Dodaj do ulubionych

BIENEK, BALLESTREM, CARO,

28.04.02, 22:22
Reden, Kalide i inni.
Mile zaskoczony bylem faktem, ze na domie rodzinnym Horsta Bienka umieszczono
tablice ku jego czci, no i ulice tez nazwano z jego nazwiskiem, mysle ze
Ballestrem i Caro tez ja dostana.
Obok Willi Caro jest ul.Studzienna, ta sie juz predestynuje na zmiane nazwy.
Wniosek zlozylem.
Dla Ballestremow jest za mala, ale mysle, ze BIURO RADY ZARZADU MIASTA znajdzie
cos odpowiedniego, np. jakis PLAC Grafow von Ballestrem.

Obserwuj wątek
    • emerson Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, 28.04.02, 22:51
      ballest napisał(a):

> Obok Willi Caro jest ul.Studzienna, ta sie juz predestynuje na zmiane nazwy.
      > Wniosek zlozylem.
      > Dla Ballestremow jest za mala, ale mysle, ze BIURO RADY ZARZADU MIASTA znajdzie
      > cos odpowiedniego, np. jakis PLAC Grafow von Ballestrem.
      Hmmm czy to nie za duże żądania? Skoro nawet dla prymasa Wyszyńskiego trudno było
      znaleźć odpowiednią ulicę...
    • Gość: Pieron Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.02, 22:52
      mosz na mysli ta tablica ?

www.zso4.gliwice.pl/gleiwitz/bienek.htm
      • Gość: Ballest Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.02, 22:56
        Hmmm czy to nie za duże żądania? Skoro nawet dla prymasa Wyszyńskiego trudno
        było
        znaleźć odpowiednią ulicę...

Co zrobil Wyszynski dla Gliwic ????, czekam na odpowiedz????

• Gość: Ballest Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.02, 22:57
          Ja genau, ta uech miou na mysli ;-)))
          • Gość: Pieron Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.02, 23:03
            aze Ci palec ze wrazynia ze "z" na "u" sjechou! HE,HE!
            • ballest Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, 28.04.02, 23:39
              No widzisz, ale to bou emerson winny.
        • emerson Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, 28.04.02, 23:43
          Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Hmmm czy to nie za duże żądania? Skoro nawet dla prymasa Wyszyńskiego trudno
          > było znaleźć odpowiednią ulicę...
          > Co zrobil Wyszynski dla Gliwic ????, czekam na odpowiedz????
          Ja nie twierdzę że coś konkretnego dla Gliwic uczynił. Wydaje mi się jednak że
          Jego postać jest bliższa społeczeństwu niz ród Ballestremów, a mimo to nazwanie
          ulicy Jego imieniem wzbudzało kontrowersje. Tak więc Plac von Ballestremów mógłby
          sie też spotkać z niechęcią (poczynając od takiej do zmiany dokumentów). Może
          rozgłoszenie zasług Grafów dla miasta by pomogło, ale w Katowicach chciano
          ochrzcić ulicę imieniem przedwojennego burmistrza i na razie się nie udało.
          • ballest Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, 28.04.02, 23:55
            Np. Wille Caro podarowal Graf miastu w 1934 roku.
            Ulic Wyszynskiego jest napewno wiecej w Polsce, Ballestremow napewno nie, byc
            moze w Rudzie Slaskiej???
            • emerson Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, 29.04.02, 00:08
              ballest napisał(a):

> Np. Wille Caro podarowal Graf miastu w 1934 roku.
              > Ulic Wyszynskiego jest napewno wiecej w Polsce, Ballestremow napewno nie, byc
              > moze w Rudzie Slaskiej???
              Sprawdziłem- niestety nie ma... A jak w ogóle zareagowali urzędnicy na
              złożenie wniosku?

• Gość: Ballest Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.02, 05:42
                Bylem bardzo mile zaskoczony, sekretarka Prezydenta byla bardzo uprzejma i
                powiem mila.Nie robila w tym kierunku zadnych przeszkod i mi nawet nr.-telefonu
                do tej "Rady Zarzadu Miasta" podala.
                • Gość: Pieron Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.02, 16:06
                  No to je zech richtich ciekawy. Stowiom 10 : 1, co nic z tego niy klapnie. Jak
                  przegrom to Ballest mo u mie dobro flaszka.
        • Gość: mesco Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.ub.uni-leipzig.de 29.04.02, 17:23
          a co wedlug ciebie tepy slonzaku zrobil Hitler, Goebbels itd. dla Gliwic?

Zalozyl Hitler osobiscie Hitlersee?

> Hmmm czy to nie za duże żądania? Skoro nawet dla prymasa Wyszyńskiego trudno
          > było
          > znaleźć odpowiednią ulicę...
          >
          > Co zrobil Wyszynski dla Gliwic ????, czekam na odpowiedz????
          >

• Gość: Ignor Re: BIENEK, BALLESTREM, CARO, IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.02, 17:57
            • Gość: piotlik RÓŻEWICZ, ZAGAJEWSKI, KORNHAUSER IP: *.warsnet.trzepak.pl 29.04.02, 19:01
              Skoro padła propozycja dotycząca BBC (Bienek, Ballestrem, Caro) to ja proponuję
              wyżej wymenioną trójcę. Oni również mają swoje zasługi dla Gliwic i
              przysięgam...nie mniejsze od Ballestrema. A w ogóle po co ta licytacja zasług
              Ballest? Czy może to przejaw megalomanii ?!?! Już nawet nie wystarcza
              sympatyczna uliczka w centrum Gliwic (czyt: Studzienna). Wobec tego może
              zmieńmy nazwę ul.Zwycięstwa na Ballestremstrasse ? A może pójdźmy
              dalej...Ballestdorf albo Ballestburg ?

p.s. potraktuj ten wpis z przymróżeniem oka :-).

pozdrawiam
              • ballest Re: RÓŻEWICZ, ZAGAJEWSKI, KORNHAUSER 29.04.02, 19:18
                Nie wiem czy RZK wiecej zrobili do ROZWOJU GLIWIC jak Caro i Ballestrem,
                Studzienna to powinna nosic nazwe Caro , to wlasnie on byl posiadaczem Herminy
                i fabryki drutu (Pieron!!! ,Twej Herminy) a Ballestromowie placili miastu
                Gliwice ze wszystkich Firm najwiecej podatku.
                • Gość: Pieron Re: RÓŻEWICZ, ZAGAJEWSKI, KORNHAUSER IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.02, 20:07
                  Toc wiym, a Hermina to dou jyj po od niego kobiycie.
                  • Gość: Ballest Re: do piotlika IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.02, 22:32
                    A może pójdźmy dalej...Ballestdorf albo Ballestburg ?

TO MOZECIE PO MOJEJ SMIERCI ZROBIC ;-)*
                    • Gość: Ballest Re: do piotlika IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 15.05.02, 13:28
                      W maju 08.05.2002 rozpatrywano moje podanie , podobno zostane pisemnie
                      powiadomiony.
                      Jestem bardzo ciekaw, czy pozytywnie albo negatywnie.

pyrsk
                      • michi3 Re: do piotlika 15.05.02, 13:38
                        Ballest juz wie, ale przypominam innym ze w Rudzie Sl. mamy juz ulice
                        Ballestremow.
                        • Gość: Ballest Re: do piotlika IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.05.02, 18:07
                          ballest napisał(a):

> Np. Wille Caro podarowal Graf miastu w 1934 roku.
                          > Ulic Wyszynskiego jest napewno wiecej w Polsce,
                          Ballestremow napewno nie, byc
                          > moze w Rudzie Slaskiej???
                          Sprawdziłem- niestety nie ma... A jak w ogóle
                          zareagowali urzędnicy na
                          złożenie wniosku?

Ale Ballestromowie placili swoje podatki w GLIWICACH, nie wiem czy ten fakt
                          zarzad miasta uwzglednil, ale poczekam, zobacze.Przypuszczam, ze osiagnalem
                          tylko 50% tego co chcialem, a dla mnie to jest 100% porazka.

• Gość: jacko Re: do piotlika IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 15.05.02, 19:03
                            Ballest czy jak ci tam postnazisto,chyba upadłeś na głowe i to mocno jeżeli
                            proponujesz nazwać ulice jakimś piepszonym krojcogiem w tak fanatycznie polskim
                            mieście jak Gliwice.Takie pomysły możesz rzucac po okolicznych wiochach gdzie
                            pełno jeszcze "Ślazaków" marzących o powrocie Wielkiej Rzeszy.Gliwice zaś jeśli
                            tego nie wiesz to miasto przyjezdnych przeważnie ze Lwowa lub centralnej dla
                            których jakis Horst czy Balestromm kojarza sie z prusactwem lub hitlerowcem
                            • ballest Re: Do Jacko, co nie wie w jakim miescie mieszka 15.05.02, 19:57
                              Nie prowokuj, ulica Horsta Bienka juz w Gliwicach istnieje, a Ballestremowie
                              byli zalozycielami partii Centrum, co walczyla o to zeby religia na Slasku tez
                              w polskim jezyku nauczana byla.
                              Nie dyskutuje z kims, co nie wie co pisze, KTO TU MARZY O POWROCIE III
                              Rzeszy ????
                              Tylko rozgladnij sie i pokaz te zabytki polskiej kultury, moze Sikornik co???
                              • ballest Re: Do Jacko, co nie wie w jakim miescie mieszka 28.05.02, 22:08
                                Musze przyznac, ze dziennie ogladam, czy dostalem poczte z Gliwickiego UM, ale
                                nic, bede musial tam osobiscie pojechac, moze dostane co najmniej ustna !!!
                                Byc moze, Pan Jarzebowski czasu nie ma !!!! ???

• Gość: Ballest Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.06.02, 18:42
                                  Od Pana Frankiewicza dostalem juz odpowiedz,- moj wniosek przekazano wg
                                  kompetencji Radzie miejskiej w Gliwicach.
                                  Zdziwilo mnie to troche, bo z innych zrodel dowiedzialem sie, ze o8.05.2002 juz
                                  moj wniosek rozpatrywano.
                                  Przypominam, ze Oskar Caro jest pochodzenia zydowskiego a Rod Ballestremow
                                  wloskiego.
                                  Nadal wierze w to , ze Rada Miejska przychylnie ustosunkuje sie do mojego
                                  podania.
                                  • michi3 Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. 05.06.02, 15:52
                                    Jak juz mowilem ul. Ballestremow w Rudzie Sl. miesci sie troche na uboczu.
                                    Jednak teraz sie to zmieni, gdyz planowane jest przy niej usytuowanie
                                    Powiatowego Urzedu Pracy :)

Nie wiem czy wiesz Ballest ze mamy tez ulice Karola Goduli i Joanny Gryzik
                                    (von Schomberg-Godulla).
                                    W wieku 6 lat odziedziczyla ona prawie cala fortune Godulli a pozniej zostala
                                    zona hrabiego Schaffgotscha. Byli oni poza Donnersmarckami i Ballestremami
                                    jednymi z najwiekszych przemyslowcow na Slasku.
                                    • ballest Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. 05.06.02, 18:56
                                      michi3 napisał(a):

> Jak juz mowilem ul. Ballestremow w Rudzie Sl. miesci sie troche na uboczu.
                                      > Jednak teraz sie to zmieni, gdyz planowane jest przy niej usytuowanie
                                      > Powiatowego Urzedu Pracy :)
                                      >
                                      > Nie wiem czy wiesz Ballest ze mamy tez ulice Karola Goduli i Joanny Gryzik
                                      > (von Schomberg-Godulla).

Historie Godulli znam, bo jest to tez trocha historia Ballestremow, ale jak chyba
                                      zauwazyles w Rudzie sie "godou" a w Gliwicach "mowi", a jak wiesz ze w moich
                                      posilowaniach z "Gliwiczan" nikt mnie nie poparl, moze przez kwiaty Matti ale
                                      oprocz niego NIKT.Taki jest stosunek dzisiejszych mieszkancow do historii
                                      Gliwic.Mysle ze przyszle pokolenia to zmienia , ale to nie zmieni faktu, ze
                                      dzisiejsi mieszkancy "Tchorzami" sa i swego cienia nie sa wstanie przeskoczyc.
                                      Oni widza we wszystkich poczynianiach co od nich nie wyszly PROWOKACJE, a szkoda,
                                      bo to jest znowu jedna z przeszkod, ktora nas dzieli.
                                      • meg_s Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. 05.06.02, 20:07
                                        ballest napisał(a):

> ...jak wiesz ze w moich posilowaniach z "Gliwiczan" nikt mnie nie poparl

to nareszcie choć wiem o co się obraziłeś :-(
                                        • ballest Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. 05.06.02, 21:03
                                          Tak, Meg, masz racje, wlasnie od Ciebie troszeczke wiecej poparcia oczekiwalem,
                                          ale nie gniewam sie na Ciebie (czytaj Was), bo mysle, ze w Europie Wasze dzieci
                                          bede z innej strony ta historie widzialy i byc moze Wasz stosunek do historii
                                          Gliwic potepialy.
                                          Z drugiej strony musze przyznac, ze to wlasnie Wy juz maly poczatek w tym
                                          kierunku robicie, Wasi ojcowie by sie na to nie zdobyli.
                                          Jat to sie mowi , juz widac swiatlo na koncu tunelu!!!
                                          • meg_s Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. 05.06.02, 21:20
                                            kładę to na karb Twojego osobistego stosunku do sprawy Ballestremów - ja się
                                            akurat zaangażowałam w sprawę cmentarza hutniczego - i też mnie nie poparłeś
                                          • Gość: Pokpinka dzis prawdziwych Polakow juz niema IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.02, 21:28
                                            niestety nie odnosi sie to do calego "towarzystwa" - a jest to tylko minimum
                                            jakiego wymagaja zasady normalnosci.
                                            na tyle na ile sie orientuje stworzyli oni osobne polskie forum i robia Ciebie
                                            w balona.
                                            na ich miejscu wstydzila bym sie nie tylko przed ich dziecmi, ale i przed samym
                                            soba.
                                            • Gość: Ballest Re: dzis prawdziwych Polakow juz niema IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.06.02, 21:47
                                              do Pokpinka:
                                              Za to ich tez skrytykowalem, a Ty tego nie zrobiles.

Meg jak Cie mam podpierac ???(moze watek przeoczylem) ale na Cmentarzu
                                              Hutniczym bylym i nawet zdjecia zrobilem, z drugiej strony nie wiem czy tam
                                              mozna jeszcze cos ratowac, to wyglada okroooooooooooooooopnie!!!!
                                              Ty mieszkasz blizej Prezydenta Miasta, zrob sobie Termin, on Cie przyjmnie.
                                              Oczywiscie nie z pustymi rekami tylko z konceptem, co i jak, to jest przeciez
                                              Twoj zawod, a jak Cie znam Ty znajdziesz czas na wszystko.!!!
                                              Na moje poparcie mozesz liczyc!!!
                                              • Gość: ona Re: dzis prawdziwych Polakow juz niema IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.02, 21:52
                                                zrobilam, zrobilam
                                                • Gość: Ballest Re: dzis prawdziwych Polakow juz niema IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.06.02, 22:00
                                                  Ta napisz w jakim watku ????
                                              • meg_s Re: dzis prawdziwych Polakow juz niema 05.06.02, 22:37

> Meg jak Cie mam podpierac ???

pomyśl - Ty też nie udzielałeś wskazówek czego i od kogo oczekujesz, a teraz masz
                                                za złe

> ...zrob sobie Termin, on Cie przyjmnie.
                                                > Oczywiscie nie z pustymi rekami tylko z konceptem, co i jak,

spóźnione rady - jestem o wiele dalej do przodu
                                                • Gość: Ballest Re: dzis prawdziwych Polakow juz niema IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.06.02, 22:43
                                                  To napisz, jak daleko jestes, moze sie czegos naucze !!!!
                                                  Czekam.
                                                  • meg_s Re: dzis prawdziwych Polakow juz niema 07.06.02, 14:07

> Czekam.

dotarło?

• Gość: Ee Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: 157.158.202.* 06.06.02, 09:25
                                        Oj Ballest! NIGDY nie poprę pomysłu zmiany nazwy ulicy, bez względu na to na
                                        czyją korzyść miałaby sie odbyc. Nawet jakby ktos chcial nazwac ulice moim
                                        imieniem, tez zaprotestuje. Czy wiesz ile taka zmiana kosztuje? to nie tylko
                                        zmiana tabliczek, to byłoby zbyt proste. W Gliwicach zamyka sie przedszkola,
                                        dyrektorzy Domow Dziecka żebrza po firmach, aby ich podopieczni nie umarli z
                                        glodu, bezrobotni dostają po 50 zł na miesiac zasiłków - bo kasa miejska pusta,
                                        ale bedziemy zmieniac nazwy ulic. Tak samo wpieniła mnie zmiana na Kardynała
                                        Wyszynskiego, zreszta sadze, że ten wielki człowiek nie byłby zadowolony z
                                        obciążania jego osobą pustej kasy miejskiej. Najpierw uporządkujmy
                                        teraźniejszosc, a potem spokjnie poznajmy i pogódzmy sie z przeszłoscią
                                        • Gość: Ballest Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 06.06.02, 10:18
                                          Ee, ale powstawaja tez nowe ulice, te musza tez jakas nazwe otrzymac, a wiec,
                                          to napewno nie jest trudno, a tyle Fory to znowu nie kosztuje, wybacz.
                                          Z tym Wyszynskim, to tez nie potrzebowali znmieniac (choc dalej nie wiem co on
                                          do Gliwic dobrego zrobil, Radioa Maryja???) tylko jakas nowa nazwac.
                                          • Gość: pytajnik Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: 80.48.41.* 06.06.02, 11:25
                                            > Ee, ale powstawaja tez nowe ulice, te musza tez jakas nazwe otrzymac, a wiec,
                                            > to napewno nie jest trudno, a tyle Fory to znowu nie kosztuje, wybacz.

Autor: ballest@poczta.gazeta.pl
                                            Data: 28-04-2002 22:22
                                            Obok Willi Caro jest ul.Studzienna, ta sie juz predestynuje na zmiane nazwy.
                                            Wniosek zlozylem.
                                            Dla Ballestremow jest za mala, ...

to jak w koncu - zlozyles wniosek o zmiane Studziennej? czy szukasz nowej ulicy?
                                          • Gość: Ee Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: 157.158.202.* 06.06.02, 12:23
                                            Niestety, w związku z tym, że budownictwo mieszkaniowe upadło, inwestorzy nie
                                            przybywają, przemysł padł - miasto się nie rozwija!!! Nie powstają nowe ulice,
                                            i wszelkie ruchy nazw odbywają się u nas wyłącznie na zasadzie zmian nazw
                                            obecnie istniejacych. W dodatku nie pyta sie nawet mieszkancow o zdanie!! I
                                            zmiana na Wyszynskiego spowodowala gwaltowne protesty "uszczesliwionych " na
                                            sile. Ale jak zwykle nasza wladza ma zdanie mieszkancow w dupie, wiec nic te
                                            protesty nie dały.
                                            • Gość: Ballest Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 06.06.02, 12:55
                                              Studzienna sie najbardziej na ulice Caro nadaje, dalej tak uwzam !!!, o tym ja
                                              nie ale decyduje, po za tym na studziennej nie mieszka duzo ludzi, bo to
                                              malutka uliczka.
                                              • Gość: Ee Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: 157.158.202.* 06.06.02, 14:24
                                                I każ tym wszystkim ludziom zmienić dowody osobiste, wpisy w ewidencji ludności
                                                i dane w Urzędzie Skarbowym. Wszystkie firmy co tam są muszą zmienić wpisy w
                                                rejestry gospodarcze lub sądowe księgi handlowe, wpisy w Urzędzie Skarbowym,
                                                pieczątki, druki, wizytówki i reklamy. Zapłacisz za to z własnej kieszeni?
                                                • Gość: Ballest Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 06.06.02, 15:10
                                                  Zalezy jaka to suma, ale moge zrobic.
                                                  • ballest Re: Dzieki Panie Prezydencie za odp. z dnia 24.05. 06.06.02, 20:09
                                                    Dzisiaj dostalem odpowiedz od Przewodniczacego Rady Miejskiej, Pana Zdzislawa
                                                    Goliszewskiego, musze przyznac bardzo dyplomatyczna (teraz wiem, dlaczego sie
                                                    tylu politykow z Gliwic wywodzi), ale "jeszcze nie jest po ptokach".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka