Dodaj do ulubionych

alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc!!

31.05.08, 20:51
Witam!
2 miesiace temu mialem silne bule brzucha i biegunke. Do tego stopnia, ze az
pojechalem na pogotowie. Nic nie stwierdzono. Jedynie w badaniach krwi ALAT
byl 126
Po 2 miesiacach wszystko przeszlo i po zbadaniu krwi mam ALAT 148.
Na usg nic nie wykazuje ( niew wiem do konca co to znaczy niejednorodne echo
trzustki). Echogenicznosc watroby w normie ale z delikatnymi oznakami
otluszczenia. 2 lata temu jak mialem robione USA go byla podwyzszona
echogenicznosc watroby. Nigdy nie przechodzilem zultaczki. Szczepienie przeciw
B bylo 9lat temu. Mialem w czwartek ponownie robione wyniki i wyszlo:
ALAT 166
GGTP 43
antyHCF ujemne

Prosze o pomoc co mam dalej robic, do kogo sie zglosic. Jestem z wojewodztwa
podlaskiego. U mnie lekarze jakos tym sie nie przejmuja
Biore teraz silimarol, Essentiale Forte i Heparegen
Bardzo prosze o pilne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 20:55
      Robiłes badania na przeciwciała HCV
    • bananarama-live Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 20:57
      HCV ujemne - przeoczyłem W takim razie moze pijesz alkohol i nie
      pozwalasz watrobie odpoczac , moze bierzesz leki.
      • river29 Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 20:59
        alkocholu absolutnie nic nie biore, za duzo witamin bralem teraz przerwalem,
        dostaje gasec od zoladka, od jakiegos czasu mi watroba pobolewa
        • river29 Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 21:00
          przepraszam za moje bledy, ale to ze zdenerwowania
          • river29 Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 21:03
            Jest jeszcze jedna rzecz.
            Zauwazylem, ze po przeziebianiach zawsze mnie bolala watroba. Jak mialem 2
            miesiace temu ALAt 126 to przed biegunka bylem przeziabiony z temperatura 38st
            Czestomam czopy zastoinowe na migdalach
            Teraz natomiast 2 tygodnie temu przed tymi badaniami bylem lekko podziebiony i
            miale duzego wrzoda na nodze, ktory sei wchlonal - moze to ma zwiazek, ze
            watroba teraz oczyszcza z tego organizm??
            • bananarama-live Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 21:08
              Zrób dokładniejsze badanie krwi za np 2 tygodnie.
              • river29 Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 21:17
                dokladniejsze to znaczy jakie?
                • bananarama-live Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 21:22
                  Lekarz rodzinny powinien wyjasnic te podwyzszone wartosci watrobowe
                  Podstawa to badanie krwi,moczu. Dokładniejsze to
                  morfologia,tarczyca, drugi raz watrobowe z bilirubina.
                  • river29 Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! 31.05.08, 21:33
                    wszystkie mialem robione:
                    morfologia, elektrolity tsh itd wszystko jest jak najbardziej w normie poza tym alt
                    nawet mialem badania na pasozyty( kal), helicotest ( jakos to tak sie pisze)
                    wszystkie wyniki sa dobre
    • Gość: Doświadczony Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc! IP: *.toya.net.pl 23.04.14, 18:13
      Mnie zarazono HBV w wieku 5 lat jak bylem w szpitalu.. od 20 lat mam alat i aspat wachający się w granicach ~180.. z tym da się żyć normalnie i nie trzeba panikować nadmiernie, tylko kontrolować raz na pol roku.. Dodatkowo takie podwyższone wyniki może wywoływać otyłość. Otłuszczona i obciażona wątroba zwyczajnie daje o sobie znać w ten sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka