lampka_witoszowska 13.04.12, 12:14 mam zamiar zbierać - do czego zbieracie, jesli zbieracie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hesperia1 Re: deszczówka 13.04.12, 12:35 Mam krąg wielki.U nas często brakuje wody,w czasie suszy woda jest wydzielana i często już się nie załapujemy bo za późno przychodzimy na działkę.Fajna sprawa.Teraz w kręgu mamy rybki i tez będziemy musieli pomyśleć o czymś innym.pewnie jakaś beczkę plastikową kupimy. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: deszczówka 13.04.12, 14:13 Spływa mi z rynny do beczki na działce. Drugą beczkę będziemy montować. Lepsza taka woda, bo ze studni bardzo zimna i młodym roślinkom może zaszkodzić. Studni na swojej działce nie mam, z obcych korzystam jak mus. Odpowiedz Link
asta6265 Re: deszczówka 13.04.12, 18:54 Ja mam taką dużą beczkę na kółkach jak to się kiedyś krowom przywoziło wywar. Mąż mi zamontował kranik i elegancko leci. Tą deszczówką podlewam warzywnik do czasu kiedy nie zrobię gnojówki z pokrzyw. W tym roku nie będę miała warzywniaczka, ale do kwiatów się przyda, potem znowu podpędzę gnojóweczkę:) Odpowiedz Link
lellapolella Re: deszczówka 13.04.12, 21:09 ja też mam beczkę z kranikiem, taką z rynku. Mogłaby być ładniejsza ale cóż... W zasadzie u mnie latem ilość opadów z reguły przekracza moje zapotrzebowanie, ale lało mi się prosto z dachu do ogrodu i beczka to zatrzymuje;) Odpowiedz Link
bei Re: deszczówka 14.04.12, 10:58 Ja nie mam lapacza deszczu:(- ale u sąsiadów jest boska instalacja:) Mają przedluzone rynny- wychodzą one dopiero w skarpie, tam wkopane są wanny, beczki, przykryte siatkami i zamaskowane roslinami. Niektore odwodnienia terenu wychodzą tez w skarpach, posadzone są przy tych ujściach hortensje- odplacają się rozmiarami krzaków i kwieciem:)- - olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/ Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: deszczówka 14.04.12, 17:05 toć prawdziwy system nawadniania ;) dumam i wymyśliłam kilka wersji, tańsze i droższe - beczka z kranikiem, dziecko nei wpadnie, pies nie wlezie, ale i ptaki nei skorzystają - ptakom wystawię poidło i wystarczy gotowe oczko wodne z allegro, plastikowe - ale wpaśc może wszystko, łącznie ze mną przy nabieraniu wody do konewki system łączony - beczka za rogiem, a z niej spuszczanie wody do wkopanego oczka po drugiej stronie rogu ściany garażu wersja tania - oczko z wanienki niemowlęcej... mam dwie wersje kolorystyczne, różową i żółtą - może być w systemie łączonym z beczką z kranikiem najchętniej - kamienny wielki walec bym chciała wkopany, taki okrągły, ok. metr średnicy - może nie być z krajów śródziemnomorskich i może nei być historyczny :D zaczne chyba od beczki, przynajmniej nei będę wszystkich - łącznie z sobą - pilnowała, żeby nie leźli do oczka Odpowiedz Link
yoma Re: deszczówka 16.04.12, 10:47 Jestem za beczką z kranikiem. Gdyby nie to, że mam dziurawe rynny, też bym sobie zrobiła, a tak podstawiam wiadra pod dziury :) Oprócz tego mam wykopany rowek od rynny do tojeści rozesłanej, dzięki czemu tojeść daje radę :P Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: deszczówka 16.04.12, 13:21 j wiem, ja wiem! jak sobie poradzić z dziurawą rynną! z dziurawą rynną sobie poradziłam tak, że ruszyłam lekko reką, potem wyciągnęłam dwoma paluszkami dwa uchwyty ze ściany i juz nie mam dziurawej rynny :D ale pana Janka czy innego Jacka poproszę, to mi założy rynnę jak trza i będzie pięknie :) Odpowiedz Link
yoma Re: deszczówka 16.04.12, 13:25 A ja sobie nie mam zamiaru wcale radzić. Będzie remont, będą nowe rynny, a na razie niech się leje do wiader i dookoła, zawsze nawilży :) Poza tym igliwie wlata do rynny i dziury zatyka :) Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: deszczówka 16.04.12, 13:40 widzisz, bo ja nei mam igliwia i w tym problem ;) mamy remont nieustający, co oderwiemy, to ktoś przyczepia i jest pięknie to co się będę hamować ;) tym bardziej, że mam garaż makabrycznie podmyty idę kupić beczkę Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: deszczówka 18.04.12, 09:48 znalazłam zdjęcia z wanienką w roli oczka, nieszczególnie to wygląda - brodziki prysznicowe są lepsze znalazłam tez starą franię jako pojemnik na deszczówkę, doprowadzenie wody i odprowadzenie ma jakby własnie po to była konstruowana ;) Odpowiedz Link
yoma Re: deszczówka 19.04.12, 09:50 No bo frania była wielofunkcyjna. Wanna nie, kumpel ma wannę w charakterze oczka i szczerze mówiąc fatalnie to wygląda. Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: deszczówka 20.04.12, 07:21 franie były rewelacyjne :) na studiach na stancji była taka, co ie dość, że frania, to jeszcze z przebiciem :) któregoś razu podczas prania z nudów uznałam, że trochę krzywo chyba stoi i ją postanowiłam naprostować... szczerze nie polecam naprostowywania żadnej frani, szczególnie takiej w biegu :D Odpowiedz Link
yoma Re: deszczówka 20.04.12, 12:18 Tja, i z wyżymaczką, w której kumpela prostowała sobie włosy :) Odpowiedz Link
lellapolella Re: deszczówka 20.04.12, 13:59 moja mam testowała wałkowanie ciasta w wyzymaczce- na makaron:) Odpowiedz Link