biesiadnie mi się kojarzy, jak słyszę "Kolorowe jarmarki" czy "Małgośkę" to mam ochotę zabić niczym Tusk Howarda Webba, ale kurczę...babka ma jakiś styl, nie można jej tego odmówić. A że nie prowadziła ludu na barykady i nie zwalała murów jak Kaczmarski czy też nie kontentowała rzeczywistości jak Riedel? Rany, nie musiała. Ktoś musiał w tym szarym PRL-u zapewnić ludziom po prostu trochę radości, rozrywki, czegoś do odprężenia się. I dobrze, że nigdy nie miała innych ambicji, a jeszcze lepiej, że nie próbuje tego teraz wmawiać, wzorem Rosiewiczów rożnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Niepolityczne wybryki Maryli Rodowicz 25.06.08, 14:20 Masz racje...,ale,po jaka cholere,laduje ludowi TAKIE brednie?!- Jaroszewicz by jej nie przelecial,przelecial by inna... Odpowiedz Link Zgłoś
super-madonna Marylka ! Bój się Boga, który chyba cię opuścił !! 25.06.08, 12:26 Takie brednie wygadywać ! A w chałturkach dla Gierka to ja uczestniczyłem, jako twój sobowtór !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Normalna "gwiazda"... 25.06.08, 14:13 Swietnie bajeruje...-tylko daty,marki samochodow,adresy,zarobki sie nie zgadzaja...-Zapomniala o Jaroszewiczu ? Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Trzymać jak Maryla! 25.06.08, 15:29 Żeby rzetelnie i uczciwie ocenić Marylę Rodowicz trzeba być jej rówieśnikiem (lub niemal) i znać jej życie oraz karierę artystyczną nie tylko z przekazów lub powierzchownych opinii. Ja, osobiście, uważam, że Maryla Rodowicz zarówno jako człowiek jak i artystka jest wzorem godnym naśladowania. Nie wyidealizowanym "obrazkiem", ale żywym, pełnokrwistym człowiekiem, nie pozbawionym wad, ale pełnym zalet i talentów, który w warunkach licznych ograniczeń osiągnął bardzo wiele zyskując zarówno wysoką rangę artystyczną jak i uwielbienie tzw. szerokiej publiczności. I choć nie znamy się osobiście, to o zaletach jej charakteru bardzo dobrze świadczy autobiograficzna książka M. Rodowicz, wydana w połowie lat 90. pt."Niech żyje bal". Jest to lektura zarówno ciekawa jak i imponująca skromnością oraz życzliwością wobec ludzi, co w środowisku artystycznym nie jest zjawiskiem częstym. Jednym słowem: TAK TRZYMAĆ, PANI MARYLO! Odpowiedz Link Zgłoś
somatico Prawie wszyscy artyści to prostytutki 25.06.08, 16:31 Taki zawód. Jedni więcej drudzy trochę mniej lecz prostytuują się prawie wszyscy. Dlaczego prawie ? Ponieważ jest kilka wyjątków jak np. Sid Vicious czy Ian Curtis ale oni umarli młodo i nie zdążyli się sprzedać. To co świadczy o wielkości danego artysty to szczerość powodująca iż potrafi się on przyznać do powyższego faktu. Pani Maryli Rodowicz najwyraźniej jej brakuje dlatego dla mnie zostanie tylko PRL-wską piosenkarką która podobnież buntowała sie wewnętrznie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: jest tu pewna ignorancja 25.06.08, 17:10 ...nieznajmość tytułów własnych piosenek. Nie "Wsiąść do pociągu" tylko "Remedium", nie "Lezę pod gruszą" tylko "Święty spokój". Odpowiedz Link Zgłoś
elizatka Re: jest tu pewna ignorancja 25.06.08, 22:30 Jeżeli nazywasz swoją córeczkę Niunia, to nie znaczy, że nie wiesz jak ma na imię Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elizatka Niepolityczne wybryki 25.06.08, 22:24 Kto nigdy w życiu, z myślą o zwykłym przetrwaniu trudnych czasów, nie zrobił czegoś wbrew swojej lub zbiorowej ideologii, czy to 20 lat temu czy przez ostatni rok, nich pierwszy rzuci kamień... Odpowiedz Link Zgłoś