Dodaj do ulubionych

Okoliczne jeziora

10.07.06, 15:33
Może to szumnie powiedziane, ale wybrałem się ze znajomkami zwiedzić
pojezierze zielonkowskie, nawet sympatyczne te glinianki. Ponoć jedna z nich
ma nawet borowinę, zatem kąpiel jest niemalże uzdrowiskowa.
Obserwuj wątek
    • cnet Re: Okoliczne jeziora 10.07.06, 15:48
      dobry temat -
      proponuje zadac pytanie - gdzie - powiedzmy w promieniu 50km od Zabek - sa
      jakies sensowne jeziorka/zalewy/etc...

robert.
    • marczef1 Jezioro Zdworskie - nie polecam. 10.07.06, 17:03
      No może trochę w szerszym rozumieniu słowa "okolice", ale realtywnie blisko,
      ponad 100km od Ząbek.
      Postanowiłem sprawdzić, głównym "za" było to, że jezioro. Niestety klimat
      porównywalny z zalewem Zegrzyńskim.
      Szukam dalej czegoś na jedniodniowy wypad za miasto nad wodę.
      R
    • gooroo2 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 08:28
      Jak dojechać na te Glinki. Czy jest tam tłoczno? Mozna zaparkować? Jest jakaś
      plaża? Woda czysta?
      • pablowskixxx Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 08:36
        witam
        ja odkryłem niedawno kąpielisko w Kącku, jakieś 20 km od Ząbek w kierunku na
        Mińsk Mazowiecki
        jest to parę jeziorek (chyba wyrobisko po kopalni piasku)
        teren ogrodzony, dużo piachu, czysta woda, knajpka z tym co potrzeba - fajnie
        tam jechać z dziećmi
        parking 5 zł + wstęp 8 zł - trochę drogo ale warto
        pozdr

• zosinek2 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 16:04
        Zielonkowskie glinianki czyli "glinki" to ponad 20 ha lustra wody. Jest
        strzeżona piaszczysta plaża (oprócz tego - trawiasta),boiska do siatkówki
        plażowej, czysta woda i spory parking (niestrzeżony). Polożenie- na końcu ulicy
        Wolności czyli wylocie lokalnej drogi przez Kobylkę (Maciolki) do Wolomina.
        • dragon26 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 16:23
          a ja polecam rzekę BUG - jedzie sie przez Serock,potem na most w kierunku
          Wyszkowa i zjeżdża sie z trasy po ok 5km(może troszkę mniej...) w prawo:)
          Ogólnikowo to przedstawiłem,bo ja ze swoim 2 osobowym zespołem jechaliśmy
          rowerami z Legionowa,do Serocka,a potem na łódkę i wpłynęliśmy do Buga...
          -plaża na dużej długości,czysty piasek,a głębokość wody idealna dla starszych
          dzieci-przy moich 178cm woda siegała mi do piersi:)
          -przy brzegu przechadzał sie dorodny RAK! wniosek-CZYSTA WODA:)

Pozdrawiam i polecam!
          w ten weekend pewnie też tak pojedziemy:))
          • dragon26 Re: Okoliczne jeziora 11.07.06, 18:12
            aha...przepraszam,ale w sumie temat był o jeziorach,a ja tu z rzeką wyskakuję...
            no ale naprawdę warto:)
            -polecam również miejscowość KULIGÓW,też nad Bugiem-właśnie jedę tam za 20min
            wykąpać się i połapać rybki:)

Pozdrawiam.
          • mzkz Re: Okoliczne jeziora 12.07.06, 17:07
            Tak Bug jest rzeczywiście dobrym pomysłem. Trzeba jednak uważać - jest rzeką
            zdradliwą. Mam też propozycję rzeki Liwiec, która wpada do Bugu w miejscowości
            Kamieńczyk (okolice Wyszkowa około 50km drogą na Białystok). Nawet u ujcia do
            Bugu jej głębokość nie przekracza kikudziesięciu centymetrów. Ma to tą zaletę,
            że bez większej obawy może w niej kąpać się nawet kikuletnie dziecko. W miejscu
            gdzie ostatnio byłem woda sięgała ledwo łydek.
            Co do raków jako wyznacznika czystości wody, to niestety mam złe wieści.
            Obecnie raki żyją nawet w Wiśle i innych nawet brudniejszych rzekach. Tak się
            składa, że są to raki amerykańskie, które skutecznie wypierają nasze rodzime
            czystolubne raki polskie. :o((
    • libromante Re: Okoliczne jeziora - rzeka Liwec 12.07.06, 19:59
      Jadąc za Wołomin, w okilicach Tłuszcza (z resztą można sprawdzić dokładnie na
      mapie) jest prześliczna rzeka Liwiec. Jest tam bardzo dużo kąpielisk, morzna
      podjechać blisko brzegu samochodem, łatne tereny. Teren niestety nie jest
      zaopatrzony w ratownika ale za to jest wymarzony na weekendowy wypad by
      poplażować lub łowić rybki. Odległość jakieś 30-40 km.
      • holyy1 Kraszew 13.07.06, 13:04
        Po drodze do Tłuszcza pomiedzy Klembowem a Kruszem jest wyrobisko z którego
        kiedyś brał zwir Dromex(?) na budowe obwodnicy Radzymina. W chwili obeznej jest
        tam całkiem ciekawe jeziorki
        • 1polspeed Re: Kraszew 25.05.14, 09:24
          Podbijam temat..
          Czy powyższe "zbiorniki wodne" można w dalszym ciągu polecić, czy od czasu założenia wątku coś sie zmieniło?
          A może ktoś jest w stanie dodać coś nowego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka