Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc, to mój 1 cykl z npr :)

23.04.08, 14:21
w tym cyklu po raz pierwszy zaczęłam mierzyć temperaturę, jestem początkująca
i cały czas czytam aby dowiedzieć się o tym jak najwięcej :) oczywiście jako
niespokojna duszyczka zastanawiam się nad tym co już mi wyszło, przepraszam od
razu że nie przedstawiam wykresu ale jestem na etapie wybierania i
zaznajamiania się z odpowiednimi stronami
dodam może że 4 cykle wcześniej brałam tabletki hormonalne i możliwe że mają
one wpływ na obecny cykl

1 dc 6.04 do 5 dc 10.04 krwawienie a praktycznie plamienia, okres po
odstawieniu tabletek Diane35
6 dc - 8 dc nie mierzyłam :(
9 dc 36.6 mokro, śluz biały, rozciągliwy
10 dc 36.6
11 dc 36.6
12 dc 36.8 mokro, rozciągliwy
13 dc 36.7 mokro, przeźroczysty, rozciągliwy, przytulanko :)
14 dc 36.7 mokro, przeźroczysty, rozciągliwy
15 dc 36.75
16 dc 36.7 sucho ?
17 dc 36.75
18 dc 36.8 (dzisiaj)

12, 13, 17 i 18 dc pomiar o 5.30 w pozostałe dni o 6.00
termometr zwykły rtęciowy, niestety zwykła podziałka, już zastanawiałam się
czy on dobrze odmierza więc sprawdzałam przez ostatnie 2 dni dodatkowo
elektronicznym który pokazał
17 dc 36.9
18 dc 37.0

co mozna stwierdzić po czymś takim, dodam że szyjki nie badam bo jakoś nie
potrafie :( czy była owulka czy dopiero będzie a może wcale ? cykle kiedyś
miałam nieregularne a te na tabletkach to wiadomo co 28 dni, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • skrzynka3 Re: proszę o pomoc, to mój 1 cykl z npr :) 23.04.08, 18:44
      Cierpliwosci jeszcze za czesnie na to zeby cos stwierdzic. Pomierz
      dalej i zobaczymy czy skok tempki sie utrzyma.
      Czy 15 dnia nie bylo w ogole zadnego sluzu?? Zwykle on jdnak sie
      zmienia stopniowo czyli jak 14 dnia byl taki typowy plodny to 15
      mogl byc mniej wyrazny ale dalej posiadajacy jeszcze jakas ceche
      plodnosci (np juz metny ale jeszcze sliski i troche rozciagliwy).
      Jesli tak bylo o za piersza wyzsza mozna by uznac dopiero ta z 18 dc
      bo skok liczy sie dopiero po szczycie sluzzu (ostatni dzien ze
      sluzem o chocby jednej cesze plodnej). Wtedy linia by byla na 36,75
      Porownywanie termometrow nie do konca ma sens bo nie chodzi o
      bezwzgledna artosc pomiaru
      • anusia-1977 Re: proszę o pomoc, to mój 1 cykl z npr :) 23.04.08, 19:15
        skrzynka3 bardzo dziękuje Ci za odpowiedź
        15 dc prawdopodobnie był śluz lecz nie zapisałam, przez jeden dzień nic nie
        odczuwałam i dlatego wpisałam sucho, choć mogę powiedzieć że dzisiaj śluz jest
        rozciągliwy ale jakby źółtawy, czy przytulanko w dniu dzisiejszym mogło by dawać
        nadzieje na ciążę, wiem że wprost nikt nie da odpowiedzi ale przynajmniej nadzieje.
        Jeszcze raz dziękuję za odzew i będę kontynuować pomiary i co pewien czas je
        uzupełnię,
        mam jeszcze jedno pytanie jak sądzicie czy są jakieś przeciwwskazania do
        planowania ciąży zaraz w następnym cyklu po odstawieniu diane35, brałam je na
        obniżenie testosteronu, pytałam dwóch lekarzy i każdy inaczej sądzi jeden że nie
        potrzeba robić przerwy a drugi powiedział że należy odczekać ok 1-2 cykli
    • anusia-1977 Re: proszę o pomoc, to mój 1 cykl z npr :) 29.04.08, 09:06
      witam :) minęło kilka dni i chciałabym uzupełnić moje dane, może rozjaśni to
      sytuację i coś więcej mi podpowiecie
      19 dc 24.04 36,9 mokro, rozciągliwy, źółtawy + przytulanko
      20 dc 25.04 37,15 jw (zakłócenie, nie wytrzymałam i musiałam do toalety o 4.30 a
      pomiar o 5.30)
      21 dc 26.04 36,9 sucho
      22 dc 27.04 36,9 sucho
      23 dc 28.04 36,9 śluz biały ale nie jakiś obfity
      24 dc 29.04 36,95

pomożecie coś wywnioskować ?
      • anusia-1977 Re: proszę o pomoc, to mój 1 cykl z npr :) 02.05.08, 11:45
        to znowu ja, chyba pisze sama do siebie ;) uzupełniam cykl
        25 dc 30.04 36,80
        26 dc 01.05 36,70
        27 dc 02.05 36,60 i zaczęłam plamić, więc @ się rozkręca

nie udało się :( ale przynajmniej @ pojawiła sie o czasie co u mnie raczej
        rzadkość, mam pytanie - ostatnie na temat tego cyklu czy można powiedzieć że
        owulacja była i jeżeli następny cykl byłby podobny to kiedy najlepiej rozpocząć
        starania ? proszę podpowiedzcie coś
        • anusia-1977 przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 05.05.08, 11:00
          • obymama Re: przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 05.05.08, 11:44
            Witaj. Ja nie będę robić analizy wykresu, bo tu dziewczyny się dużo lepiej znają
            i mam nadzieję, że Ci pomogą, dam tylko radę co do starań - nie musisz trafić w
            owulację i ponieważ wcale nie tak łatwo ustalić jej termin, to nie myśl o tym -
            tylko staraj się wtedy, kiedy występuje u Ciebie śluz płodny. Powodzenia :-)
            • anusia-1977 Re: przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 05.05.08, 12:43
              obymama dzięki :) wiem że najlepiej nie myśleć i wyluzować ale wiadomo że z tym
              bardzo ciężko, zastanawiam się jeszcze nad testami owulacyjnymi czy nie kupić,
              nigdy ich nie stosowałam i nie wiem jak się sprawdzają
              • obymama Re: przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 05.05.08, 12:56
                tu też nie pomogę, bo nie używam - ale moim zdaniem jeśli mierzysz temperaturę i
                się obserwujesz to po co te testy? szkoda kasy, twój organizm darmowo wysyła Ci
                sygnały płodności.

Powodzenia i pozdrawiam :-)
                • anusia-1977 Re: przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 05.05.08, 13:20
                  zdam się chyba na naturę, zobaczymy co wyjdzie
                  pozdrawiam :)
                  • horpyna4 Re: przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 05.05.08, 17:49
                    I słusznie. Dziewczyny na tym forum niejednokrotnie narzekały na
                    wiarygodność testów owulacyjnych.
                    Ciesz się seksem na luzie, ale kontroluj śluz i temperaturę. Nie
                    po to, żeby "trafić", tylko po to, żeby wiedzieć, czy wszystko w
                    porządku. A ponieważ owulacja może wystąpić raz wcześniej, a innym
                    razem później, to mierząc temperaturę będziesz miała pierwszy
                    sygnał, że się udało. Po osiemnastu dniach podwyższonej temperatury
                    po skoku jest baaardzo duże prawdopodobieństwo ciąży.
                    No i pamiętaj, że jeżeli coś może zajść z ułamkowym (mniejszym od
                    jedności) prawdopodobieństwem (w tym przypadku ok. 1/3), to nie tylko
                    nie musi (chociaż może) udać się za pierwszym razem, ale również nie
                    musi za trzecim. Może i za rok - i to też jest w normie. Tak więc
                    najważniejsze, żeby się nie stresować.
                    • anusia-1977 Re: przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 05.05.08, 20:15
                      horpyna4 dzięki :) mam zamiar wrzucić na luz ale to ciężkie, zobaczymy, staram
                      się pozytywnie nastawiać aby rozczarowanie potem tak nie bolało, zakupiłam nawet
                      czerwone winko podobno poprawia endo ;)
                      ważne że chyba cykle się normują bo przeważnie dłuuuuugo na @ czekałam
                      buziaki Ania
                      • horpyna4 Re: przypominam się nieśmiało po weekendzie ;) 06.05.08, 11:54
                        I przy nieunormowanych cyklach można zajść bez problemu. Poczytaj
                        sobie wątki na ten temat, wloszka1 też myślała, że będzie trudno.
                        A zaszła bardzo szybko, co powinno Cię nastroić optymistycznie.
                        • anusia-1977 :) 06.05.08, 14:14
                          takie posty mi się podobają :)podnoszą na duchu i na pewno nastrajają
                          optymistycznie, oby więcej takich :) dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka