Dodaj do ulubionych

Deutsche Bank

25.05.07, 00:30
Co sądzicie ? Kredyt 260000 zł, Waluta CHF,oprocentowanie=marża 0,8 % + LIBOR
3 msc,prowizja 1 %,LTV 100 %, mieszkanie na rynku pierwotnym, spread ok. 10
groszy, po 2 latach spłata bez opłat, 3 darmowe przewalutowania,
ubezpieczenie niskiego wkładu (3,95 % za 5 lat od 20 % wartości
kredytu),ubezpieczenie pomostowe, brak innych ubezpieczeń.Co sądzicie o tym i
ogólnie o Deutsche Bank - zaproponował mi go doradca.
Pozdrawiam
TP
Obserwuj wątek
    • pe66 Re: Deutsche Bank 25.05.07, 15:04
      Dobre warunki - mi DB zaproponował gorsze: marża 0,85%, prowizja 2% (jakiś
      koszmar), ubezpieczenie niskiego wkładu 3,8 (lepiej niż u ciebie),
      ubezpieczenie pomostowe 1,2%, pierwsze przewalutowanie na PL 0%, kredyt 600000,
      reszta podobnie jak u Ciebie. Zdanie o DB nie mam bo jeszcze nie wybrałem
      kredytu. Na razie najlepszą ofertę dostałem z Fortis Banku: marża 1%, prowizja
      0%.
    • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 25.05.07, 16:06
      Zgodzę się, że aktualnie najlepszą ofertę ma Fortis Bank.

Jeśli któryś z Panów chciałby poznać dokładne warunki dla siebie, bądź jakieś
      sprawy formalne, to chętnie służę pomocą.
      Mogę przygotować symulację kredyty, ew. wynegocjować lepsze warunki, pomóc w
      przygotowaniu dokumentacji, ogólnie poprowadzić cały wniosek od początku do
      końca, także przyspieszyć całą procedurę jeśli będzie trzeba...

Mój email: fortis_hipoteka@gazeta.pl
      Telefon: 603-812-065
      • arfer Re: Deutsche Bank 25.05.07, 21:33
        W każdym przypadku ? A to ciekawe..

1 % marży w dłuższym czasie w chwili obecnej jest w stanie zaproponować co
        najmniej kilka banków. W DB przy kwocie rzędu ok. 300 tys. można liczyć na 0,8 %
        marży w CHF.

Fortis ma niezłą ofertę w CHF, niskie koszty początkowe, ale np. w PLN - bardzo
        przeciętną.
        • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 25.05.07, 21:50
          Obecnie wszyscy moi klienci decydują się na CHF i o tej formie kredytu myślałem.
          Najbardziej obrazującym elementem "dobrego kredytu" jest po prostu wysokość raty.
          Z tego co mi wiadomo, to Fortis jest tu w ścisłej czołówce i chętnie poznałbym
          Bank, który przedstawi niższą ratę dla kredytu w CHF niż Fortis.

PS. Dla kredytu powyżej 300.000 zl również jestem w stanie wynegocjować dla
          klienta niższą marżę niż 1% smile
          • open_gh Re: Deutsche Bank 25.05.07, 23:00
            Zgoda oferta Fortisu jest nienajgorsza dla CHF. Gdyby nie ten libor 6M byłaby
            niezła. Spread dosyć niski... Ale że akurat ten bank ma ofertę najlepszą we
            wszystkich przypadkach - z tym się nie zgodzę. Negocjacje zaczynają się od 200k,
            jeśli nie ma promocji (teraz akurat jest). Są banki, w których można negocjować
            przy niższych kwotach.
            • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 26.05.07, 16:50
              Promocja jest, i jeszcze pewien czas na szczęście będzie. Na pewno dłużej niż do
              końca maja...
              Oczywiście, że nie w każdym przypadku oferta będzie najlepsza, ale mogę śmiało
              powiedzieć, że na pewno w większości przypadków (w tej chwili 9/10) będzie
              najlepsza.
              Wspomnieliście, że poniżej 200.000 nie ma możloiwości negocjacji warunków... a
              są jeszcze miejsca w Polsce, gdzie nieruchomość jest tańsza niż 200.000 zł ? wink

W Gdańsku gdzie mieszkam i pracuję, najtańsze mieszkanie, kawalerka 35m2 w
              starym budownictwie kosztuje 200.000zł...
              Do tej pory miałem 1 kredyt poniżej 200.000 i było to refinansowanie - 3 lata
              temu to dopiero były ceny... pomarzyć można...
          • arfer Re: Deutsche Bank 26.05.07, 11:09
            Tak, ale o wiele trudniej niż w DB.
          • pe66 Re: Deutsche Bank 28.05.07, 23:51
            A jakie dobre mogły by być warunki dla kredytu 600 000 zł w CHF (100% wartości
            inwestycji na okres 30 lat)?
            • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 30.05.07, 10:29
              Dla takiego kredytu mógłbym zaproponować:
              - Libor 6m + marża 0,9%-0,8%
              - 0zł prowizji za udzielenie kredytu
              - 0zł za przewalutowanie
              - 0zł za wcześniejszą spłatę po 3 roku
              - MOŻLIWOŚĆ WCZEŚNIEJSZEJ SPŁATY W WALUCIE - myślę, że bardzo istotne
              - Przy ratach malejących, BRAK ubezpieczenia niskiego wkładu i możliwość
              kredytowania na okres do 35 lat
            • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 30.05.07, 10:32
              Dodam jeszcze:
              - przy ratach równych ubezpieczenie niskiego wkładu 3,4% na pierwsze 3 lata,
              potem 1,1% na każdy kolejny rok
              - ubezpieczenie pomostowe - 0,96%

Zamiast ub. pomostowego można też na ten czas zabezpieczyć kredyt inną
              nieruchomością.

• rmi Re: Deutsche Bank 26.05.07, 19:42
        fortis_hipoteka napisał:
        > Zgodzę się, że aktualnie najlepszą ofertę ma Fortis Bank.
        Z tą "najlepszością" Fortis Banku bym nie przesadzał. Prawdą jest, że z punktu
        widzenia "cyferek" jest rzeczywiście bardzo przyzwoicie, ale nie można zapominać
        o umowie, w której można znaleźć mniej atrakcyjne zapisy. Mnie np. zniechęcił
        zapis, który w praktyce pozwala Fortis bankowi w dowolnej chwili przewalutować
        kredyt na złotówki "w trosce o klienta". Jestem ciekaw jaki stosunek do tego
        zapisu ma osoba związana z Fortis Bankiem? Jeżeli się mylę, to chętnie
        przeczytam rzeczowe wyjaśnienie tych zapisów.
        rmi
        • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 30.05.07, 10:35
          Zapis ten ma na celu ochronę kredytu klienta przed drastycznym jego pogorszeniem
          w przypadku kosmicznego wzrostu kursu franka.
          Wtedy bank z odpowiednim wyprzedzeniem, kiedy widzi że coś jest nie tak,
          kontaktuje się z klientem i pyta czy chciałby przewalutować kredyt, jeśli klient
          wyraża zgodę to Bank może zająć się wszystkimi formalnościami i wykonać
          przewalutowanie. Klient nie musi przychodzić osobiście do banku itp. także to
          zapis raczej na korzyść klienta. Nie chodzi tu o to, że w każdej chwili bank
          może sam, bez zgody klienta, przewalutować mu kredyt.
          • rmi Re: Deutsche Bank 30.05.07, 11:12
            fortis_hipoteka napisał:

> Zapis ten ma na celu ochronę kredytu klienta przed drastycznym jego pogorszenie
            > m
            > w przypadku kosmicznego wzrostu kursu franka.
            > Wtedy bank z odpowiednim wyprzedzeniem, kiedy widzi że coś jest nie tak,
            > kontaktuje się z klientem i pyta czy chciałby przewalutować kredyt, jeśli klien
            > t
            > wyraża zgodę to Bank może zająć się wszystkimi formalnościami i wykonać
            > przewalutowanie. Klient nie musi przychodzić osobiście do banku itp. także to
            > zapis raczej na korzyść klienta. Nie chodzi tu o to, że w każdej chwili bank
            > może sam, bez zgody klienta, przewalutować mu kredyt.

A czy mógłbyś przytoczyć treść paragrafu z umowy mówiącą, że Bank Fortis MUSI
            uzyskać zgodę kredytobiorcy na przewalutowanie? Mnie takiego zapisu nie udało
            się odnaleźć!!!

Dla mnie był to warunek nie do przyjęcia, wolę sam decydować, kiedy chcę
            przewalutować kredyt a kiedy nie. Ale oczywiście nie wykluczam dobrej woli Banku
            Fortis i neguję jego troski o kredytobiorcę smile
            rmi
          • open_gh Re: Deutsche Bank 04.07.07, 01:54
            fortis_hipoteka napisał:

> Zapis ten ma na celu ochronę kredytu klienta przed drastycznym jego pogorszenie
            > m
            > w przypadku kosmicznego wzrostu kursu franka.
            > Wtedy bank z odpowiednim wyprzedzeniem, kiedy widzi że coś jest nie tak,
            > kontaktuje się z klientem i pyta czy chciałby przewalutować kredyt, jeśli klien
            > t
            > wyraża zgodę to Bank może zająć się wszystkimi formalnościami i wykonać
            > przewalutowanie. Klient nie musi przychodzić osobiście do banku itp. także to
            > zapis raczej na korzyść klienta. Nie chodzi tu o to, że w każdej chwili bank
            > może sam, bez zgody klienta, przewalutować mu kredyt.

Jakoś to do mnie nie przemawia. No chyba, że Fortis zatrudnia dobrą wróżkę,
            która jest w stanie przewidzieć kiedy "coś zaczyna być nie tak". Innymi słowy od
            strony klienta coś jest nie tak, kiedy wzrośnie kurs. Percypujemy to jednak po
            fakcie i wtedy raczej lepiej jest poczekać z przewalutowaniem. Jeśli bank miałby
            przewalutować mój kredyt "w przypadku kosmicznego wzrostu franka" to ja dziękuję...

A co do wątku z Deusche, i promocji 0,25, to szczególnie przy krótkich okresach
            kredytowania to się jednak opłaca. Np 10 lat - w tym wypadku promocja trwa przez
            10% okresu kredytowania.
    • darek9634 Re: Deutsche Bank 04.06.07, 14:26
      Mi dzisiaj przyznali kredyt w DB na takich warunkach :
      120000 zł kredytu
      20 lat
      Libor 3 m-czny + 0,9
      prowizja 1,5 %
      promocja do końca czerwca jest taka, że przez pierwszy rok marża wynosi 0,25%
      pod warunkiem braku wcześniejszej spłaty w ciągu trzech pierwszych lat.
      • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 04.06.07, 21:15
        Ta promocja z tą marżą to iluzja.
        W pierwszym roku zaoszczędzi się około 100zł na racie, co daje oszczędność
        1200zł, niestety prowizji biorą 1,5%, co daje 1875zł w plecy na dzień dobry.
        Wolałbym płacić stałą marżę, ale nie mieć prowizji... smile
        Chociaż marża 0,9% przy takiej kwocie kredytu - bardzo ładnie.
        • darek9634 Re: Deutsche Bank 05.06.07, 09:12
          Fakt, prowizja jest duża, ale z poziomu 2% zeszli tylko o 0,5 %. Napisz jak
          liczyłeś te "co daje 1875zł w plecy na dzień dobry"
          • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 05.06.07, 09:21
            Powinno być 1800zł (policzylem prowizję, od kwoty 125.000 a nie od 120.000 -
            pomyliłem coś kwotę kredytu - sorry!) ale fakt faktem, ze od 120.000zł musisz
            zapłacić prowizje w wysokości 1,5%, czyli 120.000 x 1,5% = 1.800zł i tyle
            tracisz w związku z prowizją.
            I wtedy nic dziwnego, że robią chwyt reklamowy, że w pierwszym roku marża 0,25%
            !!! Pokażą klientowi niższą ratę na rok i klient jest "zajarany"...
            A w rzeczywistości są na tym fakcie zarobieni ok 600zł...

Porównaj sobie także kursy walut, np. CHFa dla Fortis Banku i DB, zobaczysz w
            którym byłoby korzystniej płacić ratę... wyjdzie, że marża 0,9% w DB jest
            porównywalna z marżą 1,0% w FB, ponieważ kursy walut są wyraźnie na korzyść FB.
            • arfer Re: Deutsche Bank 06.06.07, 00:20
              Fakt, spread jest ciut niższy w Fortis. Tyle, że Fortis dla klienta z kredytem
              np. 300-350 tys. nie wysmaruje marży 0,8 %. A co do prowizji - można z niej
              jeszcze troszeczkę zejść.
              • fortis_hipoteka Re: Deutsche Bank 06.06.07, 09:25
                Dla 350.000 jak się bardzo postaram, to wynegocjuje dla klienta 0,9% - po to
                właśnie jestem.
                Niższy spread daje spadek plus minus o kolejne 0,1%...
                No i nigdy ani słowa o prowizji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka