05.01.12, 19:33
Wymyśliłam sobie, że chyba muszę jakieś nowe poziomki posadzić. Tym razem bezrozłogowe. Nie mam już siły na walkę z tymi, które mam. Brak siły polega głównie na tym, że wciąż mi je szkoda wyrywać. Efekt jest taki, że niedługo nie będę miała wrzosowiska tylko poziomkowisko. A jak wiecie, rodzina mię się rozmnożyła, więc gąb do wyżywienia więcej. Te rozłogowe nie są jakoś szczególnie plenne. No i pytanko do Was - macie, uprawiacie, jakąś szczególną odmianę polecacie? Siać czy kupić sadzonki? W PNOSie pełno nasion, chyba ze 3 odmiany...
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Poziomki 05.01.12, 19:49
      Nie pomogę. Mam rozłogowe. Z nasion. Bardzo mam.

A te bezrozłogowe, co się już trzy lata temu powinny zestarzeć i ciagle są, to nie wiem, co za odmiana.
    • horpyna4 Re: Poziomki 05.01.12, 19:54
      Dorkasz, pół wieku temu na działce moich rodziców były bezrozłogowe poziomki Rugia. Podobno ta odmiana wciąż istnieje, więc z czystym sumieniem polecam.
      • lellapolella Re: Poziomki 05.01.12, 19:59
        mam bezrozłogowe, ale przyznam, że nie wiem, jakie- kupiłam dwie sadzonki na rynku i rozmnożyłam je cudownie;)
        jeśli potrzebujesz kupę kup, to raczej posiej, chociaż, powiem Ci : trudno je przejeść, gdy się już zaczną, bo, podobnie jak truskawki, można zbierać codziennie
        • horpyna4 Re: Poziomki 05.01.12, 20:08
          Rugia ma dość charakterystyczne owoce: duże, pękate, z małym czubkiem. Taki trochę kształt odwróconej gruszki. No i są pyszne.
          • horpyna4 Re: Poziomki 05.01.12, 20:10
            Oczywiście duże, jak na poziomkę. Gruszkowaty to tylko kształt.
            • dorkasz1 Re: Poziomki 06.01.12, 10:13
              Pooglądałam sobie jeszcze raz te odmiany w PNOSie. Jest jakaś Regina. Ponoć duża. Może spróbować warto? Rugię ma chyba Mama mojego M. Może jej się coś wysiało?
              • yoma Re: Poziomki 06.01.12, 11:03
                gruszki na wierzbie, gruszki na poziomce, dżem gruszkowy, grucha rulez :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka