Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      przedstawienia

przedstawienia

(19 wyników)
    • Witam wszystkich forumowiczów! jako że obserwuję od jakiegoś już czasu to co się dzieje na forum, a ostatnio zacząłem się również wypowiadać to chciałbym powiedzieć parę słów o sobie, żeby rzetelnie podejść do uczestnictwa na forum. Jestem stosunkowo młodym człowiekiem, który kilka lat temu ukończył studia magisterskie z zakresu zarządzania nieruchomościami oraz wyceny nieruchomości. Na dzień dzisiejszy zmagam się z nowymi ustaleniami rozporządzenia Ministra Infrastruktury odnosni...
    • robimy remont. Do tej pory mieszkała jedna osoba w naszym mieszkaniu (kupiliśmy niedawno ).Czynsz był w kwocie 200 zł. Teraz pani ze wspólnoty powiedziała ze jesli jesteśmy 3 osobową rodziną to podnosi nam czynsz na 3 osby. Nie mieszkamy tam jeszcze tylko remontujemy. Wprowadzimy się conajmniej za pół roku. Czy mamy obowiązek płacic więcej? Dlaczego? nikt nie jest zameldowany i nikt nie bedzie zameldowany, bo mamy inne mieskzania i nie bedziemy się wymeldowywac. Pani ze wspólnoty ...
    • Legitymacją do żądania ustanowienia przez sąd zarządcy przymusowego, na podstawie art. 26 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 80, poz. 903), przysługuje każdemu z właścicieli lokali wyodrębnionych w przypadku, gdy zarząd nie został w ogóle powołany albo zarząd powołany przez właścicieli nie wypełnia swoich obowiązków lub narusza zasady prawidłowej gospodarki. UWL. Art. 26.1. Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypeł...
    • Witam. Chciałabym poznać opinię innych uczestników forum w następujących sprawach: Zarząd ( samodzielnie w odniesieniu do poszczególnych klatek schodowych-60 klatek)podjął decyzje, aby w sprawie naprawy domofonów koszty rozłożyć na te poniesione z zaliczki na koszty zarządu częścią wspólną ( urządzenie zgłoszeniowe przed klatką, instalacja-przewody, sama naprawa) oraz poniesione przez indywidualnych właścicieli ( zakup nowych słuchawek). Pytania moje dotyczy spraw: 1. Czy zarząd b...
    • Od 1 stycznia zniknie Urząd Mieszkalnictwa. W Rzepie ukazał się artykuł z nutką żalu. Czy ktoś z Państwa może przedstawić argumenty za jego dalszym istnieniem ? Jakie (i kto) odnieśliśmy korzyści z dotychczasowego funkcjonowania tego urzędu ? Czy ktoś może podać pozytywne przykłady działalności tej instytucji ?
    • Witam, chciałbym prosić o odpowiedź na pytanie czy jest to "legalna" lub raczej "prawomocna" sytuacja. Zarząd Wspólnoty (zarząd powierzony firmie zewn.) zwołał zebranie roczne na 29.03.2008. W czasie głosowania nad uchwałą dot. Planu Gospodarczego pojawiły się głosy nt. zmian stawek i jak w roku poprzednim prośba o zmianę niektórych pozycji. Jakież zdziwienie i niedowieżanie ogarnęło mnie i innych gdy przedstawiciel Zarządu powiedział, że 3 dni wcześniej było u niego 2 lokatorów i zagłoso...
    • US wzywa nas do przedstawienia sprawozdania finansowego (na podstawie art. 272 pkt 2 ustawy z 29.08.1997). Nasza wspólnota liczy 16 lokali. Nie prowadzimy żadnej działalności gospodarczej. Czy jest jakaś podstawa prawna, mówiąca, że mamy obowiązek składania sprawozdania w US lub że nie ma takiego obowiązku. Na co się powołać w skarówce? pozdrawiam
    • Jest wspólnota, wybrano zarządcę, ustalono zaliczki na zebraniu, po czym nastąpiła cisza. Zarządca(PGM) przez 2,5 mies. nie przedstawił uchwał do podpisania, ani umowy, nic- nie daje znaku życia. Czy właściciele muszą płacić, skoro nie ma dokumentu uchwalającego wysokość zaliczek? Pozdrawiam
    • W dzisiejszym dodatku do Gazety Prawnej przedstawiono wzór pozwu o uchyleniu uchwały wspólnoty mieszkaniowej (Wzór nr 2). Autorowi tego WZORU proponuje przeprowadzic "ćwiczenie z logiki". Za wyjasnienie sprawy z góry dziekuję. Jarek M.
    • Czy ktoś sptkał się lub może wie, że to możliwe, z kwestionowaniem "prawomocnej" uchwały (takiej, co do której minął termin do wniesienia sprawy do sądu). Chodzi konkretnie o różne sposoby obrony przed sama uchwałą lub jej postanowieniami, np.: - powództwo o ustalenie nieistnienia uchwały (art. 198 k.p.c.)\ - zarzut (tzn. podnoszeniwe w procesie, że uchwała ma wady) - powództwo o zasądzenie (np. nienależnie pobrane środki na podstawie wadliwej uchwały) sdkfz1
    • ale nie przedstawił na czym ono tak naprawdę polega. Budynek nasz ma 38 lat płaski dach, jeszcze z niego się nie sypie, jedynie parapety smogą stać się zagrożeniem,proszę mi odpowiedzieć jaki ma sens ubezpieczać się na OC i co w to ubezpieczenie,wchodzi z tego co wiem to mieszkańcy są ubezpieczeni indywidualnie.Na tomiast cały czas klatka jest ulepszana a żeby nie stważała zagrożenia .
    • Sprawa niby prosta, ale... .Zarządca pełniący funkcję administratora ma podpisaną umowę ze Wspólnotą którą reprezentuje Zarząd. Czy grupa mieszkańców domagająca się kopii pism i dokumentów powinna zwrócić się bezpośrednio do firmy administrującej, czy wybranego przez siebie Zarządu, aby uzyskać informacje? Według mnie Zarząd jest reprezentantem właścicieli i on jest stroną dla podmiotu administrującego. Proszę o opinię. Pozdrawiam Ada
    • Proszę o pomoc! Budynek Wspólnoty w której jestem współwłaścicielem do tej pory nie był ubezpieczony.Mam pytanie : jak wyliczyć wartość budynku podawaną przy ubezpieczeniu? Czy opłaca się ubezpieczyć wspólnotę od OC - co daje taka polisa ? Dzieki za pomoc -Pozdrawiam Wszystkich -WSPANIAŁE FORUM - SUPER!!
    • Czy zamieszczenie wewnątrz klatki, na tablicy ogłoszeń, spisu lokatorów danej klatki jest naruszeniem ustawy o ochronie danych? Czy przedstawienie na zebraniu Wspólnoty imiennych rozliczeń wpłacanych zaliczek, na wniosek większości właścicieli, też jest naruszeniem ustawy?
    • Kupiłem na licytacji sądowej lokal użytkowy w budynku wielorodzinym. Budynkiem zarządza wspólnota. Mowa jest o lokalu uzytkowym, w dziale pierwszym księgi wieczystej widnieje wpis: Właściciel lokalu dla którego urządzono księgę wieczystą ma udział wynoszący 17,2%we wspólnych częsciach budynku i w prawie własności działki. Sam sobie ogrzewam, mam umowe na wywóz śmieci, liczniki na wode. Czy musze przystąpić do wspólnoty i ponosic wszystkie koszty przedstawione mi przez zarządce ,...
    • Odpowiadam na pytanie, które znalazłem w swojej poczcie: "W dniu 28 marca odbędzie się zebranie i jest możliwe że nie zostanie udzielone absolutorium zarządowi. Jest to druga uchwała w kolejności. Czy głosuje się następne uchwały w tym samym składzie, czy to oznacza że należy wybrać nowy zarząd i kontynuować zebranie.? W uchwałach podjętych w indywidualnym trybie zbierania głosów podpisała się osoba wynajmująca mieszkanie, nie mająca upoważnienia właściciela. Jaki to ma skutek?."...
    • Co to jest absolutorium i do czego służy??
    • Witam, Niedawno Wspólnota przejęłą od MZB zarządzanie budynkiem. Gmina jest właścicielem 26 na 48 lokali. Pełnomocnik Gminy powiedział, że przekaże zaliczki na poczet kosztów zarządu nieruchomością wspólną (zalegają już za 2 miesiące)po wystawieniu przez Wspólnotę rachunku. My im mówimy, że powinni jak wszyscy właściciele płacić zgodnie z Ustawą o wł lokali do 10 każdego miesiąca bez żadnego rachunku. Na to ich księgowa z MZB (finansowo rozlicza ich MZB)pokazuje rachunki z innych...
    • Witam i prosze o pomoc w nastepujacej sprawie: zarzadca (administrator) dokonal indywidualnych rozliczen kosztow i wniesionych zaliczek za rok 2002. Kosztami tymi zostali rozliczeni tylko wlasciciele lokali mieszkalnych i czesciowo 3 lokale uzytkowe. Wlasciciele garazow (31 samodzielne i wyodrebnione lokale) nie zostali objeci tym rozliczeniem. Moim zdaniem jest to niezgodne z art. 12 ust.2 ustawy o wlasnosci lokali. Jak moge wyegzekwowac od zarzadcy prawidlowego i zgodnego z pr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się