Dodaj do ulubionych

Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004

14.05.04, 09:29
Wloska Legambiente opublikowala w przewodniku Guida Blu 2004 / Touring Club
Italiano / najnowsza klasyfike wloskich miejscowosci nadmorskich.
1. Otranto / trzeci rok z rzedu /
2. Castiglion della Pescaia
3. Cinque Terre
4. Pollica
5. Arbus
6. Orosei
7. Arzachena
8. Bosa
9. Tropea
10. Archipelag Pelagie
Wzieto pod uwage 128 tzw. prob: krajobraz, czystosc plazy, czystosc wody,
dbalosc o terytorium, poziom uslug itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 14.05.04, 12:54
      To jeszcze mam mnóstwo do zobaczenia :)) Hurra!!
      M.
      • linn_linn Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 14.05.04, 13:36
        Nie przejmuj sie. Ja tez. Morze w Otranto robi wrazenie i chcialabym tam wrocic.
        • Gość: eve Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 IP: 212.14.8.* 14.05.04, 13:57
          A jednak Apulia Linn .Ja do Otranto nie dotarłam , najdalej do przepięknego
          Ostunii , chociaż cudne są też plaże na Gargano , dziwię się że nie wymienili
          Wysp Tremiti to w mojej prywatnej punktacji "numero uno" . Chętnie bym się
          ponownie wybrała chociaż w tym roku niestety wakacji we Włoszech nie będzie.
          Inne miejscowości też zachęcają . pzdr
          • linn_linn Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 14.05.04, 14:33
            Klasyfika jest bardzo dluga. Wyspy Tremity nie zmiescily sie w pierwszej
            dziesiatce z uwagi na poziom uslug / utrudniony dojazd itp. /. Na pewno nie ze
            wzgeldu na krajobraz.
            • Gość: eve Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 IP: 212.14.8.* 14.05.04, 14:39
              To prawda że infrastruktury turystycznej nie ma tam prawie żadnej / i bardzo
              dobrze bo dzięki temu nie zmieniły się w "Turystyczny supermarket" jak np.
              wyspy zatoki neapolitańskiej/ ale morze i krajobrazy są bajeczne.
    • Gość: Marghe_72 Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.04, 14:51
      Linn, ja sie cieszę!
      • Gość: m Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 IP: *.customer.ALTER.NET 14.05.04, 15:08
        Linn_linn: dzieki za liste, bardzo przydatna..
        Mala uwaga: po polsku mowi sie klasyfikacja wzglednie ranking, a nie klasyfika
        (z wl. classifica).
        Zwracam na to uwage nie ze zlosliwosci, ale sama sie lapie, ze coraz gorzej
        mowie po polsku i robie kalki jezykowe z wloskiego wlasnie...
        • linn_linn Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 14.05.04, 16:10
          Wiem, ja tez sie lapie. Ten stwor nie jest najgorszy. Mam niezly zbior wyrazow
          w polowie polkich, w polowie wloskich. Powinnnam je nawet zapisywac, gdyz
          niektore sa zabawne.
          • marghe_72 Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 15.05.04, 19:59
            Sardynia górą:)))
            Linn, czy mogłabyś wkelić kolejnych kilka pozycji?
            M.
            • linn_linn Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 16.05.04, 09:33
              Oczywiscie Wybrzeze Amalfitanskie, gdzie zreszta wszyscy sie obrazili na
              pominiecie tych zakatkow. Dodalabym jeszcze Maratee, Gargano / z wyspami
              Tremiti /. Nie znam Sycyli, ale tez pewnie cos by sie znalazlo.
              • vojager29 Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004 16.05.04, 11:22
                tej listy napewno nie robili Polacy ???
                na serio:
                wszytkie miejsca z wolna się oklepują a Capri i okolice, i tak długo przetrwały
                na mapie miejsc ciekawych urlopowo, turystyka to inna para kaloszy
            • Gość: bah7 Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004... IP: 213.192.80.* 17.05.04, 08:33
              marghe_72 napisała:
              > Sardynia górą:)))

Oczywiście!!!
              Marina di Arbus (Costa Verde!), Marina di Orosei, Arzachena i Bosa Marina - 4
              miejscowości sardyńskie w pierwszej ósemce klasyfikacji... ;-)))

www.paradisola.it/ing/spiagge/default.asp

Dokładnie tak samo i ja widzę wybrzeża Włoch - wspaniała Paradisola _Sardynia_
              (szczególnie: dziewicze wybrzeże zachodnie) i pojedyńcze "rodzynki plażowe" w
              innych regionach... :D

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=6095736

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=6105990

bah7

• radioaktywny Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004... 26.05.04, 21:23
                W otranto bylem dwa razy, fakt jest to przepiekne miejsce, ale duzo milej
                wspominam mniej uczeszczane miejsca bedace w pewnym oddaleniu od osrodkow
                miejskich, zorganizowanej turystyki, gwaru, pizzerni, glosnej muzyki dudniacej
                cale noce. Marzy mi sie powrot na camping Lo Scoglio na Sycylii. Przez tydzien
                bylismy jedynymi turystami - cisza, spokoj, szum morza, zachody slonca, wczesno
                poranne kapiele, wypady do pobliskich miasteczek przycupnietych na szczytach gor...
                • linn_linn Re: Miejscowosci nadmorskie klasyfika 2004... 27.05.04, 09:45
                  Opracowana klasyfikacja uwzglednia 128 elementow / czystosc wody, dojazd,
                  poziom uslug, ceny itd. az do 128 /. Nie ma to nic wspolnego z indywidualnym
                  odbiorem jakiegos miejsca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka