niebieska.kokardka 28.04.15, 19:41 Dostałam w spadku z działką i taki kompost, jak to się z tym obchodzić i co tam wrzucać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: kompost 28.04.15, 20:15 wszystko. no prawie ;) wszystkie zielone odpadki z działki (unikać może nasion np. mlecz czy gwiazdnica), resztki kuchenne prócz mięsa, kości i tłuszczów. szary karton, papierowe ręczniki, wytłoczki od jajek, szczury z herbaty i fusy kawy, popiół z ogniska, skoszona trawę (podsuszona). pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Kompostowanie/Zak%C5%82adanie_pryzmy Odpowiedz Link
dorka556 Re: kompost 28.04.15, 21:39 Mimo, że w tym linku polecają wrzucać rozgniecione skorupki jaj, nigdy tego nie robię. Skorupki długo się rozkładają a nierozłożone paskudnie wyglądają na rabatkach i grządkiach. Można je kompostować osobno. Odpowiedz Link
leloop Re: kompost 29.04.15, 08:10 skorupki jajek przed wyrzuceniem na kompost susze i rozdrabniam dokładnie tłuczkiem do mięsa. w praktyce wygląda to tak, ze w domu stoi duża papierowa torba gdzie wrzucam skorupki, gdy się wypełni rozdrabniam i sru na kompost. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: kompost 28.04.15, 21:39 Wrzucam - skoszoną trawę, odpadki spożywcze ( z pojemnika z domu), kawa, herbata ( uwaga- saszetki rozrywam),popiół, pokruszone skorupki od jajek. Expresowe herbatki rozrywam bo nie rozpuszcza się ten papier. Jesli zastalaś kompost to warstwa pod spodem powinna już być do użytku. Odpowiedz Link
leloop Re: kompost 29.04.15, 08:13 u mnie torebki z herbaty rozkładają się bez problemu a produkcja jest duża. wyrzucam razem z sznureczkiem i kartonikiem, jeszcze ani razu się nie natknęłam na resztki przesiewając kompost. Odpowiedz Link
niebieska.kokardka Re: kompost 30.04.15, 00:13 To może jakaś inna firma tej herbaty, hehehe.. tzn, że filtry od kawy z fusami razem, już po zaparzeniu też można? I nie trzeba tego niczym przykrywać, żeby się lepiej 'przejadło'? Tylko kompost kompostem, na spodzie pewnie już jest git, tylko nie ma żadnej furteczki na dole, żeby to wybrać O_o, pewnie na jesień jakoś to rozwalimy, może się uda, bo podejrzewam, że na tym kompoście to nic więcej nie było, jedynie chwasty z grządek.. Odpowiedz Link
leloop Re: kompost 30.04.15, 08:30 tak, filtry razem z fusami. filtry to czysta celuloza, dżdżownice lubią. no nie ma furteczki, trzeba zakasać rękawki ;) z przerzuceniem kompostu nie czekałabym do jesieni. najlepiej skonstruować drugi, może być mniejszy i przerzucić wierzchnią warstwę tę mniej przerobioną i potem sukcesywnie ją przykrywać kolejnymi odpadkami. a z tego starego już używać kompost, najlepiej przesiany ale jak komu nie przeszkadzają większe kawałki to może być bez przesiewania. Odpowiedz Link
szadoka Re: kompost 30.04.15, 08:30 żaby Ci nie przyszło do głowy kupić w zamian te plastikowe kompostowniki, a już nie daj buk połączone ze sobą. Nie wiem kto to wymyślił ale ja jeszcze nie znalazłam sposobu żeby z nich kompost wybrać. Mimo drzwiczek na dole. Odpowiedz Link