puszek40 05.04.11, 16:42 Witam, kto dostał jakiekolwiek pismo tj. powiadomienie w sprawie zmiany ceny, ze względu na zmianę stawki Vat? W akcie końcowym zażyczą sobie dopłatę różnicy Vat-u. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruq_1 Re: Vat 05.04.11, 16:46 Witam. Wszyscy, ktorzy zapłacili całość przed 2011 rokiem nie muszą się obawiać żadnych dopłat z tytułu zmiany stawki VAT, ponieważ obowiązek podatkowy, zarówno dla klientów jak i dla dewelopera, powstał w roku dokonania płatności i wystawienia faktur. Odpowiedz Link Zgłoś
puszek40 Re: Vat 07.04.11, 16:29 Tak, ale czy dostałeś już fakturę Vat na to co zapłaciłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Vat 07.04.11, 16:47 Tak. VP miał obowiązek wystawienia faktury po każdej transzy. Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Vat 07.04.11, 18:21 faktury powinieneś dostać niewiele czasu po tym jak wpłaciłeś pieniądze. oczywiście jeśli wpłaciłeś 100% kwoty, poza tym w aneksie do umowy która już jakby to powiedzieć nie została dotrzymana powinieneś mieć wpis o tym że to developer bierze na siebie odpowiedzialność za podwyżkę vat. no bo przecież jakby się wyrobił w terminach to nie było by problemu z vat'em :) :) nie później niż do końca roku 2010 miały być akty notarialne, czyli sprawa z tą investycją miała by zostać zamknięta, ale nie udało się i to developer ponosi za to odpowiedzialność, walcz o swoje :) no chyba że w umowie miałeś późniejszy termin niż koniec 2010 roku. o podwyżce vat było mówione sporo czasu przed końcem roku, można bylo wpłacić kasę, doctać faktury i nie przejmować się podwyżką vat. teraz pozostaje ci tylko walczyć o swoje, a jest o co. no bo przecież po co wywalać pieniądze które są naliczone z nietwojej winy, winę ponosi developer. dopilnuj aby taki zapis znalazł się w aneksie i akcie notarialnym Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Vat 07.04.11, 19:08 Małe sprostowanie morpheus33, w umowach wszyscy mamy zapisy, że to my pokrywamy różnice wynikającą ze zmiany stawki VAT. W takiej sytuacji mamy też prawo do odstąpienia od umowy, bez konsekwencji dla nas. Jeżeli ktoś wpłacił 100% przed 2011 rokiem to nie ma się czym martwić, jednak Ci, którzy tego nie zrobili mogą mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: Vat 07.04.11, 19:42 Co do zapisu to Kruq ma racje ale pamietajmy, ze to TYLKO 1 PROCENT od niezaplaconej kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Vat 07.04.11, 20:30 doomina, bez urazy ale matematyka mówi sama za siebie co do tego 1% mieszkanie - koszt 400 000 tyś 10% tej kwoty to 40 000 tyś 1% kwoty mieszkania to 4 000 zł ja nie dał bym tyle za to że developer zawalił sprawę, to jest problem wyłącznie developera trzeba walczyć o swoje Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: Vat 08.04.11, 01:25 Nie czuję się urażona bo nawet dla mnie nie jest problemem obliczenie 1% z dowolnej kwoty :) :) ale uważam , że każdy zapis w umowie rządzi się swoimi prawami... i błędnym myśleniem jest fakt, że jak GH nie zapłacił należnej rekompensaty za opóźnienia to można nie płacić różnicy VAT-u. Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Vat 08.04.11, 16:21 nie w tym rzecz. w mojej umowei też jej zapis że to ja poniosę koszty ewentualnej podwyżki vat, ale umowa wygasła z ostatnim dniem 2010 roku, w połowie tutego został mi zaproponowany aneks w którym wzmianka o vacie została zmieniona. czyli że developer bierze na siebie opłaty związane z podwyżką vat o to właśnie nmi chodziło :) Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Vat 07.04.11, 20:27 spoko, no to teraz ja coś dodam, w zwiazku z rekompensatą od developera, jednym z punktów aneksu była zmiana zapisu w umowie przedwstępnej (paragrafu wraz w punktami) dotyczącej stawek vat. nie wiem jak pozostali, ale ja dostałem taką propozycję. wydaje mi się że to może zostać zaproponowane pozostałym mieszkańcom :) czy nie został wam przesłany aneks do umowy w którym coś takiego było przedstawione ? Odpowiedz Link Zgłoś
puszek40 Re: Vat 08.04.11, 16:36 Morpheus, czy mógłbyś mi to przesłać co dostałeś od Gethouse? puszek40@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Vat 08.04.11, 17:03 zrobiłem obraz z pliku pdf (który dostałem od gh) oto link (któryś napewno otworzy się): img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/ [URL=http://img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/][IMG]http://img98.imageshack.us/img98/341/aneks.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/][IMG]http://img98.imageshack.us/img98/341/aneks.th.jpg[/IMG][/URL] Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Vat 08.04.11, 17:08 w tym likny są informacje od GH w ktrych widaż że: - zmiana vat nie dotyczy mieszkańca - nie trzba dopłacać do większej powierzchni lokalu img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś