moleslaw 21.02.11, 15:32 Czy ktoś może mi wytłumaczyć na jakiej podstawie rozpoznaje się trolla? Pytam poważnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozdzial43 Re: Troll 21.02.11, 15:46 moleslaw napisała: > Czy ktoś może mi wytłumaczyć na jakiej podstawie rozpoznaje się trolla? Pytam > poważnie. Dużo można poczytać o tym w wielu miejscach. Ciekawe jest to, że określenie trolling pochodzi z działania podejmowanego wobec nowych użytkowników, mającego na celu ich zdyskredytowanie w oczach uczestników konkretnej grupy dyskusyjnej. I chociaż wiele jest klasyfikacji, opisów genezy itd, to prawie we wszystkich opisach jako symptomy trollowania w dyskusjach powtarza się chętne używanie argumentów ad personam – atakujących osoby lub ich cechy szczególne, jak wiek/zainteresowania/etc., bez związku z tematem dyskusji, a często przy użyciu słów wytrychów, w niektórych przypadkach troll posuwa się do wyzwisk i wulgaryzmów, częste nazywanie innych dyskutantów trollami internetowymi i wiele innych zdefiniowanych nieostro objawów. Odpowiedz Link
doratos Re: Troll 21.02.11, 15:47 Też się pytam,bo mi wyszło,że to ktoś kto ma inne poglądy?! Odpowiedz Link
dakota77 Re: Troll 21.02.11, 15:51 Na pewno nie. Ja sie generalnie zgadzam z ujeciem podanym przez Wikipedie, zwlaszcza z symptomami. Ktore zreszta kogos mocno mi przypominaja:) pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie - "Nick zobowiązuje: Dakota Ameryce nie przepuści;)"-by Marslo55 Odpowiedz Link
rozdzial43 Re: Troll 21.02.11, 16:05 dakota77 napisała: > Na pewno nie. Ja sie generalnie zgadzam z ujeciem podanym przez Wikipedie, zwla > szcza z symptomami. Ktore zreszta kogos mocno mi przypominaja:) Tu zaczyna już delikatnie trollować Dakota. Mowa jest o zjawisku, dyskusja jest abstrakcyjna i merytoryczna i pojawia się Dakota z próbą skierowania jej na konkretną osobę, co ma wykoleić dyskusję i wywołać kolejną personalną awanturę. Mam na razie nadzieję, że próba ta spełznie na niczym i co do konkretnych wskazań, kto jest na forum trollem nie dojdzie, a prowokacja dakoty zdechnie. Odpowiedz Link
anutek115 Re: Troll 21.02.11, 16:05 dakota77 napisała: > Na pewno nie. Ja sie generalnie zgadzam z ujeciem podanym przez Wikipedie, zwla > szcza z symptomami. Ktore zreszta kogos mocno mi przypominaja:) O, mi też!! Zwłaszcza to: "nieumiejętność przyznania się do błędu – troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej albo zacznie próbować udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został właściwie zrozumiany albo zacznie bagatelizować znaczenie swego błędu; w przypadku gdy te sposoby zawiodą troll może być agresywny w stosunku do osób, które wykazały jego błąd" albo to: "skrajna megalomania i pogardliwy stosunek do innych osób – jest to bardzo charakterystyczna cecha trolli, która prowadzi prędzej czy później do ich wyobcowania, bo nawet osoby pierwotnie sympatyzujące z trollem lub odnoszące się doń neutralnie zrażają się do niego z powodu takich zachowań przejawianych wobec nich" ach, i to też! "regularne ogłaszanie swojego definitywnego odejścia z forum lub grupy dyskusyjnej i za każdym razem, po jakimś czasie, powracanie – troll tłumaczy się tutaj różnego rodzaju „obowiązkiem”, „otrzymaniem kilkuset maili zachęcających do powrotu” etc." Nawet parę osób to mi przypomina :)). Odpowiedz Link
rozdzial43 Re: Troll 21.02.11, 16:08 anutek115 napisała: > Nawet parę osób to mi przypomina :)). W sumie to ja naprawdę i tak nie miałam tej nadziei. Teraz czekam na kolejne aprobujące nawiązania do tych dwóch wypowiedzi i może zobaczymy na szkolnym przykładzie mechanizm działania cybersisters. Odpowiedz Link
szprota Re: Troll 22.02.11, 20:25 O, ktoś mnie wołał. Masz rację, Dakoto, mówię Ci to ja, Twoja cybersiostrzyczka. Zadowolona? :P Odpowiedz Link
krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:00 Zdecydowanie to ktoś, kto ma inne poglądy niż większość))) Jest niewygodny, kole w oczy, no takie tam- niech se idzie... No i przez to, ŻE MA własne poglądy, jest trollem. Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Troll 22.02.11, 17:21 bzdura. troll to nie ktos, kto idzie pod prad, bo mysli inaczej niz reszta, tylko rozkreca klotnie, zeby sie poprzygladac, co z tego wyniknie. ale mozna tez zostac uznanym mylnie za trola, np. zaczynajac dyskusje o czyms, o czym zgodnie z jakas wczesniejsza umowa (ktorej nowa osoba nie zna) na forum sie nie rozmawia. na lepiej zorganizowanych (moderacyjnie i technicznie) forach np. takie wpisy sa przerzucane do innej grupy watkow, i problem rozwiazany. niestety, forum gazety niczego nie ulatwia, bo najwiekszym osiagnieciem technologicznym po bodaj 10 latach istnietnia jest mozliwosc podgladu wpisu przed wyslaniem, i pare znacznikow HTML (w tym znane troll-tools jak IMG i URL, hyhy) Odpowiedz Link
krezzzz100 Re: Troll 22.02.11, 17:27 Samo posiadanie własnych (tu: odmiennych od grupowych) poglądów powoduje, że grupa rozkręca kłótnię. To nie bzdura, ale fakt. A że owa kłótnia jest oglądana i są wyciągane z tego wnioski, to już naturalny przymiot rozumności. Po prostu. Co do tego drugiego, może i są tu jakieś tabu (ta wcześniejsza umowa), ale to niech grupa zrobi spis takich tematów i już. Tymczasem preambuła forum zaprasza do rozmowy na rozległe tematy (polityka, religia). Ale żeby przerzucać "winę" na nowych forumowiczów, brr... Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Troll 22.02.11, 17:56 no chyba, ze to ta sama osoba wchodzi z kontrowersyjnym tematem, nastepnie go podkreca, a potem obserwuje, bo potem zwykle juz nie potrzeba zadnych pogladow: awantura jest nie o meritum, a o to, czy pisac tak, czy siak, czy nalezy wypowiadac sie wylacznie parlamentarnie, czy mozna klac jak szewcy, czy to ladnie tak sie wszystkiego czepiac, i tak dalej, i tak dalej. a jakie to sa te grupowe poglady? bo jesli wszyscy maja jednakowe, to o co klotnia? naprawde jest takie forum, gdzie wszyscy mysla tak samo? :O Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Troll 21.02.11, 15:49 stoi na moscie i pobiera oplaty, albo montuje samochody marki Saab :) a powaznie, to po wywolywaniu awantury dla samej awantury, przynajmniej ja tak to rozumiem. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Troll 21.02.11, 15:52 Dla mnie tez. Nie chodzi o dyskusje, meritum nie ma znaczenia, chodzi tylko o narobienie zamieszania i dokopanie innym. To nie to samo, co uniesienie sie emocjami w czasie gpracej dyskusji. Odpowiedz Link
moleslaw Re: Troll 21.02.11, 16:02 Pytam gdyż gdzieś kiedyś zostałam uznana za trolla i nijak tego nie pojmuję.Fakt że nie zawsze zgadzałam się z ogółem no ale nie o to w trollowaniu chodzi.Zarzucono mi że nie jestem tym kim jestem i udowodnij człowieku żeś nie wielbłąd. Odpowiedz Link
anutek115 Re: Troll 21.02.11, 16:21 moleslaw napisała: > Pytam gdyż gdzieś kiedyś zostałam uznana za trolla i nijak tego nie pojmuję.Fa > kt że nie zawsze zgadzałam się z ogółem no ale nie o to w trollowaniu chodzi.Za > rzucono mi że nie jestem tym kim jestem i udowodnij człowieku żeś nie wielbłąd. No bo w sumie czasem, poza bardzo ewidentnymi przypadkami, trudno jest udowodnić, że ktoś jest trollem - i trudno, że nie jest. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Troll 21.02.11, 16:52 moleslaw napisała: > Pytam gdyż gdzieś kiedyś zostałam uznana za trolla i nijak tego nie pojmuję. Każdemu się zdarza zostać uznanym, a nawet więcej Odpowiedz Link
szprota Re: Troll 22.02.11, 17:36 Przewleklosc i intencja, z jaka wlacza sie do dyskusji. Jesli wlacza sie tylko po to, by podkrecic awanture, trolluje. Ostatnio rozszerzylam tez to pojecie na zachowanie typu "rzuce wymyslona historie o leku na raka na forum altmedowe i popatrze, czy sie nabiora". Jest flejm, jest troll, jest glowna. Aha, poniewaz jestem zdania, ze porzadny, staly troll to nobilitacja dla forum, bo znaczy, ze forum jest zywe i moze karmic trolla uwaga, pozwalam sobie czasem na trollowanie. Odpowiedz Link
szprota Re: Troll 22.02.11, 17:46 krezzzz100 napisała: > Czyli ktoś w rodzaju Gazeci? A kto to jest Gazecia? Gazeta.mi.placi? Tak, ktos taki. Odpowiedz Link
krezzzz100 Re: Troll 22.02.11, 18:51 Tak. Aż się przeraziłam, że taki troll to trofeum. Ufff...że nie. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Troll 22.02.11, 20:38 E no, Gazetka jest wporzo :) na moim WDPD jest milutka :] Odpowiedz Link
krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:05 To najbardziej popularna strategia forumowego ostracyzmu. Pewnie zadałaś niewygodne pytania albo sformułowałaś niewygodne wnioski :-) Odpowiedz Link
krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:03 Czyli Patałachy są trollami. Oraz TWA. Zgadzam się. Odpowiedz Link
krezzzz100 Re: Troll 21.02.11, 17:22 tak :-) Zbiegające się przeciw trollowi. By ratować "swoich" przeciw obcemu. Bo tak było pięknie, a ktoś zakłócił "harmonię". Odpowiedz Link
doratos Re: Troll 22.02.11, 21:00 Byłam ciekawa co to takiego ten troll,dobrze,że molesław spytała bo mnie było głupio,kto jest obyty z internetem,na pewno się spotkał niejeden raz z trollingiem, a ja wpadam tylko na dwa fora i przy pierwszej wzmiance o trollu pojawił mi się obraz wielkiego, ohydnego stwora,takiego jak w książkach Tolkiena:D Teraz widzę jasność,ale nie wydaje mi się,żeby wśród nas był ktoś taki w tej chwili,i te wzmianki w innych wątkach kto jest trollem są niesłuszne!! Odpowiedz Link