Dodaj do ulubionych

Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku?

IP: *.asternet.pl 07.01.05, 09:41
Zrobiłam żurek-taki najzwyklejszy, z paczki, ale trochę za mało kwaśny
wyszedł. Nie chce mi się jednak kupować całej butelki zakwasu. Czy mozna go
zakwasić czymś innym? Aha i jest jakby trochę za mało przyprawiony-czego
dodać oprócz soli i pieprzu?
Bardzo prosze o pomoc :)

Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 07.01.05, 09:46
      Najlepiej IMHO dodac jednak zakwasu.A z przypraw to roztarty w rękach majeranek
      i wyciśnięty czosnek jeszcze niezbędny.
    • em_es Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 07.01.05, 09:58
      Ja bym tę paczkę radziła zastąpić butelką zakwasu żurkowego, najlepiej z dobrej
      piekarni. Starczy go na jakiś 3 litrowy garnek, mnie wychodzi na 2 obiady - to
      chyba nie jest dużo. Z przypraw tylko majeranek, sól, pieprz, liść laurowy i
      koniecznie czosnek - ja najpierw gotuję wodę z tymi przyprawami i kostką
      rosołową, najlepiej jeszcze z suszonym grzybkiem i kawałkiem wędzonego
      czegokolwiek, żeberka np. Gotuję z pół godziny, jak bez wędzonki to krócej,
      wyławiam wszystko prócz grzybów, wlewam żurek, dosypuję majeranek, gotuję
      chwilkę, doprawiam śmietanką. Nakład pracy niewielki, a efekt nie do porównania
      z torebką.
      Pozdrawiam :)
      • dziuunia Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 07.01.05, 10:04
        Dobrze Emes piszesz o tym proszkowym żurku.On nic nie wart ale załozycielka
        wątku już go zrobiła,może więc podratuje zupę żurem butelkowym :)
        A z przypraw oczywiście oprócz tego co wymieniłas to dodaję jeszcze ziele
        angielskie,a grzybów zdarza mi się dodac więcej żeby smak był wyraźniejszy.No i
        wędzonka albo chociaz kawałek suchej kiełbaski obowiązkowo.
        • em_es Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 07.01.05, 10:32
          Dziuunia, z grzybami to możemy sobie podać ręce - potrafię sporą garść wsypać,
          wychodzi trochę ciemny ten żurek, ale smak wspaniały :)
          Ziele angielskie też daję tylko zapomniałam napisać :) Jak mam pod ręką to cały
          pieprz, też fajnie smak poprawia.
      • jusytka Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 19.04.19, 15:35
        A bylby jeszcze lepszy, gdybyś tej kostki rosołowej nie dodala!
        • nowaczek1 Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 19.04.19, 19:10
          Cenna uwaga w wątku sprzed 15 lat ;)
          • jusytka Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 19.04.19, 19:31
            Sorry, nie spojrzalam na datę, a wpisalam do wyszukiwarki - jak zakwasić żurek i przy olazji poczytałam trochę
    • Gość: kiwi Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? IP: *.chello.pl 07.01.05, 10:09
      Wcale się nie martw o zurek w butelce, wcale. Pewnie, ze jest doskonały, ale
      mozesz się poratować cytryną i chrzanem oraz kwaśną śmietaną. Dozuj ostrożnie,
      bo łatwo przedawkować, może z wyjątkiem chrzanu którego dodaje całe łychy i do
      żurku i do białego barszczu.
    • tralalumpek Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 07.01.05, 10:12
      ja zurek robie na maslance z kartonika albo kwasnym mleku, zageszczam maka
      zytnia z odrobina otrab, dodaje oczywiscie czosnek
      musisz tylko uwazac zeby ci sie maslanka nie sciela, ja ja rozrabiam z maka,
      lyzka smietany i paroma lyzkami zurku i potem wlewam do calosci
      • jacek1f Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 07.01.05, 10:17
        Mozesz wlasnie cytryna tzn sokiem z niej. A dodatkowo - w tym momencie - pol
        kostki bulionu grzybowego rozrob z woda goraca (pol szklanki) i do tego te
        cytryne i tym podlej goracy żurek. Smaczek grzybow pomoze dodatkowo. I jak
        mowiono - duuuzo majeranku.
        I nie kupuj wiecej torebek :-)
        • siostraheli Re: Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? 07.01.05, 11:59
          w kuchni slaskiej jest mnostwo przepisow na zurki z maslanki, kwasnego mleka i
          serwatki, mysle, ze kazda z nich mozna dolac do zurku, zeby pokrecic smak.
          mozna tez troche wosy spod kiszopnych ogorkow albo kapusty (oczywiscie bez
          przesady, zeby nie zabic zurkowego smaku)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka