-
Nie wiem jak pomóc mojemu dziecku. Ma 6 lat i 4 miesiące i jest bardzo wrażliwym chłopcem. Chodzi do zerówki przedszkolnej, wcześniej (od 4 r.ż.) do tego samego przedszkola. Niestety od początku za przedszkolem nie przepada. Przez cały pierwszy rok nie chciał chodzić do niego. Myślałam nawet o rezygnacji, ale panie przedszkolanki odradzały mi, bo po pierwsze - jedne dzieci potrzebują miesiąc na aklimatyzację, inne tydzień a jeszcze inne rok; a po drugie - stwierdziły, że jak go zabiorę z prze...
-
Nie wiem, czy wynika to z racji jego wieku, gdyż poszedł rok wcześniej tzn. w wieku 6 lat, czy koledzy znaleźli sobie kozła ofiarnego.
Dziecko lubiło chodzić do szkoły, umie ładnie czytać i pisać, robi to z przyjemnością.
Od kilku dni koledzy z klasy zaczepiają go, szarpią, śpiewają złośliwe piosenki.
Chciałabym zareagować, ale nie wiem jak poruszyć ten temat, żeby nie pogorszyć sytuacji. Problem, tak myślę, nie będzie zbyt trudny do rozwiązania, bo syn chodzi do szkoły na wsi, w której k...
-
witam
jestem mama chlopca 7letniego ktory poszed lwe wrzesniu do klasy 1. w klasie mial tylko jednego kolege z przedszkola, ale tak srednio sie lubia. syn od poczatku roku przynosi same uwagi odnosnie zachowania. nauczyciele skarza sie ze
1. biega po korytarzu w czasie przerw
2. kloci sie z kolegami
3. trzaska drzwiami
4. nie slucha polecen w czasie lekcji tylko rozmawia, dogaduje, krzyczy
5. idac np do kosza przed klase potaca dzieci siedzace w lawkach .
Syn nigdy nie prosi o pomoc n...
-
Młody chodzi do przedszkola. Ma 4,5 roku. Przedszkole lubi, chętnie chodzi, czasem jak po niego przychodze to prosi żeby jeszcze chwilę zostac bo coś chce skończyć robic.
Młody jest dzieckiem żywiołowym, nie lubi kolorować /inne prace plastyczne lubi/, miewa problem z usiedzeniem na miejscu co nie przeszkadza mu w słuchaniu. Pani czyta bajke, młody chodzi po sali i się wygłupia, jednak kiedy pani zadaje pytanie dotyczące treści odpowiada jako pierwszy.
Panie w myśl zasady współpracy przed...
-
syn ma 6lat, chodzi do szkoly w Anglii do drugiej klasy, w szkole jest zaaklimatyzowany,nauczyciele nie zglaszaja nigdy problemow-to ja ciagle draze temat,bo wydaje mi sie,ze jak dziecko nie jest lobuzem,to nauczycielki nie zwracaja uwagi na jego ewentualne problemy, wazne,ze one maja swiety spokoj.
ja natomiast spokoju nie mam,placze,bo martwie sie o niego-jest wrazliwy,delikatny,ma dobre serce,choc jednoczesnie zbuntowany,krnabrny, ciagle na nie.
wszytsko dla niego"nuda"-poza plywaniem,b...
-
syn ma prawie 6,5roku, zawsze byl zdolny, szybko sie rozwijal pod kazdym wzgledem, szybko raczkowal, chodzil jzu w wieku 9mies, szybko mowil, bo okolo poltora roku,choc od poczatku ma mowe niezbyt wyrazna i tak mu jzu zostalo. w wieku 2lat znal wszytskie marki samochodow. jest towarzyski, lubiany, latwo sie adaptuje,ale...
wg mnie marnuje sie przez swoje lenistwo i kompletny brak ambicji. nei chce sie uczyc, szczegolnie nie chce pisac-chodzi do szkoly w UK i tam skonczyl juz klase pierwsza...
-
Mój były mąż zostawił nas gdy syn miał 6 lat. Nasze życie nie było ciekawe mąż alkoholik zostawił nas dla innej kobiety ( zdradzał mnie właściwie od początku naszego małżeństwa) Było bardzo ciężko. Na szczęście wyszłam ponownie za mąż i teraz jesteśmy szczęśliwą rodziną. Przez wiele lat walczyłam o kontakty ojca z synem i po jakimś czasie było już ok,młody chodził do niego w weekendy, spędzali razem część wakacji. Mój były zmarł w styczniu tego roku. Byliśmy na pogrzebie ale ja miałam takie...
-
Ostatnio okazało się, że mój syn i jego kolega pobili innego chłopaka. Wiem, że chłopak leży teraz w szpitalu, że ma złamania i inne obrażenia - ogólnie jest cały poobijany. Do tego jego rodzice zapowiedzieli, że nie zostawią tego tak. Co konkretnie zamierzają? Nie wiem.
Ale teraz już pomijam kwestię rodziców (chociaż jest to bardzo istotne). Chodzi mi o samego syna. Nie widzi raczej niczego złego w tym. Gorzej - uważa, że chłopak zasłużył, i że ma szczęście, że nie skończył gorzej (powtarz...
-
U mojego syna (10 lat) w klasie jest dziewczynka najwyraźniej w nim zadużona, nie umie jednak okazywać tego inaczej, niż 'końskimi zalotami' - trąca go, popycha, szturcha, wciąga do łazienki dla dziewczynek,piszcząc przy tym, śmiejąc się w głos, skacząc, etc:o
Mój syn - żeby nie było - lubi ją, ale bardzo to go peszy - inne dzieci to widzą i oczywiście komentują 'zakochana para', co nie ułatwia niczego, ponadto nie umie za bardzo reagować na te sytuacje, co kilkukrotnie skończyło się mocniej...
-
Piszę, bo bardzo jest mi cięzko - mam syna, 7 lat, chodzi do zerwóki. jest naszym jedynym dzieckiem, mądrym, wysportowanym, nie kłamie, jest miłym, zywym chłopcem. Poniewaz jest jedynakiem, jest , chcąc nie chcąc- nieco rozpieszczony. Czasem myslę, ze ustawił nas sobie - załozmy ze sa w planie 4 rzeczy do zrobienia, a ja mu na 4 nie pozwalam bo cos tam (np. wyjśc na pole bo ma gorączke) - to dostaje histerii, płącze, kopie mnie, mówi ze jestem bezradna i "obesrana". Jestem z synem ile sie da ...
-
jestem załamana i zła.
Załamana bo jak widzę, że syn ugryzł kolegę tak, że tamten ma odcisk całej szczęki na ramieniu to nie wiem co powiedzieć, zrobić, nie wiem skąd się biorą takie zachowania u niego ( moje zaniedbanie( wychowuję go sama,dużo pracuję), moja nerwowość czasami???)
A zła bo raportuje mi to przedszkolanka której nie znoszę po prostu, pytałam się w jakiej sytuacji to było a ona mi na to, że prosiła żeby się dzieci położyły przed podwieczorkiem na podłodze !!! mój ugryzł kolegę...
-
Witam, zwracam się z prośbą o pomoc. Mój 5-letni syn jest a raczej był wesołym, miłym przedszkolakiem. Od kilku miesięcy prezentuje zachowania, które mnie niepokoją. Na prawie każde polecenie czy propozycję reaguje zrzędzeniem, marudzeniem i okazywaną na wszelkie możliwe sposoby niechęcią. Np. "Znowu muszę myć zęby? Dlaczego ciągle trzeba spać i spać? Znowu rosół? Dlaczego ciągle chodzimy do parku?" A kiedy zostajemy w domu pyta: "To już cały dzień będę siedział w domu?" W gruncie rzeczy reag...
-
Witam.
Ostatnio zostałam ostro skrytykowana przez faceta samotnie wychowującego dwójkę już nastoletnich dzieci. Zobaczył, jak syn całuje mnie w szyję. Był to cmok z przytuleniem i dziecko powróciło do własnych zajęć. Znajomy stwierdzi, że stąd już krok do zboczeń, że moja postawa moze skutkować w przyszłości problemami z samookreśleniem seksualnym mojego syna. Że gdyby on tak czulił się ze swoją córką, miałby już na głowie policję. A nam, jako matkom wszystko uchodzi. Zgłupiałam i mam mętli...
-
Mam problem z 9 letnim synem. Od zawsze był bardzo związany ze mną, taki prawdziwy "maminsynek" i tak jest do dziś. Nie lubi nawiązywać nowych kontaktów, wszytko co nowe go stresuje, nie lubi szkolnych bali, hucznych urodzin, spędów rodzinnych. W gronie dobrze znanych mu osób, rodziny potrafi roznieść chałupę. Nowe sytuacje i obce osoby zmieniają go całkowicie, tak jakby miał dwie osobowości. Myślałam, że będzie z tego wyrastał, proponuję zajęcia grupowe, jakiś sport, basen - bez rezultatu. R...
-
Mam dwuch synów gabriel lat8 Cezary 11.Gabryś jest naszym rodzonym synem,a czarek jest unas od cztrech lat w rodzinie zastępczej,razem z mężem zostaliśmy dla niego opiekunami prawnymi potym jak wypadku zgineli jego rodzice biologiczni którz niebyli wzorem oni nadużywali alkocholu.Starsze rodzeństwo Czarka ,już dorosłe zostawiła go wyjechali zagranice i niekontaktują się z nim.Nasz problem polega natym że Cezary okrutnie kłamie niemówi prawdy nawe wtedy kiedy caś zrobi złego jakieś głupstwo zw...
-
Mój syn ma 2 lata, jestem na wychowawczym, spędzamy całe dnie razem. Od zawsze dużo synka przytulam, głaszczę, on sam się do mnie bardzo garnie, lubi być przytulany, sam daje całusy. Mój partner uważa, że wyrosną z syna "ciepłe kluchy". Czy moje zachowanie rzeczywiście może mieć na to wpływ? Czy synów mniej się przytula niż córki?
-
Kochani, radźcie, jak mu to wybić z głowy, jak wytłumaczyć?
Idzie do nowej szkoły. Żona się zgdodziła pod warunkiem "że tata się zgodzi"
czyli chwyt poniżej pasa. Ja sie oczywiście nie zgodziłem, ale on mówi, że i
tak je sobie zrobi.
Tłumaczyłem, że brud, że wszy, że w nowej szkole od razu sobie wyrobi
"odpowiednią" opinię na podstawie tylko wyglądu, bezskutecznie.
Jak jeszcze można argumentować??
-
Witam i proszę o pomoc. Mój starszy syn jest agresywny w stosunku do
innych dzieci a mianowicie nie potrafi tzw "nie oddać". właśnie
odprowadziłam go do przedszkola a Pani mnie wzięła na rozmowę i
powiedziała że wczoraj dawid kłócił się z kolegą który mu ściągnął
czapkę a potem go ugryzł - zdarzyło mu to się pierwszy raz.Potem za
karę siedział w gabinecie Pani dyrektor a jak ona z nim rozmawiała
to mocno zaciskał pięści i jeszcze jej pyskował tzn odpowiadał tonem
bardzo agresywn...
-
Witam,
Jestem mamą niespełna 14 miesięcznego synka (ur. SN).
Odkąd skończył kilka tygodni nie chciał być na rękach, wręcz tego nienawidził. Pewien pediatra zalecił obserwację w kierunku autyzmu, więc chodziliśmy do neurologa, który po wielu kontrolach stwierdził, że nie widzi żadnych nieprawidłowości i jest bardzo zadowolony z rozwoju syna. Zdiagnozował lekko wzmożone napięcie mięśniowe, trochę ćwiczyliśmy.
Generalnie syn:
- potrafi pokazywać palcem (aczkolwiek najczęściej po prostu pat...
-
Dzien dobry.Dzis siedzac przy biurku moj sześcioletni syn z całej
siły uderzył mnie w piers i brzuch za to ze nie pozwoliłam mu grac w
gry komputerowe, z reszta zdarza sie to czesto,czesto podnosi na
mnie reke, codziennie słysze pod swoim adresem ze jestem głupia i
inne wyzwiska.Jest rowniez niemiły dla innych osob, chociaz uczymy
go z mezem kultury.Poza tym nie ma do niczego cierpliwosci, wszystko
musi miec, wszystko musi umiec i zawsze we wszystkim musi byc
pierwszy, bo inacze...