-
no juz normalnie wymiekam...ponad pol roku walki z synem o przystosowanie sie do przedszkola. od jakiegos czasu bylo super. nie plakal wogole, u zadnej z pan (bo mial tez okres ukochanej pani a reszta byla be). zaadoptowal sie...wreszcie po ponad polowie roku.
teraz nagle mu sie odmienilo. wystarczyly 3 grzmoty w przedszkolu zanim go odebralam ( i tak przyszlam po niego nieco wczesniej zeby nas nie zlało po drodze). przerazony byl ogromnie. od tej pory wyje codziennie. ciagle chodzi od okna ...
-
Witam, syn tydzień temu skończył brać 3 w ciagu 1,5tyg antybiotyk, najpierw zinnat po 3 dniach dodatkowo summamed na 4 dni a w momencie gdy skończył sie zinnat od razu argumentów. Syn juz w trakcie gdy przyjmowal2 pierwsze dostał luźne kupę, ma ja do teraz czyli od przeszło tygodnia. Je normalnie, oslonowo dostawał podczas kuracji i do teraz. W miedzy czasie zmieniłem mleko bebilon z 2 na 3. Czy zmiana mleka mogła wywołać luźny stolec czy Decydowanie antybiotyki. Dzis pojawiło sie straszne ...
-
Dziewczyny, dopiero co starszy wyzdrowiał a teraz młodszy nie chce skończyć....
Zaczęło się ponad tydzień temu, chyba zaraził się od brata - ból gardła, katar, kaszel, po 3 dniach brania syropku było lepiej, więc zaczęłam razem z Nim odprowadzać starszego do szkoły ( 3 min od domu ) i jakby znowu kaszel się nasilił, jednego popołudnia był stan podgorączkowy. Przez 3 dni znowu lepiej ( ale nosek przytkany, nie chciał bardzo wydmuchiwać, pokasływanie ) i w piątek powtórnie jakby pogorszenie - ...
-
mój syn popchnął kolegę w przedszkolu tak, że tamten zarył nosem o podłogę w efekcie czego poszła mu krew z nosa. cała sprawę z synem wyjaśniłam syn przeprosił kolegę. całą sytuację widziała jedna z mam do tego koleżanka mamy tego właśnie chłopca. była bardzo zbulwersowana zachowaniem mojego jak by mogła to by nas "zjadła" określając, że mój syn "zdzielił" tamtego z łokcia z tyłu głowy tak, że mały upadł centralnie na twarz. nie wydaje mi się żeby 4 latek mógł TAK uderzyć tym bardziej, że n...
-
witam dzis bylismy u logopedy i pani stwierdzila ze syn ma niesprawny aparat mowy , w sumie go nie zbadala tylko pokazala jakies obrazki i kazala pokazac strażaka , lub policjanta , albo jaszczurke , a on tego nie pokazal bo tego nie widzial i nie umial rozpoznac .
syn jest wczesniakiem z 34 tc urodzony przez cesarke bo ja mialam zatrucie ciazowe , zaczol chodzic jak mial 1,5 odrazu stanol na nogi i tak juz chodzi do dzis , ale pani logopeda powiedziala ze bardzo puzno zaczol chodzic , wog...
-
Dziś z przedszkola syna wyniosłam "prikaz", że mam z nim porozmawiać o tym co powiedział do kolegi. A mianowicie " jakbym miał nóż tobym Cie pokroił".
Wg mnie problemu nie ma, mały zapewne sam nie wiedział co powiedział, teraz nawet kontekstu nie pamięta. Sama mówię czasem do niego "zjem Cię, zjem Cie, obedrę ze skóry".
Wg mnie wychowawczyni młodego przesadza.
A może jednak się mylę i powinnam się przejąć?
-
dziewczyny,
wybieram się z młodym do lekarza, ponieważ niepokoi mnie to, że strasznie dużo je i często domaga się jedzenia. co chwilkę słyszę am, am. nie żałuję mu, lubi wszystko i chętnie próbuje nowych rzeczy. dodatkowo mimo, że je dużo nie jest gruby - 82 cm wzrostu i 11,2 kg.
dziwi mnie tylko jak on jest w stanie jeść aż tyle. dodam, że apetytu nie osłabiły wychodzące zęby (8 na raz), spędzamy na podwórku większość dnia, młody bardzo dużo się rusza, biega, wspina, ale mimo wszystko......
-
Nie wiem jak się do tego odnosić, jak reagować. Złość mnie zżera i przez to wybucham agresją przy dziecku na męża.
Przykład:
Karmię 2-miesięczniaka w jednym pokoju,w drugim pora na pobudkę starszego do przedszkola (5:35). Tata go zawozi. Drastycznie zapala światło, ściąga mu kołdrę i mówi, że pora wstawać do przedszkola. Trzylatek marudzi i ociąga się. Ojciec narzeka, że dziecko niegrzeczne, bo nie słucha i nie wykonuje poleceń. Przestaję karmić, bo nie mogę słuchać płaczu dziecka i tonu o...
-
W zeszłe lato mój syn zaprzyjaźnił sie z dwoma chłopcami (braćmi) mieszkającymi kilka domów od naszego. Całe lato i jesienią chłopcy bawili sie na podwórku. Ale zimą większość czasu spędzają na zabawie w domu (koledzy przychodzą do nas,mój syn do nich nie chce iść). Wtedy zauważyłam,że chłopcy (powiem brzydko) śmierdzą.Śmierdzi w wiatrołapie gdzie wiszą kurtki chłopców a jak chłopcy zamkną sie w pokoju a ja wejde to aż mnie bierze na wymioty....Nie umiem określić co to za zapach....Nie wiem c...
-
Wczoraj wracam pracy a mój syn (w czerwcu 5 lat) jedzie do mnie z uśmiechem na dwu-kółkowym rowerku! Szczena opadła mi z dumy. Wsiadł pierwszy raz i od razu jechał. Od 1,5 roku jeździł na laufradzie ale rower to rower.
Bardzo dumna - tak się tylko chciałam pochwalić :)
-
od jakiegos czasu syn mnie podgryza :) ma 14 miesięcy, wygląda to
tak, że wtula się np. w ręke i nagle czuję tak mnie kąsa :) może
któras z was wie, czy to taka faza u dzieci, chwilowa głupawka? czy
zwalić to na zęby? ma już 11, ostatnia czwórka w drodze i może
trójki się szykują? zauważyłam że nerwowo gryzie tez inne rzeczy,
nigdy wcześniej przy poprzednich zębach tego nie robił, nie wiem jak
mam na to reagować, bo jak czasem dziabnie, to aż mam ochotę
krzyknąć, bo potrafi dosc...
-
Syn 5 lat, nie chce sie sam podcierać. Normalnie go to obrzydza, to samo z sikaniem nie i juz. Woli sie drzec, zrobilem i czeka.... Mąż go tak nauczyl i leci do niego zadowolony. Ja staram sie egzekwowac podcieranie po sikaniu, ale gdzie tam... mam dośc "zaszczanych" smierdzacych gaci ktore musze prac na 60 stopni. Nie pomagaja prosby, proszenie i nawet danie do powachania.Wczoraj postawilam sie synowi, stalam na nim i podtarl sie sam, ale kolejny, razem juz nie. Wstyd normalnie wstyd...
-
syn skonczyl pare dni temu dwa latka. Nie mowi ani jednego slowa, jaksi czas temu mowil mamatata kupa,aga,asia. Teraz nic....wykonuje polecenie np rozumie ze jest obiad, wziąl picie, ze idziemy siku, sam podciaga rolety nawet rano- zauwazyl jak ja to robie zawsze gdy wstaje. PO swojemu gada jak najęty np: powatarza ciagle"ista ma" :) CHodzilam z nim do logopedy ale ze wzg ze maly ciagle plakal to ona odeslala nas do psychologa. Logopeda powiedziala nam ze jak na du latka to syn malo umie zrob...
-
ze mną ułożyć 4 plansze puzzli, przetańczyć całą płytę "Misia i Margolci", wysłuchać 4 opowiadań "Mamy Mu", obejrzeć dwa odcinki "Boba Budowniczego", a teraz biega, więc zaraz idziemy na spacer. Aż strach pomyśleć, co będzie dalej;) Pozdrawiam wszystkie Mamy i życzę dużo siły :)
-
Czy mogli byscie pomoc w jaki sposob oduczyc mojego synka od
gryzienia palcy - naskorkow??? Probowalismy tlumaczyc ale to nic nie
pomaga. Probowalismy zaklejac palce plastrami ale wciaz on je
odkleja i dalej obgryza. Czy znacie sposob aby go od tego oduczyc?
Dzieki
Rysiek
-
Bardzo prosze o pomoc
Syn ma 14m budzi sie kazdej nocy po 11-12 razy minimum. W miedzy czasie kreci sie i non stop trzyma(ba rwie) moje wlosy.. Ja dla swietego spokoju juz na to pozwalam (normalnie mam juz polowe wlosow) Kiedys jak byl maly budzil sie 3razy i bylo idealnie. Nigdy nie przespal calej nocy sam... TeRAZ JAK OBUDZI SIE 5RAZY(CO WRECZ NIE WYSTEPUJE) UWAZAM ZE NOC BYLA SUPER...
Ledwo zyje rano wstaje o 6 i nie wiem co ze soba zrobic... ledwo zyje
-syn spi ze mna
-pije przez sen
-
Sprawa dość pilna - Synek (17 mcy) przy podaniu KAŻDEGO syropu wpada w szał, wyrywa się, ryczy, macha rękami, pluje, wreszcie po podaniu syropu (który podaję bardzo powolutku, kroczkami, robiac przerwy, nie na sile) - no wiec po syropie - młody wymiotuje (raczej histerycznie).
W tej chwili oczywiscie jest przeziebiony: katar i kaszel jak z gara, tchawiczny, bardzo mokry. Dostal deflegmin w kroplach, jakos udaje sie go przemycic w piciu, ale Pulneo /Wapno/Clemastin - nie ma bata: ani w kas...
-
może mi poradzi ktoś
mój synek ma 2 latka i 9m-cy, za 3,5 miesiąca do przedszkola idzie, a wciąż nie woła, a w zasadzie nie chce wołać kupy!!!
Naukę wysadzania zaczęliśmy w zeszłym roku, jak miał 2 latka, ale nic z tego nie wyszło, więc odpuściłam (nauczona doświadczeniem ze starszym synem, że nic na siłę) i powtórzyliśmy jak miał 2 lata i 3 miesiące i wtedy załapał w mig - w dwa dni już wiedział co i jak, ale tylko z siusiu.
jeśli chodzi o kupkę od pół roku jak woła siusiu, kupę zaw...
-
Nie jest to raczej budujaca wiadomosc, dowiedzielismy sie o tym
wczoraj po interpretacji wyniko Eeg u neurologa. Syn zachowuje sie
normalnie, jedynym problemem sa czesto pobudki w ciagy nocy z
placze. W dzien zaczal robic sie bardzo nerwowy i dostaje atakow
zlosci gdy cos pojdzie nie po jego mysli. Choc neurolog nie byl w
stanie powiedziec na 100 procent ze to padaczka, cholernie sie boje
i o niczym innym nie mysle. Zaczynam winic za taki stan szczepienie
MMR. Czeka nas teraz to...
-
Mój synek strasznie napręża się przy sikaniu, szczególnie jest to zauważalne,
jak ma pieluszkę, ma 2 latka i dzieje się tak od niedawna.Kiedy siada na