egoizm

(37 wyników)
  • egoizm(21)

Czy egoizm jest niezbedny w naszym rozwoju?
  • Witam, Jestem DDA, przeszłam psychoterapię, zakończoną zresztą przeze mnie. Ale za zgodą terapeuty. Terapia nie była pod kątem DDA. I tak od kilku lat drążę ten temat. Obecnie czytam "toksyczni rodzice" i naszła mnie taka refleksja. Moja matka nie była matką troskliwą, opiekuńczą, kochającą, ciepłą. Była i jest osobą raczej zimną, wymagającą honorów. Obecnie od kilku miesięcy nie mam z nią kontaktu, gdyż czara goryczy sie przelała gdy nie wykazywała żadnego zainteresowania moim dzieckiem. I...
  • Jak pracować nad tym, żeby być mniej egoistycznym w kontaktach z ludźmi? Jestem jedynaczką i myślę, że głównie z tego powodu jestem dość samolubna. Jak to zmienić?
  • Zastanawiam się, gdzie leży granica między obroną swoich praw, dbaniem o siebie a egoizmem? I czy jesteśmy zdolni do altruizmu?
  • Tygodnik wprost nr 30 zamieszcza artykuł Jowity Flarkowskiej pt" Tanio zapłodnie" od str 9-11 1. "Pomogę kobiecie lub parze lisbijek miec upragnione dziecko. Cena tylko 800 zł i szczęscie zapewnione na całe życie". To tylko jedno z wielu internetowych ogłoszeń i to nieanonimowych, obok anonsu jest zdjecie i numer telefonu. 2. "Poszukuje szczupłego bruneta, wysokiego, wykształconego o brązowych lub zielonych oczach" - to kobiety, ktore szukają dawców nasienie, dokładnie wiedza ...
  • nie wiem, czy "zdrowy egoizm" to dobre określenie postawy, którą chcę opisać, ale inne nie przychodzi mi w tej chwili do głowy:)To chyba coś więcej niż asertywność. Opisuję na swoim przykładzie, bo jest mi oczywiście najbliższy. Z moich obserwacji wynika,ze wiele osób posługuje się tzw fałszywa skromnością. Nie przyjmują komplementów a o sobie i swoich poczynaniach mówia zawsze troszkę gorzej niż jest, oczekując zaprzeczenia i pochwały... (niektorzy faktycznie SĄ skromni, nieśmiali, nie...
  • Czy istnieje róznica między egoizmem a egocentryzmem? Jeśli tak, to na czym ona polega i jak się przejawia? Proszę Was o przemyslenia i przykłady praktyczne. Dziękuję.
  • Egoizm(40)

Mam koleżankę w pracy, która powiedziała coś, co mnie zamurowało i wgniotło w krzesło: "W sumie to dobrze, że jestem jedynaczką, bo nie musiałam się nigdy z nikim dzielić. Z drugiej strony zostałam w życiu pokrzywdzona, bo moja mama codziennie do mnie wydzwania i mówi mi co mam robić. Mówi mi, że mam jej słuchać, bo sobie nie dam rady. Dlatego macie mnie teraz wszyscy kochać." Dalej na temat pracy: "Po co mam się czegoś uczyć, skoro mam nad sobą kogoś, kto się nad tym zna i on mi ma w tym po...
  • Mam mały ,,dołek" i wisielczy nastrój. Powód jest jeden ale nie to jest najważniejsze.Dodatkowo zdołował mnie mój facet. Jezeli on ma problemy to ja wysłucham pocieszę wytłumaczę, jestem cierpliwa , ciepła wyrozumiała , no cud miód, a dzisiaj kiedy powiedziałąm co mi jest usłyszałam ,,jesteś silna , poradzisz sobie" i ze dramatyzuję. Zastanawiam się czy się wściec czy zbagatelizowac czy uznać za typowy samczy egoizm czy zdołowac się doszczętnie? Miś
  • Egoizm(36)

Czy my wszyscy jesteśmy egoistami, jak Wy to widzicie, czym on jest? Osobiście nie znam żadnego, nie egoisty, stąd zapytanie, bo mam wrażenie, że ludzie mylą brak wrażliwości na cierpienia innych z egoizmem( ,a może mam inną definicję tego pojęcia?) Egoistycznie wszystkich pozdrawiam
  • egoizm(6)

czy są sytuacje kiedy warto, a nawet trzeba być egoistą? jakie to sytuacje......?
  • jakie elementy w rozwoju czlowieka skaldaja sie na to czy bedzie mu blizej do jednego lub drugiego typu, w relacjach z ludzmi?
  • juz sama nie wiem, czy to ja czy jest egoista od jakiegos czasu spotykam sie z facetem, ktory odpowiada mi pod kazdym wzgledem. nie jestem nastolatka, kilka powaznych zwiazkow w swoim zyciu mialam i wiem, czego oczekuje od mezczyzny i siebie. W tym zwiazku czuje sie naprawde dobrze i mimo roznych obaw (zwiazanych z doswiadczeniami z przezlosci) zaczelam patrzec bardziej przyszlosciowo... I oczywiscie pojawil sie problem. Mieszkam obecnie w Niemczech, moj mezczyzna jest Niemcem....
  • Irytuje mnie tlumaczenie swojego/czyjegos egoizmu i pasorzytowania na partnerze/ce. Irytuje mnie rowniez nagminna chec dzielenia sie wina... z osoba ktora dala z siebie wszystko. lacido napisała: > Zazwyczaj prawda leży po środku, uważasz że dałeś z siebie > wszystko,zrobiłeś co w Twojej mocy jednak nie spotkałeś sie z > odwzajemnionym uczuciem. Znamy tylko Twoją wersję. Wiesz chyba > gdzie tkwi błąd więc czas wyciągnąć wnioski i więcej tego błędu > nie ...
  • Spotykamy sie z nim wszedzie. Narzekamy na partnera/partnerke ze jest zla bo...nie robi tego co i kiedy sobie zarzyczymy. Z drugiej strony rowniez nasze partnerki/partnerzy uzalaja sie i sa nieszczesliwi ze nie robimy dla nich co i kiedy dla nich jest wygodniejsze. Jakos kazdy wymaga, i jest z 100% pewny winy swojej partnerki/partnera, ale nikt tutaj nie przychodzi po to zeby sie tlumaczyc ze jest zla partnerka/partnerem nawet skoro zdaje sobie z tego sprawe.
  • Dziś mama nazwała mnie egoistką bo nie pozmywałam naczyń po całej rodzinie (zmyłam tylko po sobie). Powiedziałam, że tego nie zrobię bo nie tylko ja mieszkam w tym domu. Jestem egoistką? Dodam że na co dzień to ja prowadzę dom, gotuję, piorę, sprzątam.
  • Czy brak oceny wg was to pozytyw czy lenistwo i egoizm? Mieszkam z osoba, przyjacielem, ktory naprawde jest dobrym czlowiekiem, ALE malo ze soba rozmawiamy. Na wszelkie moje proby rozwiniecia dyskusji na jakikowliek temat ciagle slysze "nie wiem". On sie zaslania swoim introwetyzmem, ale wiem, ze nie do konca to prawda. Potrafi sie wyglupiac, smiac, inicjowac i prowadzic calkiem sensowne rozmowy (poznalismy sie w pracy wiec mialam okazje go poobserwowac) natomist w domu jest nie t...
  • Czy ratowaliście swój związek poprzez mediacje małżeńskie lub terapie? Czy poprawiły relacje, a wręcz naprawiły związek? Czy sobie darowac, bo co mogą pomóc? Postanowiliśmy iśc razem na mediacje, żeby spróbować uratowac nasz związek, który z winy m. jest w stanie krytycznym. Ja myślę o rozwodzie, ale wolałabym, żeby nam się jeszcze raz udało. Niestety zapewnienia m. o jego poprawie nie przyniosły żadnego skutku. Tylko to zostało, inne metody -rozmowy, zobowiązania - nie przyniosły żadn...
  • Zaglądam tu pierwszy raz, potrzebuję wyrzucic z siebie te wszystkie emocje. Jestem sktyty człowiekiem, nie moge o tym moc znajomym, a brakuje mi rady, rozmowy....Zrozumienia? Jestem mężem na papierze, ale kochającym ojcem. Moja żona od zawsze chyba była negatywnie nastawiona do mojej osoby, tylko tego nie zauważałem, a uwagi innych uznawałem za wtrącanie się, nawet najlepszego kumpla i ukochanych rodziców. Kochałem tę kobietę całym sercem do czesu , kiedy skrzywdziła mnie ostatec...
  • jak nauczyc sie cieszyc cudza radoscia i szczesciem? prosze o rady.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się