Dodaj do ulubionych

popękane ściany

04.09.10, 09:56
Witam, czy komuś z sąsiadów VP popękały ściany w mieszkaniu. W budynku C2 w
całym pionie pękła ściana. Jeszcze nie wiem czy to jest wada konstrukcyjna,
czy po prostu osiadanie budynku
Obserwuj wątek
    • grana01 Re: popękane ściany 04.09.10, 15:52
      Ostatnio na skutek dużych deszczy i źle zabezpieczonego dachu zalało nam mieszkanie do wymiany
      elewacja nad oknem balkonowym i do odmalowania jedna ściana w dużym pokoju. Pęknięć nie
      zaobserwowaliśmy, ale przy kolejnej wizycie napewno zwrócimy i na to uwagę.

zelasko
      A możesz podać, gdzie dokładne pojawiło się pęknięcie?
      • zelasko Re: popękane ściany 05.09.10, 00:03
        ściana pękła w kuchni, jest to pęknięcie od sufitu do podłogi, poleciało
        zygzakiem po spoinach, na początku myślał, że to tylko u mnie , i czekałam na
        ekipę która w ramach reklamacji miała poprawić pęknięcie, ale jest to chyba
        grubsza sprawa bo zebrała się komisja która stwierdziła że to nie tylko u mnie ,
        ale w całym piomie i trzeba skuć tynk
    • guliwer80 Re: popękane ściany 06.09.10, 15:16
      U mnie tez w jednym z pokoi poleciało pęknięcie od sufitu na maxa w dół.
      ale fuszerka .......
      • 33blue Re: popękane ściany 06.09.10, 16:38
        drodzy, nie załamujcie mnie, jak to pęknięcie od sufitu na maxa w dół, zgłaszaliście to gh? czy ktoż z gh się wypowiadał na ten temat, co zamierzają z ty zrobić?
        • przyborp Re: popękane ściany 06.09.10, 17:11
          Witam,

Nie ma się czym przejmować, w każdym nowym budynku przy osiadaniu pękają tynki, każdy wnosi glazurę, podłogi, meble itd to są tony towaru. Ściany mogą pękać nawet kilka lat. GH ma obowiązek poprawiać pęknięcia do końca okresu rękojmi. Proponuję zgłosić do pani Z. :-)

Pozdrawiam
          • green_zelus Re: popękane ściany 06.09.10, 20:05
            Owszem, jest się czym przejmować. W tym przypadku osiedle posadowione jest na płycie garażowej, więc osiadanie jest rozkładane na całą płytę, bynajmniej powinno być. Przy tego typu konstrukcjach, jeśli coś takiego się dzieje, i to przy znikomym obciążeniu, to już nie jest sprawa - "nie ma się czym przejmować".
            Jednym słowem GRATULUJĘ.
            POZDRAWIAM
            • przyborp Re: popękane ściany 06.09.10, 22:12
              Tak dla sprostowania - chodziło mi o powierzchniowe pęknięcia tynku - tylko takie zaobserwowaliśmy do tej pory. Jeśli ktoś chce się przejmować ma do tego prawo. Nie ma na razie dowodów na to żeby były wady konstrukcyjne dlatego proponuje trzymać się faktów i nie wywoływać znów paniki, już za dużo jej było na tym forum.
              Oczywiście że komfort to nie jest ale pęknięcia tynków zdarzają się w każdym nowym bloku i porównując z innymi osiedlami i tak tego jest niewiele. I oby tak dalej.
              • green_zelus Re: popękane ściany 07.09.10, 04:34
                Dzień dobry!
                Pytanie - pękła ściana, czy tynk?
                To chyba można stwierdzić.
                Poza tym dziwne, aby chociażby tynk poszedł po całości, w pionie. Fakt, różnie bywa.
                Jeśli panika jest argumentowana, to trzeba panikować, lepiej teraz niż przymykać oko na ważne sprawy i mówić - "a jakoś to będzie, przecież na innych osiedlach też tak jest".
                Moim zdaniem jest to błędne myślenie, ponieważ to my, kupujący przez takie postępowanie dajemy ciche przyzwolenie na fuszerki dewelopera.
                Mnie też to denerwuje, że PRAWIE na każdym kroku trzeba wszystkiego pilnować i domagać się czegoś co jest odgórnie należne - jeśli druga strona wywiązała się z umowy.
                Tak, trzymajmy się faktów, które każda jednostka spostrzega inaczej i NIE RÓBMY PANIKI!
                MIŁEGO dnia.
                • zelasko Re: popękane ściany 08.09.10, 20:58
                  u mnie w mieszkaniu będą skuwać tynk, mają zakładać siatkę i ponownie tynkować, taka jest decyzja VP,
    • antoniv Re: popękane ściany 08.09.10, 21:28
      Popekane sciany? BEDA JESZCZE BARDZIEJ! Firma wykonujaca windy bedzie poszerzac szyby windowe- dzwigi nie pasuja !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka