-
Witam. Szukam kontaktu z rodzicami dorosłych autystów. Czy są tu tacy?
-
[img]https://justynasteczkowska.pl/images/content/news/1133.jpg[/img] [img]https://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/188036_198621366843500_7058674_n.jpg[/img]
[b]Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”
oraz
Centrum Terapii PROMITIS
zapraszają do udziału w bezpłatnym szkoleniu[/b]
[b][color=red]AUTYZM
- kompleksowa terapia dzieci i młodzieży z autyzmem
- jak pozyskać na nią środki?[/color]
[/b]
[i]
Szkolenie poprowadzą osoby na co dzień związane...
-
No cóż, chcemy, nie chcemy, czasami zamiast być po prostu rodzicami w sytuacjach związanych z chorobą musimy stać się również w jakimś stopniu terapeutami naszych dzieci, tudzież rehabilitantami czy nawet "psychologami". Oczywiście mam na myśli domowe warunki. Jak sprawdzacie się w tej roli i jak oceniacie na tej płaszczyźnie samych siebie?
-
Czujecie sie zrobieni w balona?
Bo ja się zagotowałam...
www.wszystkojasne.waw.pl/nowe-standardy-organizacji-czyli-jak-zarobic-na-niepelnosprawnych-przedszkolakach/
nic tylko przenosić dziecka do prywatnych placówek, bo 2 godziny wyszarpanych zajęć tygodniowo za 50 tyś. subwencji to lekka przesada...
-
Serdecznie zapraszam do polubienia i współtworzenia nowego profilu na facebooku dla rodziców i bliskich dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (autyzm typowy, nietypowy, ZA i inne z całościowych zaburzeń). Bądź na bieżąco, wymieniaj poglądy, pytaj i udzielaj porad i dziel się swoimi smutkami i radościami! BO W GRUPIE RAŹNIEJ! :)
www.facebook.com/pages/Rodzice-dzieci-z-zaburzeniami-ze-spektrum-autyzmu/443798032366050
-
Jak w tytule. Szukam kontaktu z rodzicami dzieci w każdym wieku z zaburzeniami ze spektrum autyzmu - autyzm typowy, atypowy, ZA, wysokofunkcjonujący i pokrewne. Odzywajcie się proszę nawet jeśli nie macie ochoty na spotkania w realu, a tylko w przestrzeni wirtualnej. Myślę, że to ważne, żeby wiedzieć, że ktoś niedaleko boryka się z podobnymi do nas problemami ale też wymieniać między sobą radości i postępy naszych dzieci.
O mnie - obecnie 30 lat, Gdańsk, dwóch synków, młodszy (3,5r) od nieda...
-
nie wiem co zrobic z wiedza ktora wczoraj zdobylam.
poszlam do wychowawczyni w celu n-tej rozmowy o synu i jego traktowaniu przez nauczycieli,a zwlaszcza przez sama wychowawczynie.pierwsza rozmowa byla we wtorek, a wczoraj poszlam jeszcze raz, poniewaz w domu po przemysleniach, nasunelo mi sie kilka pomyslow.
jeden dotyczyl pomocy kajtkowi w czasie lekcji-wychowawczyni powiedziala ze sobie poprostu nie radzi z klasa jak nie ma pomocy nauczyciela (swoja droga- zenujace).otoz pomyslalam ze pr...
-
Można gdzieś skorzystać z pomocy (wsparcia) psychologa jeśli chodzi o rodziców dzieci niepełnosprawnych?
Nie mam na myśli oczywiście prywatnej płaszczyzny, bo to wiadomo ani też psychologa w standardowej placówce zdrowia (szpital, przychodnia- okrutnie długie terminy).
Gdzie ewentualnie możemy z takiej pomocy skorzystać?
Do tej pory nigdy nie korzystałam. Ostatnio czuję, że muszę. Termin czekania pół roku nie napawa mnie optymizmem.
-
Po rozmowie z Aldonką organizatorką 3. spotkania warszawskiego mam propozycję zeby spotkać sie kolejny raz. Nie mogłam być na trzecim spotkaniu i okazało sie ze sporo straciłam.
Chciałabym zachęcić także rodziców nastolatków z ZA aby przybyli na to spotkanie, bo z tego co wiem większość to mamy młodszych dzieci. Ja jestem mama 18 letniego chłopca z ZA, służe również wiedzą i doświadczeniem. Proponuję spotkanie 29.04 lub 6.05 ok np. 19 miejsce do uzgodnienia
-
jeśli macie ochotę na spojrzenie naukowe to zapraszam do przeczytania dwóch artykułów.
Pierwszy na temat: "Deficyty w rozwoju teorii umysłu a funkcjonowanie poznawcze dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu." autystopowicz.pl/uploads/teoria_umysłu.pdf
a drugi o stresie rodziców autystopowicz.pl/uploads/Stres_rodzicow44.pdf
Oba autorstwa przewodniczącej koła naukowego UAM P. Gołaska :) Zapraszam
-
witajcie
tak się składa, że chyba damy sobie ostatnią szansę ale raczej dojdzie do rozwodu i ze względu na nasze A-dziecko bardzo się martwię, jak to zrobić żeby nie było dramatycznego regresu, gdy ojciec przestanie z nami mieszkac. zaznaczam,ze ojciec to osoba nr 1 w zyciu dziecka. dziecko reaguje wylcznie na polecenia tego rodzica, kocha na zabój, placze, gdy go nie ma w domu itd.
psychiatra nas troche postraszyla regresem kompletnym. ale ja juz nie mam sily. i nie wiem, co robic. a z...
-
Cześć
Mój syn ma zespół aspergera. Moje dziecko reaguje skrzekiem i wrzaskiem na około 30 % wypowiadanych przeze mnie słów. Najpierw denerwowały go tylko "synek", "dziecko", bo były wypowiadane przeze mnie głównie w momentach zwracania mu uwagi, normalnie zwracam się do niego zdrobniale ("Maleństwo"). Tamte słowa już tak bardzo go nie rażą, teraz doszły nowe: tobie, ciebie, ci, i, bardzo, że, oraz wiele innych. Gdy je słyszy, powtarza je okropnym głosem, doszło do tego, że nie koncentruje si...
-
Witajcie
Czy ktoś wie może, gdzie w najbliższym terminie ruszają jakieś bezpłatne grupy wsparcia dla rodziców dzieci z autyzmem, najlepiej na Ursynowie albo gdzieś w pobliżu metra?
-
Czy w Krakowie działa coś takiego jak grupa wsparcia dla rodziców małych autystyków gdzie można było by się spotkać, porozmawiać, wymienić doswiadczeniami i informacjami oraz żeby dzieciaki mogły pobawić się razem? Czy wszystko organizować trzeba samemu? Jak coś wiecie na ten temat to dajcie znać.
-
Czytam sobie podtytuł tego forum: dla rodziców dzieci z ZA i pogranicza autyzmu.
Piszemy o dzieciach, o trudnościach, o terapiach, o dietach, o terapeutach. Założyłam niegdyś wątek, by się trochę poradować naszymi dziećmi. Dwa czy trzy posty na krzyż, w tym rodaczka moja i imienniczka wrzuciła parę fajnych, śmiesznych wydarzeń z życia własnej rodzinki, a reszta ? Marudzi jak zwykle: ja to się nie mam z czego cieszyć... ło jezusicku drogi!
Czyżby w Holandii buszował jakis inny, holendersk...
-
Uwaga, po raz pierwszy w Polsce!
Na 10 dni przyjeżdża do Polski wyjątkowy gość z USA – specjalistka w dziedzinie autyzmu, certyfikowana nauczycielka-terapeutka, ekspert Programu Son-Rise -[b] Carolina Kaiser![/b]
W dniach 12-14 listopada 2011 roku w Warszawie odbędą się
3-dniowe [b]Warsztaty o Programie Son-Rise[/b] (w Polsce nazywanym [b]Metodą Opcji[/b]) prowadzone przez Carolinę Kaiser!
Są również dostępne 2-godzinne Indywidualne Konsultacje z Caroliną, w których uczestn...
-
Witam
Kiedyś już pytałam na forum o opinie dotyczące zachowań mojej
bratanicy. Teraz ma 2 lata i 1 m-c. Od gwiazdki próbuje delikatnie
zasugerować rodzicom że coś jest nie tak. Dziecko nie mówi, nie
wykonuje poleceń, jest nerwowe. Dużo by tu jeszcze opowiadać. Wiem,
że nie jestem jedyna która zwróciła uwagę na nieprawidłowości.
Zawsze starałam się przekazywać informację w sposób delikatny.
Ostatnio przesłałam im smsa z nr. tel. do Pani Iwonki, z inf. że
pomogła synowi kolegi. O...
-
Poważnie rozważam Ośrodek Terapii Nerwic Dzieci i Młodzieży w
Orzeszu w aspekcie pobytu diagnostyczno-terapeutycznego. Z telefonów
oraz info na ich stronach wynika ze mają super program i ze pobyt
jeśli nie pomoże , to na pewno nie zaszkodzi. Synek ma podejrzenie
ZA, diagnoza nie jest pewna, obawiam sie jak zniesie ten rodzaj
terapii pośrod dzieci z poważniejszymi problemami. Bardzo prosze o
opinie osób/rodziców które były tam z dziemi, jak to wygląda.
Ośrodek jest zarejestrowan...
-
Stoimy przed wyborem placówki szkolnej dla synka z ZA. Bardzo Was proszę o wskazanie szkół podstawowych z których jesteście zadowoleni.
Szukamy placówki integracyjnej z możliwie małą iloscią klas najlepiej w okolicach Legionowa, Tarchomina, ale może też być Śródmieście. Polećcie szkoły publiczne i niepubliczne TYLKO DOBRE, PRZYJAZNE i ROZWIJAJĄCE. Wiem, że wielu z Was posyła dzieci do szkół prywatnych ... dlaczego?!
Wymieńmy się doświadczeniem, proszę. Naszkicujmy szkoły przyjaze dzi...
-
Krajowe Towarzystwo Autyzmu dzięki wsparciu Fundacji Orange, zaprasza na warsztaty dla rodziców „psychologiczne terapie w autyzmie” które odbędą się w Warszawie 11 grudnia, w godzinach 10-15.
W niedzielę 12 grudnia, osoby zainteresowane, zapraszamy na indywidualne konsultacje psychologiczne.
Zgłoszenia zawierające nr telefonu proszę wysyłać na m.mrozowska@interia.eu
Udział w warsztatach oraz konsultacje psychologiczne są bezpłatne.