Forum Gospodarka Rolnictwo
ZMIEŃ
      ma

ma

(49 wyników)
    • Witam Mam poważny problem z którym nie mogę sobie poradzić i nie śpię przez to po nocach. Mam 25 lat, w grudniu 2010 bronię pracę magisterską i do końca roku 2010 jestem studentką. Gdy miałam 12 lat moi rodzice przepisali mi ziemię, jest to 1,22 ha przeliczeniowego.Ziemią tą nigdy się nie zajmowałam i leży ona ugorem od ponad 10 lat. Gdy ukończyłam 18 lat moja mama zgłosiła się do KRUS z zapytaniem czy muszę płacić składki. Odpowiedziano jej , że dopóki się uczę nie muszę, chyba, że zmien...
    • Witam, w najblizszym czasie mam otrzymac 2,5 hektarowa dzialke od dziadka. Dziadek uprawial ja dawno temu (pszenica, zyto) ale od ponad 10 lat ziemia lezy odlogiem. Dziadek ogromnie by sie cieszyl gdyby tam cos zaczelo rosnac. Ja totalnie nie mam pojecia co z tym zrobic - oprocz kwiatkow na balkonie nie mam zadnego doswiadczenia w rolnictwie i uprawach, zadnego sprzetu itd. Z drugiej strony jednak jakos tak ciagnie mnie zeby cos z tym zaczac (moze powinnam najpierw uzupelnic ...
    • hej moglibyście mi podać jakies widełki cenowe ile moze kosztowac działka rolna o powierzchni 8ha. Działka jest w jednym kawałku. Ma dostęp do drogi utwardzonej, IV klasa ziemi, woj.opolskie. Działka jest cały czas uprawiana. ps. nie chodzi mi tutaj o cene ziemi w agencji rolnej,tylko o cene jaka moge żądać jakbym chciał ja sprzedac komuś. Dużo sie ostatnio pozmieniało na swiecie, kryzys i te sprawy i nie wiem ile teraz moge dostac za taką działke. Z góry dzieki za info
    • Szanowni rolnicy, żywiciele nasi - proszę Was, znajdźcie chwilę oby obejrzeć ten dokument o działalności firmy Monsanto i tym jak są krzywdzeni rolnicy stosujący uprawy GMO oraz środowisko i konsumenci. szort.pl/monsanto lub www.youtube.com/watch?v=lsv2F81PeH0&feature=related Link jest do 1szej części dokumentu składającego się z 11 części po około 10 minut. Jedna z interesujących rzeczy szczególnie dla rolników: rolnik nie jest właścicielem nasion które wytworzyła genetycznie m...
    • Czy warto być vatowcem?
    • W ostatnich dzniach mialem kontrole Agencji na moich polach, okazalo sie ze to byla rekontrola, kontroli której nie bylo. Jak sie okazalo firma ktora miala robic pierwsza kontrole, nie zdazyla jej wykonac w terminie, dlatego agencja swoimi ludzmi robila pierwsza kontrole w listopadzie jako rekontrole. Troche to skomplikowane ale tak jest :) Sama kontrola nie wykazala zadnych uchybien, bo robie wszystko zgodnie z prawem, ale pewnie doplaty bede mial w ostatniej transzy, jako ze podlega...
    • Proszę mi podpowiedzieć w takiej kwesti bo nie wiem gdzie szukać odpowiedzi.Chcę podwynająć w dzierżawę budynek który chcę zaadaptować na sklep spożywczy czy z tego tytułu będę musiała płacić jakiś podatek do Urzędu skarbowego? komu to mam zgłaszać? a może rolnik może dorobić jakąś kwoę wynajmując swój budynek i nikomu tego nie zgłaszać ? jesteśmy tacy na tej wsi niedoinformowani od strony prawneji nawet nie wiem gdzie o to pytać .Proszę może tu ktoś mi podpowie z góry dziękuję.
    • W złożonym wniosku do pastwisk i łąk przez przypadek z niewiedzy napisałem podobnie jak w ubiegłych latach UPO a powinno pyć JPO.Nie posiadam takich zwierząt co by sie kwalifkowały do dopłat.W mieśiącu czerwcu dostałem wezwanie do poprawek. Udałem sie z tym do Ośrodka doradztwa rolniczego o pomoc w zrozumieniu naczym te moje błendy polegają bo miałem też inne nieścisłości.Suma sumarum Pani była bardzo pomocna i zaproponowałe że wypełnimy wniosek odnowa, co zrobiliśmy i to złożyłem w moi...
    • www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne/ to powinno odpowiedzieć na większość Waszych pytań, jeżeli nadal będzie coś niejasne proszę śmiało pisać pozdrawiam serdecznie
    • jaką wartość plonu łubinu gorzkiego posianego jako nawóz zielony na przyoranie nalezy podać w "planie rozwoju gospodarstwa" wypełnianym na potrzeby wniosku o dotację w ramach SPO 2007-2013 (czy jak tam sie to nazywa, chodzi o te wnioski które teraz sie składa)? Czy wpisac po prostu zero, czy jakąś z sufitu wzietą liczbę oznaczającą teoretyczny zysk jaki sie uzyska dzięki zaoszczędzeniu na innych nawozach? Przy okazji, może ktos wie ile nasion łubinu gorzkiego trzeba wysiać na he...
    • Notariusz poinformował mnie, ze istnieje możliwość zwolnienia z podatku PCC jeśli zamierzam prowadzić gospodarstwo rolne. Jak to formalnie mogę zrobić? Nie jestem rolnikiem, nie mam wykształcenia rolniczego, chcę kupić 1,1h ziemi wraz z domem. Gdzie szukać informacji na ten temat?
    • Dużo się o tym ostatnio mówi, a co wy o tym sądzicie? Pytanie kieruję do rolników produkujacych na rynek, bo wiadomo że tylko ich taki podatek mógłby objąć. Czy uważacie, że taki pomysł jest realny a jeśli nie to dlaczego? Moja opinia: największy problem stanowiłoby rozliczanie kosztów produkcji rolnej, a zwłaszcza ogrodniczej. I to z jednego, najważniejszego powodu - siły roboczej w większości pracującej obecnie na czarno, więc bez możliwości wrzucenia jej w koszty. A zatrudniani...
    • Witam mam pytanko czy rolnik może zatrudnic pracownika na czas nieokreslony
    • Witam. Mieszkam w woj. Mazowieckim, w powiecie płońskim. Jestem młodym rolnikiem. Posiadam niewielkie gospodarstwo, bo niespełna 6-cio hektarowe. W miejscowości gdzie mieszkam „pojawiła” się ziemia na sprzedaż. Moje pytanie jest związane właśnie z ta działką. Ma ona 5 hektarów. Proszę mi poradzić czy mam zainwestować i ją kupić? Dlatego kieruje do Państwa takie zapytanie, gdyz całą kwotę musiałbym pożyczyć w banku. Czy mógłbym skorzystać z jakiegoś programu pomocy U...
    • w rolictwie trzeba wprowadzić podatek VAT. KRUS należy zlikwidować a rolników włączyć do ZUS. ===================
    • Witam, czy rolnik, który opłaca składki w KRUS może dodatkowo być zatrudniony na 1/2 etatu w firmie prywatnej? Czy mogą byc płacone dwie składki - tj. do KRUS i przez pracodawcę do ZUS? Bardzo proszę o podpowiedź
    • Razem z mężem jesteśmy współwłaścicielami gospodarstwa rolnego,od 20 lat mamy rozdzielność majątkową.W 2004r. mąż złożył wniosek o nadanie numeru ident. i po uzyskaniu go,wniosek o dopłaty razem z ONW.W międzyczasie dowiedziałam się o rentach strukturalnych i postanowiłam starać się o nie za 2 lata, ale poinformowano mnie, że muszę mieć własny numer ident.Złożyłam więc wniosek o nadanie tego numeru na moje nazwisko (przedstawiając w Agencji dokument o rozdzielności majątkowej)i w ...
    • o kawałku swojej ziemi, niedużym domu otoczonym starym sadem (ślicznie suszyłyby się pieluszki malucha), jakimś błotkiem z żabami, które spać nie dają; chcę pracować, kochać ziemię - skończyłam niedawno SGGW, mam pecha - w rodznie mojej i męża nikt ziemi nie ma.... a ceny ziemii (rolniczej) proponowane przes "chłopów" są "budowlane" (w promieniu 60 km od warszawy); nie wiem - ale ci rolnicy to chyba tylko czekają, że ktoś postawi sobie wille, albo "przyjdzie niemiec i kupi..." ...
    • Nie mam wykształcenia rolniczego ,ani praktyki w rolnictwie,ale mam za to 11 ha ziemi .Jestem w KRUS-ie ,czy dostanę jakiekolwiek dotacje?
    • W 2007 beda wyplacane jednorazowe premie dla mlodych rolnikow. Chcialem sie zorientowac jakie musze spelnic warunki, zeby taka premie otrzymac? Ewentualnie gdzie moge szukac bardziej szczegolowych informacji na ten temat??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się