Dodaj do ulubionych

lista dziwnych zachowań kotów

04.03.05, 09:51
Napiszcie co dziwnego robią wasze koty. Bo mój:
1.Jest gazeciarzem i szmaciarzem. Uwala się i śpi na gazetach, książkach,
ciuchach. Wystarczy rozłożyć jakąś płachtę i już jest na.
2.Jest konduktorem. Dziurkuje zdjęcia i inne kartoniki. Obgryza ksiązki.
3.Jest wnętrzarzem. Włazi do szaf z ciuchami i twm śpi. Włazi do wnętrza
wersalki i pod narzuty. Jak tylko zobaczy otwarte pudło to już jest w środku
(co niestety nie sprawdza sie w przypadku plastykowego tranporterka dla
zwierząt).
4.Jest pomocny w pracy. Np.jak tylko zasiądę do maszyny do szycia to od
razu "pomaga".
5.Jest kawoszem i wylizuje fusy. Zostawioną niebacznie torebkę po ekspresowej
herbacie a zwłaszcza mięcie pracowicie rozgryza i wysysuje resztki płynu.
6.Jest kradziejem i smakoszem. Kradnie wędliny z kanapek , mięso z garnka, w
nocy wylizuje herbatniki oraz piankowe klapki. A nawet ostatnio włamał sie
wraz z psem do kosza na śmieci i ukradły kości po kurczaku wędzonym.
Zaznaczam, że zawsze ma żarcia ile chce.
7.Wybiórczo traktuje drzwi. Potrafi otworzyć w każdą stronę a jednak niektóre
drzwi otwiera tylko do wewnątrz a inne na zewnątrz. Wybiórczo traktuje też
ludzi. W stosuku do dwóch osób jest agresywny i przeszkadza mu sama ich
obecność. Czasami bije też psa.
8.Nie znosi gimnastyki i tańca. Od razu zaczyna się drzeć i czasami atakować.
9.Nie lubi załatwiać sie jak nikogo nie ma w domu.

Tak więc jest stworzeniem dziwnym i czasem uciązliwym. Ale przy tym
niezwykłej urody dużym czarnym kotem o ogromnych krystalicznych złoto-
zielonych oczach i trójkątnym pyszczku. Jest też zabawnym, cieplutkim i
przytulnym mruczusiem oraz wiernym zwierzakiem.

A jakie dziwactwa mają wasze koty?
Pozdrawiam wszystkich, którzy odpowiedzieli na moje posty o tasiemcu i
przejęli się losem mojego kota, który powoli wychodzi z choroby.
ell.a

Obserwuj wątek
    • oxygen100 Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 10:36
      Kochahan kazdy ma prawo do wlasnych dziwactw tym bardziej kotsmile)
      Moja nie moja kota to maly agresor ktory atakuje tylko wowczas gdy siedzi w
      takim miejscu ze wie ze ciazko sie do niej dobrac. Np. w dziurze miedzy
      oparciem kanapy a siedzeniem po jej rozlozeniu. Franca wtedy tak gryzie i
      atakuje wydajac z siebie odglos "chap" Bardzo bolesnie gryziesmile)wszedzie musi
      nos wetkac i wszystko sprawdzic. Potrafi jeczec zeby ja wlozyc do szafy a gdy
      jej sie to nie podoba to jeczy zeby wlozyc ja na wyzsza polkesmile) Nienawidzi
      brania na rece. gdy jest zlapana natychmiast sie wyrywa a symptomem
      niezadowolenia jest to ze kto zaczyna sie rozgladac na bokismile)Z zabiegow
      higieniecznych toleruje jedynie przycinanie pazurkow. Jest wybredna. Nie zjada
      byle czego. Uwielbia gotowana piers z kurczaka i indora. Nie jest byt przylepna
      to raczej niedotyklaska ksiezniczka,przychodzi tylko wtedy gdy sama zechce ale
      kochana i sliczna. I niestety nie moja, ale traktuje ja jak wlasnasmile))
      • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 10:49
        Mój też uwielbia kurczaka ale w każdej postaci. Do pieczonego aż sie trzęsie.
        W sumie to dla innych też jest niedotykalski ale mi pozwala na wszystko.
        Rzeczywiście też lubi walczyć z dziury ale teraz łatwiej jest mi go wyciągać
        niż kiedyś. Kiedyś miał pudło wysoko na szafie i przez dziury w tym pudle
        obserwował i wsadzał w dziurę łapę z wyciągniętym pazurami gotową do walki.
        Pozdrawiam
    • hispana Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 11:56
      moje Felix (kocur mlodszy) i kanarcia (starsza kociczka)
      1) smieci - skacza z radosci kiedy otwieram szafke z koszem - za nic w swiecie
      nie chca wychodzic - czasem robiac im na zlosc zamykam je tam - nigdy nie chca
      wyjsc - taka hrabia i hrabina smietnikowe;
      2) wysokie polki - obydwoje uwielbiaja wskakiwac na wysokosci i stracac
      wszystko, co spotkaja na swojej drodze
      3) sen i pieszczoty - felix nie moze zasnac bez czlowieka, uwielbia sie
      przytulac, wiercic i tak ukladac sie, zeby jak najwieksza czescia ciala stykac
      sie z czlowiekiem, kanarcia toleruje jedynie "ciamkanie" i ugniatanie wlosow i
      szyi - inaczej ciezko jest zasnac - jest to uciazliwe ze wzgledu na pazury
      wbijajace sie w szyje - kiedy zostanie oderwana od swojego zajecia - robi
      rozczarowana mine i jest bardzo niezadowolona a jej oczy tak wygladaja, jakby
      ja ktos wyrwal z transu.
      Kiedy sa obudzone i nie chca spac, obydwa chetnie sie bawia, z tym, ze kanarcia
      robi laske, ze sie przytula - zazwyczaj "daje buzi" i na krotko, felixa mozna
      przy sobie potrzymac nawet kilka minut zanim sie wyrwie.
      4) oliwki - kanarcia przepada za oliwkami (czarnymi) i warczy na nie i wklada
      je do butow oraz aportuje i domaga sie zeby jej rzucac, nastepnie przynosi i
      wypluwa na reke, felix natomiast woli wieksze wyzwania, kanra
      5) karuzela w pudelku - obydwa szaleja kiedy jest pudelko w domu i sie nim
      troche pokreci wink
      6) kurczak - dalyby sie zabic o niego, nawet bezposrednio po obiedzie
      7) wskakiwanie do: wanny, sedesu, pralki, szafy i lodowki to ich ulubione
      zajecie
      8) gryzienie palcow u stop i rak
      9) zeskakiwanie z parapetu wprost na glowe czlowieka
      10) buszowanie na koldrze i ataki na wystajace stopy

... wiecej nie pamietam
      • ludvika Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 12:51
        Do wszystkich powyższych kocich dziwactw dodam wskakiwanie na plecy, więc zanim
        się schylę muszę rozejrzeć się uważnie czy coś szarego futrzastego nie zakradło
        się bezszelestnie /a jaki żal w oczach gdy uda mi się zapobiec desantowi/. No i
        łupiny po orzechach laskowych oraz gałązki po czerwonych porzeczkach! To jest
        po prostu jakiś odlot - wąchają, przymykają oczy, wykrzywiają mordki; wygląda
        to na skrajną ekstazę bo trwa zdecydowanie za długo jak na obrzydzenie /jak np.
        przy pomarańczach/.
      • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 14:00
        No, niezłe i oryginalne zwyczaje mają. Z Twojej listy do mojego pasuje jak ulał
        oddanie życia za kurczaka.
        Pozdrawiam
    • aniabe13 Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 12:34
      Właściwie to wszystko co opisałaś oprócz kawy i kosza na śmieci. Moja kota
      dodatkowo jest florystką, bukiety po jej ingerencji są niepowtarzalne i jedyne
      w swoim rodzaju. Załatwia się wyłącznie zaraz po sprzątnięciu kuwety.
      Jest zdecydowanie kotem komputerowym, sypia na skanerze, kontroluje wydruki,
      sprawdza czy monitor nadaje się na drzemkę i ozdabia go deseniem w łapki. Oraz
      potrafi wcisnąć taką kombinację klawiszy (cztery łapki albo tył kota), o której
      informatykom się nawet nie śniło. Myszkę zmieniłam na taką na kablu bo
      bezprzewodową zrzucała na podłogę i upychała w kącie.
      • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 14:06
        Wiesz, mój też jest florystą. Znam ten ból. Podły kocur przegryza łodygi przy
        nasadzie kielichu kwiatu, a rośliny doniczkowe regularnie "kasuje". Ale wie,
        które rośliny są niewskazane, na przykład bukietu wrotycza nie ruszy. Kiedyś
        kupiłam mu kocią trawkę ale tylko trochę pojadł. Załatwia potrzebę witamin
        kradnąc warzywa z miski a potem najczęściej wymiotuje.
        Też lubi kłaść sie na myszce, do klawiatury na szczęście nie ma dostępu.
        Pozdrawiam.
        • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 16:14
          moja zuzka powąchawszy kocią trawkę uciekła z obrzydzeniem na mordce...woli np
          zapach domestosu na podłodze ( tarza się wtedy po niej)...
          • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.03.05, 10:37
            A mój wychodzi na klatkę i tarza się po posadzce.
        • lwicasalonowa Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.04.05, 20:24
          jak tone ma dostepu do klawiatury?
          nie masz kompa w domu.....wink
          moj jest na klawiaturze jak tylko zaczen pracowac, jak sie obijam i siedze na
          forum to nie....
      • aniabe13 Re: lista dziwnych zachowań kotów 18.03.05, 22:54
        Donoszę że moja kota jest złodziejką. Różne drobne przedmioty wynosi w pysku i
        zazwyczaj słuch o nich ginie. Co ona z tym robi?
    • beali Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 14:45
      Hej!

Do listy dodam i ja parę 'zawodów'kocich.
      Bambiśka jest osobistą masażystką mojego męża-nikogo innego masować nie chce,ja załapałam się na masaż tylko kilka razy,ale i tak był jakiś taki olewająco krótki,jest także włamywaczem-dostanie się właściwie wszędzie i zewsząd wydostanie.
      Adelka jest akrobatką-jako huśtawkę traktuje wszystkie drzwi /w tym i od samochodu/ i trzeba zawsze patrzeć w górę,aby czasem zamykając je nie przyciąć jej łapek,ciągle zwisa z karniszy,z gałęzi, wspina się w okamgnieniu po elewacji ,a długość firanek pokonuje z prędkością światła.Jest także radiowcem,jak zacznie nadawać,to może tak kilka godzin.
      Kacper jest kimś na kształt tancerki erotycznej-w obliczu pieszczot przybiera takie kształty,że trudno uwierzyć, iż nawet giętki kot jest w stanie aż tak się powyginać.
      Sylwunia po urodzeniu i wychowaniu dzieci stała się stateczną kurą domową-uwielbia gotować,a potem zmęczona wyleguje się w ciepełku,ale prócz tego jest bezczelnym kradziejem-potrafi zagapionej pani jedzącej kanapkę ,usiłować wyrwać ją i ciągnie w swoją stronę wbiwszy w kanaponka pazury.

Kiedy czytam, na co stać koty, wyrażnie widzę, że są to zwierzaki z ogromnymi możliwościami i bardzo pomysłowe smile

beali
      • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.03.05, 10:39
        Mój też masuje ale tylko po brzuchu, po plecach nie chce.
        Pozdrawiam
    • deadeasy Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 15:40
      Cebulka:
      -gryzie (pewnie tez je jak nie widze) spinacze, gumki recepturki, wstazki do
      kwiatow i inne plastikowe opakowania
      -je oliwki, herbatniki, tosty, kapuste kiszona, frytki, cebule(!)
      -aportuje (choc jak zauwazylam z forum to wcale nie nadzwyczajne)

Sage:
      -wlazi w torby i walizki
      -lubi siadac na pustych plastykowych siatkach i workach

Oba koty:
      -spia czasem razem przytulone ale jak tylko sie wejdzie do pokoju to oba rzuca
      sie w przeciwne konce lozka.
      -nie wskakuja ani na stol ani na szafki w kuchni. Najwyzej gdzie wskakuja to
      oparcie kanapy i ich kocia platforma.
      -kupe wala jak tylko wrocimy do domu z pracy - takie na "dzien dobry",
      ewentualnie trzymaja do pory obiadowej wtedy kiedy zasiadamy do stolu
      -nie wiem ktory bo nigdy ich nie przylapalismy - otwiera szuflade, w ktorej
      trzymamy przysmaki dla kotow (jesli nieuwaznie ja docisniemy)
      smile
    • zettrzy Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 15:57
      miauuu! dziwne zachowania KOTOW?
      - to wy ludzie dziwnie sie zachowujecie - chodzicie na tylnych lapach, nie
      umiecie jesc z miseczki, no a wasza higiena - brrr... zaden nie potrafi sie
      dobrze wylizac, spedzacie zycie w brudzie
      - i jestescie takie niezdary az smiesznie na was patrzec
      - robicie niepotrzebny halas jakas "muzyka"
      - nie umiecie porzadnie spac w naszym wspolnym lozku
      - jecie takie paskudztwa ze mnie mdli od samego wachania
      i moglbym tak ciagnac i ciagnac
      chyba jednak pojde spac, zachowujcie sie dziwnie beze mnie
      dachowiec F.
    • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 16:07
      Zuzka:
      1) potrafi się obrazić co pokazuje w ten sposób, że siada na środku pokoju tak
      by człowiek na któego jest obrażony widział ją dokładnie, przy czym siada tyłem
      do człowieka, i nie reaguję na żadne zawołania (nawet uchem nie machnie)
      2)nauczona jest że z talerza brać nie wolno ale tak upierdliwie siedzi u mnie
      na biurku jak jem....(biurko to jedyny stół na który może wejść) i tłumaczy się
      futrzak że pod lampką się grzeje wink
      3)włazi do łóżka i tam śpi, najlepsze jest jak ja siedzę na tym łóżku a ona mi
      się w środku niego gramoli/mości sobie posłanko
      4)pod narzuty tez wchodzi, we wszelkie otwarte szafki, szafy tez..tyle, że ja
      się już nauczyłam swoje zamykac..moja mama jeszcze nie smile
      5)potrafi nagle miauknąć i to bardzo głośno..najcześciej robi tow ocy jak moja
      mama już śi a ja siedze w łazience-czyżby wołała, że chce na rączki?(tak też
      się to miaucznie kończy smile )
      6) wystarczy, że rozłoże mapę, już siedzi na niej..pociąg do tematykui
      geogarficznej zauważyłam już kilka lat temu jak uczyłam się z atlasu smile
      7) nie lubi mojego śpiewu (zreszta się nie dziwię)co objawia się ucieczką z
      pokoju w którym ja udaję że śpiewam
      8)dostaję jakiegoś amoku jak puszczam jakieś melodyjki z komórki (starszych
      modeli)..tarza się, miauczy, ociera łebkiem a na koniec kładzie się na
      mnie...jest wtedy tak urocza, że z premedytacją uruchamiam kolejne melodyjki smile
      • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 16:09
        aa...jeszcze pozwala mi na wszytsko (dosłownie) a innym nawet nie pozwala wejśc
        do mojego pokoju (no chyba że jest lekko zapsana to jakoś nie dociera do niej
        fakt pojawienia się ogoś w pokoju), poza ytym od 5 lat z maniakalnym uporem
        rzuca sie na nogi dziewczyny, która u nas mieszka..chyba jej nie lubi...
      • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 16:18
        i jeszcze jedno (ileż to mój kot potrafi smile ) zuzka uwielbia spać tez na świeżo
        upranych rzeczach..właśnie ją z nich spędziłam..jakoś jej kłaki na ubraniach
        nie podobają mi się
        • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.03.05, 10:43
          Świeżo uprane rzeczy to prawdziwa frajda dla mojego kocura. Im większa kupa
          rzeczy tym lepiej. W szafie z ciuchami potrafi spędzić wiele godzin część
          wywalając przy okazji. Bardzo też lubi wylegiwać się na desce do prasowania.
          • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.03.05, 13:55
            hehe..nomoja zuzka deski do prasowania nie używa..za to używa moich ramion do
            spania jak ja siedzę przy biurku...
          • lwicasalonowa Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.04.05, 20:29
            moja tez.... i pranie o deska do prasowania, a deska wytrzymuje tylko 5 kg [tak
            bylo w instrukcji] wiec musze mojego "dobrze wyglądającego kotka"wink zganiacsmile
    • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 16:20
      kot mojego brata zjada owoce cutrusowe..na moich oczach zeżarł mandarynke i
      kawałek banana...moja zuzka ucieka jak tylko zobaczy że ja mandarynke zaczynam
      obierać...
      • inka28 Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 18:47
        Mój nie pozwalał mi się malować, ani suszyć włosów. Skakał mi wtedy na spodnie
        i wspinał się jak po drzewie...
        • trishika Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 21:09
          Mój Frantuch:
          1. nie lubi czarnych myszek do zabawy - toleruje tylko szare. Jak dostanie nową
          to musi obgryźć jej ogon i jedno ucho;
          2. jak tylko usłyszy drukarkę to juz leci żeby na niej usiąść;
          3. w nocy zwiedza wszystkie łóżka i śpi po trochu z każdym żeby nikomu przykro
          nie było;
          4. lubi zalewę z oliwek;
          5. "śpiewa" jak widzi ptaki;
          6. robi kupe między 2 a 5 rano jak wszyscy spią i potem się pruje żeby mu sprzątnąć;
          7. jak śpię dłużej niż do 8 to sobie drzwi otwiera i miauczy żeby wstawać;
          8. obżera nowe kwiaty w domu;

smile
    • kotolub Re: lista dziwnych zachowań kotów 04.03.05, 21:15
      Moja kotka uwielbia kukurydzę Bonduelle z puszki. Jak jej rzucę, to najpierw
      bawi się żółtą kuleczką a następnie ją zjada i przybiega z obłędem w oczach po
      następną. Jest to niezła zabawa, bo ona goni jak opętana za kukurydzą, która
      odbija się i nie wiadomo gdzie spadnie. Kiedyś w trakcie zabawy zorientowałam
      się, że moja kicia (waga 3kg) zjadła w ten sposób 1/2 małej puszki kukurydzy.
      Trochę się przesraszyłam ale nic jej nie było. Chyba muszę zapytać weta, czy to
      normalne i czy można kotu dawać kukurydzę...
    • rynki Re: lista dziwnych zachowań kotów 05.03.05, 12:40
      kocur
      - traktuje mnie jak drzewko, gdzie kolwiek wyżej chce się dostać, ja jestem
      najlepszą drabiną,
      - podobnie jak inny opisywany tu kot, czeka z pójściem do kuwety do momentu, aż
      siądziemy do posiłku, po czym wychodzi z łazienki z miną - a wy co? jeszcze nie
      sprzątacie, nie czujecie jak śmierdzi?
      - wie, że nie wolno mu jeść na szafkach czy stole, w związku z czym strąca z
      tamtąd upatrzony kąsek - w końcu na podłodze nikt mu nie zabraniał jeść
      - jeśli chce być głaskany, nie ma że boli, wskakuje na ręce nawet wtedy gdy
      potencjalny głaskacz stoi
      - nie wolnu mu gryźć mniejszej od niego kici, w związku z czym przychodzi do
      niej niby to na lizanko i toaletę, po czym źre i szybko spogląda w naszą stronę
      czy patrzymy
      obydwa
      - biegną do kuwety wtedy, gdy któreś z nas jest w łazience, załatwiają się, po
      czym wychodzą nie zakopując tego co zrobiły, tylko znacząco spoglądają w naszą
      stronę
      - w porze, o której zazwyczaj kładziemy się spać siadają w miejscu gdzie jest
      rozkładane lóżko i czekają na udostępnienie go
      - nie znoszą zielonego groszku, jeśli trafi się w puszce z karmą, wyliżą
      dokładnie wszystko co jest dookoła, a groszek zostawią
      - kiedyś urządzały dzikie harce nad ranem (patrz 4-ta do 5-tej) na szczęście
      zestateczniały
      kicia
      - jest w stanie zjeść niemal każdy podany posiłek, niezależnie od stanu
      napełnienia brzuszka
      - przychodzi pogadać z ludźmi, koty czasami też mają swoje kłopotki
      - nigdy w drzwiach nie może się zdecydować wejść czy też nie (zwłaszcza jeśli
      namolny człowiek chce podjęcia natychmiastowej decyzji
    • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 05.03.05, 16:58
      oo..przypomniało mi się!moja zuzka czesto staje tyłem do szafy, ogon wypręża
      po czym... kopie szafę...nie wiem co to ma oznaczać..zapyatałam dwóch
      wterynarzy (zaraz po sterylizacji) co to może byc a oni ogromnie sie zdziwili i
      niestety nie udzielili mi odpowiedzi...dlatego może ktoś z Was wie co może
      oznaczać to dziwne zachowanie mojego kota?
      • wiesia.and.company Re: lista dziwnych zachowań kotów 08.03.05, 11:49
        Do grecz! Mój kot wkopuje dobija się przednimi łapami do szafy. Czasem drzwi
        potrafią "odskoczyć", zasuwka wyskakuje z szyny i drzwi stają otworem. No wtedy
        hulaj dusza, szafa moja. Może Twoja Zuzka zauważyła, że drzwi się otwierają na
        mocnego kopniaka, bo "odbijają", no a że tylne łapy mają moc (do wybicia się do
        skoku też przecież służą), to może tak jej się to robi?
        Buziaki dla Zuzki.
        • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 08.03.05, 15:16
          no może by to się sparwdziło na początku jak zaczęła kopac tylko w lodówke
          (miskle ma przy lodówce) ale teraz potrafi kopnąć ścianę, szafę moją tez już
          kopie a nigdy zuzki do niej nie wpuszczałam (te latające kłaczki smile )...szafki
          mojej mamy też kopie...i o ile mnie pamieć nie myli to raz jej się zdarzyło
          kopnąc mnie smile ale to tak pzrypadkiem bo sie wtryniłam dla nas obu
          niespodziewanie między zuzkę i obiekt kopany...no ne wiem co ja mam myśleć o
          tym...zawszema ogon wyprężony maksymalnie..i się gapi na mnie prawie zawsze..i
          czasem zagda do mnie przed lub po..może to jakaś próba zwrócenia na siebie
          uwagi?no ale jest dopieszczana , pieszczona i przepieszczona...
        • lwicasalonowa Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.04.05, 20:35
          Moja Zuzkasmile nie dosc ze umie sobie otworzyć każdą szafę to potrafi ja jeszcze
          zamknąć.... jakona to robi? ale jak nie ma kota w domu to szukam po wszytskich
          szafachsmile
    • oxygen100 Re: lista dziwnych zachowań kotów 05.03.05, 22:28
      moja ciotka miala kiedys kota ktory zul gume. Slaby nie bylsmile))
    • uwazna Re: lista dziwnych zachowań kotów 06.03.05, 11:08
      Moją kocicę fascynuje odkurzacz. Niby trochę się na niego boczy, ale gdy tylko
      go włączę, już jest obok i czeka, bo wie, że poza odkurzaniem dywanu, będzie
      odkurzanie kota. Kładzie się wtedy płasko, podstawia grzbiet, brzuch, kolejne
      boki. Uwielbia, gdy "zasysa" się jej skórę.
      Natychmiast po zrobieniu do sedesu kupy wypryskuje z ubikacji z prędkością
      światła i w pełnym galopie robi tak ze dwie rundy po mieszkaniu. Jest to jej
      odwieczny rytuał, dla mnie zresztą przydatny, bo wiem, że czas iść spuścić wodę
      w kibelku. Ciekawe, że sikanie kwituje mniej entuzjastycznie, choć pewne oznaki
      radości zaraz "po" też są widoczne.
      • inkabe Re: lista dziwnych zachowań kotów 08.03.05, 09:56
        Tak, to wszystko w mysl powiedzonka "wyszedlem lekki z cichej klozetki"...smile))
    • kot.bestia Re: lista dziwnych zachowań kotów 06.03.05, 21:02
      Moja Bestia uwielbia wszystko zrzucać czy to ze stołu czy z szafek. Jeżeli coś
      spadnie to momentalnie traci tym czymś zainteresowanie. Jeżeli spowrotem położe
      to co zrzuciła na stole znów staje się najbardziej ciekawą rzeczą w domu. I tak
      w kółko.
    • mafila Re: lista dziwnych zachowań kotów 08.03.05, 11:00
      Mój Pikut to samo, nie je fusów tylko... Ponadto jeździ na chodnikach (wskakuje
      z rozbiegu i jedzie na śliskiej podłodze do ściany czy szfy i tak 40 razy
      dziennie), depcze nowe zaszczepki kwiatków, zabiera łupiny z ziemniaków jak
      tylko je obieram i roznosi po całym domu, je tylko surowe mięso i groszek
      konserwowy, jak napadało sniegu na balkon to zaczał się tam załatwiać (aż boję
      się tam wyjść, bo nie wiadomo co ukrywa się w tych zaspach), uwielbia oglądać
      losowanie toto lotka - te kręcące się piłeczki, nie miałczy i nie mruczy
      tylko "kracze", zawsze wie 3 sekundy przed czasem, że zadzwoni moja komórka i
      już nad nią siedzi - jasnowidz jaki, czy co?
      • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 08.03.05, 11:38
        No, niezły jest z tą komórką.
        Mój wydaje różne dźwięki. Ogólnie bardzo jest rozmowny. Zaczyna jak tylko ktoś
        rano wstanie i wtedy drze się łaaa. Jak już jest tak nażarty jak piłka a
        jeszcze chce to skrzeczy/kracze. Czasami truka: trrrrl jak coś bardzo go
        zaciekawi. Jak będzie żygał to woła łołołołoło. A jak sie zgubi na klatce
        schodowej to sie drze łooooo.
        Jak przychodzi się przytulić i jest głaskany albo zasypia to mruczy.
    • jahreshka Re: lista dziwnych zachowań kotów 08.03.05, 11:42
      A mój kot - Kajeczka - jak się obudzi z jednej w wielu drzemek, przeciąga się i
      załącza jej się mruczenie... I nie ważne, czy to dzień, czy środek nocy!
      • grecz Re: lista dziwnych zachowań kotów 08.03.05, 15:19
        oj taak..i nie ma że w telewizji leci ciekawy program..trzeba miauczeć i
        zagłuszyc pani fonię...hihi..
    • kj121 Re: lista dziwnych zachowań kotów 14.03.05, 09:14
      Mój starszy kocur zawsze miał tendencję do mordowania paprotek, inne kwiatki
      owszem obgryza ale na paprotki dotąd się kładł i w nich wylegiwał i je pacał
      łapką aż schły i marniały. Jak był malutki to kładł się na wazonie, w którym
      stały piwonie.Do tej pory ma słabość do piwonii- jak się je kupi za słabo
      rozwinięte, to pracowicie je wylizuje aż się rozwiną.Uwielbia jeść róże.Żadna
      róża w jego obecności nie przetrwała...Od maleńkości wzbudzają w nim mordercze
      instynkty moje nagie stopy-rzuca się na nie i potrafi naprawdę mocno uciąć.Ale
      tylko moje.Zawsze wypluwa podane mu pastylki. Człowiek myśli, że już połknął a
      on kamufluje gdzieś w paszczy i po kilkunastu nawet minutach:tfu!Kiedyś miał
      taki rytuał-rozpędzał się przez pół mieszkania, wskakiwał na ścianę obłożoną
      boazerią i tak wisiał pod sufitem i wył jak potępieniec, a następnie zjeżdżał
      robiąc wzzzzzzzzzz pazurami. CZad!!
      Młodszy rudy dopiero daje się poznawać z różnych stron ale już ma parę
      ciekawych zachowań.Włamuje się do szafki z reklamówkami i siatkami
      plastikowymi, porywa taką i szalaje z nią po całym domu. Jak mu się zwiąże w
      kulkę to dotąd "pracuje"aż ją znów rozwiąże.Jak chce żeby zwrócić na siebie
      uwagę kładzie się na pleckach, łapki w górę i patrzy na człowieka wielkimi
      orzechowymi oczami i jest taki rozkoszny że by się chciało zjeść; jak się
      zaczyna wtedy do niego "ćwierkać" jaki to jest śliczniutki i słodziutki, to
      odćwierkuje, znaczy zgadza się całkowicie,przynajmniej tak to wygląda.Na widok
      chomika włącza mu się mruczenie...
      pozdrawiamy.
      • ell.a Re: lista dziwnych zachowań kotów 14.03.05, 12:43
        Słodziusie.
        Mój jak był mały to też się rzucał na stopy. Jak się w nocy wystawiło stopę
        spod kołdry to należało się spodziewac wbicia wszystkich 4 łap. I do tego w
        środku nocy potrafił wskoczyć na głowę. Teraz w nocy głównie gryzie i liże
        różne rzeczy.
        pzdr.
    • dr0nusia Re: lista dziwnych zachowań kotów 16.03.05, 16:09
      Mój kocurek:
      1) Śpi w workach foliowych
      2) Poluje na śnieg (przez szybę)
      3) Śpi na plecach z łapami w górze
      4) Robi "Trrrrrryyyy" zamiast "Miaaauuu" kiedy usłyszy dźwięk telefonu (naśladuje)
      5) Non stop ma język na wierzchu, suszy go chyba smile
      6) Wypija mi poranną kawę, namiętnie...
      7) Nie lubi mieć czysto w kuwecie, kiedy mu posprzątam zrobi wszystko, żeby
      jednak tam coś było... ;>
      8) Podczas pory obiadowej przesiaduje na półce z garnkami
      9) Lubi spać w spodniach pozostawionych przy łóżku lub wchodzi do poszewki od
      kołdry i tam przesypia noc.
      10) Lubi siedzieć w pojemniku na pościel od kanapy, wchodzi od tyłu.

Mam go dopiero miesiąc, nie wiem, czego jeszcze ciekawego się o kotach dowiem wink
    • maja2005 Re: lista dziwnych zachowań kotów 18.03.05, 14:56
      Mój kocurek jest:
      1. nadwornym opiekunem i pocieszycielem
      jak ktos płacze lub jest smutny pierwszy przychodzi pocieszyć. Siada na
      kolanach, łapki przerzuca przez szyję i kładzie główkę na ramieniu bardzo
      blisko szyji. Albo głaszcze łapką po głowie.
      2. nauczucielem psa.
      Jak trafił do nas malamut w wieku lat trzech, po kilku dniach tolerowania
      goscia, kot wlazł na szafkę w kuchni i wymiałczał (20min) zasady obowiązujące w
      tym domu. A następnie zabrał się do ich konsekwentnego egzekwowania. Nawet
      domaga się podzielenia sie z nim miesem z obiadu, kiedy widzi ze pies czeka na
      kość.
      3. trenerem nauki chodzenia i raczkowania niemowlaków.
      Ustawia się bardzo blisko malucha i pozwala sie szarpać. (przed dużymi dziecmi
      w takiej sytuacji ucieka) A następnie delikatnie sie przesuwa do przodu,
      zmuszajac malca do przemieszczenia się.
      4. a po za tym
      - zawsze powie i pokaże na co ma ochotę i co mu jest potrzebne (jedzenie,
      czysta kuweta, woda)
      - dzieli sie z nami jedzeniem. Przynosi kawałki i kładzie na kolanach.
      - przynosi zdobycze. Myszy nauczyłam się tolerowac, ale odpadam na żmijach.
      - jak jest chory, to głównie sam się leczy. Jesli się zatruje, to zmienia menu
      i dawkuje sobie pokarm. Kilka kawałków i kładzie się spokojnie czekając na
      reakcje. Jeśli jest ok to znowu kilka kawałków.
      A kiedy się przeziębi, to musimy go niańczyc jak noworodka. Wciska się wtedy
      pod kołdrę, rozciąga wzdłóż naszego tułowia i wygrzewa.
      Tabletki łyka normalnie, ale tylko te lukrowane, z tępymi wyspecjalizowł sie w
      ich wypluwaniu. Genialny jest tez w ucieczce na widok jego kropli do oczu w
      naszych rękąch.
      - jest niesamowicie zazdrosny o swoją panią. Szczególnie jak zabieram go ze
      sobą na działkę. Ale wie, że pan w tym układzie jest ważniejszy i jak on
      przyjezdża w odwiedziny musi ustąpic miejsca.
      - jak słyszy z naszych ust "sprawmy sobie jeszcze jednego zwierzaka" mina mu
      sie zmienia na płaczliwą i ucieka cierpiec w samotnosci.
      - jak widzi, ze się pakujemy, patrzy sie prosto w oczy z błagalną miną i
      cichutko miałczy. A jak się dowiaduje, że tym razem zostaje sam (czasami musi,
      wtedy przychodzi do niego moja mama) to uruchamia program wbijania w poczucie
      winy. Wygląda wtedy jakby płakał. A kiedy mówimy, że też jedzie najpierw domaga
      się załozenia szelek a potem spokojnie siada pod drzwiami i nas popędza.
      - zawsze miałczy na dzień dobry i na dowidzenia.
      - kiedy przychodzą goscie a ja robie herbate w kuchni to on pełni honory
      gospodaza i zajmuje rozmowa (czyt. miałczeniem).
      - u weterynarza sam chce opowiedzieć o swojej chorobie i nie lubi kolejek. On
      ma być obsłuzony poza kolejnością. Za to na stole siedzi grzecznie i sledzi
      ruchy lekarza. A przed zaaplikowaniem musi wszystko obwąchać. O czym głosno
      komunikuje.
      Jednym słowem skarb a nie kot. Ma skończone 12 lat, ale wierze, że jeszcze tyle
      samo przed nim.
      • ludvika Maja 2005 18.03.05, 15:59
        Dobrze zrozumiałam, że kot przynosi upolowane żmije? I nigdy go nie pogryzły?
        Niebywałe!
        • maja2005 Re: Maja 2005 22.03.05, 21:27
          zawsze je łapie od góry zaraz za głową, bo w taki sposób przynosi je w zebach.
          A ta diablica czasem mocno powywijana, czasem nie, zwisa mu z jednego boku.
          Brrrr....
          pierwszy raz narobiłam takiego pisku, że sąsiedzi sie zlecieli zobaczyć co sie
          stało. Kot ze strachu otworzył pysk, a zmija wpadła pomiedzy deski podestu.
          Teraz jak widzę ze cos wielkiego i długiego niesie w pysku od razu wołam męża.
          Na szczęście, zmija po takim wyczynie jest dosyc mocno otumaniona i można ja
          spokojnie na patyku wyrzucic gdzies daleko. A kot głupi nie jest i wie, że do
          domu nie ma prawa z nią wejsc, więc zostawia swoje dary pod drzwiami.
      • groszek_n Re: lista dziwnych zachowań kotów 18.03.05, 16:21
        Ulubionym zajeciem naszego kota jest oglądanie prania w pralce kiedy
        pierze.Potrafi tak spędzic kilka godzin.Potem jak pranie zawsze wieszam to też
        mi towarzyszy i głośno mruczy. Ot kocia telewizja i przyjemność .Uwielbia także
        spac do góry brzuchem i zlizywac klej z taśmy klejącej.Aha i jeszcze uwielbia
        zakopywać rózne swoje "skarby" w kuwecie są to monety,spinki do włosów,piłeczki
        do zabawy.
    • tamara_t Re: lista dziwnych zachowań kotów 26.03.05, 13:24
      Mój półroczny rozbójnik tez ma kilka rozbrajających nawyków:
      - godzinami obserwuje to co się dzieje za oknem
      - ogląda TV, zwłasza programy satyryczne i filmy komediowe
      - do kuwety robi jak i ja idę do toalety smile i myje się ze mna rano i wieczorem
      (siada na wannie, obserwuje jak ja się myję i potem zajmuje się sobą smile)
      - wskakuje na najwyższą półkę regału ok 4-5 w nocy i drze się w niebogłosy
      - uwielbia kurczaki wielkanocne smile wygrzebał jednego z zeszłoroczej święconki,
      znasakrował go i paradował dumnie z żółtymi szczątkami zwłok smile
      - uwielbia orzeszki pistacjowe i kwadraciki cini minis - złości się że nie chcę
      dać więcej niż jeden smile
      - mówi dzień dobry i do widzenia, odprowadza mnie do drzwi kiedy wychodzę i
      wita mnie w drzwiach kiedy wracam
      - chodzi za mną kiedy przemieszczam się po domu - nie znosi być sam w
      pomieszczeniu
      - kiedy leży na mnie a ja go głaszczę, rozkosznie podnosi się chwiejąc się i
      tryka mnie łebkiem w brodę, potem bezwładnie opada i za kilka minut powtórka smile
      - śpi ze mną, kładzie się tak, żeby całymi "pleckami" przylegać do mnie, a w
      nocy wpół-śpiąc przygryza mnie w brodę z rozkoszy
      - wspina się na wszystko zrzucając cokolwiek stanie na jego drodze - ostatnio
      próbował z najwyższej półki w łazience wskoczyć na franugę drzwi - strasznie
      się zdziwił że za mało tam miejsca żeby stanąć smile))
      - kiedy zmywam naczynia albo gotuję kładzie się na lodówce, łapki zwisają mu
      bezwładnie i patrzy smile

oj, jest tego więcej, ale pół życia możnaby poświęcić na opisywanie smile))
    • kalwa1 Re: lista dziwnych zachowań kotów 31.03.05, 21:11
      witam wszystkich, jestem tu nowa, zachęcona opisami "różności" postanowiłam
      opisać zachowania mojego koteczka, mojej nikitki, mam takiego zwykłego ale
      cudownego dachowca, a więc:
      - mój koteczek modli się jak coś chce, zupełnie jak pies prosi, siada na dupce,
      składa przednie łapki i działa
      - warczy jak pies jak ktoś dzwoni do drzwi, najgorzej jest jak jesteśmy same w
      domu i się przytulamy, jest tak zła że ktoś raczył jej przerwać w miłości że
      szok smile
      - szczeka, a raczej warczy na gołębie
      - zjada wszelkie możliwe stworzonka latające kończąc na pajączkach
      - dostaje szału jak widzi mleko, łapie za ręce, przyciąga do siebie i nie ma
      możliwości żeby jej go nie dać, wogóle wariuje jak widzi jogurt lub serek
      - uwielbia jajka na twardo
      - śpi w łóżku, oczywiście przy mnie, na boku i obejmuje jedną łapką moją szyje
      - przed spaniem musi trochę polizać mi szyję (wygląda to trochę jak by
      ssała "cycka" u kotki
      - ściemnia ze się przeciąga i mnie dotyka, ot tak sobie sprawdza czy wszystko
      jest na miejscu
      - wyprasza gości, jak jest już śpiąca robi maślane oczy, rozkłada sie na
      podłodze, a często na mnie i udaje że ledwo już trzyma głowę, trzeba wtedy iść
      pościelić łóżko, uspać koteczka
      - jest lekomanką smile dostaje szału jak widzi butelkę z witaminami
      - jak tylko usiąde do kompa zjawia sie nikitka i ma wtedy najwiekszą chęć na
      miłości
      - ma dwie twarze, dla nas jest cudownym, miłym koteczkiem, przytulającym sie i
      tak dalej, natomiast nie znosi obcych, nie da sie dotknąć, denerwuje się nawet
      jak ktoś coś mówi, nie znosi głosu mojego brata, prycha na niego strasznie,
      mimo że nic złego jej nie zrobił

nie bedę już zanudzała, chociaż mogła bym tak pisać i pisać o dziwnościach
      nikitki ale boje sie że "starzy" bywalcy szybko mnie przegonią smile

pozdrawiam gorąco wszystkie "kocie mamy" i "kocich tatusiów"
    • omfala A mój wodę lubi :) 31.03.05, 21:13
      Mietek:
      - kocha wodę. Kiedy odkręcam kran, leeeci z drugiego końca mieszkania, wskakuje
      na umywalkę i łapie wodę albo po prostu wkłada głowę pod kran. Przy myciu garów
      siedzi na suszarce obok zlewu i nie daje się wyrzucić.

Kiedy myję zęby, upiera się, żeby łapać to, co wypluję przy płukaniu. Jeśli nie
      chce się opluć Mietka, należy wykonać jedną z następujących czynności:
      -wypluć do ubikacji i natychmiast zatrzasnąć klapę, żeby kot za tym nie skoczył
      (raz nie zdążyłam z tą klapą...)
      -udawać, że chce się wypluć do brodzika, wtedy Mietek - fuu!- już tam jest i
      czeka. Wówczas szybciutko spluwamy do umywalki i odkręcamy wodę. Uff smile

- jego ulubioną zabawką okazały się długopisy. Najlepiej czerwone. Tak długo
      turla je po podłodze, aż są rozkręcone na części. POjęcia nie mam, jak on to
      potrafi.

- kiedyś z upodobaniem łapał kursor na ekranie, ale już wyrósł. Za to nagminnie
      włącza mi Caps Locka

ś.p. kotka Bella:
      - przełaziła po parapecie do sąsiadów i spała im w wersalce, w komorze na pościel

- kiedy miała ochotę wyjść z domu, skakała z balkonu 1 piętra

kot mojej mamy, Lucek:
      - otwierał wieczorem szafki. NIe właził, tylko otwierał. Dopóki nie otworzył
      wszytkich, nie położył się spać.

- najbardziej lubił być karmiony z malutkiej srebrnej łyżeczki (burżuj paskudny)
      i lizał lody z mamą na przemian (ale to raczej mamine, nie kocie, dziwactwo).

• venetta Re: A mój wodę lubi :) 22.04.05, 22:00
        Ale sie usmialam czytajac opowiesc o myciu zebow z Mietkiem smile))))
    • narysuj.mi.baranka Re: lista dziwnych zachowań kotów 06.04.05, 16:26
      Kjoto:
      - jest mowiaczem, zawsze odpowiada jak sie do niego odezwac
      - jest zrzucaczem, najchetniej zrzuca wszelka elektronike (komorka, budzik),
      kosmetyki i lusterka
      - jest gryzaczem, uwielba gryzc kabel od kablowki
      - jest wnetrzaczem, jesli nie uda mu sie wejsc do otwartej szafy to stoi pod
      zamknieta i patrzy z proszaca minka
      - jest buziaczem, wystawia ryjek do calowania
      - jest lizaczem, lize mnie w ramach pobudki

Kasienia
      - jest torbaczem, wchdzodzi do wszelkich toreb, takze do toreb gosci
      - jest zjadaczem, ostatnio smakuje jej ryz
      - jest mowiaczem, zawsze odpowiada
      • lwicasalonowa Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.04.05, 20:48
        a wiecie, moja kocica jest mściwa...
        kiedyś miał nas odwiedzic mój przyszły teść. gość niereformowalny, zatrzymał
        się na etapie rozwoju: "wydrapywanie oczów właścielom przez koty w czasie
        snu".... na szczęście syn nie wdał się w tatusia smile [czyli mój wybranek]
        ale do rzeczy,
        jak tescou przyszedl, to zalezalomi, żeby kicia zachowywala sie ot zwyczajnie...
        a ta dostała szajby! myslalam ze dom rozniesie....
        w koncu nie wytrzymalam i ja skrzyczałam....
        tesc wyszedl, szukam kota, a ta siedzi w pokoju przy PRZEGRYZIONYM kabelku do
        ładowarki telefonu, z mnią typu: no prosze krzycz na mnie jeszcze to ci
        wszystkie poprzegryzam.....

a jak jej cos neipasuje, to wyciaga gówno z kuwety i rozciera po mieszkaniu....
        sama przyjemność sprztac to potem....
        maly terrorysta....
        • narysuj.mi.baranka Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.04.05, 21:31
          lwicasalonowa napisała:
          > gość niereformowalny, zatrzymał
          > się na etapie rozwoju: "wydrapywanie oczów właścielom przez koty w czasie
          > snu"....

Dobre! smile)))
          • aureliana Re: lista dziwnych zachowań kotów 07.04.05, 21:49
            -wystarczy ze rozloze reklamowke mala i najlepiej szeleszczaca na podlodze, a
            Ubik rozpedza sie i skacze na woreczek. w ten sposob jedzie na nim jeszcze
            jakies pol metrawink slizgawke sobie z mojego domu robiwink
            - kiedy siedze przy komputerze uwala sie na klawiature albo lapie kursor na
            ekranie
            - przestaje uzywac kompa siadam do pisania recznego- schodzi z kompa i rozkalda
            sie na kartce, na ktorej wlasnie pisze
            -bardzo go interesuje gdy sprzatam w kuwecie- podchodzi, zaglada, gryzie mnie-
            chyba nie przepada za tym sprzataniem
            - drapie kafelki(???????)
            - wlada glowe do wszystkich szkalnek, kubkow...
            - spi w reklamowkach
            - uwielbia sie chowac- ale teraz przytocze chyba moje dziwne zachowaniawink)
            dzisiaj nie moglam kocura znalezc( na 30metrachbig_grin), meiszkam na 8. pietrze okno
            mialam lekko uchylone( jeszcze nie odkryl parapetow) zaczelam panikowac, ze
            spadl, zalozylam wszystkie mozliwe okualry, zeby zoabczyc cos, otworzylam
            lozko, wszystkie kosze, szafki...nie wiem gdzie byl, nagle po prostu sie
            pojawil i patrzyl jak na idiotkwink
            - robi fikolki...
            nie wiem czy to dizwne acowania, le to moj pierwszy kocursmile i mnie wszystko
            dziwiwink
            • narysuj.mi.baranka Moje dziwne zachowanie 07.04.05, 23:35
              Tak a propos: kiedys nie moglam znalezc Kasieni, wolam, wolam (zazwyczaj
              przybiega galopem) a tu nic. Zaczelam ryczec histerycznie coraz glosniej i od
              razu oczami wyobrazni zobaczylam, ze Kasienia wypelzla 5 cm szpara w oknie i
              spaceruje po parapecie wzdluz calego bloku (11 pietro!). W malignie polecialam
              na dol szukac cialka. A przeciez nie chcialam go znalezc!!! Potem na gore i
              ogloszenie, ze kotek mogl wejsc przez okno do innego mieszkania. Potem na dol
              nalepic ogloszenie. Potem na gore i resztka sil wolam. A tu Kasienia sobie
              wychodzismile
              • ell.a Re: Moje dziwne zachowanie 04.05.05, 08:51
                Ja kiedyś nie zorientowałam się, że kocur nie wrócił do mieszkania z klatki
                schodowej i zamknęłam drzwi (wychodzi na chwilę i tarza się po lastryku albo
                chodzi po schodach. Rano nie zwróciłam uwagi myśląć, że gdzieś się schował i
                śpi. Dopiero następnego dnia po południu jak wróciłam z pracy okazało się, że
                spędził noc i prawie cały dzień koło piwnicy. Na szczęście ktoś z sąsiadów się
                zorientował i domownicy wzięli go do domu.
                Biedna kocina na pewno się bardzo wystraszyła i zestresowała.
                A często jest szukany w domu jak się schowa.
    • bachantka Re: lista dziwnych zachowań kotów 13.04.05, 16:16
      Moja kocica lubi patrzeć jak się kąpię, obserwuje mnie z niepokojem i
      zdziwieniem; uwielbia siedzieć w foliowych torbach; obgryza pędy awokado
      chociaz jej szkodzą;lubi spac na brudnych skarpetkach i innych ciuchach co to
      sa tuz przez praniem; nie znosi do nieprzytomności innych kotów; lubi podróże
      pociągiem; jest niesłychanie towarzyska i lubi gości w domu; ssie rękę jak mały
      kociak i tak zasypia; odmawia jedzenia, jeśli nie jest w dobrym nastroju albo
      jest obrażona, i nigdy się nie objada;i.....rzecz wstydliwa nieco, przesiaduje
      ile sie da na lędźwiach dowolnego osobnika, ale koniecznie płci męskiej.

bachantka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka