-
Witam,
Mam problem jak w tytule- mój 10 - miesięczny bezsmoczkowy, bezbutelkowy, karmiony za żądanie syn od wczoraj odmawia piersi. Nawet nie próbuje sie przyssac, po prostu jak tylko go próbuje przystawic - nawet do jeszcze nie odslonietej piersi- drze sie i ucieka. Zdarzyło się, ze raz wziął pierś do buzi, ugryzł mnie i uciekł. Mleko sciagam, bo mam nadzieję jeszcze utrzymać laktację. W sumie wygląda to tak- przedwczoraj wieczorem zasnął bez piersi - co mu sie rzadko zdarza- w nocy jadł ra...
-
Witam, karmie syna 6 mc piersią. Jest obecnie przeziębiony, ale udało mu się
mnie zaraźić. Syn właściwie oprócz goraczki i czerwonego gardła, wiecej nic
nie ma. Ja mam potworny katar. Chodze w maseczce, co by go nie zaraźic tym
katarem. Choć nie wiem czy jest taka możliwośc. Bo skoro on mnie juz zaraźił
tym wirusem, to czy ja mogę go zaraźić znowu? I tak w kółko? Już głupieje, Jak
to jest naprawde. Czy mam w mleku przeciwciała i jest bezpieczny? Dodam
jeszcze, że dzis odmawia piersi. P...
-
Pisałam już o moim problemie w wątku maratony piersiowe, ale doszłam do wniosku, że nie do końca przystawał on do tamtego tematu.
Mam półtoramiesiecznego synka. Pomijając kilka pierwszych dni po urodzeniu, kiedy to mój syn miał w zwyczaju uciąć sobie choć jedną kilkugodzinną drzemkę w ciągu dnia, syn ciągle domaga się piersi.
Karmię od rana do wieczora i większą część nocy. Mam dość już wszystkiego. Wyjmując czas spaceru, kiedy synek śpi, on cały czas chce piersi. Nie mogę zrobić w domu...
-
Syn ma 2 miesiące. Waga urodzeniowa to 4kg (najniższa 3850g). Nadrobienie spadku zajęło mu 2 tyg (miał długo żółtaczkę i ciężko było go wybudzić). Później zaczął jeść jak smok i przyrosty były zawsze powyżej 200g/tydzień (od 200g do 290g). Od początku, ze względu na silny odruch ssania dostawał sporadycznie smoczka. Dlaczego nie pierś? Bo mi je początkowo na tyle poranił, że nie byłam w stanie oferować mu jej tylko do ssania. Teraz smoka dostaje na spacerze i w skrajnych przypadkach gdy inacz...
-
i nie bardzo wiem co z tym dalej robić:/jakieś 3 dni już nie karmie lewą nielubianą od zawsze piersią...najdziwniejsze ze nie czuje nic,żadnego mrowienia,przepełniena itd.czy tak może byc czy raczej uważać?ta pierś zawsze była mało-mleczna,choć i laktatorem ją próbowałam pobudzić i zawsze od tej piersi zaczynałam karmienie,jednak syn po ponad 6mcach poprostu sie na nią wypioł i dość,za zadne skarby nie da sie do niej podpiąć.
Od 3 dni nic z nią nie robiłam,znaczy sprawdzałam pod prysznicem c...
-
Moj syn skonczyl 7 mies i niechce nic jesc oprocz mojego mleka,
jeszcze raz na jakis czas wypije okolo 30ml soczku albo zje okolo 50
ml owocow ze sloiczka bobovity i tyle.Nic wiecej.Probowalam mu dawac
obiadki w sloiczku pluje i zamyka buzie.Probowalam gotowac grysik na
wodzie zadki i na moim mleku niechwyci sie udaje ze wymiotuje,
krztusi sie i ryczy.Gotowalam zupe jarzynowa z dodatkiem zoltka i
kurczaczka tez nie zje.Juz sama niewiem co mam robic, wszystko co
ugotuje laduje w ...
-
Nie przesadzam.Od dwóch tygodni mój syn nie jest w stanie przestać jeść i
samodzielnie spać.Ma 4 tygodnie i od rana 6-7 zaczyna się gehenna.Po
przystawieniu do piersi na początku ssie żarłocznie z czasem zwalnia ale
opróżnia piers, dostaje drugą bo domaga się tego wrzaskiem na początku pije
łapczywie a potem zamyka oczy i zapada w letarg cały czas ruszając żuchwą,
nie pozwala wyciągnąć sutka z buzi. ćzsem sam go wypuszcza ale jest już wtedy
taki śpiący, że nie ma mowy o odbiciu. C...
-
w przyszlym tygodniu konczy 7 miesiecy. od prawie 4 tygodni podaje mu zupki, na poczatku jadl zle, pozniej troche lepiej. jak juz jadl w miare dobrze to zaczelam podawac mu takze sloiczki z owocami (pod wieczor) mialam wrazenie, ze nie najada sie juz moim mlekiem, od 16 wisial praktycznie na piersi az do 19, 20. i tu jest problem, obiadki przestaly mu smakowac, wciskam mu kilka lyzeczek sila i konczy sie to potem krzykiem i podaniem piersi. nie chce ich jesc, szuka zaraz piersi i sie denerwuj...
-
Od kilku dni mój 4,5 miesięczny syn nie chce już tak chętnie jeść z piersi.
Do tej pory nie było problemów, karmiłam go po 10 minut z każdej piersi i
jadł chętnie. Od kilku dni przy drugiej piersi odmawia jedzenia, wyjmuje
pierś z buzi i odwraca głowę. Próbowałam karmić go krócej, żeby nie zostawać
z jedną piersią pełną. Też niewiele to skutkuje. Generalnie je o połowę
krócej i do tego bardzo się denerwuje, płacze, odwraca głowę. Myślałam,że
może mam mało pokarmu, ale po nakarmien...
-
Dzień dobry,
Ponownie potrzebuje rady Pani, Pani Moniko, tym bardziej że sytuacja bardzo
się zmieniła. Pisałam w sprawie bardzo popękanych brodawek i długiego
nocnego snu mojego synka. Podała mi Pani namiary na poradnię laktacyjną we
Wrocławiu - wybieramy się tam ale juz teraz potrzebuję rady eksperta... No
więc:póki co byliśmy w miejscowej poradni wczesnej interwencji i Pani
logopeda zabroniła karmić syna piersiami ze względu na moje brodawki -
przynajmniej przez tydzień - do ...
-
Moja jedenasto-tygodniowa córka przez ostatnie trzy tygodnie przybrała na wadze tylko 140 g tygodniowo- niby nie poniżej normy ale spadła mi lekko-minimalnie poniżej swojego centyla. Za pewnie jest to spowodowane faktem, że postanowiła się budzić w nocy na karmienie tylko raz lub w ogóle. Ostatnie karmienie przed spaniem nocnym jest tak po północy- potem budzi się tak około 3-ciej na karmienie lub dopiero rano około 6-tej. No i nie wiem- budzić ją w nocy na częstsze karmienie czy nie ? Czy ty...
-
Ratunku! Karmię synka juz 22 miesiące. Od 5 miesiaca jego życia pracuje 8
godzin dzienne. Ale jakos sie udało karmić tak długo. Mąły przez całe swoje
życie chorował tylko raz więc opłacało sie karmić tak długo. Jest tylko jedno
ale, im dłużej go karmie widzę, że on naprawde nie może się już ode mnie
oderwać. Jak tylko wracam z pracy albo w nocy jak sie obudzi, cały czas
słysze:mama mniam mniam. Jak próbuję go zając czymś innym zraz strasznie
płacze. NOce są gorsze niż jak był malu...
-
Jestem zła, smutna, zmęczona i zniechęcona... Dziś znów noc miałam z głowy. Syn mimo że jest tylko na piersi bo wszelkie jedzenia odstawiłam, płakał w nocy bo nie mógł zrobić kupki. Po podaniu czopka w końcu się wypróżnił (ostatnia kupa 7 dni temu i wypróżnia się tak od 3 miesięcy tyle że wcześniej nie płakał). Wiem że u piersiowców to normalne ale chyba nie wtedy gdy dziecko płacze przy wypróżnieniu? Pediatra zalecił podawanie espumisanu przed jedzonkami, ale na razie dałam sobie z tym spokó...
-
Ratunku! Synek je ostatnio tylko z lewej piersi, karmiłam przemiennie i tak
było super, zaczeło sie ząbowanie i moje dziecko całkowicie zrezygnowało z
prawej piersi (mysle,ze górna lewa jedynka bolesnie mu zaczeła wychodzic i
mysle ,ze ta strona go urazała przy jedzeniu ) jak nie dostał jesc z lewej
płakał , bo był zwyczajnie głodny, dostawialam troszke na siłe, ale to nic nie
dawało bo odwracał główkę i koniec, skonczyło sie to tym ,ze nie mam prawie
pokarmu w prawej piersi, dziecko n...
-
Witam,
postanowiłam napisać na forum, bo zastanawia mnie czy ktoś ma podobną sytuacje i może wie jak postępować.
Mój syn ma trochę ponad 3 miesiące. Od urodzenia karmię piersią. Pokarmu mam bardzo dużo - wykarmiłabym bliźniaki. Syn baaardzo ładnie przybierał na piersi od zawsze. Problemem było chlustające ulewanie (chociaż nawet przy nim bardzo ładnie przybierał 1 kg na miesiąc). Pediatra poleciła nam stosowanie Nanu AR HA i oczywiście karmienie piersią a NAN jak bardzo ulewał. Syn miał ...
-
Najpierw narzekałam na forum, że mój synek cały czas wisi na piersi, a teraz... teraz muszę go dokarmiać MM.
Mały od 2 miesięcy nie przybiera na wadze. Mimo częstszego przystawiania, zmieniania cyca ze 4 razy, waga nie drgnęła.
Karmię piersią do oporu, aż widzę, że mały kompletnie nie jest zainteresowany jedzeniem.
Szokiem dla mnie było, gdy widziałam, jak syn trzęsie się do miseczki z papką warzywną lub owocową.
Ale prawdziwym szokiem było dla mnie to, jak zobaczyłam, że synek nie...
-
Będąc ostatnio na szczepieniu z moim 11 miesięcznym synem,pediatra
kazała go odstawić od piersi w nocy.Jaś ssie w nocy co 2godziny a
czasem nawet częściej.W dzień ssie pierś 4-5 razy.Chcę go karmic do
roku.
Nie wiem czy sie posłuchać, czy nie.Chociaż jestem trochę zmęczona
tym nocnym ssaniem,ale jedyne nad czym się zastanawiam to nad
ograniczeniem troszeczkę tych nocnych karmień.Proszę o radę.Z góry
dziękuję.
-
Mój syn skończył już 9 miesięcy a nadal budzi się niemal jak
noworodek na karmienie. Co ok. 3 godziny (czasem 2, czasem 4), ale 3
razy w od chwili, gdy zaśnie o 20-tej. Mam już tego trochę dość.
Czy jeżeli go przetrzymam i przez kilka dni, jak się będzie budził w
nocy odmówię mu piersi to się odzwyczai? Czy to walka z wiatrakami?
Myślałam, żeby zamiast podać pierś nosić go aż się uspokoi i zaśnie,
parę razy pomogło. Czasem dawał się oszukać wodą z butelki, ale
poddałam się. D...
-
Mój syn ma 2,5 miesiaca i od urodzenia jada w dzien co godzine. czsami wytrzymuje 1,5 godziny. po poludniu domaga sie karmienia naet co 45 minut. przerwy robi sobie na 1 spanie w dzien i w nocy budzi sie raz. czy jest szansa, ze ilos karmien w dzien sie zmniejszy? jakies porady :)
-
nie chce leżeć przodem przy karmieniu w pozycji leżącej, bardzo wygodnej przy nocnym karmieniu, zresztą na rękach też nie. W jednym z wątków napisała Pani, że noworodek musi być przodem (mój ma 3 tyg), a mój synek strasznie się złości kiedy próbuję go tak położyć, nie radzi sobie z łapaniem piersi co go dodatkowo frustruje i sam sobie wybiera pozycję na plecach i od razu się uspokaja. Jeśli to takie ważne to trochę powalczymy, ale prosze o info jakie sa konsekwencje tego, ze leży na plecach. ...