partner

(81 wyników)
  • Potrzebuję konsultacji - nie wiem czego się spodziewać. Mąż wyprowadził się do kochanki 3 lata temu. Teraz jestesmy już po rozwodzie od ponad roku, on ma kolejne dziecko i uregulowane życie rodzinne. Ja z dwójką naszych wspólnych dzieci zostałam w domu, ponieważ nie możemy dogadać się co do podziału majątku - dzielić nas będzie sąd (Na zakup domu przeznaczyłam cały spadek po mojej rodzinie, mąż nie uznaje tego i uważa że podział musi się odbyć dokładnie 50/50). Około pół roku temu wprowadził ...
  • Jak wprowadzać nowego partnera we własne życie aby nie skrzywdzić własnego dziecka? Jak zrobić to dobrze, by dziecko nie poczuło się zagrożone? Jak uniknąć błędów? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami. Póki co nie ma kogoś takiego ale może kiedyś będzie. I właśnie - jak to zrobić "mądrze" by nikt nie ucierpiał?
  • Mam pytanie czy ojciec dziecka może żądać zmiejszenia wysokości alimentów w przypadku gdy matka dziecka postanawia zamieszkać z obecnym partnerem. Jak sąd podejdzie do takiej sprawy czy uzna że sytuacja materialna matki uległa poprawie i wniosek jest zasadny czy oddali uznając że nie ma wpływu czy matka wychowuje sama czy z obecnym partnerem bo on i tak musi łożyć na dziecko?
  • Ostatnio przeczytałam gdzieś, że często przyczyną rozpadu związku jest niedojrzałość i egoizm partnera (nie chodzi tylko o faceta). Po moich doświadczeniach - małżeństwo, związek po, który własnie upadł, przyznam, że poczułam sie zagubiona. Nie wiem, jak szukać tej dojrzałości, odpowiedzialności. Skąd wiedzieliście, że ludzie, których poznajecie, są dojrzali, odpowiedzialni, że to własnie CI, którzy trzeba? Co Was przyciągało do kogoś, co odrzucało? Jak drugi raz nie popełnić błędu? ...
  • Witam, Jestem 31 letnim tatą dwóch dzieci synek 3 lata i córka 5. Od września 2008 nie jestem już z matką dzieci. Dzieci zostały zabrane przez matkę. Początkowo mogłem się z nimi widywać, teraz już nie. W trakcie jest sprawa o widzenia (dopiero został złożony przeze mnie wniosek). Dotychczas wystarczyłoby mi tylko orzeczenie w kwestii widzeń. Niestety pojawił się nowy problem - matka znalazła nowego partnera. Ostatnio podczas jednego ze spotkań z dziećmi (2 przez ostatnie 2 miesiące), ...
  • Chciałabym wiedzieć czy to jest wszystkołatwe do pogodzenia.Do tej pory byłam i jestem w zasadzie samotno-samodzielną mamą.Jakis czas temu poznałam kogoś, przypadkowo, i jakoś to sie toczy własnym tempem.Zastanawia mnie tylko czy fakt, że on ma własne dzieci, które mieszkają daleko z mamą, nie spowoduje w przyszłości zbytniego obciążenia tego ewentualnego związku, ja mam jedno. Nie chcę powiedzieć,że mi te dzieci przeszkadzają czy cokolkiewk podobnego tylko jak to jest tak napra...
  • Takie troche pytanie z usmiechem ;-) No wlasnie. Jak przedstawiac swojego obecnego? "to moj partner"?, "przyjaciel"? i cos co mi najbardziej zgrzyta " to moj konkubent" ? :P Kolezanka ma kogos i są razem od roku (mieszkają) i kiedy on chce ją zaczepic to mowi do niej "moja konkubino" - efekt murowany :P Ja mowię czasami ze to jest moj przyjaciel, moj facet, moj przyjaciel ale jakos nie przychodzi mi do glowy wg mnie dobre okreslenie. Dla konserwatywnych i nieznających mnie osob strzel...
  • a kto to ,qrna, jest?
  • jestem troche zdenerwowana ...jak sie uspokoje to napisze ...z pewnością wiecej....ale teraz wypluje z siebie .. co mi zalega. mój facet... jest ojcem dla swego 15 laetniego syna....i stara sie byc ojscm dla mojego 5 latka!!! jest odpowiedzialny... opiekuńczy..spokojny.....ale mimo to niewiadomo dla czego narasta konflikt.... spiecia.... dziwna atmosfera.... partner twierdzi z e moj mały jest kochany... grrzeczny... i ma...
  • hej jestem juz rok po rozstaniu i jakos tak zamarzylo mi sie juz wyjsc do ludzi poznac jakis fajnych nowych znajomych ale kurcze boje sie... mam tak zanizone poczucie wlasnej wartosci ze jak facet zaczepil mnie na ulicy zeby sie umowic ze mna na kawe to pomyslalam sobie ze po prostu nie przyjdzie na umowione spotkanie i ... nie poszlam, a on przyszedl i pisal sms dlaczego sie nie zjawilam :( z kolei drugi gosc ktory chcial sie umowic ze mna proponowal kawe moim 2 kolezankom (ktore sie nie zg...
  • A tak dla równowagi:)
  • W życiu wolę zdrowo-rozsądkowe podejście do kwestii wychowania niż psychologiczne rozkwinki. Ale i tak czasami mam problem by się w pewnych sytuacjach odnaleźć. Moja prawie eks zaczęła się spotykać z obecnym partnerem 2 miesiące temu. Po tygodniu wyprowadzka do rodziców. Po 2 tygodniach złożyła pozew. Bez orzekania o winie, pobyt dziecka przy niej oraz pozbawienie mnie wykonywania władzy rodzicielskiej. Na szczęście dla mnie i z tego co widzę z korzyścią dla dziecka, spędzam z dzieckiem ...
  • Poczytałem trochę wątków i warto spojrzeć na metody dyskusji i przerywania rozmowy czy umniejszania wartości tez strony przeciwnej czy nawet samego przeciwnika w dyskusji. Niektóre z metod opisywanych przez partnerów i stosowanych na tym forum: - ośmieszanie (biedny mały miś, niech lepiej idzie do mamusi), - zmiana tematu ("a jak byłeś u mojej mamy, to..." albo "mężczyźni nie zajmują się dziećmi, a potem się dziwią..."), - umniejszanie (ty to zawsze coś wymyślisz na swoje usprawiedliwi...
  • Witam :) jestem pierwszy raz na tym forum :) Ten wątek kieruję do panów koło 40tki po rozwodzie, którzy mają młodzsze parnerki, chciałabym zobaczyć czy związek w którym jestem ma szanse na przyszłość. Mam 22 lata, od roku jestem z facetem starszym o kilkanaście lat, po rozwodzie, z dwójką dzieci. On ma za sobą też 2 inne nieudane związki (w tym 1 z moja rówieśnicą, 1,5 roku razem). Aby z nim być musiałam wiele poświęcić, przede wszystkim kontakty z rodziną, która nie zaakcepto...
  • Jak były mąż reaguje na swego następcę (zakładając że rozwód był z inicjatywy kobiety)? Napiszcie jak było u Was. Chodzi mi przede wszystkim o to, czy to jest wściekłość chwilowa, czy będzie długo trwać...? Trochę się boję, bo te wszystkie stresy odbijają się na dzieciach... :(
  • Pod koniec grudnia mam termin pierwszej rozprawy rozwodowej. Wnniosek zlozylam ja, bez orzekania o winie. Ex twierdzi, ze nie bedzie robil problemow. Okazalo sie, ze jestem w ciazy z nowym partnerem. I mam dylemat jak bedzie to odebrane w sadzie - jako przeslanke do ogloszenia wyroku na pierwszej rozprawie, czy przeciagniecia wszystkiego z powodu poczecia dziecka w trakcie trwania malzenstwa? prawo mowi, ze domniemanym ojcem mojego dziecka jest moj jeszczce maz, czy moje zapewn...
  • Wciaz powtarzam, z uporem zapewne godnym lepszej sprawy, ze zupełnie nie o to chodzi. I zdaje sie, ze ktos madrzejszy ode mnie napisal o tym cała książkę: czytelnia.onet.pl/0,22665,0,1,nowosci.html
  • gwarancją szczęścia nieustającego? Czyli jak nas czymkolwiek denerwuje od początku pierwszego spotkania to brać nogi za pas. To właśnie intuicja mówi: uciekaj. Jak się jej nie uwierzy i zaczyna racjonalizować, że nie taki on/a najgorszy/a i w zasadzie nie mlaska, tylko mu/jej po prostu smakuje, a ja właściwie przesadzam, bo nie ma ideałów - to... potem jest rozwód i trzeba się zastanawiać, co dalej. Mam rację?
  • wiem, że i mężczyźni są na tym forum obecni, nich mi dziś wybaczą ale mama podesłała mi tego linka i chciałabym się z kobietkami tym artykułem podzielić może znajdą się takie, które nawet jeśli tylko podczytują, to poczują pewne ukojenie obaw i znajdą zarys planu dla siebie :) natomiast jeśli ten link się już gdzieś przewinął, to z góry przepraszam zdrowie.onet.pl/1453344,2041,,,,bez_partnera_koniec_czy_poczatek_swiata,psychologia.html
  • Jestem po rozwodzie, pare miesiecy, mam 6 letnie dziecko.Rozwod z mojej inicjatywy, bez orzekania o winie.Bylismy mlodzi, niedojrzali,pogubilismy sie w tym wszystkim, nie bylo rozmow,czulosci,wyrozumienia,wspolnych zainteresowan.Byl alkohol, klotnie,wrogosc,przemoc,wyzwiska,rozczarowania.Zylam w depresji kilka lat,w koncu postanowilam ze to koniec.Poszlam na terapie, ktora tylko dodala mi sily i upewnila mnie w moim wyborze-trzeba sie rozstac.Zamieszkalismy osobno,po roku zdecydowalam sie wni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się