-
Wczoraj szykując dzieci na spacer nie zauważyłam, że sznurek od rękawiczek
zawinął się synowi (2 lata i 8 m-cy)wokół szyji, on nic nie narzekał, był na
dworze ok. 20 minut, odgarniał śnieg. Mąż mówi, że nic nie zauważył, że coś
jest nie tak, może trochę spokojniejszy. Jak wrócił i to zobaczyłam to do dziś
nie mogę ochłonąć, nie mam pojęcia jak to się stało. Nie stracił przytomności,
ślad po sznurku zniknął po paru minutach, nie ma żadnego krwiaka ale jak sobie
pomyślę, że za każdym ruc...
-
W dzien juz od dawna chodzi na toaleta, a nocy wciaz pieluszki, czy to normalne??? Czy mam go budzic i prowadzic do toalety. Czy mam sie wybrac do lekarza?
-
Bardzo proszę o poradę Moj synek 3,5 letni ciagle narzeka ,że jest zmeczony... Nie spi juz w ciągu dnia , a w nocy przesypia10 godzin. Zaraz po przebudzeniu narzeka na zmęczęnie ...Nie gorączkuje , apetyt ma w porządku. Robiłam mu badanie krwi- ma nieznacznie podwyższone limfocyty norma 50 a on ma 56( lekarz stwierdzil , ze to ok). Martwię się co może byc przyczyną tego chronicznego zmęczenia. Czy ktoś może cos doradzić. Proszę....
Mój tata chorował na stwrdnienie boczne zanikowe...
-
Pani Doktor, proszę o opinię i radę. Mój syn ma teraz 2 lata i 2 miesiące. Od kwietnia zaczął chodzić do przedszkola, dwa trzy -razy w tygodniu na 3 godziny. Nie jest tam więc dużo, a mimo tego od samego początku strasznie choruje. Wyglądało to tak: dwa dni w przedszkolu, potem 2 tygodnie chory i tak w kółko. Teraz miał wakacyjną przerwę przez sierpień. Był w tym czasie okazem zdrowia. W ostatni czwartek i piątek był już w przedszkolu, a w niedziele nagle temperatura 39,2. Nie ma innych o...
-
Witam, u mojego syna w kale wyszlo w laboratorium wtererynaryjnym :
pojedyncze cysty cystosiospora sp. , ni e wiem czy sie mam tym
przejmowac czy nie?bo lekarz moj osobiscie nie zna tego i mowi ze to
niegrozne,co to za pasozyt i czy jest nievbezpieczny, bo dziecko
cierpi na tzw. , refluks żołciowy od paru lat. i ma powiekszona
lekko watrobe i sledzione ale przyczyny nie znamy.
-
Proszę o poradę, syn 9 dniowy dostaje dożylnie Amoksiklav w związku z ZUM.Szpital podaje mu Dicofkor krople, ale wtedy kiedy akurat sobie przypomną, czasem razem z antybiotykiem, czasem przed. Czy nie powinno się podawać probiotyków PO antybiotyku, z zachowaniem odstępu czasowego?
-
Witam wszystkich,
jestem poczatkujaca mama - i jak wszystkie poczatkujace mamy niepoki
mnie kazda, nawet najmnijesza nieprawidlowosc.
Karmie swojego aniolka piersia od poczatku. Jak do tej pory
codziennie bylo po kilka wyproznien.
Dzis jest poniedzialek, a od soboty po poludnia nie bylo kupki...
Strasznie sie zmartwilam... Obserwuje teraz syna caly czas i z
blagalnym spojrzeniem czekam na cos.
Czy to normalne?
Mieszkam w UK i wiem, ze jak poszlabym do GP to na pewno
powied...
-
Jestem obecnie w irl
Proszę o pomoc moj synek urodził się z zakazeniem krwi i sepsa (w irl),po kilku miesiacach ( w polsce)zrobilam mu usg ciemiaczkowe gdyz zalecil to pediatra po rozpoznaniu duzego ciemiaczka( dla mnie ok :5cm na 6 cm.) wykazalo ono ze syn w komorze 1 i 2 ma za duzo plynu rdzeniowo-mozgowego (17,5 mm i 18,2 mm) po czym skierowlala mnie na rehabilitacje (wedlug mnie syn rozwija sie prawidlowo,turla sie gaworzy itp.) wiec nie poszlam na rehabilitacje bo syn sie rusza,jest zyw...
-
Pani Doktor i Mamy jaki inhalator elektryczny polecacie? czy rzeczywiscie pomaga? syn alergik i ciagle kaszle, nos przytkany. mieszkam w Niemczech tutaj tez sa, ale strasznie drogie. sprawdzalam w Polsce i znacznie tansze mozna dostac.u mojej mamy w aptece maja Soho Amineb czy jest dobry? moze Jakis inny? prosze o porade. pozdrawiam
-
Prosiłam już co prawda o radę mamy z innego forum, ale doradzono mi, by
zapytać jeszcze Pana.
Mam problem z synkiem - 18 m-cy. Ma 8 zębów i jedyne pożywienie,
jakie toleruje to jak najbardziej rozdrobniona papka. Tzn. tak musi
wyglądać obiad, bo poza tym chętnie gryzie bułki, paluszki, chrupki. W dodatku
nie bierze do ręki (ani tym bardziej do buzi) niczego co
jest mokre, czyli jeśli bułka to broń Boże bez masła i wędliny,
tylko sucha. Żadnych parówek, sera, szarlotki itp. - wszystk...
-
Mam pytanie o wzrost 6 latka - martwi mnie to, gdyż wydaje mi się za niski, aktualnie ma 117 cm(urodziny w sierpniu). jest do tego bardzo szczuplutki
Ja mam 178 cm, mąż 182, u mnie w rodzinie są bardzo wysocy mężczyźni - mój tato 196, kuzyn 196 itd. Kobiety trochę niższe. U męża przeciętna wzrostu mężczyzn to 180-185
Mam starszego syna który jest wysoki na swój wiek , teraz ma 8,5 roku i ma 141 cm - naczytałam się żę przy wysokich rodzicach dzieci powinny być przynajmniej na 75 centylu,...
-
Witam.
Około miesiąca temu syn dostał biegunki. Około 2-3 kupy dziennie, płynne lub półpłynne ze śluzem, okropnie cuchnących. Poszliśmy do pediatry, która zebrała wywiad i połączyła infekcję z kąpielą w jeziorze. Zleciła posiew ogólny kału, posiew w kierunku eneropatogennej e.coli oraz posiew salmonella/shigella. Wszystkie posiewy wyszły ujemne. W posiewie ogólnym wyhodowano tylko florę fizjologiczną. Biegunka uspokoiła się po około dwóch tygodniach. Tydzień spokoju i pojawiła się znów. Tym ...
-
Chłopiec 7 lat, wzrost 138 cm, waga 34 kg.
Ciągle pochrząkuje, postękuje z kolkudniowymi przerwami spokoju. Dziecko nie jest alergikiem, testy alergiczne wziewne i pokarmowe wyszły zerowe. Nie ma przechodzi żadnej infekcji, brak objawów chorobowych. Brak objawów pasożytów.
Osłuchowo czysto, pulmunolog stwierdził, że w związku z nawrotami zastosuje leczenie takie jak przy refluksie żołądkowo - przełykowym. Od czwartku syn przyjmuje leko o nazwie Lanzul 30 mg kapsułki - 1 kapsułka na czczo. D...
-
witam ! Chciałam się zapytać czy to normalne mój synek był
przeziębiony od niedzieli miał temp.37.7 i kaszel wraz z katarem
lekarz przepisał mu syropek i kazał dawać nurofen zeby działał
przeciwzapalnie, dzisjaj rano zmierzyłam temp. synowi i miał 35.3
poszłam do lekarza a on mi powiedział ze to normalne po
przeziębieniu że jest osłabiony. Troche się uspokoiłam ale przed
chwilą mierzyłam i ma 35.2 czy to jest normalne co mam robić prosze
o odpowiedz dodam że synek nadal ma katar...
-
Witam
Mam pytanie, czy podawaliście kiedyś dziecku Flixonase do nosa?
Mój syn dostał ze względu na 3 migdał powiększony, inny lekarz stwierdził, żeby brał, bo zobaczył jaki ma katar więc stwierdził, ze alergiczny, ale synek nigdy nie miał tak długo kataru, odkąd włączyłam flixonase przy infekcji wirusowej, katar trwał u niego przeciętnie 7 -8 dni, teraz trwa 3 tygodnie!!
Praktycznie nic z niego wypływa, chrobocze mu w tym nosie, nie może wydmuchać
Czy to możliwe ze mu po prostu szkodzi?? ...
-
Proszę o radę, bo nie wiem jak postąpić. Syn obecnie 5 letni, został zaszczepiony p. ospie wietrznej, gdy miał 1,5 roku. Wtedy obowiązywał schemat-1 dawka. Teraz powinnam go doszczepić, ale podobno odstęp między dawkami powinien wynosić najwyżej 6 miesięcy, więc co -dwie dawki od nowa? Pediatra mówi "a zostawić tak jak jest"-bo nie jest zwolenniczką szczepienia p. ospie(sic!). Co robić?
-
Witam!
3 lata temu u syna w przedszkolu była ospa, u niego w grupie większość dzieci chorowała ale mój syn nie, no i teraz znowu ospa jest w przedszkolu. Córka ma dwa lata.
Wizja ospy jest mi bardzo nie na rękę w tej chwili gdyż z córką muszę iść do szpitala w połowie marca i jeżeli złapie ospę teraz, to nas przesuną w niewiadomą przyszłość a zabieg powinien być wykonany szybko.
Moje pytanie brzmi czy jeżeli syn nie zachoruje to może przynieść ospę do domu i córka może się zarazić?
-
Dobry wieczór :)
Tak myslę, że najprzejrzyściej będzie jeśli zadam pytania w punktach ;) A więc:
1/ syn ma podejrzenie astmy wczesnodziecięcej (na podstawie częstości zachorowań na zap. oskrzeli - chyba 5x w ciągu roku), diagnoza ta wpisana jest w jego dokumentacji w przychodni. Jakiś czas temu poszłam z dzieckiem do pediatry zeby go osłuchał - młody najpierw miał katar, po 2 dniach zaczął pokasływać, a że w taki sposób zwykle zaczynają sie u niego zap. oskrzeli chciałam mieć pewność. Ped...
-
Syn 6,5 roku od zeszłej soboty był na antybiotyku Rovamycine 1,5 mln. j.m. ze względu na zapalenie oskrzeli. W czwartek antybiotyk został zmieniony na Zinnat 250mg, gdyż poprzedni nie działał. W czwartek zmiany osłuchowe nadal były (sporo). Kaszel czasem się zerwie, ale rzadko. Syn przyjmował Mucosolvan wykrztuśnie - nie działał, teraz Tussicom 200mg nie przynosi efektu. Poza tym dostaje Cortare wziew 2x dziennie 100 mikrogramów. Nie wiem, co mogę zrobić, żeby mu pomóc... W nocy nie kaszle, ś...
-
Mój syn (3 lata 3 miesiące) zaczął kaszleć na samym początku listopada. Najpierw podawałam herbapect, potem supremin. Po około 1,5 tygodnia suchy przeszedł w mokry i zaczął kaszleć również w nocy. Wtedy wybrałam się do lekarza, gdzie dostałam isoprinosine i elofen i na noc diphergan. Osłuchowo nic. Przez kolejny tydzień żadnej poprawy, potem niby przeszło - zakaszlał ze 2 razy dziennie i nagle tydzień temu z soboty na niedzielę zaczął w nocy tak kaszleć, że przez jakieś trzy godziny nie miał ...