hesperia1 22.12.10, 10:58 Znalazłam dziś nasiona.Data ważności wskazuje na to że niedługo będą do wyrzucenia.Wiem ze nasiona tanie,ale tam i maciejka i zioła,malwa,nagietki i wiele innych.Wyrzucać czy zostawić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: nasiona 22.12.10, 11:47 Ja bym zostawiła, pzrecież wszystkie naraz nie stracą zdolności kiełkowania. Najwyżej wysiej trochę gęsciej niż zwykle, jesli wcale nie wyjdą albo wyjdą pojedyncze - dosiej świeże, jesli wyjdą jak zwykle i będzie za gesto - przerwiesz i w przyszłości nie będziesz zawracała sobie głowy terminami wazności :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: nasiona 22.12.10, 11:59 Oczywiście, przecież maciejkę i tak się mocno przerywa, żeby nie wylegała. Zresztą nagietki też się wysiewa na miejsca stałe i przerywa. Może wystarczy nawet wtedy, jak wzejdzie połowa. Jak w ogóle nie wzejdą, to trudno. Ale od razu wyrzucać nie warto, lepiej dać im szansę. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: nasiona 22.12.10, 12:40 Zostawić. Wysiewałam takie bo szkoda mi było wyrzucić (!) i wszystkie powschodziły. Odpowiedz Link
effi007 Re: nasiona 31.12.10, 10:21 no coś ty, nie wyrzucać! w życiu! nie wszystkie nasionka mają taki okres witalności jak wskazuje 'termin przydatności' - niektóre o wiele wiele dłuższy ja mam niektóre sprzed kilku lat i spokojnie wschodzą jak chcesz mieć pewność przed wysianiem, aby wiedzieć czy dokupić nowe czy nie, to zrób sobie test na wilgotnym ręczniku Odpowiedz Link