21.02.11, 15:32
Czy ktoś może mi wytłumaczyć na jakiej podstawie rozpoznaje się trolla? Pytam poważnie.
Obserwuj wątek
    • rozdzial43 Re: Troll 21.02.11, 15:46
      moleslaw napisała:

> Czy ktoś może mi wytłumaczyć na jakiej podstawie rozpoznaje się trolla? Pytam
      > poważnie.

Dużo można poczytać o tym w wielu miejscach. Ciekawe jest to, że określenie trolling pochodzi z działania podejmowanego wobec nowych użytkowników, mającego na celu ich zdyskredytowanie w oczach uczestników konkretnej grupy dyskusyjnej.

I chociaż wiele jest klasyfikacji, opisów genezy itd, to prawie we wszystkich opisach jako symptomy trollowania w dyskusjach powtarza się chętne używanie argumentów ad personam – atakujących osoby lub ich cechy szczególne, jak wiek/zainteresowania/etc., bez związku z tematem dyskusji, a często przy użyciu słów wytrychów, w niektórych przypadkach troll posuwa się do wyzwisk i wulgaryzmów, częste nazywanie innych dyskutantów trollami internetowymi i wiele innych zdefiniowanych nieostro objawów.

• doratos Re: Troll 21.02.11, 15:47
      Też się pytam,bo mi wyszło,że to ktoś kto ma inne poglądy?!
      • dakota77 Re: Troll 21.02.11, 15:51
        Na pewno nie. Ja sie generalnie zgadzam z ujeciem podanym przez Wikipedie, zwlaszcza z symptomami. Ktore zreszta kogos mocno mi przypominaja:)

pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
        -
        "Nick zobowiązuje: Dakota Ameryce nie przepuści;)"-by Marslo55
        • rozdzial43 Re: Troll 21.02.11, 16:05
          dakota77 napisała:

> Na pewno nie. Ja sie generalnie zgadzam z ujeciem podanym przez Wikipedie, zwla
          > szcza z symptomami. Ktore zreszta kogos mocno mi przypominaja:)

Tu zaczyna już delikatnie trollować Dakota. Mowa jest o zjawisku, dyskusja jest abstrakcyjna i merytoryczna i pojawia się Dakota z próbą skierowania jej na konkretną osobę, co ma wykoleić dyskusję i wywołać kolejną personalną awanturę.

Mam na razie nadzieję, że próba ta spełznie na niczym i co do konkretnych wskazań, kto jest na forum trollem nie dojdzie, a prowokacja dakoty zdechnie.
        • anutek115 Re: Troll 21.02.11, 16:05
          dakota77 napisała:

> Na pewno nie. Ja sie generalnie zgadzam z ujeciem podanym przez Wikipedie, zwla
          > szcza z symptomami. Ktore zreszta kogos mocno mi przypominaja:)

O, mi też!! Zwłaszcza to:
          "nieumiejętność przyznania się do błędu – troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej albo zacznie próbować udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został właściwie zrozumiany albo zacznie bagatelizować znaczenie swego błędu; w przypadku gdy te sposoby zawiodą troll może być agresywny w stosunku do osób, które wykazały jego błąd"
          albo to:
          "skrajna megalomania i pogardliwy stosunek do innych osób – jest to bardzo charakterystyczna cecha trolli, która prowadzi prędzej czy później do ich wyobcowania, bo nawet osoby pierwotnie sympatyzujące z trollem lub odnoszące się doń neutralnie zrażają się do niego z powodu takich zachowań przejawianych wobec nich"
          ach, i to też!
          "regularne ogłaszanie swojego definitywnego odejścia z forum lub grupy dyskusyjnej i za każdym razem, po jakimś czasie, powracanie – troll tłumaczy się tutaj różnego rodzaju „obowiązkiem”, „otrzymaniem kilkuset maili zachęcających do powrotu” etc."

Nawet parę osób to mi przypomina :)).
          • rozdzial43 Re: Troll 21.02.11, 16:08
            anutek115 napisała:

> Nawet parę osób to mi przypomina :)).

W sumie to ja naprawdę i tak nie miałam tej nadziei.

Teraz czekam na kolejne aprobujące nawiązania do tych dwóch wypowiedzi i może zobaczymy na szkolnym przykładzie mechanizm działania cybersisters.
            • szprota Re: Troll 22.02.11, 20:25
              O, ktoś mnie wołał. Masz rację, Dakoto, mówię Ci to ja, Twoja cybersiostrzyczka.

Zadowolona? :P
          • dakota77 Re: Troll 21.02.11, 16:13
            Nawet kilka, to prawda:).
          • krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:02
            Niedługo zacznie przypominać wszystkich)))
      • krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:00
        Zdecydowanie to ktoś, kto ma inne poglądy niż większość))) Jest niewygodny, kole w oczy, no takie tam- niech se idzie...
        No i przez to, ŻE MA własne poglądy, jest trollem.
        • ready4freddy Re: Troll 22.02.11, 17:21
          bzdura. troll to nie ktos, kto idzie pod prad, bo mysli inaczej niz reszta, tylko rozkreca klotnie, zeby sie poprzygladac, co z tego wyniknie.
          ale mozna tez zostac uznanym mylnie za trola, np. zaczynajac dyskusje o czyms, o czym zgodnie z jakas wczesniejsza umowa (ktorej nowa osoba nie zna) na forum sie nie rozmawia. na lepiej zorganizowanych (moderacyjnie i technicznie) forach np. takie wpisy sa przerzucane do innej grupy watkow, i problem rozwiazany. niestety, forum gazety niczego nie ulatwia, bo najwiekszym osiagnieciem technologicznym po bodaj 10 latach istnietnia jest mozliwosc podgladu wpisu przed wyslaniem, i pare znacznikow HTML (w tym znane troll-tools jak IMG i URL, hyhy)
          • krezzzz100 Re: Troll 22.02.11, 17:27
            Samo posiadanie własnych (tu: odmiennych od grupowych) poglądów powoduje, że grupa rozkręca kłótnię. To nie bzdura, ale fakt. A że owa kłótnia jest oglądana i są wyciągane z tego wnioski, to już naturalny przymiot rozumności. Po prostu.

Co do tego drugiego, może i są tu jakieś tabu (ta wcześniejsza umowa), ale to niech grupa zrobi spis takich tematów i już. Tymczasem preambuła forum zaprasza do rozmowy na rozległe tematy (polityka, religia). Ale żeby przerzucać "winę" na nowych forumowiczów, brr...
            • ready4freddy Re: Troll 22.02.11, 17:56
              no chyba, ze to ta sama osoba wchodzi z kontrowersyjnym tematem, nastepnie go podkreca, a potem obserwuje, bo potem zwykle juz nie potrzeba zadnych pogladow: awantura jest nie o meritum, a o to, czy pisac tak, czy siak, czy nalezy wypowiadac sie wylacznie parlamentarnie, czy mozna klac jak szewcy, czy to ladnie tak sie wszystkiego czepiac, i tak dalej, i tak dalej.

a jakie to sa te grupowe poglady? bo jesli wszyscy maja jednakowe, to o co klotnia? naprawde jest takie forum, gdzie wszyscy mysla tak samo? :O
    • ready4freddy Re: Troll 21.02.11, 15:49
      stoi na moscie i pobiera oplaty, albo montuje samochody marki Saab :)
      a powaznie, to po wywolywaniu awantury dla samej awantury, przynajmniej ja tak to rozumiem.
      • dakota77 Re: Troll 21.02.11, 15:52
        Dla mnie tez. Nie chodzi o dyskusje, meritum nie ma znaczenia, chodzi tylko o narobienie zamieszania i dokopanie innym. To nie to samo, co uniesienie sie emocjami w czasie gpracej dyskusji.
        • moleslaw Re: Troll 21.02.11, 16:02
          Pytam gdyż gdzieś kiedyś zostałam uznana za trolla i nijak tego nie pojmuję.Fakt że nie zawsze zgadzałam się z ogółem no ale nie o to w trollowaniu chodzi.Zarzucono mi że nie jestem tym kim jestem i udowodnij człowieku żeś nie wielbłąd.
          • anutek115 Re: Troll 21.02.11, 16:21
            moleslaw napisała:

> Pytam gdyż gdzieś kiedyś zostałam uznana za trolla i nijak tego nie pojmuję.Fa
            > kt że nie zawsze zgadzałam się z ogółem no ale nie o to w trollowaniu chodzi.Za
            > rzucono mi że nie jestem tym kim jestem i udowodnij człowieku żeś nie wielbłąd.

No bo w sumie czasem, poza bardzo ewidentnymi przypadkami, trudno jest udowodnić, że ktoś jest trollem - i trudno, że nie jest.
          • nessie-jp Re: Troll 21.02.11, 16:52
            moleslaw napisała:

> Pytam gdyż gdzieś kiedyś zostałam uznana za trolla i nijak tego nie pojmuję.

Każdemu się zdarza zostać uznanym, a nawet więcej
            • szprota Re: Troll 22.02.11, 17:36
              Przewleklosc i intencja, z jaka wlacza sie do dyskusji. Jesli wlacza sie tylko po to, by podkrecic awanture, trolluje. Ostatnio rozszerzylam tez to pojecie na zachowanie typu "rzuce wymyslona historie o leku na raka na forum altmedowe i popatrze, czy sie nabiora".
              Jest flejm, jest troll, jest glowna.
              Aha, poniewaz jestem zdania, ze porzadny, staly troll to nobilitacja dla forum, bo znaczy, ze forum jest zywe i moze karmic trolla uwaga, pozwalam sobie czasem na trollowanie.
              • krezzzz100 Re: Troll 22.02.11, 17:40
                Czyli ktoś w rodzaju Gazeci?
                • szprota Re: Troll 22.02.11, 17:46
                  krezzzz100 napisała:

> Czyli ktoś w rodzaju Gazeci?
                  A kto to jest Gazecia? Gazeta.mi.placi? Tak, ktos taki.
                  • krezzzz100 Re: Troll 22.02.11, 18:51
                    Tak. Aż się przeraziłam, że taki troll to trofeum. Ufff...że nie.
                  • truscaveczka Re: Troll 22.02.11, 20:38
                    E no, Gazetka jest wporzo :) na moim WDPD jest milutka :]
          • krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:05
            To najbardziej popularna strategia forumowego ostracyzmu. Pewnie zadałaś niewygodne pytania albo sformułowałaś niewygodne wnioski :-)
        • krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:03
          Czyli Patałachy są trollami. Oraz TWA.
          Zgadzam się.
          • moleslaw Re: Troll 21.02.11, 17:07
            Towarzystwo wzajemnej adoracji tak? :-)
            • krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:22
              tak :-) Zbiegające się przeciw trollowi. By ratować "swoich" przeciw obcemu. Bo tak było pięknie, a ktoś zakłócił "harmonię".
              • doratos Re: Troll 22.02.11, 21:00
                Byłam ciekawa co to takiego ten troll,dobrze,że molesław spytała bo mnie było głupio,kto jest obyty z internetem,na pewno się spotkał niejeden raz z trollingiem,
                a ja wpadam tylko na dwa fora i przy pierwszej wzmiance o trollu pojawił mi się obraz wielkiego,
                ohydnego stwora,takiego jak w książkach Tolkiena:D
                Teraz widzę jasność,ale nie wydaje mi się,żeby wśród nas był ktoś taki w tej chwili,i te wzmianki w innych wątkach kto jest trollem są niesłuszne!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka