Dodaj do ulubionych

coś tu się dzieje-zmiany???

29.01.06, 00:36
witam....czy tutaj ktoś-doświadczoony w tej dziedzinie będzie nam nadal
pomagał ???co sie zmieniło???co z tą klasyczną i tą advance.....co to za
różnica???jejciu,nie zdążyłam się wdrążyc w jedną....a tu druga...ktoś mi coś
podpowie???pozdrawiam alicja
Obserwuj wątek
    • granna Re: coś tu się dzieje-zmiany??? 30.01.06, 13:00
      Doswiadczeni mniej lub bardziej na pewno będą sie wypowiadać:)

co z tą klasyczną i tą advance.....co to za
      > różnica???

chodzi Ci o róznice w forum czy w homeopatii?
      Jeśłi chodzi o forum to było sobie bliźniacze forum o nazwie homeopatia
      klasyczna, założone przez Astrię, niedawno napisała ona, ze oddała je Awinnowi,
      który ma swoje forum homeo Advance. Pare dni zauważyłam jednka ze forum wróciło
      na swoje miejsce, za to u nas pojawil sie Awinn :) Tez nic nie rozumiem :))
      Jeśli chodzi o różnice między klasyczna a advance to w wielkim skrócie i
      uproszczeniu to jest tak:
      klasyczna bazuje na podaniu jednego leku (takze w wysokich potencjach) i
      oczekiwanie na reakcje
      w nieklasycznej podaje się niższe potencje (tak raczej do 30 CH) kilka razy na
      tydzien np i do tego kilka leków jednocześnie
      adcvance - podaje lek w wyższej potencji częściej niz klasyczna a rzadziej niz
      nieklasyczna :))
      Mam nadzieje, ze coś Ci wyjasniłam :)) Generalnie chodzi o to, zeby było
      skutecznie :)
      • tom_j23 Re: coś tu się dzieje-zmiany??? 30.01.06, 13:57
        granna napisała:

> Jeśli chodzi o różnice między klasyczna a advance to w wielkim skrócie i
        > uproszczeniu to jest tak:
        > klasyczna bazuje na podaniu jednego leku (takze w wysokich potencjach) i
        > oczekiwanie na reakcje
        > w nieklasycznej podaje się niższe potencje (tak raczej do 30 CH) kilka razy
        > na tydzien np i do tego kilka leków jednocześnie
        > adcvance - podaje lek w wyższej potencji częściej niz klasyczna a rzadziej niz
        > nieklasyczna :))

Częstotliwość dawkowania i wysokość potencji nie jest żadnym wyróżnikiem tych
        metod.
        Homeopatia klasyczna - to taka, która opiera się na zasadach ustalonych
        przez "klasyków", czyli Hahnemanna i jego następców.
        Homeopatia nieklasyczna - to taka, która w niektórych miejscach nie stosuje się
        do tych zasad.
        W leczeniu homeopatycznym trzeba po pierwsze rozróżnić choroby ostre i
        przewlekłe. Strategia podejścia (w tym dawkowanie i owo "czekanie") do obu
        typów chorób jest (powinna być) diametralnie różna.
        Homeopatia klasyczna nie polega na podawaniu jednego leku i czekaniu nie
        wiadomo na co. Po podaniu leku ma nastąpić poprawa. Jeśli poprawy nie ma, to
        oznacza że coś jest nie tak i należy tę sytuację przeanalizować i skorygować.

Homeopatia Advanced - to nowy trend. W sumie - nie moja działka i zastrzegam -
        nie mam zamiaru o niej dyskutować. Widzę jednak, że jak na razie - jakoś cienko
        z informacjami o niej. Tak więc - tu jest strona o advanced:
        www.parimalbanerji.com/nc/advance.htm

A tu tłumaczenie:

Co to jest Advanced Homeopathy?
        To jest nowa technika homeopatycznego leczenia opracowana przez Dr Parimal
        Benerji w okresie ponad 45 lat prac badawczych obejmujących obserwacje
        kliniczne ponad 14 milionow pacjentów. Jego system został przyjęty na świecie
        przez setki przodujących (wiodących) homeopatów. Ten kto przyjął tę technikę ma
        znaczący wzrost skuteczności leczenia i w konsekwencji również wzrost
        popularności (jego praktyki).

System leczenia obejmuje nie tylko dobór środka (lekarstwa homeo).

Strategia podejścia do każdego przypadku chorobowego:
        Diagnozowanie i powtórna klasyfikacji homeopatyczna jest normą dla każdego
        przypadku chorobowego. To można szczególnie odnieść zwłaszcza do chorób
        złożonych (skomplikowanych), w których może być potrzeba czasowego zniesienia
        bólu. Jest to uzupełnienie dla leczenia długofalowego. To jest jedynie możliwe
        pod Advanced Homeopathy ponieważ teraz mamy homeopatycznego "zabójcę bólu" dla
        określonych typów bólów. Taki dobór leku był niemożliwy z wykorzystaniem
        homeopatii konwencjonalnej.

Wybór środka:
        Advanced Homeopathy ma już możliwość użycia leków na więcej niż 95% przypadków.
        Ponadto leki są uzależnione od potencji. Znaczy to, że zgodnie z Advanced
        Homeopathy nie ma leku nazywanego Belladonna ponieważ bez oznaczenia potencji
        nie istnieje (ten lek) w spisie leków. Tak więc w Adv. Hom. materia medica
        istnieją leki Belladonna 3C, lub Belladonna 6C lub 30C, 200C, itd. Spośród tych
        środków określony zestaw leków będzie przepisany dla danej dolegliwości. I tak
        odpowiednio dla klasyfikacji choroby któryś z pojedynczych leków lub kilka
        leków każdy dla określonej dolegliwości jest przepisywany. Na przykład środek
        przeciwbólowy na każde 15 minut podczas stanu ostrego i inny długo-działający
        środek dla leczenia dolegliwości raz na dzień lub raz na trzy dni. Odstęp
        między dawkami leku dla określonych stanów chorobowych jest w Adv. Hom. także
        standaryzowany.

Inne czynniki są w kierowaniu schorzeniem. To obejmuje dokładną identyfikację
        przyczyny podtrzymującej chorobę.

Adv. Hom ma zidentyfikowane specyficzne przyczyny chorób dla każdej
        dolegliwości bazując na lepszym rozumieniu ludzkiej fizjologii, patologii,
        farmakologii alopatycznej i anatomii. Te techniki obejmują dietę, odzież
        (ubranie), postawy, a także procedury dla odstawiania leków alopatycznych.

Filozofia Adv. Hom.:
        (...). Ta filozofia jest bardziej realistyczną i wyrafinowaną interpretacją
        zasad proponowanych przez Hahnemanna. Kilka ważnych elementów tej filozofii
        jest innych:

Konwencjonalna (klasyczna), fundamentalna zasada homeopatii jest szeroko
        rozumiana jako "Co wytwarza, to leczy". Adv. Hom. zwraca uwagę, że musimy także
        mieć na uwadze to, że "Co nie wytwarza, nie może leczyć". (... nieistotna
        wstawka o Newtonie).

Ta subtelność stworzona przez Dr Parimal Benejri, wymaga kompletnego
        przeformatowania homeopatycznych Materii Medica, Wymaga także całkowicie nowego
        myślenia o koncepcji "całości objawów". To bezpośrednio pokazuje że nie jest
        dłużej możliwe utrzymanie listy wszystkich symptomów od głowy do dużego palca
        stopy i zidentyfikowanie środka dopasowanego do maksymalnej liczby tych objawów.

Koncepcja Płaszczyzny Fizyczno-Mentalno-Dynamicznej Leku jako Działania
        Chorobotwórczego
        Dla wyjaśnienia znaczenia nowych zasad, Dr Banerji stworzył koncepcję
        Płaszczyzny Fizyczno-Mentalno-Dynamicznej (PMDP). Jest to teoretyczna
        płaszczyzna, która jest zaatakowana chorobą kiedy zostaniemy narażeni na
        chorobotwórcze oddziaływanie. Innymi słowy kiedy konkretny czynnik
        chorobotwórczy zaatakuje osobę ukaże się konkretny zestaw objawów. Na przykład
        kiedy osoba będzie narażona na wilgoć w deszczu i dostanie zapalenia płuc - jej
        płuca będą zaatakowane, będzie gorączka, szybki oddech, itd. Ale ten czynnik
        jest nie związany z bólem kolana, na które może cierpieć z powodu upadku ze
        schodów. Tak więc metoda Adv. Hom. będzie rozpatrywać dwie odrębne PMDP
        ponieważ były one spowodowane niezależnymi czynnikami chorobotwórczymi.

Stąd sytuacja wymaga dwóch niezależnych środków na zapalenie płuc i ból kolana.
        Jakkolwiek czytający musi pamiętać, że jest to bardzo teoretyczny przypadek
        stąd w zależności od wagi sytuacji lekarz może najpierw leczyć zapalenie płuc,
        a potem kolano.

Chociaż koncepcja PMDP była praktycznie zweryfikowana miliony razy w klinikach,
        teoretycznie też ma mocne podwaliny. Jest tak ponieważ nawet jeśli symptomy
        zapalenia płuc i symptomy bólu kolana obejmiemy tym samym środkiem ponieważ one
        będą obserwowane podczas prób lekowych lub objawów zatrucia, to nie były one
        spowodowane u tej osoby przez ten lek. W rzeczywistości każdy probant (osoba
        poddana próbie lekowej) lub skończona grupa probantów wykazuje określony zestaw
        symptomów kiedy była pod wpływen danego leku. Zatem, jedynie określony zestaw
        symptomów, który pojawia się razem ze szczególnym PMDP może być wyleczony kiedy
        spotencjonowana wersja leku zostanie zastosowana.

Koncepcja konstytucji człowieka - Chociaż proponowana i udowodniona przez Dr
        Banerji kilka dekad temu - jest teraz wspierana przez przyjęty Projekt Genomu
        Człowieka.

Adv. Hom. ma szerokie perspektywy w kierunku konstytucji Człowieka. Jest
        kierowana na zagadnienia szczególnej podatności na czynniki chorobotwórcze i
        także odpowiadającą (temu) podatność na leczenie (...).

Kolejną sprawą Adv. Hom. jest przyjęcie pomysłu Parimal Benerji Grouping (PBG)
        która jest techniką klasyfikowania grup symptomów występujących często razem
        pod każdym środkiem.

Adv. Hom. System - rewolucyjny postęp w nauce
        Wymienione wyżej zmiany stworzone i sukcesywnie wprowadzane do praktyki przez
        Dr Parimal Benerji reprezentują absolutnie oryginalne, nie bazowane i
        niezależne prace uwieńczone stworzeniem kompletnego nowego rodzaju Nauki
        Homeopatycznej. Jego współpracownicy, sympatycy a także ja sam (autor strony) w
        szczególności mam udział w zadaniu rozpowszechniania korzyści jego
        niestrudzonej, charytatywnej pracy (...).

Sorki za niedoskonałości tłumaczenia
        Stefan

• granna Re: coś tu się dzieje-zmiany??? 31.01.06, 08:02
          Stefan jesteś wspaniały, ze tak to wyłożyłeś, ja ani możliwości ani czasu nie
          miałabym, żeby tak to przedstwić. Napisałam jednak w swoim poście, że jest to
          proste wytłumaczenie w dużym skrócie i uproszczeniu :))

Zajrzyj na homeopatię forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
        • atrytka Re: coś tu się dzieje-zmiany??? 31.01.06, 18:41
          dzięki za wielkie za wyjaśnienie, nie mam teraz czasu aby to analizowac a nawet
          dobrze przeczytać(choć wiem juz że mój homeo.jest nieklasyczny)dziekuję jeszcze
          raz,pozdrawiam alicja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka