Dodaj do ulubionych

Poradzicie????!!!!

04.07.07, 14:56
witam. Od prawie roku borykam sie z bólami z prawej strony na wysokości
żeber. Zaczelo sie w ubiegle wakacje. zrobilem badania:mocz,krew standard,usg
i wszystko w normie.pani doktor powiedziala,ze histeryzuje.niedlugo poznej
zrobilem podstawowe badania watrobowe:alat,aspat itd.wszystko w normie tylko
ALAT 45. gastrolog powiedzial ze to nic nie znaczy. od tamtej pory raz
pobolewalo raz nie.w ubieglym tygodniu zaczelo olec znowu i sie uparlem ze to
wylecze. ponowne badania ALAT73,reszta w normie.zrobilem HCV,wyszedl
ujemny.na HBs bylem szczepiony. nie wiem co to moze byc.dodam ze mam 22lata i
sie raczej nie oszczedzam ani alkoholowo ani żywieniowo (jestem studentem
wiec zrozmcie).Te ostatnie badania zrobilem tez 4dni po libacjach
studenckch.chodzi o to,ze zaczely sie wakacje,wyjazdy itd i nie wiem czy mam
koniecznie unikac alkoholu i temu podobnych czy raczej nie przesadzac z
naduzywaniem.
planowalem troche sie pooszczedzac i zrobic znowu badania
poradzcie co mam robic.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Poradzicie????!!!! 04.07.07, 16:30
      Taki alat po imprezie, to normalne. Nie masz czym się przejmować.
      • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 04.07.07, 16:46
        a co z moim pobolewaniem miedzy i pod zebrami z prawej strony?
        na ogol poiore troche verdin,sylimarol lub hepatil i przestaje bolec,ale to
        oznacza chyba,ze mam slabsza watrobe lub kiedys ja czyms zaswintuszylem i nie
        doleczylem.
        • mordeczek Re: Poradzicie????!!!! 05.07.07, 15:10
          No to wlasnie to...grzejesz jak student, wabtroba ci puchnie bo masz slaba, i
          naciska na zebra.
          Nie pij tyle, zrob wogole 3kilka tygodni przerwe w piciu...i zrob badanie ALAT.
          Watroba wroci do normy.
          Czy bedziesz dalej pic jak student, musisz juz samemu zadecydowac.
          • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 05.07.07, 15:26
            Wlasnie mam zamiar od wrzesnia dac sie jej zregenerowac tzn.nie tykac alkoholu
            i przejsc na diete przychylna watrobie i dodatkowo jakies ziolka na poprawe
            regeneracji oraz basen.
            w te wakacje tez troche przystopuje.

pzdr
            • mameja21 Re: Poradzicie????!!!! 07.07.07, 18:43
              hubert1958 napisał:

> Wlasnie mam zamiar od wrzesnia dac sie jej zregenerowac tzn.nie tykac
              alkoholu
              > i przejsc na diete przychylna watrobie i dodatkowo jakies ziolka na poprawe
              > regeneracji oraz basen.
              > w te wakacje tez troche przystopuje.
              >
              > pzdr
              A dlaczego "od września"?
              Wątroba daje się we znaki, trzeba o nią zadbać od zaraz.
              • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 12.07.07, 19:41
                cholera,jestem na wyjezdzie,nie pije juz ponad 2tygodnie i dalej mnie
                pobolewa.biore essentiale i hepatil.moze zmienic leki albo cos dolozyc?na diete
                tez staram sie uwazac ale z tym mi gozej idzie.
              • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 14.07.07, 20:50
                widze,ze nie tylko ja mam taki problem.jak wroce to zbadam sie na te lambrie i
                inne bakterie bo moze to to mnie tak meczy.sprobuje tez zrobic USG,moze to cos
                pokaze.jakie badania musze zrobic na te bakterie?krew?
                zastanawialem sie jeszcze czy to,ze pale moze miec wplyw na watrobe,z rzuceniem
                mialbym spory problem.
                chce sie jak najszybciej wyleczyc bo mam ogromna ochote na piwko i do tego
                jeszcze wakacje mi mijaja a ja mam same wyrzeczenia.
    • xcrashx Re: Poradzicie????!!!! 13.07.07, 20:02
      Hej , poczytaj moje posty , bo mój problem jest bardzo podobny . Nie zalazłem
      jak narazie odp a ból twoarzyszy mi już długo jest to ból rwania , gniecenia
      ,pieczenia , uciskania itd ... , powracający dość często i straszliwie
      irytujący oraz kłopotliwy , jak znajdziesz odpowiedź koniecznie napisz na forum .
      Pozdrawiam
      • xcrashx Re: Poradzicie????!!!! 13.07.07, 20:07
        zauważyłem , że na forum nie archiwuje się postów czyli bardzo stare lecą (
        chyba) , więc całej mojej histori nie znajdziesz , a szkoda bo tam opisałem
        całość . szkoda bo takich osób mogło by być więcaj i czasem sie mogło by przydać .
        pozdrawiam
        • jan-w Re: Poradzicie????!!!! 13.07.07, 20:23
          Na forum archiwizuje się posty. Dostępne są wszystkie. Możesz do nich dotrzeć
          przez wyszukiwarkę.
          Informacje oarchiwum
          • jan-w Re: Poradzicie????!!!! 13.07.07, 21:02
            Np: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=690&w=40553122&wv.x=2&a=40726020
            • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 14.07.07, 20:52
              Widze,ze nie tylko ja mam taki problem.jak wroce to zbadam sie na te lambrie i
              inne bakterie bo moze to to mnie tak meczy.sprobuje tez zrobic USG,moze to cos
              pokaze.jakie badania musze zrobic na te bakterie?krew?
              zastanawialem sie jeszcze czy to,ze pale moze miec wplyw na watrobe,z rzuceniem
              mialbym spory problem.
              chce sie jak najszybciej wyleczyc bo mam ogromna ochote na piwko i do tego
              jeszcze wakacje mi mijaja a ja mam same wyrzeczenia.

• xcrashx Re: Poradzicie????!!!! 15.07.07, 13:01
                problemy z wątrobą to nie grypa , śmiesznie to brzmi , z Twoją ochotą na piwko ,
                jeśli nawet masz problem z którym się uporasz to mimo wszystko , że jest to
                organ o wspaniałych właściwościach to nie ma różnicy czy ty bedziesz chorował na
                chorobę X czy będziesz zalewał wątrobe alkocholem ona i tak nie będzie zdrowa i
                nie dasz jej szansy . W mładym więku przez alkochol także występuje marskość
                wątroby gdzie prowadzi do zgonu znam osobiście takie przypadki , nie każdy
                reaguje na alkochol tak samo jeden pije 30 lat drugi po 5 i ma ogromne problemy
                . Co do badania USG to jest to bardzo dobry pomysł .
                Jakie badanie na bakterie ?
                W dymie papierosowym jest sporo substancji toksycznych min jeden ze składników
                gazów bojowych wiec wywnioskój sam czy są obojętne dla wątroby czy nie .
                pozdrawiam i zdrowaia życzę
                • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 15.07.07, 18:50
                  zdaje sobie sprawe,ze watroba regeneruje sie dosc dlugo.wiem tez ze jak juz
                  znajde przyczyne i ja ulecze to i tak bede musial na nia uwazac ale nie mam
                  zamiaru do konca zycia nie ruszac alkoholu ani nic tlustego czy ciezkostrawnego
                  po prostu musze zachowac umiar.w ubieglym roku robilem usg i bylo wszystko
                  perfect wiec raczej marskosci po roku sie nie nabawilem, nie pije tak duzo.
                  narazie moim priorytetem jest znalezc przyczyne moich dolegliwosci.
                  • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 16.07.07, 19:36
                    zrobilem dzis USG i jest tak:watroba niepowiekszona,o prawidlowej
                    echogenicznosci miazszu, zachowany rysunku naczyniowym,gladkich brzegach,bez
                    widocznych zmian ogniskowych.pecherzyk zolciowy,trzustka,sledziona i nerki tez
                    OK.
                    juz sam nie wiem czemu boli mnie ta watroba skoro nie jest nawet
                    spuchnieta,lykam leki i dalej boli.
                    nie wiem sam jakie badania jeszcze zrobic.
    • prezes.prometeuszy Re: Poradzicie????!!!! 19.07.07, 16:30
      Nie powiem, ze alkohol pozostaje bez wpływu na zmiany wyników AlAT, ale nie
      sadzę, aby zwykłe wypicie alkoholu od czasu do czasu mogło być przyczyną AlAT
      73... Odstawilbym alkohol, bo różna jest tolerancja na niego u różnych ludzi, a
      następnie zrobiłbym ponownie AlAT, AspAT, GGTP, FA, poziom bilirubiny i
      dodatkowo HBs Ag - bo to, ze byłes zaszczepiony nie przesądza, ze nie mogłeś
      ulec zakażeniu (np. przed szczepieniem jeszcze). Gdyby wartość AlAT nadal była
      podwyższona, gdyby HBs Ag lub inne parametry które sprawdzisz po odstawieniu
      całkowitym alkoholu byłyby podejrzane, to warto z tym iść do lekarza
      specjalisty chorób zakaźnych (hepatologa). Jest wiele chorób watroby, przy
      których alkohol może przyczynić się do ich wykrycia, z tych poza wirusowych np.
      NASH, czy AIH...

Zaburzona tolerancja na alkohol może być spowodowana właśnie jakąś chorobą
      wątroby - osobiście wątpię w podwyższony wynik AlAT po libacji alkoholowej u
      młodego człowieka... chyba, ze pijesz bezustannie (alkoholizm).
      • hubert1958 Re: Poradzicie????!!!! 19.07.07, 18:55
        Na poczatku chcialem podziekowac Panu za zajecie glosu w mojej sprawie bo
        uwazam, ze jest Pan w pewnym sensie autorytetem na tym forum.

Powtorzylem badania i wszystkie wyniki w normie, ALAT-39.badania zrobilem dwa
        tygodnie po poprzednich,przez caly ten czas bralem hepatil i
        essentiale,unikalem tlustego jedzenia i alkohol pilem tylko raz.HBs nie robilem
        bo przeczytalem to co Pan napisal po badaniach. bylem szczopiony jako maly
        dzieciak a wczesniej raczej nie bylo sposobnosci do zarazenia, ale jesli moje
        dolegliwosci nie znikna to zrobie badania na HBs.
        moim zdaniem w ubiegle wakacje podraznilem watrobe alkoholem i innymi
        uzywkami,nie zadbalem o nia potem i teraz przy czestszym przegieciu z alkoholem
        sie odzywa (uzywki innego typu odstawilem calkowiecie,dozywotnio).wydaje mi
        sie ,ze musze sie za siebie wziac, zmienic nawyki,zucic palenie i dac sie
        watrobie zregenerowac i nigdy wiecej nie doprowadzic jej do takiego stanu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka