leloop 05.07.10, 22:50 z serii kwiatkow murolubnych, czy będziesz wiedziała co to jest za ślicznotek ? miał piękny ceglasto pomarańczowy kolor. nie byłabym sobą gdybym sobie paru odnóżek nie wzięła, posadziłam w piachu nieomalże i chyba się przyjmują :) większe zdjęcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: identyfikacja - Horpyna do tablicy 06.07.10, 07:06 Obecna! Wygląda mi to na jastrzębiec pomarańczowy. Lubi piach i łatwo się rozsiewa. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: identyfikacja - Horpyna do tablicy 06.07.10, 07:08 Aha, nazwa łacińska to hieracium aurantiacum. Odpowiedz Link
leloop Re: identyfikacja - Horpyna do tablicy 06.07.10, 08:38 Horpyno, jesteś Wielka, choć być może niedużego wzrostu ;) tak to on jako żywy :) mówisz, ze się łatwo rozsiewa no to może mi się uda go przysposobić, bardzo bym chciała, ma piękny kolor :) czy zgodzisz się, ze utworze w nagłówku stały watek pt. Encyklopedia Roślin wg. Horpyny albo Świat Roślin wg. Horpyny ? będzie łatwiej szukać. Odpowiedz Link
yoma Re: identyfikacja - Horpyna do tablicy 06.07.10, 11:00 Co do rozsiewania: ta twoja patagońska kwitnie jak szalona, właśnie miałam dziękować :) Odpowiedz Link
leloop kolejny przypadek 02.08.10, 09:23 kolejny do identyfikacji, temu tez niewiele trzeba, szczelina w murze wystarczy a kwitnie dwukolorowo jak widać :) Odpowiedz Link
leloop Re: kolejny przypadek 05.08.10, 21:13 Gabulo, dzięki :) taki ładny kwiatuszek a taka nieapetyczna nazwę ma ;) i kto to był ten Karwiński ? to trzeba będzie zmienić tytuł posta Horpyna i Gabula do tablicy :) Odpowiedz Link
leloop Re: kolejny przypadek 05.08.10, 21:15 okazuje się, ze to przybysz z Meksyku i Ameryki Centralnej i ukochał sobie zwłaszcza Bretanię gdzie można powiedzieć rośnie już dziko :) Odpowiedz Link