syn

(149 wyników)
  • Witam, Mam problem (chyba) z rozszerzaniem diety syna. Maly ma 19 tygodni. Wazy jakies 8 kg i ma okolo 68 cm, wiec drobny raczej nie jest i ladnie przybiera na wadze. Od mniej wiecej miesiaca jada obiadki (marchewka, dynia, szpinak, warzywa - z ryzem lub ziemniakami, oraz jablka, ze sloiczkow), bo tak zalecil pediatra. Jednak kolezanki powiedzialy mi, ze powinnam zaczac zageszczac posilki (choc jeden dziennie) kleikiem lub kaszka, co pomoze malemu przesypiac noc (najczesciej jada okolo polno...
  • Od paru dni probuje 2 miesiecznego synka przestawic na butelke.Od urodzenia syn byl na butelce ,a po 2 dobach i piersia.Do tej pory mial 6-7 posilkow na dobe ( 10-15min piers + butelka 60-90ml)Poniewaz lecze sie musial podjac decyzje o zaprzestaniu podawaniu piersi ..no i nie mam pojecia czy moj syn je wystarczajaco duzo.. Na opakowaniu mojej mieszanki(SMA Gold -mieszkam w irlandii)pisze ze powinnien jesc juz 5 razy dziennie po 150 ml..a zupelnie mi to nie wychodzi.Moj syn wypija maksym...
  • Witam serdecznie! Jako, że jestem świeżo upieczoną i niestety niezbyt doświadczoną mamą, mam następująe pytanie: syn od początku jest karmiony butelką. W szpitalu dostawał porcję ok. 30ml co 3 godz (i faktycznie co te trzy godziny budził się na jedzenie). Teraz karmimy Bebiko1 zgodnie ze schematem podanym na opakowaniu. Mały potrafi na raz zjeść 100ml i potem spać np. 5 godzin. Nie wiem czy mam go wybudzać po trzeciej godzinie, czy może poczekać, aż sam się dobudzi? aha, no i...
  • Mój 3 miesieczny syn od 3 dni przestał jeść mleko. Nie wiem co zrobić, bo udaje mi sie go karmić tylko na śpiąco, a jak sie przebudzi i widzi że go karmię, to jest przeraźliwy płacz. W ciągu dnia to samo, gdy tylko dostaje butelkę, strasznie płacze i nie mogę go później uspokoić. Byliśmy u lekarza, ten kazał zmienić mleko na inne, stopniowo wprowadzam Bebiko2 ale syn taka samo się zachowuje.Pije tylko herbatki, Nie wiem zupełnie co robić, proszę o pomoc
  • Pozwoliłam sobie założyć nowy wątek. Jeden był o tym, że mój 5 tyg. synek je często- co 2 lub 2,5 godziny. Również w nocy. ale usiadłam sobie i zliczyłam ilość zjadanego mleka. Na opisie Bebilonu Pepti jest napisane, że w jego wieku powinno się zjadać 6x120 ml, czyli 720 ml razem, a mój syn wciągnął wczoraj 840 ml! Jest na butelce od tygodnia i widzę, że z dnia na dzień je coraz więcej! Na początku zjadął poniżej normy, a od 3 dni jest już powyżej. No i wczoraj rekord... I wogóle ...
  • Mój półroczny syn cierpi na ciągły brak apetytu. Przez pierwsze 5 tygodni karmiłam go piersią i wtedy przytył 1,5 kilo. Potem przeszliśmy na Nutramigen, który o dziwo początkowo jadł, ale szybko przestał. Od tego czasu wypróbowaliśmy wszystkie mleczka-i mieszanki mlekozastępcze i mleko modyfikowane. Niestety żadne mu nie smakuje.Dodam, że z powodu ulewania zagęszczałam mu mieszankę nutritonem, a od 4 miesiąca kaszkami i kleikami. Przybiera słabo(maks. 400 gram miesięcznie). A najgorsze ...
  • Panie Doktorze! zwracam się z pytaniem czy dobrze postepuję ze swym 5,5 miesięcznym synkiem. Mój syn przesypa całą noc,zasypia o północy a budzi się o 9.30. Miesiąc temu ważył 7170, a jego masa urodzeniowa to 3070.Jego plan karmienia wygląda nastepująco: po przebudzeniu 9:30- 210 mil Bebilon Pepti 1 z kaszką Bobovity owoce leśne, około 14:00 - cały słoiczek obiadku Bobovity plus soczek z bobovity około 17:30 - cały słoiczek deserku z Bobovity około 19:30 - kąpiel około 20:30 - 210...
  • Dzień dobry. Pani Doktor, mój syn ma 10 miesięcy. Od drugiego miesiąca życia pije Bebilon Pepti. Decyzja lekarzy nie była spowodowana alergią u syna, ale podali to mleko zapobiegawczo (syn pierwsze 3 miesiące życia spędził w szpitalu). W związku z tym, że dobrze tolerował to mleko, pije je do dzisiaj. Chciałabym jednak przejść stopniowo na "zwykłe" mm. Poczytałam trochę forum i widziałam, że zaleca Pani, aby poczekać z przetworami mlecznymi do 1 urodzin. Czy wcześniej mogę spróbować z mlekie...
  • Witam, Mój syn urodził się z wagą 4070g i 58cm długości, gdy miał 5,5 miesiąca (tydzień temu) ważył 8450g i mierzył 72cm. Od urodzenia jadł sporo, chyba nigdy nie dostawał tyle mieszanki mlecznej (Bebilon Pepti) ile chciał, ponieważ przybierał bardzo ładnie na wadze.. Obecnie synek zjada: 6.30 – 180ml mm 11.00 – 150ml mm 14.00 – obiadek – zupka warzywna 150ml 15.30 – 1/3 – 1/2 słoiczka z owocami 17.00 – 150ml mm 19.30 – 180ml mm Syn...
  • prosze o jakies porady syn skonczyl wlasnie 11 mcy, jest duzym chlopcem, ok 11kg. w grudniu dosc powaznie byl chory, teraz wychodzi z wirusa i walczy z katarem. ale apetyt ma. i to wiekszy niz mc temu... chcialam by przesypial noce, wporwadzilam kaszke popoludniu. na noc mleko zageszczone. poza tym w ciagu dnia je ok. 190ml obiadu, raz ok. 190ml owocow, mleko 160ml, rano jogurt lub kaszka z owocami no i co? i dziecko sie budzi w nocy i dwa razy musi pic mleko, 200ml!!! dzis w nocy z...
  • Witam serdecznie. U 5 tygodniowego syna stosuję karmienie mieszane. Syn dostaje Bebiko 1. Od 5 dni nie robił kupki, są za to ślady na pieluszce. Widzę, że mały wkłada sporo wysiłku aby się wypróżnić lecz niestety jego wysiłki nic nie dają. Przeżyliśmy kolkę, więc wiem jak się objawia. Tym razem kolka to nie jest. Dwa razy pomogłam synowi termometrem. Nie chcę więcej tego robić dlatego proszę o poradę. Jak można ulżyć dziecku przy robieniu kupki? Jak mogę mu pomóc aby wypróżnianie było łatw...
  • witam, jakis czas temu pisalam tu na forum o tym ze moj synek odkad poznał "lyzeczke" przestal chciec jesc butle. Dzis ma ponad 6 m-c, jakos to bylo do tej pory, czasem udalo mi sie dac mu w dzien butle, ale teraz w dzien absolutnie nie. Butle je przez sen jak idzie spac (ok 19-20) w nocy jak sie kreci (ok 2-3) tez przez sen oczywiscie, no i CZASEM rano. a tak je deserek ok 10-11(jabluszko, szuszone sliwki, jagody, ostatnio banan itp),obiadek ok 13-14(ziemniak, dynia, brokula, miesko z ...
  • Muszę mojego syna przestawić na butelkę,ma azs ja też i chcemy spróbować podawać mu Nutramigen. Niestety mały nie potrafi ssać smoka od butli,przez 6 miesięcy był karmiony wyłącznie piersią.Dzisiaj pierwsze próby ssania z butli skończyły się podanie mu mleczka łyżeczką - zjadł kilkanaście. Smak tej mieszanki jest okropny,ale jakoś nie odmawiał;) Mam pytanie - czy próby dawania mu butelki skończą się powodzeniem?Czy próbować jakiś specjalny smoczek.Na razie próbuję Aventem.
  • Mój synek ma 4 miesiące, pije enfamil 1 co 4 godz 180 ml, na noc 210 ml i śpi 7/8 godzin. Wypija wszystko co do kropelki ale boję się dawać mu na noc 240 ml. Przy tym rośnie bardzo szybko i waży 7500. Czy wobec tak szybkiego wzrostu synka i ogromnego zapotrzebowania na kalorie powinnam już wprowadzić mleko następne? Czy po prostu dawać więcej enfamilu 1?
  • Witam, proszę o ocenę schematu żywienia mojego syna. Ma prawie 3,5 m-ca i waży 7245 g (!) Waga urodzeniowa 2970 g (3 tyg przed terminem). 8:00 - 180 ml mm około 10:00 - 90 ml mm 10 - 13 drzemka 13:00 - 180 ml mm 14:30 - 60 ml mm 16:00 - 150 ml mm około 18:00 - 60 ml mm 19:30 kąpiel 20:00 - 210 ml mm Syn przesypia całą noc. Kolejne karmienie o 8 rano. W między czasie podaję mu herbatkę. Tak "na oko", bo zupełnie nie wiem kiedy mu ją podawać (?) Chciałabym jeszcze...
  • Witam, mój syn skończył 2 miesiące i od początku jest karmiony butelką. Początkowo używaliśmy Bebilonu 1, ale bolał go brzuszek i lekarka doradziła zmianę na NAN HA 1. Faktycznie problemy z brzuszkiem są mniejsze, choć często występują zaraz po karmieniu. Mały je co 4 h po ok 130/140ml, jednak po każdym posiłku ulewa co chwilkę, jeszcze nawet po 2h. Dostaje Espumisan na wzdęcia, choć nie wiem czy to pomaga, bo wije się i pręży. Cały czas robi zielone, śmierdzące kupki-ostatni...
  • Cześć dziewczyny, wróciłam dziś od lekarza trochę zmartwiona. Mój 13- tygodniowy syn niewiele przybrał - od ostatniego ważenia (01.04) tylko 380 g. Lekarka dała nam skierowanie na badania ale ja już teraz zastanawiam się czy nie zacząć dodawać mu kaszki do mleka. Dodam, ze Maks obecnie zjada różnie bo od 90-170 ml. I je tylko 5 razy na dobę - robi sobie 4 godzinne przerwy w ciągu dnia a noc przesypia z jedną popudką (ok 4:00). Poradźcie co zrobić, czy może któraś z Was miałą podo...
  • Wiem, że to dużo było o żywieniu dzieci. Ale jakoś wolałabym żeby ktoś skomentował mój sposób żywienia syna 4,5 miesięcznego. 7:30-8:00 150-180ml mleka 10:00 deserek owocowy (uwielbia zjada cały:)) 11:30-12:00 150-180ml mleka 16:00 kaszka, którą o dziwo mało się najada 19:30 150-180ml mleka z kleikiem wcześniej a teraz z kaszką bo z kleikiem nie chce pić No i jestem troche zaskoczona bo daje mu tej kaszki wieczorem do mleka a i tak budzi sie w nocy miedzy 2-5 i wypija 180ml mleka....
  • Szanowna Pani Doktor, zauwazylem, ze syn od jakiegos czasu je w dzien co 4-4,5 godziny. Zastanawiam sie czy nie sa to zbyt dlugie przerwy. Syn ma prawie 10 miesiecy, wazy 11 kg, wzrost powyzej 97 centyla (nie jest gruby, troszke pulchny na brzuszku i nozkach). Bylbym bardzo wdzieczny za ocene ponizszego schematu i wskazowki co moglbym w nim zmienic. Synek wczesniej wykazywal alergie na pewne produkty, stad tez teraz bardzo ostroznie wprowadzam nowe. Nie wiem czy dieta nie jest ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się