Dodaj do ulubionych

co robić z trawą ?

20.06.11, 17:06
Po dziadkach została działka - dosyć spora - tak ze 4 tys m2. Nic tam nie ma oprócz paru brzózek i trawy, w ciągu ostatnich kilku lat dookoła pobudowali się nowi mieszkańcy.

Przez kilka lat sąsiedzi zapewniali nam bieżące koszenie (mieli stado kóz). Kozy odwidziały się sąsiadom, więc w tym roku poszukaliśmy pana, który ma niedaleko małą stadninę. Niech zabiera ten cały pokos jeśli mu się przyda (trawa skoszona w piątek).
Dzisiaj miał przyjść ale do tej pory ani dudu...
A co będzie jak nie przyjdzie albo przyjdzie i nie zechce wziąć (bo jednak sporo tam takich badylków, a nie tylko soczysta trawa) ? C o robić z tą skoszoną trawą proę Szanownego Towarzystwa, co robić ?
Nie mam pomysłu:/
Obserwuj wątek
    • leloop Re: co robić z trawą ? 20.06.11, 19:58
      my wszystko co skoszone (trawa, chwasty), ścięte (gałęzie) układamy na tzw. miedzy, robi się podwyższona granica terytorium, w tym sobie żyją różne stworzonka, zarasta toto jeżynami, obce maja utrudniony wstęp.
    • asta6265 Re: co robić z trawą ? 20.06.11, 20:11
      Do kompostownika z nią. A tak na przyszłość, w razie jakbyś miała kłopoty z pozbyciem się dużej ilości trawy, a wiem, że to może być duży problem, bo swego czasu kuzynka miała taki sam orzech do zgryzienia, to kupiła sobie kosiarkę z funkcją mulczowania.
      Wyguglaj sobie w necie i zobacz na czym to polega. Bardzo fajna rzecz.
      • leloop Re: co robić z trawą ? 20.06.11, 22:38
        trawa w dużej ilości, świeża może gnić w kompostowniku, najpierw trzeba ja podsuszyć, poza tym Andziaos pisze o badylach wiec pewnie zachodzi możliwość nasion.
        na 4000 m2 trzeba się sporo nabiegać z kosiarka, średnio dwa razy w miesiącu, wiem coś o tym, biegałam ... a kosiarka-traktorek to kupa kasy a tu chyba chodzi o koszenie jak najmniejszym kosztem
        • bei Re: co robić z trawą ? 20.06.11, 22:43
          Oj, mulczowac trzeba trawę niewysoką, inaczej taka masa zieloności w stanie gnilnym zagrzybi murawę.
          KOMPOSTOWAC, tylko masę zieloną mokrą trzeba przekładac czymś suchszym, gałęzie (pociete) tektura, liscie.
          Mozna zrobic pryzmę i nie zajmowac się nią, po kilku laatch i tak kompost z niej będzie.
          Nie mam innego pomysłu:(
          • lellapolella Re: co robić z trawą ? 21.06.11, 00:00
            Badylki panu nie powinny przeszkadzać, u nas facet dopasał konia po naszych kozach, które już kręciły nosem... Koń mało wybredny jest i doskonały do koszenia:)
            A jak pan się nie zjawi, to klops, niestety. Oprócz kompostowania nic mi nie przychodzi do głowy. Zrzucić na jedną kupę po podsuszeniu albo, jak radzi Bei, przełożyć grubszym materiałem. Gdzieś na uboczu, bo pryzma będzie porastać, to nieuniknione.
            Swoją drogą, masakra jakaś, żeby na skoszoną trawę nie znalazł się żaden amator... To wieś?
            • andziaos Re: co robić z trawą ? 21.06.11, 00:10
              Okolice miasta. Dookoła domki jednorodzinne. Zmulczować trudno - Leloop ma rację, że chciałabym raczej w miarę mniejszym kosztem - traktorka nie kupię - prędzej króliki na hodowlę i pasztety :D. Tyle że jak znam siebie to zostałabym z tymi królikami na tę i kolejną zimę i lato :D
              No zobaczymy jeszcze, pan dzisiaj się nie odezwał - może dlatego, że padało;)
              Ten pomysł ze składowaniem (po przesuszeniu) na pryzmę niezły ale z uwagi na okoliczne ogródki nie chciałabym psuć sąsiadom widoków:/ Chociaż jeden na granicy ze mną posadził kilka lat temu leszczyny i inne drzewka - może nie będzie mu przeszkadzać? <myślę>. Dzięki za podpowiedzi.

• leloop Re: co robić z trawą ? 21.06.11, 07:55
                Chociaż jeden na granicy ze mną posadził kilka lat temu leszczyny i inne drzewka
                to w takim razie porozrzucaj równomiernie wzdłuż tych leszczyn i drzewek, ona (ta trawa) za jakiś czas się skompostuje
            • se_nka0 Re: co robić z trawą ? 21.06.11, 06:46
              Lella... kilka(naście) lat temu amatorów na trawę było wielu, trawa była zagospodarowywana przez samych właścicieli. Koszona, zwierzaki karmione. To już odległa przeszłość. Teraz trawy porastają wszędzie, nie koszone nikomu nie potrzebne, nawet jak ktoś swój areał chce skosić - odbiorcy chętnego brak. I tak sobie rośnie i rośnie, samosiejki tworzą co rok większy las... żal patrzeć.
              • andziaos Re: co robić z trawą ? 21.06.11, 09:07
                Se_nka0,
                gdybym mieszkała tam na miejscu, to z pewnością brykałyby u mnie po podwórku ze dwie kozy. Chociażby dla samego wesołego towarzystwa a przy tym zastępczynie kosiarki:D
                Ale tak - o ile jeszcze latem mogłabym tam wpadać częściej (dłuższy dzień) o tyle zimą nie miałby się kto niebożętami zająć:/

A z trawą rzeczywiście kłopot.
                • lellapolella Re: co robić z trawą ? 21.06.11, 12:39
                  no, zmienia się, niekoniecznie na lepsze, nawet u mnie, choć wiocha głęboka, widać:( sama zresztą, też już nie mam kóz, więc i prawa, by rzucać kamieniem. Mnie zniszczyła konieczność rozmnażania, żeby mieć mleko, nie było chętnych na młode kozy, nawet za darmo a areał mam skromny, przy tym przyjaciół nie jadam;)
                  Tak sobie myślę, że lepiej przekładać ten kompost czymś, co rozkłada się z podobną szybkością, co trawa, czyli raczej tektura niż gałęzie. Po jakichś dwóch latach powinno to być gotowe do rozrzucenia wczesną wiosną na murawie.
                  • andziaos Re: co robić z trawą ? 21.06.11, 13:35
                    Dzięki, Lellapolella.

I tak chyba się skończy, bo po piątkowym koszeniu sporo popadało i zielsko już nie nadaje się dla koni (pojawił się zainteresowany i ocenił).
                    • bei co robić z trawą ?narkotykom NIE:)!!! 21.06.11, 14:39
                      • andziaos Re: co robić z trawą ?narkotykom NIE:)!!! 21.06.11, 16:23
                        :D :D może to jakaś myśl aby w przyszłym roku inna trawa tam rosła - przynajmniej było więcej chętnych do odbioru ;)
                        • andziaos autokorekta - "byłoby" miało być n/t 21.06.11, 16:24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka