Dodaj do ulubionych

Witam wszystkich :)

06.11.07, 21:53
Podczytuje wasze forum od pewnego czasu. A dopiero teraz sie
odezwalam smile
Kryteria wiekowe spelniam smile, wiec mam nadzieje, ze mnie
przyjmiecie do swego grona smile
Jestem Ypsilon123, mieszkam od lat w Skandynawii. Nie potrafie o
sobie pisac tak na zawolanie... ale jesli macie jakies pytania, to
chetnie odpowiem.
Pozdrawiam z Krainy Zimowych Ciemnosci i Wietrznych Wietrznosci!
Obserwuj wątek
    • mammaja Re: Witam wszystkich :) 06.11.07, 22:40
      Witaj Ypsi, zawsze milo witamy chcacych tu zagoscic, mam nadzieje
      ze bedziesz czuc sie z nami dobrze i troche popiszesz tutaj, nie
      tylko na blogu smile
      • ypsilon123 Re: Witam wszystkich :) 06.11.07, 22:50
        Dziekuje Mammaja za mile przywitanie smile
        Popisze i tutaj, nie tylko na blogu wink Bo pisanie bloga jest z
        jednej strony bardzo fajne - tyle, ze bardziej w formie monologu. A
        mi czesto brakuje dialogu smile Tym bardziej, ze czesto gadacie o
        ciekawych sprawach.
    • jutka1 Re: Witam wszystkich :) 06.11.07, 22:49
      Dobry wieczor smile

Milego pobytu tutaj zycze smile
      • ypsilon123 Re: Witam wszystkich :) 06.11.07, 22:53
        Jutka, dziekuje bardzo smile
        Ty mi mowisz ''dobry wieczor'', a ja juz wszystkim
        mowie ''dobranoc'' i ide hibernowac jesiennie smile Tzn. przed praca
        tylko wink
        Do zobaczenia!
        • jutka1 Re: Witam wszystkich :) 06.11.07, 23:13
          Dobranoc wiec i do zobaczenia smile
    • dado11 Re: Witam wszystkich :) 06.11.07, 23:17
      Witaj, Y123smile
      ja też już znikam pospać, ale życzę ci pięknych, słonecznych snów i
      do jutrasmile
      I, oczywiście, z radością przyjmujemy do naszego grona, zapraszamy
      do pogaduch na różne tematysmile
      Dobranoc. D.
      • fedorczyk4 Re: Witam wszystkich :) 06.11.07, 23:43
        I ja sie dolaczam do grona Witaczy. A jaki skrawek Skandynawii
        zamieszkujesz? A tak generalnie to bardzo sie ciesze ze zdecydowalas
        sie dac glossmile)
    • luiza-w-ogrodzie Dzien dobry, Ypsi 07.11.07, 00:13
      Pozdrawiam z drugiego konca swiata, gdzie niedawno minela dziesiata
      rano. Rozgosc sie i pisz o czym chcesz, mam nadzieje ze poczujesz
      sie tu dobrze.
      Przesylam nieco slonca - wlasnie wyszlo z chmur w przerwie miedzy
      ulewami. Mam nadzieje ze sie przyda :o)
      Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      Australia-uzyteczne linki
      • malpa-w-czerwonym1 Re: Dzien dobry, Ypsi 07.11.07, 00:19
        Hej spiaca Ypsi i czuwajaca Lu! pozdrawiam znad Baltyku. I do
        nastepnego razu...
        • luiza-w-ogrodzie Dobranoc, Malpo-in-Red :o) n/t 07.11.07, 00:35

• ypsilon123 Re: Dzien dobry, Ypsi 07.11.07, 16:52
          Oj, dziekuje serdecznie za tak mile powitanie smile smile Az mi sie
          zrobilo cieplej w tych moich Skandynawskich Zimnosciach smile
          Luizo: slonce sie przyda, wiec dziekuje za przesylke smile
          Fedorczyk: mieszkam od wielu lat w Danii. Niby nie ta ''prawdziwa''
          Skandynawia. Tzn. moze nie geograficznie, bo nie na Plw.
          Skandynawskim. Ale historycznie i kulturowo tak, bo Dania byla
          kiedys duzo wieksza. Zajmowala Norwegie i poludniowa Szwecje, a
          dawno temu nawet wyspe Gotlandia. Teraz sie nieco zmniejszyla, ale
          na pocieche zostaly Dunczykom Wyspy Owcze i Grenlandia smile
          I wiem, ze te ciemnosci jesienno-zimowe sa duzo gorsze na polnocy
          Norwegii i Szwecji, ale mimo wszystko i tak mieszkam kilkaset km na
          polnoc od Polski, wiec daje sie to odczuc.
          Malpo w Cz: dzieki za pozdrowienia znad Baltyku. To juz troszke
          blizej Skandynawii smile, wiec i pogode masz pewnie dosc podobna jak i
          u mnie.
          Dado: dzieki sliczne za zaproszenie do rozgoszczenia sie smile
          Do wszystkich: bede sie z pewnoscia odzywac smile Tyle, ze w tych
          jesiennosciach funkcjonuje na nieco zwolnionych obrotach, a nie
          lubie sie odzywac, jesli nie mam nic sensownego do powiedzenia wink
          I podoba mi sie, ze nazwana zostalam Ypsi smile, jakos tak milej i
          poreczniej niz oficjane Ypsilon-Z-Numerkami smile Chociaz tajemniczy
          skrot Y123 tez wyglada niezle. Prawie jak Agent 23 wink smile
          Ide poczytac o czym gadacie, to moze i i sie jezyk rozwiaze wink
          • ypsilon123 Wiedzialam, ze czegos zapomne ;) 07.11.07, 16:56
            Mialam jeszcze dodac, ze fajnie, ze jest tu tez sporo emigracyjnych
            40+. I w dodatku nawet z dalekich Antypodow smile
            • verbena1 Re: Wiedzialam, ze czegos zapomne ;) 07.11.07, 17:03
              Witaj Ypsi,poczytalam Twoj blog, ciekawie piszesz,bede tam co jakis
              czas zagladac.
              Mieszkam na zachod od Ciebie, w deszczowej i rownie ciemnej teraz
              Holandii. Wydaje mi sie ,ze oba te kraje maja duzo podobienstw.
              Domki kryte strzecha otoczone malutkimi ogrodkami,porzadek i taka
              mila wiejskosc.
              Pozdrawiamsmile
              • ypsilon123 Re: Wiedzialam, ze czegos zapomne ;) 07.11.07, 17:21

Witaj, Verbena smile Milo mi, ze moje lewitujace pisanie spodobalo sie
                Tobie smile No, i milo, ze jeszcze jedna emigrancka 40 sie odezwala smile
                W Holandii bylam kiedys baaaardzo dawno temu, i wlasciwie
                przejazdem.
                A podobienstwa moga wynikac z dominujacej etyki protestanckiej,
                istniejacej takze w calej Skandynawii. Czyli porzadek - wokol
                siebie i w swoich sprawach. Oraz powsciagliwosc - finansowa i
                werbalna. Chociaz uwazam, ze Dunczycy sa i tak
                najbardziej ''europejscy'' sposrod Skandynawow. Czyli otwarci i na
                luzie. A ze mieszkalam troche w Szwecji i znam tez sporo Norwegow,
                wiec wydaje mi sie, ze moje spotrzezenie jest dosc trafne wink
                Ja mieszkam na sennej dunskiej prowincji. Ta sennosc wink z wiekiem
                coraz bardziej mi odpowiada. Ale np. Kopenhaga jest zupelnie inna.
                Sila rzeczy, no bo w koncu metropolia i mieszka tam prawie polowa
                calej ludnosci Danii. Z pewnoscia podobne roznice sa miedzy duzymi
                miastami holenderskimi i rustykalna prowincja.
                Ciemnosci wspolczuje. Ale, aby do wiosny, jak mawiali starzy
                Wikingowie smile
                • ypsilon123 Dodam jeszcze, ze.... 07.11.07, 17:39
                  ... nie posiadam zadnego zwierzecia domowego /poza podejrzeniami o
                  to, ze czasem kreca sie u mnie jakies skandynawskie trolle i robia
                  balagan, bo to przeciez nie ja sama! wink/.
                  Ponadto nie jestem dobra w tworzeniu manualnym.
                  Wiec na tych watkach nie bede miala duzo do powiedzenia smile Prosze o
                  wybaczenie, a przynajmniej zrozumienie wink
                  • fedorczyk4 Re: Dodam jeszcze, ze.... 07.11.07, 18:47
                    To nie jest karalnesmile
                    • ypsilon123 Re: Dodam jeszcze, ze.... 07.11.07, 18:54
                      Dzieki, Fedorczyk smile
                      Uffff, az odetchnelam z olbrzymia ulga, a potezny kamien spadl mi z
                      piersi wink smile
                    • fedorczyk4 Re: Dodam jeszcze, ze.... 07.11.07, 18:55
                      Z tym ze ja mam odwrotnie jak chodzi zwlaszcza o zwierza. Mieszkam z
                      Krowisia, Panem Kotem i kotem Ranyboskie, a poniewaz sa czesci mojej
                      rodziny i to bardzo wazna, to i pisze o nich ciagle.
                      • ypsilon123 Re: Dodam jeszcze, ze.... 07.11.07, 19:09
                        I bardzo fajnie smile A ja chetnie poczytam, bo co rodzina, to
                        rodzina smile
                        • monia.i Re: Dodam jeszcze, ze.... 08.11.07, 22:49
                          Hej, Ypsi - i ja Cię witam i pozdrawiam serdecznie smile Z małej,
                          podwarszawskiej "sypialni" która z roku na rok się rozrasta..A tak
                          tu kiedyś było cicho i spokojnie..smile
                          • lablafox Re: Dodam jeszcze, ze.... 09.11.07, 10:16
                            Witaj duńska Ypsi- bardzo lubię ten kraj.
                            Ludzie są troche bardziej słowiańscy , moim skromnym zdaniem ,niz
                            Holendrzy."Obejścia" bardziej polskie , mniej wycacane od
                            holenderskich i belgijskich.Kopenhaga cudowna ,a Bornholm - to
                            miejsce do ktorego się wybieram i wybieram , ale dotrę, bo z
                            Kołobrzegu promem można dopłynąć.
                            Jeszcze raz witaj i pisuj , bom bardzo ciekawa świata.
                            • ypsilon123 Dziekuje raz jeszcze za mile powitania :) 09.11.07, 14:11
                              Moni: male ''sypialnie'', szczegolnie te kolo wielkich miast
                              rozrastaja sie z czasem nieuchronnie. Za to dzieki temu masz blizej
                              do miastawink

Lablafox: Holendrow ani Belgow nie znam, ale Dunczycy wydaja mi sie
                              najbardziej ''normalni'' /czytaj: kontynentalni i otwarci/ sposrod
                              Skandynawow, a mam nieco skali porownawczej wink Odpowiada mi ich
                              duzo mniej kompulsywne podejscie do czasu i punktualnosci /co
                              neistety maja Szwedzi wink/. Jest w granicach skandynawskiej normy,
                              ale bez obsesyjnych przegiec wink I lubie ich sarkastyczne poczucie
                              humoru, akurat pod tym wzgledem jestem do nich bardzo podobna.
                              Kopenhage tez lubie, nie wiem dlaczego, ale miejscami przypomina mi
                              Warszawe /i nie chodzi mi o kopenhaskie blokowiska wink. Moze
                              dlatego, ze nie jest tak strasznie wymuskana, jak np. szwedzkie
                              miasta.
                              Bornholm troche znam, jest przeuroczy. Mam nadzieje, ze sie w koncu
                              wybierzesz, bo naprawde warto smile Poza polaczeniem z Kolobrzegu -
                              katamaran - jest tez sezonowe polaczenie promowe ze Swinoujscia,
                              raz w tygodniu. A w ogole pisalam kiedys o Bornholmie na moim
                              blogu, moze Cie zainteresuje? Nie podaje linku, zeby nie robic
                              nachalnej reklamy, ale jest w dziale ''geograficzno-historycznie''.

Wszyscy: naprawde milo mi, ze tak mnie cieplo przyjelyscie /bo, jak
                              na razie sa to same panie, chociaz wiem, ze i panowie tu pisuja wink/.
                              I ciesze sie, ze mam mozliwosc milego kontaktu, w dodatku po
                              polsku, bo z Dunczykami po polsku nie pogadam/nie popisze wink
                              • fedorczyk4 Re: Dziekuje raz jeszcze za mile powitania :) 09.11.07, 19:21
                                Ypsi, skoro zaakceptowalas Mammajiny skrot, to jeszcze lepiej, bo
                                brzmi uroczo po cygansku. Chyba nie musisz dziekowac, chyba to my
                                sie bardzo ucieszylismy z Twojego pojawienia. To forum istnieje
                                wbrew burzom i wiatrom, czasem ciut zanika, czasem sie wyludnia, ale
                                zawsze odżywa(specjalnie zmienilam klawiature na polska, zeby nie
                                bylo watpliwosci o jakie slowo mi chodzi), bo jak dotad zawsze sie
                                nam sprawdzalo jako fajny "byt".Fajny bo serdecznysmile))
                                • ypsilon123 Re: Dziekuje raz jeszcze za mile powitania :) 09.11.07, 20:09
                                  Fed., Skandynawowie nauczyli mnei takiego nieustannego
                                  dziekowania wink Btw ''dziekuje'' we wszystkich skandynawskich
                                  jezyjach to ''tak/tack/takk''. Krotko i zwiezle smile
                                  A na powaznie: ja sie tez ciesze, ze wreszcie sie odezwalam. Bo
                                  gadac lubie i potrafie smile
                                  Zaintrygowalas mnie cyganskim brzmieniem mojego nicka. Uchylisz
                                  rabka tzw. tajemnicy?
                                  I doceniam uzycie polskiej klawiatury specjalnie dla mnie smile
                                  • fedorczyk4 Re: Dziekuje raz jeszcze za mile powitania :) 09.11.07, 20:34
                                    Przecenilas mnie,przyznaje z bolem bo chodzi o glupie skojarzenie
                                    Ypsi - Gypsi. A z kultura cyganska, romska, kojarzy mi sie duzo
                                    rzeczy bo od lat sie nia zajmuje, troche zwodowo, troche z przekory
                                    Bal!!! - przeraźliwie wrzasnął kot.
                                    • ypsilon123 Kultura romska 09.11.07, 20:56
                                      Aaaaaaa.... ze tez nie pomyslalam o takiej parze skojarzen
                                      dzwiekowych /to pewnie przez te sztormy smile/
                                      Nie smiem pytac, jakie sa zwiazki kultury romskiej z Twoja praca,
                                      wiec poczekam grzecznie az kiedys - byc moze - sama cos powiesz.
                                      Sama na temat kultury cyganskiej nie wiem zbyt wiele. Ale imponuje
                                      mi, ze Romom, zyjacym w diasporze udalo sie zachowac wlasna
                                      kulture, jezyk itd. Tym bardziej, ze ich nomadycznosc jest raczej w
                                      sprzecznosci do osiadlych tradycji wielu panstw, w ktorych
                                      mieszkaja.
                                    • mammaja Re: Dziekuje raz jeszcze za mile powitania :) 09.11.07, 20:57
                                      Fed, wcale nie glupie skojarzenie, od razu pojelam w lot smile)))
                                      Kultura romska zawsze dziala mi na wyobraznie, chocby w wydaniu
                                      festiwalu w Ciechocinku. No i Lorci, oczywiscie.
                                      • jan.kran Re: Dziekuje raz jeszcze za mile powitania :) 10.11.07, 11:53
                                        Witam kolezanke ze Skandynawii smile Ja niestety bardziej na Polnoc
                                        leze wink i juz zaczynam to odczuwac ... dziewiata zima w ciemnosciach
                                        mnie czeka , no nic sprobuje byc optymistka i pomyslec w chwili
                                        zalamania o prawie_bialych_nocach u mnie...
                                        Na to forum wpadam sporadycznie ale mam nadzieje ze bedziemy mialy
                                        okazje czasem pogadacsmile
                                        Dunski mnie oslabia totalniesad No ale to inna para kaloszytongue_outPPPP
                                        Hilsensmile
                                        Kran
                                        • ypsilon123 Re: Dziekuje raz jeszcze za mile powitania :) 10.11.07, 12:01
                                          Hej på dig, Janie-Kranie smile Milo, ze sie odezwalas. Nawet wczoraj
                                          zajrzalam na Twoje forum rzadko-jezykowe, wiec tym bardziej mi
                                          przyjemnie, ze mozemy teraz niemal ''osobiscie'' pogadac smile
                                          Ufff, to u Ciebie, dalje na polnoc, to rzeczywiscie ciemnosci sa.
                                          Nie zazdroszcze. Ale dasz rade, zobaczysz smile Masz juz niejako
                                          trening wink

Dunski... coz jest, jaki jest i tego nie zmienimy. Za to ludzie
                                          sympatyczni, wiec sie jakos wyrownuje. I do jezyka tez sie mozna
                                          przyzwyczaic, no, bo jakie inne wyjscie? tongue_out

Mam nadzieje, ze pogadamy kiedys wiecej smile
                                          A poki co, ide ogladac sloneczko, bo to rzadki towar w tych
                                          okolicach i o tej porze roku wink
                                          Med solige hilsner
                                          Slavisk-skandinaviske Ypsi
                                      • witekjs __________БАБА ПОЛь 10.11.07, 12:58
                                        Witaj YPSI !! smile
                                        Nie bardzo mogłem i nie wypadało mi odezwać się wcześniej w tym ciekawym
                                        "babińcu", w którym czasami ośmielam się wtrącić swoje trzy grosze.
                                        Pisuje tu kilku Panów, którzy z pewnością również Cię powitają.
                                        Tymczasem czytałem życzliwe powitania i poczytałem Twój blog, gdzie trafiłem na
                                        "польскую бабу".
                                        Dowiedziałem się również, że Fed, Ty i Mamaja interesujecie się Romami.
                                        Oba tematy są mi bliskie od "zawsze" wink
                                        W takim razie nie czekam na innych Panów i dołączam się do powitań i ciekawej
                                        rozmowy.
                                        Jak widać towarzystwo w FXL+ jest światowe smile, co stanowi o niemałej
                                        atrakcyjności tego miejsca.
                                        Rzec można, "słońce nie zachodzi" nad Forum 40+...
                                        Po 21 X 07 nasza życzliwość, do większości Polonii wzrosła niepomiernie. smile smile) smile))
                                        Chyba już kiedyś pisałem, że i ja, po maturze miałem ponad roczny okres
                                        emigracji, co prawda w USA...
                                        W ramach łączenia rodzin byłem u Ojca, który musiał uciekać z kraju, a stryj nie
                                        mógł wrócić do Polski.
                                        Byli oni wnukami Powstańca Styczniowego, synami jednego z budowniczych Kolei
                                        Transsyberyjskiej i wychowali się w Harbinie.
                                        Urodzili się jako obywatele rosyjscy w Chinach, po rewolucji byli "Chińczykami" smile.
                                        Od 1918 Obywatelami Polskimi w "Małej Polsce" w Harbinie, studiowali w Polsce.
                                        Walczyli we Wrześniu 1939, jeden po ucieczce z jenieckiego szpitala walczył w AK
                                        w Warszawie, drugi cudem unikając Katynia, w Armii Andersa.
                                        Obaj umarli w USA jako obywatele tego kraju, którzy do Polski nie mogli wrócić.
                                        Trzeci brat umarł w Indiach.
                                        Prababcie i babcia były Polkami z Dalekiego Wschodu, ale język, ludzie i kultura
                                        / nie władze/ rosyjska były im wszystkim bardzo bliskie.
                                        Przepisy kuchenne mojej harbińskiej babci, pisane są po rosyjsku. Wśród nich
                                        wspaniałe młode ziemniaki gotowane w śmietance smile
                                        Pewnie dlatego i ja lubię ten język, kulturalnych, ciekawych i życzliwych Polsce
                                        ludzi, których wielokrotnie spotykałem.
                                        Wiem, że nie tylko w naszym Kraju, żyje wiele polskich rodzin o podobnych,
                                        trudnych dziejach.
                                        To tyle w związku z "polską babą" po rosyjsku.

Romowie lub Cyganie, bo przecież w naszych ustach nie jest słowo obraźliwe.
                                        Od dzieciństwa interesowałem sie Nimi.
                                        Wiele lat temu, z książki "Cyganie na polskich drogach" Jerzego Ficowskiego,
                                        nauczyłem się kilku słów i zwrotów cygańskich /Save romendyr san?/.
                                        Ostatnio po naukowej konferencji Im poświęconej - "na zdrowie" - "sastes" smile
                                        Od kilku lat, oprócz książek udało mi się zebrać wiele materiałów nie tylko o
                                        Romach, lecz innych Cyganach w internecie.
                                        Podaję kilka miejsc, w których rozszerzenie tych tematów.

Pozdrawiam serdecznie.

Witek

Polacy w Harbinie
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25095&w=21665450
                                        Polacy na Syberii i Dalekim Wschodzie
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=31211&w=54740056
                                        Cyganie, nie tylko Romowie
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=14762226&a=21082652
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20070&w=15245979&a=21264594
                                        www.stowarzyszenie.romowie.net/articles.php?cat_id=4
                                        • ypsilon123 Re: __________БАБА П 11.11.07, 16:11
                                          Witeksj, dzieki za mile przyjecie.
                                          Oraz za historie Twojej rodziny, calkiem niesamowita.
                                          I pokazujaca raz jeszcze, ze wbrew temu, co czlowiek sadzi o
                                          swojoje potedze, jestesmy malenkimi pionkami w rekach Losu, a
                                          przynajmniej w zawirowaniach Wielkiej Historii.
                                          Dziekuje takze za linki, zerkne na nie, majac nieco wiecej czasu.
                                          Ale bardzo lubie czytac/sluchac takich historii rodzinnych. Bo
                                          poprzez detale pokazuja czesto tryby calej machiny historii. I masz
                                          racje, takich historii rodzinnych jest tysiace. I nie tylko w
                                          Polsce. Podobnych poprzez ich zawirowania dziejowe, a jednak
                                          unikatowe dla kazdej pojedynczej osoby.
                                          Cyganie zas sa frapujacy nie tylko poprzez folklorystyczna
                                          egzotyke, ale - jak juz pisalam wczesniej - poprzez zdolnosc
                                          zachowania w diasporze swej bogatej kultury.
                                          A na koniec: milo mi, ze zerknales na moj blog. I ze Cie
                                          zainteresowalo. Bo to jest takie pisanie troche do szuflady, ale
                                          tez i troche dla innych /w przeciwnym wypadku nie publikowalabym
                                          tego w necie wink/.
                                          Pozdrawiam tez smile
                                        • jan.kran Re: __________БАБА П 12.11.07, 13:03
                                          Dzieki Witejks , jak zwykle z ciekawoscia zajrze do twoich linkowsmile
                                          I Twoja historia rodzinna jest naprawde niezwykla ... powinnismy
                                          przechowywac takie wspomnienia.
                                          Pozdrawiam
                                          Ula
    • joujou Re: Witam wszystkich :) 11.11.07, 18:52
      Gdy w zimnej Skandynawii będzie brakować Ci ciepełka,
      to znajdziesz je na tym forum.
      Spieszę i ja Cię powitać smile
      • ypsilon123 Re: Witam wszystkich :) 11.11.07, 19:13
        Joujou, dzieki. Bede o tym pamietac smile A ciepelko przyda sie w tych
        Wichrowatych Zimnosciach z cala pewnoscia smile
        • jan.kran Re: Witam wszystkich :) 12.11.07, 12:59
          Ypsilon smile Dunski mi nie przeszkadza ... gdyby nie ta wymowasmile Ja
          rozumiem pisany dunski < z pewnoscia jak Ty pisany norweski > bez
          problemu.
          Natomiast jak slysze dunski w mowie to mi pryskaja zmyslysmile
          Pracuje dosc czesto z Dunka ktora uwaza ze mowi po norweskutongue_outPP
          wiec juz troche sie przyzwyczailam.
          Bardzo jestem ciekawa jak ty rozumiesz mowiony norweski ?

U nas na Polnocy dni piekne i niebieskie niebo , calkiem
          przyjemnie ...tylko czemu dzien ma kilka godzin, wrrrrr....
          Kransmile
          • ypsilon123 Norweski 12.11.07, 20:42
            Kranie smile Z czytanym norweskim idzie mi dosc dobrze. Chociaz
            niektore slowa czasem wygladaja dosc smiesznie wink Ale znam tez
            szwedzki, wiec w polaczeniu z dunskim jakos daje sobie rade.
            A z mowionym? Hmmmm... Bokmål jest w zasadzie dosc latwy do
            zrozumienia. Jesli nie gadaja zbyt duzo i zbyt szybko wink Nynorsk-
            tragedia, chociaz chwilami brzmi jak skånski. A juz nie daj Boze
            jakis lokalny dialekt: wtedy ja ani odrobiny nie rozumiem uncertain
            Przypuszczam, ze i Ty miewasz podobne problemy.
            A sam dunski, coz: nie jest dla ucha najprzyjemniejszy smile Czasem
            mysle, ze Dunczycy robia ogolnodunskie zawody, ktory z nich bedzie
            gadal najszybciej i najbardziej niewyraznie smile Celuja w tym
            mieszkancy Kopenhagi smile
            Ale dunski mowiony wyraznie i z dobra artykulacja, moze brzmiec
            nawet milo. I co najwazniejsze, mozna wszystko zrozumiec smile

Narzekasz na krotkie dni - poczekaj do lata, a bedziesz narzekac,
            ze sa za dlugie tongue_out
            • fedorczyk4 Re: Norweski 12.11.07, 20:47
              Moj Tata, generalnie do jesykow uzdolniony, przy podejsciu do
              wymienionych przez Ciebie Ipsy,zalamal sie i zaklasyfikowal je jako
              choroby gardlawink
              • ypsilon123 Jezyki i glowy koronowane i niekoronowane :) 14.11.07, 16:58
                Fed., sami Dunczycy mowia pol zartem pol serio, ze aby dobrze mowic
                po dunsku, trzeba miec w ustach sporo kartofli lub czerwonych
                dunskich parowek wink Bo maja niestety tendencje do belkotania i
                polykania wyrazow smile I nawet sami miedzy soba nie zawsze siebie
                rozumieja smile, co zwalnia mnie z niemilego poczucia, ze *tylko* ja
                nie ''kumam'' - bedac w koncu nie-Dunka.
                Norweski, tzn, odmiana bokmål jest moim zdaniem bardzo spiewna i
                latwa do zrozumienia. A przez swa spiewnosc mila dla ucha. Gorzej z
                odmian nr. 2, lub co gorsze - z dialektami wink
                Dialekty wystepuja rzecz jasna, takze w Danii. I zdarza sie, ze np.
                Jutlandczyk nie jest w stanie zrozumiec mieszkanca Bornholmu - choc
                obaj mowia po dunsku smile)
                Malzonek dunskiej krolowej /nie majacy tytulu krola/, importowany z
                Francji, po ponad 40 latach pobytu w Danii mowi wciaz z bardzo
                silnym francuskim akcentem.
                Importowana niemiecko-brazylijska krolowa szwedzka Sylwia, mowiaca
                skadinad bardzo ladnym literackim szwedzkim i majaca duzo wiecej
                wdzieku od wiecznie naburmuszonego malzonka dunskiej krolowej wink,
                tez mowi z nie-szwedzkim akcentem. Chociaz fonetyka szwedzka jest
                duzo latwiejsza od dunskiej. Wniosek: nawet dla glow koronowanych
                jezyki skandynawskie moga byc problemem wink. To tak dla pocieszenia,
                dla Twojego rodziciela smile

A smiesznie swoja droga,z e watek powitalny zaczyna sie zamieniac w
                watek historyczno-lingwistyczny. Ja osobiscie lubie takie
                dryfowanie tematow smile
                -
                • mammaja Re: Jezyki i glowy koronowane i niekoronowane :) 14.11.07, 18:41
                  Bywaja baaaardzo dlugie powitania, Ypsi smile)))
                  • ypsilon123 Re: Jezyki i glowy koronowane i niekoronowane :) 15.11.07, 17:31
                    Mammaja, i baaaaardzo bywa to mile smile
    • ala1-23 Re: Witam wszystkich :) 12.11.07, 17:04
      Witam.
      na razie czytam...
      • fedorczyk4 Re: Witam wszystkich :) 12.11.07, 17:49
        Nie wachaj sie tez pisac i witaj
        • mammaja Re: Witam wszystkich :) 12.11.07, 19:53
          Serdecznie witamy smile
    • witekjs ПОЛьCКАЯ БАh 14.11.07, 21:31

Witam Miłe Panie.
      Cieszę się, co jest "oczywistą oczywistością", że Was zainteresował mój post i
      linki.
      Dzieje mojej rodziny, wydawały mi się "zwyczajne" , może dlatego, że znałem inne
      rodziny o równie zaskakujących.

Do całości dodam, że moja babcia ze strony Mamy, była spolonizowaną, z
      wyboru/czytaj z miłości smile / Niemką i luteranką. Córki były już katoliczkami.

Dopiero, kiedy się o takich sprawach rozmawia, a szczególnie napisze i
      przeczyta, to okazuje się, że w Polsce chyba nierzadkie są mocno pokręcone losy
      rodzin.

Oprócz „reemigrantów” z Dalekiego Wschodu, ciekawymi przykładami są Polacy,
      potomkowie „białych” Rosjan, Litwinów, Tatarów, Karaimów, Ormian czy nielicznych
      Gruzinów często zachowujący swoje tradycje i wiarę.

Bardzo ciekawe jest poznawanie w Trójmieście i Uniwersytecie w Toruniu Polaków
      z Wileńszczyzny, Lwowiaków z Wrocławia wink, Krakowian, których relacje, nawet z
      kuzynami z Warszawy kiedyś bywały różne i niezwykłych Poznaniaków z POlandii od
      21.X.07… wink smile)

Jeszcze czymś innym są polscy Żydzi, którzy stanowią trochę inną , nie jednolitą
      mniejszość , od wieków pielęgnującą swoją odrębność i niekiedy wielką miłość
      do Polskiej kultury.
      Ich najpiękniejszymi postaciami są dla mnie od dzieciństwa: Pan Brzechwa,
      Julian Tuwim, Bolesław Leśmian, Antoni Słonimski, Marian Hemar, Stanisław Jerzy Lec.

Najlepiej i najprzyjemniej poznaje się naszą różnorodność w „specjałach babci”,
      w tym przednich nalewkach, które pojawiają się na świątecznych stołach w różnych
      polskich domach.

Wspaniałe są Święta Bożego Narodzenia, na których spotykają się spowinowacone
      rodziny się ze wschodu, z innymi częściami Polski i nagle okazuje się jak
      wyszukane i różnorodne są nasze potrawy wigilijne.
      PYSZNOŚCI !! smile)

Pozdrawiam. Witek
    • dado11 Re: Witam wszystkich :) 14.11.07, 23:54
      Y123, nie pękajsmile może opowiedz nam jak w Danii szykują się do
      świąt, jakie tradycje, jakie pomysły na świąteczne radości, jak
      bardzo różnią się od naszych, a może coś da się zaadaptować?
      Właśnie wróciłąm z Ikei i tam już tylko kolęd brakuje, święta na
      całego... więc chyba na czasiesmile
      Pozdr. D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka