rembert 10.07.06, 15:33 Może to szumnie powiedziane, ale wybrałem się ze znajomkami zwiedzić pojezierze zielonkowskie, nawet sympatyczne te glinianki. Ponoć jedna z nich ma nawet borowinę, zatem kąpiel jest niemalże uzdrowiskowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cnet Re: Okoliczne jeziora 10.07.06, 15:48 dobry temat - proponuje zadac pytanie - gdzie - powiedzmy w promieniu 50km od Zabek - sa jakies sensowne jeziorka/zalewy/etc... robert. Odpowiedz Link Zgłoś
marczef1 Jezioro Zdworskie - nie polecam. 10.07.06, 17:03 No może trochę w szerszym rozumieniu słowa "okolice", ale realtywnie blisko, ponad 100km od Ząbek. Postanowiłem sprawdzić, głównym "za" było to, że jezioro. Niestety klimat porównywalny z zalewem Zegrzyńskim. Szukam dalej czegoś na jedniodniowy wypad za miasto nad wodę. R Odpowiedz Link Zgłoś
gooroo2 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 08:28 Jak dojechać na te Glinki. Czy jest tam tłoczno? Mozna zaparkować? Jest jakaś plaża? Woda czysta? Odpowiedz Link Zgłoś
pablowskixxx Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 08:36 witam ja odkryłem niedawno kąpielisko w Kącku, jakieś 20 km od Ząbek w kierunku na Mińsk Mazowiecki jest to parę jeziorek (chyba wyrobisko po kopalni piasku) teren ogrodzony, dużo piachu, czysta woda, knajpka z tym co potrzeba - fajnie tam jechać z dziećmi parking 5 zł + wstęp 8 zł - trochę drogo ale warto pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
zosinek2 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 16:04 Zielonkowskie glinianki czyli "glinki" to ponad 20 ha lustra wody. Jest strzeżona piaszczysta plaża (oprócz tego - trawiasta),boiska do siatkówki plażowej, czysta woda i spory parking (niestrzeżony). Polożenie- na końcu ulicy Wolności czyli wylocie lokalnej drogi przez Kobylkę (Maciolki) do Wolomina. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon26 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 16:23 a ja polecam rzekę BUG - jedzie sie przez Serock,potem na most w kierunku Wyszkowa i zjeżdża sie z trasy po ok 5km(może troszkę mniej...) w prawo:) Ogólnikowo to przedstawiłem,bo ja ze swoim 2 osobowym zespołem jechaliśmy rowerami z Legionowa,do Serocka,a potem na łódkę i wpłynęliśmy do Buga... -plaża na dużej długości,czysty piasek,a głębokość wody idealna dla starszych dzieci-przy moich 178cm woda siegała mi do piersi:) -przy brzegu przechadzał sie dorodny RAK! wniosek-CZYSTA WODA:) Pozdrawiam i polecam! w ten weekend pewnie też tak pojedziemy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dragon26 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 18:12 aha...przepraszam,ale w sumie temat był o jeziorach,a ja tu z rzeką wyskakuję... no ale naprawdę warto:) -polecam również miejscowość KULIGÓW,też nad Bugiem-właśnie jedę tam za 20min wykąpać się i połapać rybki:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mzkz Re: Okoliczne jeziora 12.07.06, 17:07 Tak Bug jest rzeczywiście dobrym pomysłem. Trzeba jednak uważać - jest rzeką zdradliwą. Mam też propozycję rzeki Liwiec, która wpada do Bugu w miejscowości Kamieńczyk (okolice Wyszkowa około 50km drogą na Białystok). Nawet u ujcia do Bugu jej głębokość nie przekracza kikudziesięciu centymetrów. Ma to tą zaletę, że bez większej obawy może w niej kąpać się nawet kikuletnie dziecko. W miejscu gdzie ostatnio byłem woda sięgała ledwo łydek. Co do raków jako wyznacznika czystości wody, to niestety mam złe wieści. Obecnie raki żyją nawet w Wiśle i innych nawet brudniejszych rzekach. Tak się składa, że są to raki amerykańskie, które skutecznie wypierają nasze rodzime czystolubne raki polskie. :o(( Odpowiedz Link Zgłoś
libromante Re: Okoliczne jeziora - rzeka Liwec 12.07.06, 19:59 Jadąc za Wołomin, w okilicach Tłuszcza (z resztą można sprawdzić dokładnie na mapie) jest prześliczna rzeka Liwiec. Jest tam bardzo dużo kąpielisk, morzna podjechać blisko brzegu samochodem, łatne tereny. Teren niestety nie jest zaopatrzony w ratownika ale za to jest wymarzony na weekendowy wypad by poplażować lub łowić rybki. Odległość jakieś 30-40 km. Odpowiedz Link Zgłoś
holyy1 Kraszew 13.07.06, 13:04 Po drodze do Tłuszcza pomiedzy Klembowem a Kruszem jest wyrobisko z którego kiedyś brał zwir Dromex(?) na budowe obwodnicy Radzymina. W chwili obeznej jest tam całkiem ciekawe jeziorki Odpowiedz Link Zgłoś
1polspeed Re: Kraszew 25.05.14, 09:24 Podbijam temat.. Czy powyższe "zbiorniki wodne" można w dalszym ciągu polecić, czy od czasu założenia wątku coś sie zmieniło? A może ktoś jest w stanie dodać coś nowego? Odpowiedz Link Zgłoś