syn

(180 wyników)
  • Mam pewien problem i nie wiem, gdzie szukać pomocy. Mój syn ma 8 lat. Jest b. żywiołowym dzieckiem, szczerym, ruchliwym i głośnym. Ale są rzeczy, które od dłuższego czasu mnie niepokoją i nie znam przyczyny. Podam przykłady: - nie panuje nad emocjami w szkole. Sprowokowany przez kolegów wybucha gwałtownie i głośno. Skutkuje to licznymi uwagami w zeszycie kontaktowym. W domu podobnie na odmowę, lub ją przewidując, lub w czasie konfliktu ze starszym bratem wybucha b. gwałtownie. - problemy z ...
  • Piszę tu, bo już nie wiem, jak pomóc swojemu 21-letniemu synowi. Napiszę krótko: wiem, że syn ma poważne problemy z alkoholem. Dobrze wiem o tym. Tyle że dopiero jakiś czas temu zdałam sobie sprawę z tego, że to już nie jest niewinne picie, ale zaczyna być problem. Zaczęło się to już kilka ładnych miesięcy temu. Przez to wyleciał ze studiów. Ale i tak nie to jest najgorsze. W ogóle przestał dbać o siebie. Wiem, że pożycza od innych ludzi kasę na alko. Wcześniej ja mu dawałam (wiem, głupo...
  • Witajcie! Chciałabym się podzielić z wami problemem jaki mam z moim 19-letnim synem. Mój syn to na pewno człowiek o dobrym sercu. Uważam, że jest przystojny, inteligentny przez innych może być także odbierany jako ciepłokluch. Na pewno nie zalicza się do grupy chłopaków którzy interesują się samochodami, piciem, papierosami, chociaż te dwa ostatnie towarzyszą mu w małym stopniu w ostatnim czasie. Jest wrażliwy i jak twierdzi nie daje sobie rady w życiu. U nas w domu pracuje tylko ja. Mąż ...
  • Kocham mojego syna nad zycie.Moj maz cale lata siedzial za granica.Mialam jedynie syna.Opiekowalam sie nim chyba az za bardzo.Rano wstawalam robilam mu sniadania.Przychodzil ze szkoly robilam mu obiad.Pralam,sprzatalam,on nic nie robil.Odrabialam zadania za niego-jemu nie chcialo sie uczyc,chodzilam z jego zeszytem za nim i tłuklam mu do glowy wierszynki pozniej jez.niemeicki,matematyke,pracowalismy nad polskim.Pakowalam mu do szkoly plecak,oprawialam ksiazki.Jemu sie nic nie chcialo ale chod...
  • A w sumie z jego ojcem. Od poczatku. Mam dwoch synow, niespelna 16 i 13 lat, od ponad 12 lat jestem po rozwodzie, mieszkam za granica. Rozwod byl z powodu ciaglych zdrad, klamstw i agresji bylego, nie zawsze skierowanej przeciwko nam, czesto byly to polamane meble, dziury w scianach. Starszy syn, z jakiegos powodu, na poczatku nie byl akceptowany przez ojca " on jest do mnie niepodobny, ma niebieskie oczy a ani ja ani ty nie mamy, itd" , mlodszy byl ukochany, bo wygladal jak maly tata, sta...
  • Pisze, bo powoli nie daję sobie już rady z niczym. Mam problemy, ktore ostatnio nakładają sie jeden na drugi, a na dobra sprawę zaczeły się około dwóch lat temu. Wtedy syn zaczął brać. Najpierw sporadycznie, potem potoczyło się szybko. Najpierw wizyta w poradni uzależnień, tam dostałam wskazówki co i jak, ale okazało się, że bez ośrodka się nie obędzie. Był tam pół roku, po wyjściu niby wszystko było w porządku, powoli zaczeło się układac, a ostatnio: powtórka tego wszystkiego. Wiem, że znowu...
  • Nie wiem, jak sobie poradzić z narastającym konfliktem pomiędzy M., a synem. Jestem mężatka drugi raz i mam syna z pierwszego małżeństwa (nastolatka). Są tez małe dzieci z drugiego małżeństwa. Niestety im dłużej jesteśmy razem tym relacje pomiędzy synem, a M. są gorsze. W tej chwili sytuacja jest patowa - żadna ze stron nie chce ustąpić. Padły obraźliwe słowa i obaj się zawzięli. Jak jeden wchodzi do pokoju, drugi wychodzi, syn czeka z obiadem, aż zjemy i wtedy idzie jeść sam. M. udaje...
  • Mamy 24-letniego syna. Do teraz mieszka z nami w mieszkaniu (w zasadzie ze mną, bo mąż mieszka w innym mieście). Zrezygnował ze studiów, bo uznał, że do niczego nie sa mu potrzebne. Znalazł sobie pacę, w której wytrzymał miesiąc. Od tego czasu zmienial zajęcia kilka razy, nigdzie nie zagrzewając na dłużej miejsca. Na dobrą sprawę - jest na naszym utrzymaniu. Nie pomaga w żaden sposób. Ale nie to jest najgorsze. Syn od jakiegoś czasu pije. Na początku sporadycznie, ale teraz niestety, coraz c...
  • Nasz 15-letni syn nie zdał do III klasy gimnazjum. To tak w dużym skrócie. Ale teraz nie mam ochoty opisywać tego wszystkiego. Dość, że od tego momentu mąż co chwile gnębi syna (bo inaczej tego nazwać nie można). Żadne próby rozmów nic nie dają. Jutro opisze, dlaczego doszło do takiej sytuacji. Wiem tylko, że synowi jest bardzo ciężko. I nie wiem, jak mu pomóc.
  • Nasz syn nie zda do piątej klasy SP. Syn jest dzieckiem bardzo miłym, grzecznym, uczuciowym. Od zerówki ma problemy z nauką. w klasach 1-3 był przepychany przez nauczycielkę z nadzieją , że coś sie zmieni. W tych 4 latach byliśmy z synem około 4 razy w poradniach psychologiczno-pedagogicznych. Szkoła ze swej strony także nam pomaga.Jednak w oparciu o poradnie, szkołę i własne spostrzeżenia doszliśmy do wniosku, że mniejszym złem będzie aby Aleksander powtarzał czwartą klasę niż gdyby miał iść...
  • Z synem (16 lat) mam problemy już od dłuższego czasu, ale nikomu o tym nie powiedziałam, nawet mężowi. Ale ostatnio miarka się przebrała. Fakt, że na co dzień z synem w zasadzie jestem sama. Od małego pozwalaliśmy mu na wszystko, typowe oczko w głowie. Nie miał za dużo obowiązków, ani zakazów, niejednokrotnie wyręczaliśmy go w tym, co należało do niego. I całkiem do niedawna w zasadzie nie było z nim żadnych problemów. Ale od pewnego czasu się to zmieniło. Nie chce ze mną o niczym rozmawiać (...
  • Może to trochę brutalne, to co napisałam w tytule postu, ale coraz częściej o tym marzę. Mój 17-letni syn coraz gorzej mnie traktuje. Coś się zmieniło w jego zachowaniu już w zasadzie rok temu, ale nie wiem, co miało na to wpływ, bo nie wydarzyło się nic szczególnego w naszym życiu. Syn lekceważąco do mnie mówi, nie słucha w ogóle tego co do niego mówię, na każdą prośbę reaguje od razu złością, lub wrzeszczy, że wiecznie czegoś od niego chce (chociaż nie jest to prawdą). Często potrafi mnie...
  • przenoszę wątek z forum wychowanie.... próbuję rozwiązać problem mojego ponad 3 letniego syna i potrzebuję rady/wsparcia. Synek od urodzenia ma problemy ze snem, w wieku 2,5 lat neurolog stwierdzila bezsenność dziecięcą (mały był hipotrofikiem). Po terapii nareszcie zaczął w miarę dobrze spać w nocy, co w naszym przypadku oznaczało 2-3 pobudki. Zasypia sam, w swoim pokoju, choć najchętniej spałby ze mną. Główny problem został rozwiązany, sytuacja się poprawiła (przed terapią potrafił się bud...
  • Znajoma mieszka z 24 letnim synem. Ona zarabia 1300zł a on pracować nie chce. Z każdej pracy albo wylatuje albo sam rezygnuje - dzisiaj nie poszedł na wykładanie towaru do marketu bo za małe pieniądze (700zł) nie będzie robił. Dodam, że ma jedynie wykształcenie gimnazjalne bo lekceważył szkołę. Miał próby samobójcze (pił, brał narkotyki jakiś czas jak się wyprowadził od mamy), ma problem z alkoholem. Ja starałam się pomóc, załatwiłam terapię, psychologa, psychiatrę, pracę. Wszystko odrzucił. ...
  • Od pewnego czasu biję się z własnymi myślami, mam mieszane uczucia co do wybranki Syna. Dziewczyna z którą się spotyka jest skromną, cichą dziewczyną (przynajmniej takie sprawia wrażenie, 2 razy ją widziałam). Syn spotyka się z nią jakieś 1,5 roku, niedawno przywiózł ją do domu na 2 dni i po tej wizycie pojechali na wakacje. Wcześniej widziałam ją raz na zdjęciu nie chwalił się nią, bo wiedział, że nie będzie nam się podobać ( bo w sumie chyba jemu samemu się ona nie podoba, bo jak można odeb...
  • witam. Mam poważny problem ,może dla niektórych wydać się on błahostka ale dla mnie jest to strasznie trudna sytuacja i nie wiem gdzie mam się z tym problemem zwrócić. mam 24 lata i mieszkam z matka. moja matka rozwiodła sie z moim ojcem jak mialem 12 lat wtedy myślałem ze nie potrzebuje ojca ,jednak z roku na rok coraz bardziej zaczelem odczuwać jego brak, niestety moj ojciec po rozwodzie skreślił mnie calkowicie ze swojego zycia i nie potrafi mi nawet "dzień dobry" odpowiedzieć. mając 19 ...
  • Syn ma prawie 20 lat.Skończył zaledwie 2 klasy gimnazjum bo nie chciał sie uczyc choc był bardzo zdolnym dzieckiem.Wagarował,w koncu przestał wogole chodzic do szkoły.Nie pomagaly zadne prośby ani tlumaczenia,moje czeste wizyty w szkole,ani terapie w poradniach psychologicznych(chodzilismy do trzech).Były ucieczki z domu,kradzieze,narkotyki,dopalacze i wiele innych.Ma na koncie wyrok w zawieszeniu za paserstwo.Odkad jest pelnoletni pomieszkuje raz w domu raz u kolegi.Od lipca do listopada mie...
  • Problem dotyczy sytuacji z moim synem, który ma 3,5 roku. Od wrzesnia zaczął chodzic do przedszkola. Codziennie rano, w chwili rozstania – bardzo płacze, wtula się we mnie, wybiega za mną z sali. Potem się uspokaja i panie mówią,że bardzo ładnie się bawi, uczestniczy w śpiewaniu piosenek, sam się zgłasza podczas różnych quizów, itd. Jeśli chodzi o zabawy z dziecmi to już troche gorzej, ma tylko jedna koleżankę, z która się bawi. Jak jej nie ma to bawi się raczej sam.Dodam,że przez rok ...
  • Witam mam syna ktory ma 51 lat,cale zycie byl na moim utrzymaniu bo mam pokazna emeryture.Zawsze wyrzucano go z pracy za lenistwo i opryskliwosc, wmawia sobie ze jest chory i nie moze pracowac mimo ze badania wykazuja ze jest calkiem zdrowy zachowuje sie jakos dziwnie boi sie ubrudzic zmeczyc podniesc 5 kilo to wielki ciezar przepchac zlew tez nic w domu nie robi tylko lezy od kilkunastu lat patrzac w telewizor czy to jakas choroba psychiczna nie wiem co mam robic..
  • po awanturze jaką zrobił mój mąż/choleryk i ekstrawertyk/ mojemu synowi / introwertyk, lat prawie 17/ przestali ze sobą rozmawiać:( Syn generalnie jest małomówny i jeśli o czymś mówi, to raczej zapytany i jakoś łatwiej mnie jest coś z niego "wyciągnąć", o co mój mąż tez ma do mnie pretensje:( Sytuacja zrobiła się trudna:( atmosfera jest ogólnie ciężka, i nie wiem,czy powinnam ich przekonywać,żeby do siebie przemówili, czy czekać, aż sami "pękną"... poradźcie coś:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się