Dodaj do ulubionych

Prosze o interpretacje wyniku na HCV

22.12.05, 20:56
Witam!
Poniewaz czeka mnei kolejny w zyciu zabieg (tym razem laparoskopia) zrobilm
sobie test na obecnosc przeciwcial HCV no i wynik wyszedl Cytuje "watpliwy"
Co to oznacza? Tlumaczono mi, ze wyszedl 0, 99, a od 1 cos sie zaczyna? I
pytano czy nie bylam przeziebiona jak robilam badanie. Troche faktycznie
bylam, czy to moglo wplynac na zafalszowanie wyniku?

Ps. czuje sie ok, Alaty i Aspaty tez w normie.
Obserwuj wątek
    • prezes.prometeuszy Re: Prosze o interpretacje wyniku na HCV 04.01.06, 04:28
      Osobiście nie rozumiem co oznacza w fachowym słownictwie laboratoryjnym "wynik
      wątpliwy"... Owszem spotykam się z takimi wynikami dość często, ale nadal nie
      rozumiem jak wynik, który powinien być DODATNI, albo UJEMNY może być "WĄTPLIWY".

Zrozumiałbym, gdyby dla laboratorium ów wynik był wątpliwy, ale jak można
      Pacjentowi takowy wypisać jako ostateczny na kartce z podpisem i pieczątką...
      Nie odebrałbym tego wyniku na Pani miejscu, chciałbym wiedzieć konkretnie :
      plus, czy minus... W końcu płacę za to badanie (ok. 40 zł) i dlaczego nadal mam
      nie wiedzieć? Przecież robiłem to badanie, aby rozwiać wątpliwości, a nie po
      to, aby je pogłębić...

Gdyby wynik ów wyszedł kierowniczce danego laboratorium, albo jej dziecku, to
      zapewne by go powtórzyła kilkakrotnie, aż do skutku...

Wynik powinien być powtórzony.
      Tą samą i inną jeszcze metodą w celu wykluczenia, albo potwierdzenia wyniku
      dodatniego. W razie kolejnych jakichkowliek wątpliwości powinno się wykonac
      test na oznaczenie nie przeciwciał antyHCV, ale samego wirusa HCV, a więc
      badanie molekularne HCV RNA metodą PCR.

Unormowane wartości "prób wątrobowych" o niczym nie swiadczą, 1/3 zakażonych ma
      je w normie, 2/3 ma je w normie okresowo, albo przez większość czasu trwającego
      zakażenia...

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka