syn

(180 wyników)
  • Witam, Syn mojego męża ukończył mając 19 lat gimnazjum dzienne w trybie indywidualnym - zmyślona depresja lękowa i trochę znajomości. Syn nie pzykłada się do nauki od długiego czasu. Jego matka nigdy nie pracowała a to już ponad 20 lat. Pobieranie alimentów zarówno dla syna jak i jego matki stanowi wygodną formę utrzymania się. Proszę o informację czy jeśli syn podejmie naukę w trybie zaocznym lub wieczorowym to należą się alimenty.
  • Potrzebuję chyba spuścić napięcie i podpytać, jak to u Was bywa... Dziecko (7 l.) mojego partnera jest z wolnego związku, nie byli z ex małżeństwem, choć mieszkali razem. Teraz syn mieszka z ojcem (matkę widuje 2x w tyg + co drugi weekend, ale czasem rzadziej bo mamie coś zawsze wypada), czyli niedługo też i ze mną. Kontakt ok. Tyle, że nie ma żadnych formalnych (typu sądowych) ustaleń co do opieki, poza ich własnymi, wypracowanymi w bólach na mediacjach i późniejszymi. Czyli ta...
  • Witam Jestem ojcem 8 letniego chlopca, juz prawie 3 lata po rozwodzie. Probuje ulozyc sobie zycie z rowniez rozwiedziona kobieta, matka tez chlopca. Obaj sa rowiesnikami. Nie jest to latwy zwiazek, mielismy bardzo trudne chwile ale jakos trwamy razem i probujemy tworzyc rodzine. Moj syn mieszka oczywiscie z moja ex, ale regularnie sie widujemy. Chlopcy przez ostatnie kilka miesiecy bardzo dobrze sie dogadywali i fajnie razem bawili, jednakze podczas naszego ostatniego wspolnego w...
  • Witam was wszystkich! Opisze krotko.Jestem po rozwodzie mam 2 dzieci mieszkam obecnie z moim facetem on ma syna(jest z nami) czyli mamy 3 dzieci. Wszystko bylo ok. Ale ojciec mojego 3 letniego syna jak sie dowiedzial ze nie jestem juz sama nagle po ponad 2 latach odezwal sie i nagle chce widziec syna. zalozyl sprawe do sadu ma 2 niedziele po 2 godz. ale na tych odwiedzinach nie udziela sie syn po pol godzinie nie chce byc z nim(ja jestem obecna przy tych odwiedzinach). Mam problem...
  • Ostatnio jak wróciliśmy z naszego weekendu (z okazji rocznicy ślubu), mój M odebrał telefon od swojej byłej. Oświadczyła mu, że chce wyjechać do Holandii razem z ich synem. J ma 8 lat, przyjeżdza do nas na święta i weekendy, jest z nami bardzo związany, a szczególnie ze swoją siostrą, naszą wspólna dzidzią Kingunią, ktora ma 21 miesięcy. Jednak jego mama przedstawiłą mu ten wyjazd w tak różowych barwach (powiedziałą mu otym zanim zapytałą mojego M o zdanie)że J chce jechać, tylko ...
  • Dziewczyny poradźcie, jak zwykle zresztą Jak wiecie syyn mojego M. mieszka z nami od 29 października zgodnie z decyzja Sądu. Oboje uważalismy że logicznym jest iż zmiana zamieszkania oznacza również zaprzestanie płacenia alimentów na młodego ponieważ teraz młody jest na naszym utrzymaniu. Okazało sie jednak że nie. Mój mąz powinien złozyc do śadu wniosek ( czy pozew?) tego nie wiem o zaprzestaniu czy wygasnięciu obowiązku alimentacyjnego na syna i dopuki nie bedzie mniec takiego pi...
  • Witam Jestem na tym forum po raz pierwszy, przeczytałam jak niektóre z was piszą o miłości do dzieci mężów. Mój mąż również ma dziecko i przez cały czas od kąd jestesmy razem o tym wiedziałam do jakiegoś czasu to akceptowałam, nie było z mojej strony jakiegoś głębszego uczucia do tego dziecka( miłoszci),ale lubiłam go i nie przeszkadzała mi jego obecność. Niestety od pewnego czasu to sie zmieniło a dokładnie od czasu kiedy ja zaszłam w ciążę. Jak ex mojego męża dowiedziała się ...
  • O godz.15.05 minęło 8 lat jak mój Mateusz jest poza brzuchem.
  • Mamusia dała synkowi list skierowany do jego ojca, otwarty list (jak zwykle). W liście tym poza wyliczeniem oczekiwań finansowych (nawet dołożenia się do prezentu urodzinowego – nie brał udziału w wyborze prezentu, nikt go nie zapytał czy go aprobuje, ma jedynie połowę zapłacić) było kilka milusich zdań na temat oceny NM jako ojca. Omówienia zachowań dzieci po spotkaniach z ojcem, komentarze jej psiapsółek na temat tego jak głęboko skorodowana jest więź między dziećmi a ni...
  • Młody znów ma nawrót choroby. Do tej pory babka dawała mu leki aby nie moczył sie w nocy. zawsze gdy był u nas, my ich mu nie dawaliśmy i młody bardzo żadko miał mokre noce ale teraz oprócz leków dała jeszcze pampersy bo znów jest nawrót. Dziewczyny ja juz nie wiem jak dotrzec do tej wstrętnej baby. Bez wiedzy i uzgodnienia z ojcem ( wiemy to z nieoficjalnych źródeł) przeprowqdziła sie z dzieciakami w inne miejsce, zmieniła mu szkołę. Z drugiej strony w apelacji pisze że tego nie ...
  • W tym tygodniu mój syn nieźle narozrabiał i wylądował z urazem szczęki w szpitalu - ma wyjść w weekend. Narozrabianie było dość poważne, po powrocie ze szpitala do domu chcemy (oboje, a może nawet wraz z moim ex) przeprowadzić z Młodym trudną i długą rozmowę na ten temat. No i wczoraj mój mąż radośnie poinformował mnie, że Młoda do nas przyjeżdża na ten weekend (Młoda nie była u nas od początku roku, bo ciągle nie miała czasu). Odparłam, że ze względu na sytuację z moim synem zdecydowanie wo...
  • Kontakty M z ex przeszły do fazy wojennej - wczoraj dostała pismo z sądu, rozprawa w marcu. Ta wojna akurat niespodzianką nie jest. Niestety zaskoczyła nas tym razem mama M, która na wieść o założonej sprawie (dla przypomnienia - uregulowanie kontaktów z dziećmi, bo ex utrudnia, jak może) rozpoczęla lamenty w stylu: - a po co sprawa? po co sobie M głowę zawraca, będzie jeszcze gorzej. - co się dziwić ex, mądra kobieta nie chce, żeby jej się w życie były mąż wcinał - facet ma płacić alim...
  • Tak sobie czytam i czytam wszystkie wątki i dochodzę do wniosku, że u mnie to jednak świat stoi na głowie. Jeśli chodzi o mojego syna i jego macochę to ona a nie ja (niestety) dyktuje warunki, na jakich mój eks widuje się z synem. Oczywiście, warunki są mocno naciągnięte w jedną stronę - tak by to jej było wygodnie. Trzyma mojego eksa w szachu - zapowiedziała, że jeśli syn kiedykolwiek miałby zamieszkać z nimi lub chociażby bywać u nich częściej lub dłużej np. w wakacje (!) to ona odejd...
  • Ja i mój facet znamy się od około 16 lat, jesteśmy ze sobą od 2 lat. On rozwiódł się 4,5 roku temu, ja 3 lata temu, więc nikt nie był powodem rozpadu poprzedniego związku. Ja mam syna wieku 11 lat, facet córkę 13-letnią. Młoda z nami nie mieszka, jest z swoim ojcem w codziennym kontakcie telefonicznym a do nas przyjeżdża na weekendy średnio co 2 tygodnie. Mój syn mieszka z nami. Te weekendy.... niestety nie przynoszą nic dobrego. Ale od początku. Mimo naszej długoletniej znajomości i dobrych...
  • Jestem po raz pierwszy na tym forum i myslę że może cos mi przetłumaczycie aby dla mnie przestało to być problemem. Mój mąż ma syna z poprzedniego małżeństwa. Dziecko to jest z bardzo krótkiego małżeństwa. my jesteśmy ze sobą od kilku lat i mamy juz prawie 6 letnią córcię. Mój problem polega na tym że nie potrafie uwolnić sie od mysli o jego byłej żonie i jego synu. Eks. co jakis czas wykręca nam nowy "numer" np. podwyżka alimentów, nowy konkubent na którego skarży się jego syn, ...
  • Witam wszystkich :-). Czytam Was od niedawna i postanowiłam dziś dołączyć również na piśmie. Występuję w dwóch rolach - matki i macochy. Mam syna (16 lat) z pierwszego małżeństwa, którego wychowuję wspólnie z obecnym mężem oraz pasierbicę (też 16 lat), która mieszka ze swoją mamą a u nas bywa w weekendy, kawałki świąt, ferii lub wakacji. Spędza z nami coraz mniej czasu i coraz rzadziej, ma swoje sprawy i coraz trudniej jej znaleźć czas dla ojca, chyba że trzeba pojechać na zakupy ciucho...
  • To takie moje ciche gdybanie, przysłowiowa ewentualna ostatnia deska ratunku... Od roku tworzymy pięcioosobową rodzinkę: on, ja, jego córcia i moja dwójka, wszyscy na początku szkoły podstawowej. Bywało cudownie, teraz sytuacja jest nie do zniesienia. Powodów jest więcej, ale główną przyczyną naszych problemów są oczywiście dzieci. Zajmuję się całą trójką poza pracą non stop. On nie może, bo przecież pracuje, a potem potrzebuje odpoczynku - bez komentarza. Tego, co się dzieje, nie bę...
  • Witajcie, zanim sie rozpisze, chcialabym spytac, czy sa tu macochy calodobowe? Czytam Was od jakiedos czasu i zalozylam konto, zeby sie tu wyzalic. Na wstepie powiem tylko, ze zarowno maz jak i ja mamy synow z poprzednich zwiazkow i teraz mala coreczke. A wiec twoje, moje, nasze... Niedobrze dzieje sie u nas w zwiazku i chcialam zapytac o porade mamy z wiekszym doswiadczeniem, no i mamy, ktore tez mieszkaja ze swoimi pasierbami. Rozwine temat jak corcia pojdzie spac. Pozdrawiam.
  • Wspominałam w innym wątku, że miałam niedawno z moim m rozmowę o tym, że jego córka rzadko do nas przyjeżdża i w sumie jej się nie dziwię, bo po co ma przyjeżdżać skoro on za bardzo nie poświęca jej wtedy czasu. Tłumaczyłam jak krowie na miedzy, że on powinien zadbać, by spędzili trochę czasu tylko we dwoje, że musi jej dać trochę swojego czasu i uwagi. Mój m zgodził się ze mną i stwierdził, że rzeczywiście musi to zmienić. No i właśnie dwa dni temu powiedział, że jego córka chce przyjechać d...
  • Spędziłam kilka ostatnich wieczorów czytając to forum. Wreszcie znalzłam bratnie dusze;-) widze ze jest tu duzo madrych kobiet i dlatgo pisze.Ja też jestem macochą. i jestem załamana, u kresu sił;-( moj maz ma 15 letniego syna, sam go wychowuje, mlody mieszka u babci,kazde pojawienie sie u nas w domu konczy sie mega awantura, bo ja nie wytrzymuje złośliwości, chamstwa itp. maz nie reaguje. Razem mamy roczego chlopczyka i gdy tamten sie nie pojawia jest super, gdy pojawia się sik...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się