05.04.11, 16:42
Witam, kto dostał jakiekolwiek pismo tj. powiadomienie w sprawie zmiany ceny, ze względu na zmianę stawki Vat? W akcie końcowym zażyczą sobie dopłatę różnicy Vat-u.
Obserwuj wątek
    • kruq_1 Re: Vat 05.04.11, 16:46
      Witam. Wszyscy, ktorzy zapłacili całość przed 2011 rokiem nie muszą się obawiać żadnych dopłat z tytułu zmiany stawki VAT, ponieważ obowiązek podatkowy, zarówno dla klientów jak i dla dewelopera, powstał w roku dokonania płatności i wystawienia faktur.
    • puszek40 Re: Vat 07.04.11, 16:29
      Tak, ale czy dostałeś już fakturę Vat na to co zapłaciłeś?
      • kruq_1 Re: Vat 07.04.11, 16:47
        Tak. VP miał obowiązek wystawienia faktury po każdej transzy.
        • morpheus33 Re: Vat 07.04.11, 18:21
          faktury powinieneś dostać niewiele czasu po tym jak wpłaciłeś pieniądze. oczywiście jeśli wpłaciłeś 100% kwoty,

poza tym w aneksie do umowy która już jakby to powiedzieć nie została dotrzymana powinieneś mieć wpis o tym że to developer bierze na siebie odpowiedzialność za podwyżkę vat. no bo przecież jakby się wyrobił w terminach to nie było by problemu z vat'em :) :)

nie później niż do końca roku 2010 miały być akty notarialne, czyli sprawa z tą investycją miała by zostać zamknięta, ale nie udało się i to developer ponosi za to odpowiedzialność,
          walcz o swoje :)

no chyba że w umowie miałeś późniejszy termin niż koniec 2010 roku. o podwyżce vat było mówione sporo czasu przed końcem roku, można bylo wpłacić kasę, doctać faktury i nie przejmować się podwyżką vat.

teraz pozostaje ci tylko walczyć o swoje, a jest o co. no bo przecież po co wywalać pieniądze które są naliczone z nietwojej winy, winę ponosi developer. dopilnuj aby taki zapis znalazł się w aneksie i akcie notarialnym
          • kruq_1 Re: Vat 07.04.11, 19:08
            Małe sprostowanie morpheus33, w umowach wszyscy mamy zapisy, że to my pokrywamy różnice wynikającą ze zmiany stawki VAT. W takiej sytuacji mamy też prawo do odstąpienia od umowy, bez konsekwencji dla nas.
            Jeżeli ktoś wpłacił 100% przed 2011 rokiem to nie ma się czym martwić, jednak Ci, którzy tego nie zrobili mogą mieć problem.
            • doomina Re: Vat 07.04.11, 19:42
              Co do zapisu to Kruq ma racje ale pamietajmy, ze to TYLKO 1 PROCENT od niezaplaconej kwoty.
              • morpheus33 Re: Vat 07.04.11, 20:30
                doomina, bez urazy ale matematyka mówi sama za siebie

co do tego 1%

mieszkanie - koszt 400 000 tyś
                10% tej kwoty to 40 000 tyś

1% kwoty mieszkania to 4 000 zł

ja nie dał bym tyle za to że developer zawalił sprawę, to jest problem wyłącznie developera
                trzeba walczyć o swoje
                • doomina Re: Vat 08.04.11, 01:25
                  Nie czuję się urażona bo nawet dla mnie nie jest problemem obliczenie 1% z dowolnej kwoty :) :) ale uważam , że każdy zapis w umowie rządzi się swoimi prawami... i błędnym myśleniem jest fakt, że jak GH nie zapłacił należnej rekompensaty za opóźnienia to można nie płacić różnicy VAT-u.
                  • kruq_1 Re: Vat 08.04.11, 01:39
                    Otóż to :-)
                  • morpheus33 Re: Vat 08.04.11, 16:21
                    nie w tym rzecz. w mojej umowei też jej zapis że to ja poniosę koszty ewentualnej podwyżki vat, ale umowa wygasła z ostatnim dniem 2010 roku, w połowie tutego został mi zaproponowany aneks w którym wzmianka o vacie została zmieniona.
                    czyli że developer bierze na siebie opłaty związane z podwyżką vat
                    o to właśnie nmi chodziło :)
            • morpheus33 Re: Vat 07.04.11, 20:27
              spoko, no to teraz ja coś dodam,
              w zwiazku z rekompensatą od developera, jednym z punktów aneksu była zmiana zapisu w umowie przedwstępnej (paragrafu wraz w punktami) dotyczącej stawek vat.
              nie wiem jak pozostali, ale ja dostałem taką propozycję.
              wydaje mi się że to może zostać zaproponowane pozostałym mieszkańcom :)

czy nie został wam przesłany aneks do umowy w którym coś takiego było przedstawione ?
              • puszek40 Re: Vat 08.04.11, 16:36
                Morpheus, czy mógłbyś mi to przesłać co dostałeś od Gethouse?
                puszek40@hotmail.com
                • morpheus33 Re: Vat 08.04.11, 17:03
                  zrobiłem obraz z pliku pdf (który dostałem od gh)

oto link (któryś napewno otworzy się):
                  img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/
                  [URL=http://img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/][IMG]http://img98.imageshack.us/img98/341/aneks.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/][IMG]http://img98.imageshack.us/img98/341/aneks.th.jpg[/IMG][/URL]
                  • morpheus33 Re: Vat 08.04.11, 17:08
                    w tym likny są informacje od GH w ktrych widaż że:
                    - zmiana vat nie dotyczy mieszkańca
                    - nie trzba dopłacać do większej powierzchni lokalu

img98.imageshack.us/i/aneks.jpg/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka