syn

(59 wyników)
  • Kupiłem 4 lata temu mieszkanie. Teraz chciałbym je darować synowi. Czy zapłacę podatek 2%, 10%? Jeśli tak to od jakiej kwoty, czy w akcie not. będę musiał zadeklarować wartość tego mieszkania, aby zapłacić od tego podatek? A może w ogóle nie ma obowiązku podatkowego od tej darowizny?
  • Witam! mieszkam w mieszkaniu spoldzielczym lokatorskim-razem z córką i zięciem, ktorym chcę umozliwic przejecie mojego lokum. Zameldowany jest jeszcze mój syn, który jednak od 6 lat mieszka zupełnie gdzieś indziej. Na moje prosby o wymeldowaniu sie - nie reaguje - wrecz stwierdza ze "zawsze bedzie mial gdzie wrocic". Chcialabym go wymeldowac-ale z tego co on kiedys powiedzial-gdyby stracil miejsca zameldowania mialby w razie co problemy ze znalezeniem pracy lub ewentualnie z uzyskanie...
  • Mam kłopot, nie wiem kogo słuchać bo każdy mówi co innego . Może na tym forum znajdę odpowiedz. Moja teściowa chse przepisać na mnie i swojego syna działkę z domem wartości ok 250 tys.Czy to prawda że będziemy musieli zapłacić jakiś koszmarny podatek plus inne koszta urzędowe. Jest to dla mnie ważne poniewaz w przyszłym roku będziemy na tej działce budować nowy dom a stary burzyć i nie chcemy z każdyn papierkiem latać do teściowej po podpis. Bardzo proszę o opinie w tej sprawie.
  • Witam Ojciec chce przepisać mieszkanie .Jak najtaniej to zrobić ,darowizną czy kupno -sprzedaż. Zaznaczam że mieszkanie zostało nabyte w 2001 roku,a wartość jego wynosiła 49.000zł i od chwili kupna jestem w nim zameldowany .Proszę o jak najszybszą odpowiedz .
  • Witam Razem z rodzicami mieszkam już 22 lata w domu który dostalismy w spadku po cioci. Mój brat wyprowadził się kilka tygodni temu. Sprawa spadkowa odbyła się kilka miesiecy temu. Każdy z nas otrzymał 1/4 wartości majątku (w tym wypadku domu z działką). Mój brat chce sprzedać to bo zależy mu na pieniądzach, ewentualnie chce byśmy go spłacili (co nie jest realne, bo musielibyśmy wyłożyć razem ok 150 tys. zł.) Moi rodzice natomiast chcieliby tam nadal mieszkać. Moje pyta...
  • Dzień dobry. Mam tyki problem i chciałabym sie poradzić. Mam dorosłego 27-letniego syna.Mieszka on w mim spółdzielczo-wlasnosciowym mieszkaniu.Nie pracuje ,nie płaci za żadne media ,ani za czynsz.W tej chwili mieszkanie jest zadłużone.Próbowałam go wymeldować ,ale okazało się to niemożliwe.Dodać muszę ,ze sąsiedzi skarżą się na jego osobę (ciągle imprezy),wzywają policje .Nie mam na to najmniejszego wpływu ,bo mieszkam w innym mieście.Mam zamiar założyć sprawę o eksmisje ,ale z tego co widz...
  • Mam do Was takie pytanie.Jesteśmy małżeństwem już 15 lat.Prowadzimy gospodarstwo rolne,przejęte po teściach już 5 lat.Otóż,teście przepisali gospodarstwo na męża, a w akcie są współwłaścicielami.Co do mnie jest notatka że mąż pozostaje ze mną w związku małżeńskim i nie zawierał ze mną żadnych umów majątkowych.Czy to znaczy że nie mam prawa do własności.Co by się stało jakby nie daj Boże zabrakło męża.Mamy dwóch synów więc się obawiam przyszłości.
  • Zmarł syn babci mojego narzeczonego. Nie zostawił testamentu, więc sąd rozdzielił spadek na babcię i jej 4 wnuków babci. Babcia dostaje jakąś tam rentę i ma 80 lat. Jeden z wnukczów nagadał jej, że jeżeli przepisze u notariusza na siebie to co sąd jej przyznał to straci rentę. Ile w tym jest prawdy. Oczywiści ten wnuk w ten sposób próbuje wyłudzić od babci jej spadek i chce by ona go przepisała na niego a nie na siebie. Czy babcia może stracić rentę z chwilą przepisania na siebi...
  • Jak wygląda to od strony prawnej. Jest mieszkanie komunalne nie wykupione którego głównym najemcą jest moja babcia. Zamieszkuje w nim jej syn z żoną (są też tam zameldowani), których szczerze powiedziawszy nie stać na utrzymanie tego mieszkania. Babcia już tam nie mieszka (wymaga stałej opieki, której jej syn nie może zapewnić), ale jest tam zameldowana. Babcia ma jeszcze 2 córki z rodzinami. 2 synów zmarło lata temu - pozostały ich rodziny tj żony, dzieci, wnuki itd. 1. Co się...
  • Sytuacja następująca (już raz ją opisywałem, ale nie jestem pewien czy tu). Matka- emerytka po siedemdziesiątce i syn "singiel" (nigdy o sobie tak nie myślałem :) po 40-stce - bezżenny, bezdzietny, pracujący. Matka mieszka w swoim mieszkaniu na prowincji. Syn pracuje i mieszka w wynajętej kawalerce - w mieście. Matka z wiekiem trochę niedołężnieje i syn martwi się o nią - i wolałby, że w "razie czego" był w miarę możliwości na miejscu - a nie w odległości 100 km, bo syn matki nigdzie nie ...
  • Spadek(4)

Witam. Mój teść zmarł w czerwcu i zostawił mieszkanie (cały jego majątek). Miał tylko dwoje spadkobierców: syna (mój szwagier) i córkę (moja zmarła żona) - do dzisiaj nie przyjęto spadku. Jako ze moja żona i ja mamy syna, to rozumiem, że on dziedziczy mieszkanie w połowie. Razem ze szwagrem mamy chętnego do zakupu tego mieszkania, niestety syn jest niepełnoletni (14 lat) i nie może przystąpić do aktu notarialnego, dodatkowo nie moze złożyc samodzielnie oświadczenia o przyjęciu spadku. ...
  • Witajcie, moja Mama podpisala umowe przedwstepna u dewelopera na mieszkanie o wartosci 160 tys. zl. Mieszkanie bedzie do odbioru na przelomie stycznia i lutego tego roku. Docelowo chcemy, aby mieszkanie nalezalo do mnie i do mojej Zony. Jak najprosciej to rozwiazac, tzn. przy minimum formalnosci i kosztow? Wiem, ze rodzic moze przekazac dziecku mieszkanie (spelniam wszystkie warunki, o ktorych bebiak czesto pisze na forum) i wtedy nie zaplace podatku od darowizny, zostana jedyni...
  • Witam mam ogromny problem i mam nadzieję że mi ktoś pomoże,doradzi.Cholera nawet nie wiem od czego zacząć!Otóż 3 lata temu zmarł ojciec mojego syna.Pozostawił po sobie mieszkanie własnościowe(i to już jest problem)i kilka niespłaconych kredytów.Mój syn jest nieletni ma 17 lat do tej pory nie była przeprowadzona sprawa spadkowa.Zmarły ma również 3 córki z poprzedniego związku.One są pełnoletnie.Teraz znalazłam się w sytuacji bez wyjścia.Muszę zakładać sprawę spadkową ponieważ spółdzielni...
  • Mam zamiar kupić mieszkanie ze swoim chłopakiem - udziały w kwestji finalizacyjnej 50:50.Mój chłopak z poprzedniego związku ( po rozwodzie)ma syna dla którego zabezpieczenie na życie będzie odrębna nieruchomość.Prośba jak się zabezpieczyć przy kupnie mieszkania aby w razie nieszczęścia czy to będzie dotyczyło mojej osoby czy jego mieszkanie w całości przechodziło na własność jego lub moją.Gorąco dziękuje za poradę.
  • Babcia przepisała gospodarstwo na syna ok. 20 lat temu. ten kilka lat poźniej przepisał je na swojego syna. Teraz juz babcia nie żyje, miała zapisane dożywotnie mieszkanie w swoim domu. Czy należy się jakikolwiek zachówek córce babci i w takiej sytuacji od kogo. Przy czym nadal to gospodarstwo funkcjonuje no i wnuk jest tam teraz gospodarzem.
  • Witam. W zeszłym roku (2007) w lutym rodzice nabyli mieszkanie. W mieszkaniu od tamtego czasu nikt nie mieszka i nikt nie jest zamnelodwany. Roidzice chcieliby to mieszkanie darować synowi, tylko chcieliby uniknąć płacenia podatku, jak np. przy sprzedaży mieszkania, tym bardziej, że wartość mieszkania w ciągu roku wzrosła dwukrotnie. Doradźcie proszę, co i jak najlepiej zrobić..., aby uniknac płacenia fiskusowi...
  • Witam , chcę przekształcić swoje mieszkanie własnościowo- spółdzielcze w odrębna własność , jestem wdową i w mieszkaniu są zameldowani syn z rodziną i mam pytanie czy w akcie notarialnym będę ujęta tyko ja jako właścicelka czy także syn z rodziną , dziękuję za odpowiedż .
  • moj nieletni syn przebywajacy za granica jest wlascicielem nieruchomosci. w przyszlym miesiacu konczy 18 lat i wkrotce rozpocznie nauke w drogiej prestizowej szkole.postanowilismy sprzedac nieruchomosc i pieniadze przeznaczyc na jego edeukacje,problem w tym ze on nie moze byc obecny u notariusza w momencie finalizacji transakcji. jak ja,jego ojciec, moglbym to zrobic w zastepstwie?
  • Witam, czy będąc właścicielem mieszkania mogę wymeldować swojego pełnoletniego syna który przebywa za granicą i dawno ze mną nie mieszka? Sprzedaję mieszkanie i musimy wszyscy się wymeldować do końca sierpnia, a jego przyjazd to kolosalne koszty. Pozdrawiam
  • Dom + działka była na moich dziadków (nie żyją ). Dziadkowie mieli dwóch synów, obaj żonaci i dzieciaci ( ci synowie i ich żony nie żyją ). Jeden z tych synów to mój ojciec ( jestem jedynaczką ). Drugi z tych synów miał syna, który umarł jako bezdzietny kawaler. Czy ja jestem jedyną spadkobierczynią, czy pół nieruchomości przejmuje Skarb Państwa ( Urząd Gminy ) ? Proszę pomóżcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się