ma

(121 wyników)
  • A przynajmniej takie informacje zdobyła Gazeta Prawna vide : wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/383277.html
  • Czy można ubiegać się o dotację na rozwój działalności mając zawieszoną ową działalność? Wiem iż nie można w takiej sytuacji ubiegać się o dotację na rozpoczęcie działalności, ale czy na rozwój też?
  • Witam serdecznie. Zastanawiam się obecnie na co powinnam się ukierunkować szukając pracy w dotacjach unijnych. Najbardziej interesuja mnie sprawy zwiazane z dzialaniem 6.2 PO KL oraz sprawy zwiazane z rozwojem firm ( tym razem rpo). Ogolnie rzecz biorac dofinasowanie dla przedsieb. na szczeblu regionalnym. Niestety czytalam jakis czas temu, ze w 2010 r powoli srodki maja sie wyczerpywac na dofinasowanie dla przedsiebiorcow. Nie mowiac juz o nastepnych latach. Co byscie mi pora...
  • pomoc(5)

Hey Niebawem kończę studia , w obecnej sytułacji gospodarczej ,zastanawiałem się nad kursem z Urzędu pracy . Czy jako absolwent mogę się o taki kurs ubiegać ?? Oraz jak to zrobić , potrzebny status bezrobotnego ? Oraz ile kursów mogę przejść ?? Dziękuje] pozdrawiam Michał P>S>dzięki za wyrozumiałość
  • witam ja mam problem nieco inny! Założyłam działalność gospodarczą w pażdzierniku 2009r. Ponieważ we wrześniu zostałam zwolniona z pracy. Z własnych środków zaczęłam rozwijać małą firmę jednoosobową, jednakże aby dalej się rozwijać czyli kupić więcej towaru, większy samochód potrzebne mi są środki.Słyszę o tych dotacjach unijnych , ale gdzie się nie pytam to w jakiś sposób się nie kwalifikuje. Albo działalność za krótko, albo za mały obrót,a ja wiem że towar jest dobry i rozwijałabym s...
  • Czy księgowa, która ma umowę o pracę w Urzędzie Gminy może być zatrudniona na umowę zlecenie przy realizacji projektu? Gdzieś słyszałam, że w takiej sytuacji musi mieć certyfikat świadczenia usług księgowej. Gdzie ewentualnie można znaleźć zapisy dotyczące takiego problemu? A jeśli księgowej dać nagrodę za wykonywanie dodatkowych czynności? Czy tak można?
  • Apeluję do wszystkich uczciwych doradców, którzy nie zajmują się zawodowo korumpowaniem urzędników i nie szukają "źródeł","dojść", "wtyk" i takie praktyki ich brzydzą - UCIEKAJCIE Z WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO, nie macie tam czego szukać. Jest to najbardziej skorumpowany, nieuczciwy, niekompetentny i chamski urząd (RPO Świętokrzyskie) jaki znam w całym kraju, a znam wszystkie. Ludzie, to co się tam dzieje przechodzi pojęcie. Jestem załamany. Nie dziwię się teraz, że "biedny wsc...
  • Witam Jestem studentem studiów dziennych na kierunku administracja, mam 22 lata, mieszkam w woj mazowieckim w mieście Siedlce. Mam pytania, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś poświęcił mi chwilę swojego cennego czasu 1. Do jakich programów mogę startować ? które skierowane są dla nowych przedsiębiorców...chyba nie ma ich zbyt wiele dlatego może trzeba założyć DG i dopiero szukać dotacji ? 2. Mam wiele pomysłów i myślę że 2 z nich by się na pewno sprawdziły tylko kwestią jest gotówka...
  • 1) Jestem bezrobotny (ale jeszcze nie zdążyłem się zarejestrować w UP) 2) Mam uprawnienia instruktora nauki jazdy 3) Czy mam szansę na dotację do samochodu nauki jazdy? Kwestia jest taka, że raczej nie rozpoczynałbym działalności gospodarczej ze względu na ogromne koszty, brak doświadczenia, ryzyko. Chciałbym zatrudnić się u kogoś i jeździć na swoim aucie. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
  • Witam Chcę założyć działalnośc usługową jako usługi video - nagrywanie imprez okolicznościowych itp. Wiem juz ze aby starac sie o uzyskanie dotacji trzeba byc bezrobotnym ale moje pytanie jest następujące : Czy po uzyskaniu już tej dotacji i założeniu firmy mogę po kilku miesiącach zatrudnić się jeszcze gdzieś na pół etatu - bede miał zbyc duzo wolnego czasu po za tym przestoje - wielki post itp. Mam możliwość zatrudnienia się w pewnej firmie na pół etatu - umowa o prace...
  • Witam, próbuję bezskutecznie dodzwonić się od kilku dni do ARiMR. Może ktoś z Państwa będzie mógł mi pomóc. Znam rozporządzenie z 17 licpa 2008 r. w sprawie działania "Tworzenie i rozwój mikroporzedsiębiorst", jednak mam kilka pytań. 1. Gdy moją inwestycją jest budowa ośrodka wypoczynkowego i jego wyposażenie, to czy muszę stosować ustawę Prawo Zamówień Publicznych? Czy koszt projektu, który już posiadam mogę wpisać do kosztów kwalifikowanych? 2. Aby zrealizować tą inwestyc...
  • Witam , prowadze małą hurtownie z odzieżą, niestety płace bardzo duzy czynsz a dodatkowo ktos kupił obiekty gdzie wynajmuje i musze sie wynieść do końca roku, zastanawiam sie nad kredytem na kupno ziemi i postawienie hali , i zastanawiam sie czy moze miałabym szanse na dotacje dla małych firm(zamiast kredytu).Dziekuje za dopowiedz.
  • Witam! Mam pytanie czy w kategorii planowane wydatki w ramach projektu przy wnioskach do RPO należy podać tylko koszty poszczególnych prac planowane do poniesienia? czy taże koszty poniesione na przygotowanie dokumentacji projektu czy załaczników do wniosku np. studium wykonalności. Czy należy osobno wydzielać kwoty podatku Vat jeśli jest on kosztem kwalifikowanym.
  • Witam, zastanawiam się nad tym, czy z funduszy unijnych będzie mogła skorzystać prywatna przychodnia zdrowia (Mazowsze). Szczególnie interesująco brzmi Działanie 7.1 w RPO dla Mazowsza. Problem pojawia sie w interpretacji zapisu o dopuszczonych typach beneficjentów. Chodzi o sformułowanie "niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej realizujące świadczenia zdrowotne w ramach publicznego systemu ochrony zdrowia". Nigdzie nie mogę znaleźć definicji "publicznego systemu ochrony zdrowia". Cz...
  • Witam wszystkich serdecznie, jestem tegoroczną absolwentką studiów wyższych i od września chciałabym założyc własną działalnośc gospodarczą w dziedzinie oświaty. Potrzebuję wsparcia finansowego w wysokości około 12tys. złotych. Myślałam, że z uzyskaniem środków z EU nie będzie problemu, zwłaszcza, że planuję otworzyc firmę w mieście znajdującym sie na terenie gminy miejsko-wiejskiej. Od 4 miesięcy dzwonię w różne miejsce, pytam o konkursy ogłaszane na stronach urzędów, i okazuje się,...
  • na jakie dotacje moge liczyc otwierajac restauracje?
  • Pracuję w organizacji pozarządowej zajmującej się osobami niepełnosprawnymi. Chcielibyśmy pozyskać środki na remont jednego z naszych ośrodków rehabilitacyjnych (budynek i grunt są naszą własnością). Ideałem byłoby np. dobudowanie nowego skrzydła, aby zwiększyć ilość miejsc. Czy moglibyście mi podpowiedzieć gdzie szukać środków na tego typu działania? W projektach z POKL tego typu działania są niekwalifikowalne, nawet gdyby podciągnąć je pod cross financing, to i tak szacowane p...
  • piszę właśnie studium. Projekt polega na wykonaniu prac budowlanych i na przeprowadzeniu działań promocyjnych chwalących matkę UE. W wytycznych do sw mam zapis: "określenie liczby kontaktów w ilu będzie realizowany projekt oraz sposób wyboru wykonawców robót i usług oraz dostawców". Czy ktoś wie co oznacza słowo "kontrakt"? Czy to samo co umowa? I o ile w przypadku robót budowlanych sprawa jest prosta - przeprowadzony zostanie przetarg nieograniczony i wybrany zostanie jeden wykonawca (...
  • Bo co dwie głowy, to nie jedna :)
  • przegladam dostępne programy i nigdzie nie moge znaleźć informacji, z jakiego programu moze skorzystać firma posiadająca dużą nieruchomość, którą wynajmuje na biura, i chciałaby wymienić tam okna (koszt około 100 tys.zł.). Myślałam o 3.4 ZPORR ale tam jest warunek, że firma nie moze działać dłużej niz 3 lata. Może ktoś coś podpowie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się