Gość: renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:03 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.chello.pl 10.07.05, 21:47 wybieramy się z dziećmi w okolice Orebica pod koniec lipca /Mokalo/. Czy korzystałaś z promu na skróty do Orebica ? Ile kosztuje ? Czy jechać autostradą czy bocznymi drogami, czytałem , że są takie korki, że szybciej jest omijając autostrady ? Ciekaw też jestem jakie są ceny w knajpach- jakieś owoce morza, ryby ? Dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 08:56 1. korzystalismy z promu w drodze powrotnej i jest to swietny pomysl, nie wiem tylko czy plynie prom z Proce do Orebica, ale jesli nawet nie, to przeplyniecie promem z Proce do Trpanj skraca droge o ponad 100 km, co pod koniec meczacej drogi jest wybawieniem, jesli chodzi o koszty to z Proce do Trpanj za samochod, 3 dorosle osoby i dziecko zaplacilismy ok 160 kun (przy wyplacie kun w bankomacie jedna kuna to ok 0,57 zl) 2.jesli jechac, to tylko autostrada (koszt w chorwacji to ok 22 euro) korkow nie widzialam w chorwacji, autostrada byla wrecz pusta, ale jechalismy w srodku tygodnia (jesli masz mozliwosc, to polecam wyjazd w inny dzien niz w piatek czy sobota, wtedy faktycznie sa korki, ale glownie na slowenii) 3. ceny w knajpach zaleza od miejscowosci, dubrowniku drozej, ale w trpanjceny sa przystepne np. plejskavica 50 kun wieprzowy kotlet z grilla 50 kun mieso mieszane (plejskawica, cevapcici, jagniecina i nie pamietam co jeszcze) 70 kun kalmary 50 kun pyszna ryba z grilla 300 kun za kg (przecietnie jedna wazy ok 30 dkg) salatka 15 kun wino do obiadu 60 kun za litr cola 12 kun butelka zycze milego wypoczynku, jedziecie w cudne okolice!! R. Odpowiedz Link Zgłoś
tiberina Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py 11.07.05, 09:19 Witaj, pod koniec sieronia planuje wyjazd do Orebicia. Czy widziałas moze gdzie w okolicach mozna plywac na desce? Czy tylko w Pernie? Czy płynełaś z Orebicia na Korcule? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:25 jesli chodzi o deske to nie mam pojecia, nie plywam, wiec mnie to nie interesowalo:) na korcule oczywiscie poplynelismy - promem koszt dla 3 osob i dziecka wyniosl 31 kun w jedna strone:) Odpowiedz Link Zgłoś
tiberina Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py 11.07.05, 21:40 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Też chciałam jechać wspomnianą przez Ciebie trasą. Ciekawa jestem czy widziałaś jakies pzywoite parkingi po drodze na jakąś drzemkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 08:44 to zalezy gdzie wypadnie ci ta drzemka.. my nocowalismy w austrii, tam sa super parkingi przystosowane do tego celu, toalety, calonocny bar, mnostwo ludzi nocujacych w ten sposob, nawet po chmurka, na spiworach (wygodniej niz w samochodzie)polecam parkingi OldTimer. natomiast na autostradzie w chorwacji sa duze parkingi, ale zupelnie puste, bez jakiejkolwiek bazy (moze sa toalety, ale nie zauwazylam).mozna tez nocowac przy stacjach benzynowych, wtedy nie ma problemu z toaleta czy poranna kawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
merciful Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py 11.07.05, 15:20 Możesz popływac jeszcze w Viganj. 2 kilometry za Perna. Dużo kite'wców i windsurfingowców. płynęliśmy na Korcule. Nie każdego dnia się udaje, poza tym jakieś 100-150 m przed Korculą przestaje wiać. Prądy są na tyle silne że trudno wrócić do punktu wyjscia, trzeba halsować i halsowac... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AL. Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:57 Też byłam w Orebicu -ok. 2, 5 km można uprawiać windsurfing - ok. 2, 5 k,m . od centrum w stronę Kuciska . Pływa tam barzdo wielu Polaków , jest szkółka windsurfingu - prowadzona przez Chorwatów , ale i Polski Biznes pt. Spływy Kajakowa . Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:18 a czy na plaży w orebiću potrzebne jest obuwie do kąpieli? Jechałaś przez Węgry czy Austrię? jak z opłatą za winetki? Czy miałas nocleg po drodze? Jeżeli tak, to gdzie i za jaką cenę? Proszę o namiar. Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:33 na plazach w orebicu widzialam zatrzesienie jezowcow !! nawet kilka ususzonych sztuk przywiozlam do domu:)obuwie niezbedne!! i to nie jakies sandaly, ale porzadne buty do wody (na miejscu kosztuja ok 50 kun) jechalismy przez czechy, austrie i slowenie, prawie caly czas autostradami, winietki na przejazd przez czechy i austrie (10 dni) kosztowaly ok 100 zl, w slowenii za krotki odcinek autostrady ok 2 euro, w chorwacji najdrozej, ale za to najdluzszy odcinek (chyba ponad 400 km od zagrzebia do splitu)- ok 22 euro. trasa jest tak meczaca, ze nie wyobrazam sobie przejechania jej zwyklymi drogami. jechalismy 24 godziny plus 3 godziny snu w samochodzie na parkingu - meczace, ale dalo sie wytrzymac:) Odpowiedz Link Zgłoś
archie001 Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py 11.07.05, 11:34 dlaczego taaak długo, z jakiego miasta w Polsce startowłaś?? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:05 jakos tak nam zeszlo, to tankowanie, to siku, to jedzenie, duzo przerw w czasie jazdy:) poza tym startowalismy z okolic krakowa i dojazd do cieszyna zajal nam ponad 3 godziny (korki, remonty) na autostradach swietna i szybka jazda.. ale za splitem znow koszmar, waskie, krete drogi, problemy z wyprzedzaniem... i tak 400 km do trpanj - mysle, ze i tak szybko sie uwinelismy.. Odpowiedz Link Zgłoś
merciful Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py 11.07.05, 15:21 Ja jechałem 18 godzin do Polski z Orebica. Na raz. 1340 km, męka ale da się zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 15:38 droge powrotna tez przerobilismy w kilkanascie godzin, bez przerwy na sen, ale to bylo meczace i niebezpieczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:50 Jstescie samobójcami!Nie odważyłabym się jechać bez noclegu. Nocuje w ok. Otocac'a.Warunki na deske świetne,bo odległość miedzu Korculą a Pelijesacem ok. 2 km i wieją wiatry. Jest świetny kamping i baza Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: 195.117.159.* 12.07.05, 09:09 > Jstescie samobójcami!Nie odważyłabym się jechać bez noclegu. Do samobójców trudno mieć jakieś pretensje. Ale oni są raczej zabójcami... :( bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:45 blagam, nie oceniajcie wedlug wlasnych mozliwosci, wiekszosc trasy pokonalismy za dnia, maz jechal wypoczety po 10 dniowych wakacjach, a juz poza wszystkim - nie przyszlo wam do glowy, ze mogl miec zmiennika?? litosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: 195.187.51.* 12.07.05, 10:07 Wybieramy sie do Trpanj na początku sierpnia. Jak jest z noclegami? Czy mażna jechać w ciemno? Moze masz jakieś namiary? Jakie ceny apartamentów? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.c151.petrotel.pl 12.07.05, 10:12 zaznaczam ,że warto takżę przejechać ten odcinek od Ploce do Orebica samochodem i najlepiej w drodze powrotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:38 warto przejechac caly polwysep, jest pieknie, ale ja radzilabym zrobic sobie taka wycieczke w trakcie pobytu, a przyjezdzajac i wyjezdzajac korzystac z promu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:35 trpanj to malutka miejscowosc, w zwiazku z tym baza noclegowa nie jest rozbudowana. najlepsze apartamenty sa przy ulicy put vila, polozone tuz nad morzem, z wlasnymi plazami (betonowo-kamiennymi), oddalone o 10 do 100 m od publicznej plazy (z drobnym zwirkiem). mieszkalismy w jednym z tych domow i jestem zachwycona - taras wiszacy tuz nad morzem, noce chlodne od morskiej bryzy, dom polozony na polnocnym stoku, wiec nie nagrzany sloncem... to wszystko z nawiazka rekompensowalo niedostatki apartamentow - kojarzace sie z komunizmem umeblowanie:) i jakos tak niezbyt schludnie (ale w kuchniach nowe wyposazenie, calkiem przyzwoite) ceny - za tydzien w czerwcu placilismy 8 euro, za kolejny w lipcu juz 12 - czyli srednia 10 euro) podobno w centrum jest taniej, ale nie zamienilabym komfortu mieszkania nad morzem za kilka euro:) moge podac namiary do wlasciciela tych apartamentow oraz do jedynego w miasteczku hotelu, polozonego tuz nad plaza, sluze tez fotkami z trpanj:) p.s. w samym trpanj polecam restauracje Dubrownik - gdzies wyzej podawalam ceny, a jedzonko jest tam pyszne, swieze, obsluga przemila:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: 195.187.51.* 12.07.05, 11:10 Dzięki za odpowiedź. Czy możesz napisać jeszcze coś o plażach w Trpanj? Wybieramy się z małym dzieckiem (3 lata). Czy są plaże żwirowe czy tylko zejścia betonowe? Czy jest jakis skplep spożywczy (jak z płatnością kartami)? Czy idziałaś tam może bankomat? Dzieki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:20 1. plaza publiczna w trpanj jest zwirowa, dzieci swietnie sie na niej czuja i bawia, byl za nami 3 i 4 latek i nie bylo problemow. uwazam, ze dorosli przesadzaja z ta piaszczysta plaza dla dzieci - one nie maja ze zwirkiem zadnych problemow, przeciwnie zabawa kamieniami tez moze byc swietna:) 2. plaza przy domu byla kamienisto-betonowa, ale z zatoczka zwirowa i lagodnym zejsciem do morza 3. kilka km od trpanj jest cudna plaza, prawie piaszczysta, Divna, polecam, nie na darmo jest nazywana rajska plaza:) jedyny jej minus to malo cienia 4. bankomatu w samym trpanj nie ma, ale mozna wyplacac gotowke z karty w banku (troszke dziwny system- dajesz pani w banku karte, mowisz ile chcesz gotowki a ona ci wyplaca, bank czynny od 8 do 14) 5. w sklepie nie wiem, nie probowalam placic karta. sa w miescie dwa lub trzy sklepy dobrze zoapatrzone i czynne do 21 a nawet dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
tiberina Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py 12.07.05, 12:38 Renato, bardzo dziękuje za wyczerpujące odp i rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:54 nie ma sprawy, sama duzo korzystalam z porad forumowiczow w ubieglym roku, wiec teraz splacam swoj dlug wdziecznosci:) p.s. jesli ktos potrzebuje namiary na app w trpanj, prosze pisac na maila ren.s@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: 195.187.51.* 14.07.05, 09:23 A czy plaża Divna to nie jest przypadkiem plaża dla naturystów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:30 nie wiem jak dawniej, ale w tym roku to plaza calkowicie opanowana przez tekstylnych:) co najwyzej mozna zobaczyc panie topless.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Peljesac, Trpanj - wrocilam wczoraj, mozna py IP: 213.192.80.* 12.07.05, 11:37 Wiele razy polecałem ten rejon Peljeśaca, szczególnie Trpanj i uroczą plażę Divna, np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=7811132&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=6339414&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=2819363&a=2826988 itd. www.trpanj.info/czk/lang~en~gallery.html members.thegateway.net/tombarry/Trpanj.htm Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś