Dodaj do ulubionych

jaki macie % w PEKAO S.A.???

06.04.04, 08:36
mam kredyt hipoteczny w tym banku w CHF. brałem pod koniec 2001 r.
wtedy to było niecałe 10% i a więc w stosunku do zł w tamtym czasie
konkurencyjnie.

...teraz czasy sie zmieniły diametralnie a ja dalej płace 7,37% w tym 7%
marży dla banku sad
czy ktoś z was próbował negocjowac warunki umowy,dziś chyba zaden bank w
Polsce nie ma takiej marży.
pozdrawaiam-Łukasz
Obserwuj wątek
    • radek-rayo Re: jaki macie % w PEKAO S.A.??? 06.04.04, 09:52
      Powiem Ci szczerze, że nawet na tamte czasy to straszna oferta. 7% marży to
      rozbój . Przenoś ten kredyt do innego banku, bo przepłacasz niemiłosiernie. No
      chyba, że PKO SA zejdzie z marżą do 2%, w co szczerze wątpię. Ja brałem u nich
      kredyt w EURO w 2000 roku z marża 4% i po długich negocjacjach, zgodzili się
      ewentualnie zejść o 0,5 p.p. Ja jedak postanowiłem się z nimi pożegnać.
      I jeszcze jedno: Jak klienci zaczęli od nich uciekać, to pozmieniali tabelkę
      prowizji i opłat, cwaniaki sad
      • noski Re: jaki macie % w PEKAO S.A.??? 06.04.04, 10:20
        zabrałbym chetnie ten kredyt z pekao sa......tylko odstraszają mnie procedury i
        koszty (prowizje,wpis do hipoteki itp.) a sam kredyt to około 24 tyś zł
        więc...może ponegocjuje..bede próbował

pozdrawiam
    • doradcy.expandera Re: jaki macie % w PEKAO S.A.??? 06.04.04, 16:37
      Zapraszam do naszych oddzialow. Faktycznie Twoje oprocentowanie jest zupelnie
      nierynkowe - niestety Bank Pekao mial do niedawna taką właście strategię (brak
      gwarancji spadku oprocentowania i wysokie prowizje za wczesniejszą splate). W
      efekcie jego pozycja na rynku kredytów bardzo sie oslabila. Teraz bank
      zmodyfikowal oferte (np. oprocentowanie w PLN jest wreszcie oparte w WIBOR).
      Jesli negocjacje nie przyniosą efektu to moze się oplacic refinansowanie -
      wszystko zalezy od tego jak dlugo zamierzasz jeszcze ten kredyt splacac. Przy
      refinansowaniu oprocz oplat musisz takze uwzglednic przeliczenia kursowe
      (najpierw po kursie sprzedazy na PLN a potem po kursie kupna na CHF). To spory
      dodatkowy koszt.
    • pe33 Re: jaki macie % w PEKAO S.A.??? - zrezygnuj z PKO 07.04.04, 11:20
      Już to dwukrotnie pisałem ale jeszcze powtórzę ku przestrodze - tak zostałem
      potraktowany przez bank, że zapamiętam to sobie na całe życie. Serdecznie
      odradzam PKO SA.
      Jako wieloletni klijent już po 3 miesiącach od złożenia wszystkich dokumentów
      dostałem kredyt o 40% niższy niż miałem obiecane, pomimo wystarczających
      dochodów. Z tego powodu musiałem wcześniej sprzedać mieszkanie szybciej i taniej
      niż planowałem i wynająć inne aby kontynuować budowę. Po roku okazało się że
      pomimo że w umowie był zapis że mogą zmieniać oprocentowanie przy zmianie
      czynników fundamentalnych (inflacja, WIBOR, WIBID, rezerwy bankowe etc.) to
      zapewne działa to tylko w jedną stronę - w górę. W ciągu roku wszystkie te
      czynniki zadziałały na korzyść i banki obniżały oprocentowanie o 5-6% a PKO SA
      tylko o 1%. W ten sposób jako długoletni klient banku (VIP) miałem kredyt na
      9,5% a w innych bankach mogłem dostać bez problemu 5.5-7%. Na dodatek
      zaproponowali promocję kredytu 5.5% przez dwa lata a potem WIBOR + 2%, ale tylko
      dla nowych kredytobiorców. Aby zmienić warunki kredytu na nowe musiałbym
      zapłacić 2.5% kwoty kredytu i zmienić warunki umowy na gorsze (m.in. brak
      możliwości wcześniejszej spłaty bez wysokiej prowizji). Pomimo bycia wieloletnim
      klientem z bardzo dobrą historią kredytową i wysokimi dochodami, nie chciano ze
      mną rozmiawiać o jakimkolwiek obniżeniu oprocentowania lub prowizji przy zmianie
      warunków.

Bez problemu dostałem kredyt w innym banku na WIBOR+0.8% i kosztowało mnie to
      nie 2.5% ale 1.5% kwoty kredytu (chociaż było to dosyć czasochłonne aby ponownie
      zebrać i zaktualizować wszystkie dokumenty i załatwić sprawy w sądzie).
      Ale to nie koniec: jak już spłaciłem kredyt dostałem pismo z banku dla sądu o
      możliwości zwolniena hipoteki podpisany przez osoby nieupoważnione i teraz od
      kilku miesięcy walczę z sądem o wykreślenie z hipoteki kredytu który już
      spłaciłem.

Uważam, że mimo dodatkowych kosztów warto poszukać możliwości refinansowania w
      innym banku. Według dawniejszych umów PKO SA, była możliwość częściowej spłaty
      bez prowizji z opłatą 50 zł za zmianę umowy. Także zamiast spłacać kredyt
      całkowicie, wystarczyło spłacić 99,9% aby uniknąć dużej prowizji przy
      wcześniejszej spłacie - prowizję za wcześniejszą spłatę płaciło się tylko od
      pozostałej 0,1% kwoty kredytu. Skalkulowałem całkowite koszty kredytu (odsetki,
      prowizje, opłaty, koszty hipoteki i ubezpieczeń)przy kontynuacji w PKO SA i przy
      kredycie refinansowym i udało mi się pomimo ponoszenia dodatkowych opłat
      zaoszczędzić ok. 25% kosztów w okresie spłaty kredytu (28 tys. zł oszczędności)
      • noski Re: jaki macie % w PEKAO S.A.??? - zrezygnuj z PK 07.04.04, 14:24
        do pe33.....to miedzy innymi twoja wczesniejsza wypowiedz skłoniła mnie do
        refleksni nad wysokością oprocentowania mojego kredytu smile

pozdrawiam
        • pe33 Re: jaki macie % w PEKAO S.A.? - zrezygnuj z PKO 09.04.04, 09:46
          Ponieważ nie chciano ze mną negocjować, zgłosiłem sprawę do Rzecznika Praw
          Konsumentów (adresy na stronie UOKiK), który zgodził się ze mną że PKO SA
          wprowadza w błąd klientów sugerując w zapisach umowy że zmiana czynników
          fundamentalnych (WIBOR, inflacja itd) spowoduje obniżenie oprocentowania.
          Rzecznik obiecał podjąć się interwencji, ale jego interwencja trwa już kilka
          miesięcy, a ja traciłem ponad 400 zł miesięcznie, także zdecydowałem się na
          zmianę banku (na BPH). Przy okazji przyjrzałem się opłatom i prowizjom oraz
          oprocentowaniu za Eurokonto, które posiadałem od wielu lat i doszedłem do
          wniosku że PKO SA ma jedne z najgorszych warunków na rynku i także zrezygnowałem
          na rzecz Multibanku. Rację ma chyba ostatnia prezes Banku która odeszła
          stwierdziwszy że włosi po prywatyzacji wprowadzają nieakceptowalne na polskim
          rynku zasady prowadzenia banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka