Dodaj do ulubionych

jaskier peoniowy

15.04.11, 15:01
dostałam w doniczce kwitnący i tak sobie myślę, żeby go przeflancować do ogrodu ale nie wiem, teraz czy dopiero w maju... Marznie to?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: jaskier peoniowy 15.04.11, 16:28
      to chyba to samo co jaskier azjatycki, wiem, ze polskiej zimy nie wytrzyma, trzeba go wykopywać jesienią. wsadzać możesz teraz lub w maju. a jaki masz kolor ?
    • leloop cytat 15.04.11, 17:34
      Jaskier azjatycki jest rośliną obficie ulistnioną; liście pierzastozłożone osadznone na długich ogonkach. Pęd długości do 30-40 cm, zwykle rozgałęziony, podobnie jak liście pokryty delikatnymi włoskami. Kwiaty o średnicy 5-7 cm, pełne z zaokrąglonymi płatkami. Część podziemna to niewielka bulwa złożona z pazurków o długości 2-3 cm. Przed posadzeniem należy bulwy jaskra namoczyć przez kilka godzin w letniej wodzie.

Wielkość: 6/7
      Liczba cebul w kapersie: 10
      Wysokość: 30-40 cm
      Kwitnienie: czerwiec-lipiec
      Zastosowanie: Grupa ta znajduje zastosowanie jako roślina na kwiat cięty i do tworzenia grup ogrodowych a także do uprawy w pojemnikach, do dekoracji wnętrz.
      Sadzenie: kwiecień-maj
      Głębokość sadzenia: 5-7 cm
      Wykopywanie: wrzesień
      Uwagi: Wymaga stanowiska zacisznego, ciepłego i słonecznego; gleby piaszczysto-gliniastej, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.
      • lellapolella Re: cytat 15.04.11, 20:14
        mam żółty, kubek w kubek jak róża Austina "Graham Thomas" :)) ino nie pachnie ale ja zapachu Grahama też nie czuję, choć krążą legendy.
        O tych"pazurkach" też czytałam, tylko ten mój wyraźnie pędzony w szklarni i nie wiem, co dalej... potrzymam na tarasie chyba, po ogrodnikach przesadzę a we wrześniu będę szukać korzonków.
        Jeszcze jeden do schowania:/ Tyle, że choć mały
        aaa, dalie zaczynają cudować w piwniczce:O

Leloop, a ty masz jaskier? Bo tak pytasz o kolor, jakby ci jaka zamiana przyszłościowa chodziła po głowie...;))
        • leloop Re: cytat 15.04.11, 21:49
          mam
          ciemnożółty, czerwony, fuksjowy i blady róż. nowe nabytki ale jak mi się stado powiększy to się chętnie podzielę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka