-
Właśnie syn szaleje z kolegami na trampolinie a za chwilę organizują sobie ognisko :)
Taki wątek ku pokrzepieniu.
Syn ma 12 lat. W przedszkolu przez 4 lata nie zapamiętał imion kolegów. Nie był zainteresowany kontaktami. W 1 klasie łaził za jednym chłopcem (z autyzmem) ale tamten nie miał ochoty na bliższą znajomość. W 2-3 klasie nie miał żadnego kolegi. Nierzadko obrywał. W 4 klasie doszedł do klasy chłopiec i on zaczął się z moim kolegować. Potem do tej 2-ki dołączył jeszcze jeden chłopie...
-
Mój syn.
W dzieciństwie samotny, odrzucany, nieakceptowany. Jako nastolatek nierozumiany, wyśmiewany i nadal samotny . Inny. Teraz jest mężczyzną, nadal samotny i Inny. Z czego mam się cieszyć? Skończył szkołę, poszdł do nowej. Nikt go nie rozumie - on nie rozumie innych. Tyle pracy , żeby poradził sobie i znalazł dla siebie miejsce. Nikt go nie kocha , tylko my. A jak nas zabraknie ? Co warte takie życie?
Ech ... zly mam widocznie dzień, złe myśli. Ktoś mnie wesprze ?
-
Witam wszystkie mamy :) Długo się zastanawiałam czy założyć ten temat jednak mam pare pytań do was które spędzają mi sen z powiek.
Wiem że nie da sie tego stwierdzić na podstawie opisu ale może powiecie mi czy coś jest nie tak z moim dzieckiem.
Syn ma 2 lata i 8 miesiecy i mówi tylko pojedyńcze słowa. Bylismy u psychologa, dostalismy skierowanie do logopedy i narazie jest pod jego obserwacja. Niepokoją mnie jednak pewne jego zachowania. Synek uwielbia samochody. Potrafi się nimi dlugo bawi...
-
Na początku chciałam sie przywitać - dzień dobry. Jestem mamą 7-letniego chłopca z zdiagnozowanym ZA. Syn dosyć dobrze funkcjonuje. Na pierwszy rzut oka sprawia bardzo dobre wrażenie, wygadany, podejmuje rozmowy na rózne tematy, po prostu osoby postronne nie zobaczą jego dysfunkcji. I teraz przechodzę do sedna mojego pytania. Otóż, niedawno przeprowadziliśmy się w nowe miejsce i jesteśmy na etapie poznawania nowych znajomych. Jak mówić o dysfunkcji syna, nie lubię słowa zaburzony, nie wiem, j...
-
Witam,
Niedawno odkrylam to forum, mam nadzieje, ze moge liczyc na Wasza pomoc i wsparcie, poniewaz czuje sie dosc samotnie z tym problemem.
Syn (ponad 2,5 roku) jest dzieckiem bardzo wrazliwym i zdecydowanie "innym" od rowiesnikow i dzieci w zblizonym wieku, z ktorymi mamy kontakt.
Jest bardzo delikatny i emocjonalny, od poczatku. Wciaz ucze sie synka, poznaje go i probuje akceptowac jego nature. Nie ukrywam jednak, ze czasem gubie sie w tym wszystkim, dopadaja mnie obawy i watpliwosci, o...
-
Chciałabym się przedstawić na forum, dopiero teraz go odnalazłam, chociaż na gazecie jest już ponad 6 lat. Mam na imię Magda, mam dwóch synów. Jeden ma 7,5 roku i ma ZA, a drugi 2,5 i autyzm wczesnodziecięcy. Starszy jest wysokofunkcjonującym Aspim, nie ma wielu natręctw, ma tylko ogromne problemy w samoobsłudze. Inteligencją zadziwia wszystkich, aktualnie jest w trakcie czytania i wgłębiania się w anatomiczny atlas człowieka.
Bardziej jestem zmartwiona młodszym synkiem, który właśnie skońc...
-
Czytam was od dawna, od kiedy zaczelam zauwazac "innosc" mojego syna. Kiedys juz tu pisalam na temat diagnozy w Londynie. Teraz musze sie wygadac...
Nie mam juz sily, ciagle jestem zla, wsciekla, placze i zaczynam nie nawidziec wlasne dzecko.
Jest agresywny coraz bardziej, wstyd mi nawet to pisac, ale moj 4 latek wczoraj np przeciagnal mnie wdluz pokoju za moje wlosy, dzis w sklepie, walil pisciami po nerkach a na koniec zrzucil wszystko z blatu. Jego mlodszy brat wczoraj mnial zgnieciony p...
-
Co mnie niepokoi:
Od dawna podczytywalam rozne fora o autzmie. Moj syn ma prawie 25 miesiecy. Mowi okolo 30 slow, czyli jakby norma. Slucha polecen typu 'daj', 'chodz', choc nie zawsze. Nie chce powtarzac po nas slow, nie pokazuje obrazkow w ksiazeczkach ani czesci ciala na sobie. Ostatnio zauwazylam, ze unika dzieci, woli bawic sie z doroslymi i nie boi sie obcych. Jak szalony biega za ptakami, bardzo ciezko go prowadzic za raczke. Zauwazylam, ze bardzo zywiolowo reaguje na wszelki ruch - l...
-
ma ja od polowy grudnia i ma nadal... kontakt przede wszystkim telefoniczny i sms-mowy, bo mieszkają daleko. ale ma do niego przyjechać. no i teraz najfajniejsze-bynajmmniej dla mnie-ona jest całkowicie zdrowa!
czyli ze mój syn ma szanse na normalna rodzine, potrafi się dogadać z dziewczynami. przy niej potrafi normalnie rozmawiać, smiac się i zartowac.
wiem ze to bardzo "mlodziencza" milosc, ale nie zmienia to faktu ze mnie bardzo cieszy:).
-
juz nie wiem co mam roibic:(. poprostu z kazdym dniem rece mi bardziej opadaja.
a problem lezy w tym, ze syn (9 lat) nie zalatwia sie na czas (a tak w ogole to wyproznia sie raz na ok tydz) i brudzi bielizne kalem:(. tylko to nie jest taki poprostu kal, ale jakis taki proszek lub bardzo twarde grudki.to strasznie krepujacy problem dla mnie, bo juz nauczycielka zwrocila mi uwage, ze syn kilka razy mial brudna bielizne i brzydko pachnial:(. i powiedziala to z takim spojrzeniem, ze poczulam si...
-
W końcu ktoś nam pomógł zdiagnozować syna, po tylu badaniach no i
krętej drodze po specjalistach dowiedzieliśmy się ,że syn 5 lat ma
autyzm wysokofunkcjonujący,Dziewczyny po prostu ryczę i nie potrafię
się z tym pogodzić a wiem, że muszę.W głowie milion pytań, rozmyślań
itd. Wiem,że muszę mieć siłę dla syna, ale kurcze gubię się z tym
wszystkim.Jak Wy sobie poradziłyście z tym problemem?Czytam Wasze
wypowiedzi i wiem,że jesteście bardzo wtajemniczone w temat autyzmu
a ja nie wie...
-
ale jest dobrze. bardzo się bałam, byliśmy u psychologa, zanim zdążyłam odpowiedzieć, czy dziecko ustawia auta w szeregach mały ułożył trzydzieści w rzędzie;) nie matrię się, bo nie jest źle. powiedzieli, że to nie jest autyzm, tylko ledwo kilka cech, które nie świadczą o chorobie. przed nami dużo pracy, bo ma zaburzenia w inicjowaniu i utzrymywaniu kontaktów, ma też zbyt rozwinięty zmysł dotyku. to dopiero pierwsza wizyta była, przed nami kolejne. ale cieszę się, bo wiem wreszcie co mam robi...
-
Dawd aniłkiem nie jest, jest nerwowy, czasem bije dzieci i bywa agresywny i hiperaktywny w przedszkolu. Jestesmy w trakcie diagnzowania Zespołu Aspergera.
Przedszkolana juz kiedys mi mówiła że jak to określiła "strzepywała mu kurz z tyłka" jak cos tam zrobił.Jakoś szczególnie nie zareagowałam a moze powinnam. W każdym razie dzis odpieram dawida a on ma koło oka drapnięcie jak po paznokciu. pytam go co sie stało a on mi mówi że go pani uderzyłą w buzie bo un uderzył kolege.
doszłam do prz...
-
mam nadzieję, że jednak mimo niezbyt optymistycznych opinni otoczenia wyjdziemy chociaż troche na prostą.
Syn (CZR) ostatnio w bardzo krótkim czasie, zaczął lubić jazdę na rowerze i wychodzi mu to naprawdę super, chodzi do stomatologa i pozwala borować zęby(!), jada różne nowości w tym kolorowe kanapki, zaczyna pamiętac imiona dzieci z przedszkola i we co lubią, w większości słucha pani w przedszkolu. Potrafi zrobić komuś dowcip (co prawda robienie psikusów to mój 5 latek ma na poziomie roz...
-
taki zaczepny tytuł.
ale po kolei. synek 4,5 roku cechy autyzmu, blisko ZA, precyzujemy dopiero diagnozę. aby móc uczestniczyć w terapii w Naviculi w Łodzi musimy sie starać o orzeczenie o niepełnosprawności. mamy już o potrzebie kształcenia specjalnego, chodzi do przedszkola integracyjnego. szczerze, nie podoba mi się to.
moje dziecko nie jest niepełnosprawne! ma opóźniony rozwój mowy i problemy z kontaktami z rówieśnikami (z powodu opóźnionej mowy, bo z rodzeństwem świetnie się "dogaduje...
-
Weszłam na ten wątek z wątku opóźnienie mowy.
Widzę, że Wasza wiedza jest szeroka no i oczywiści macie dużo doświadczeń i
obserwacji. Bardzo martwi mnie mój syn ale nie b. wiem gdzie się udać. Nasz
pediatra wciąż to bagatelizuje, a trafić do byle kogo to też bym nie chciała.
Proszę Was zatem o radę.
Móje syn ma 3 lata (właśnie skończył). Mówi bardzo mało mama tata, baba
dziadzia nie ma tu tam cicia bambi (nowy ulubiony film) pa pa brum brum,
niewyraźnie choć, daj (a właściwie ...
-
Dziś odebrałam na papierze "Wnioski z porady kompleksowo - konsultacyjnej" z Poradni Autyzmu. Rozpoznanie jak w tytule mojego postu (inne całościowe zaburzenia rozwojowe), dotyczy mojego syna. Uzasadnienie bardzo skąpe - stereotypie zw. z zainteresowaniami, o charakterze schematycznym, dotyczą jednego tematu; schemat w jedzeniu - je wybiórczo; problemy ze zrozumieniem sytuacji społecznych, przenośni i metafor (metafora to chyba inaczej przenośnia, ale wiem, czepiam się); zaburzony kontakt wzr...
-
Cześć wszystkim,
Podczytuję forum (i jednego ciekawego bloga :)) od jakiegoś czasu.
Nie z nudów,a z ciekawości i chęci znalezienia w końcu diagnozy co dolega memu synowi.
A więc kawaler ma lat 2,5.
Wszystko od urodzenia a raczej już od poczęcia idzie na na opak.
Jeśli ktoś ma czas,chęć proszę przyjrzeć się mej wypowiedzi i przeanalizować zachowanie młodego człowieka i napisać co myślicie;)
Będąc w maminym brzuchu podejrzewam,że chłopczykowi nie było najlepiej ze względu na to,że p...
-
Moja kolejna rozmowa z Panią psycholog, tym razem internetowym wydaniu Zwierciadła. Wszelkie uwagi mile widziane (mam nadzieję, że tym razem to nie było obrzydliwe;))
zwierciadlo.pl/wywiad/dzien-dobry-panstwa-syn-ma-autyzm?strona=1
-
Witam, synek lat 5 ZA, nadpobudliwość i mamy problem ...a może nie ma problemu tylko sami go stwarzamy? Generalnie chodzi o to, że odkąd pamiętam a mały umie chodzić chce spać z nami w naszym łóżku, jeśli jakimś cudem uśnie w swoim łóżku to i tak za chwilę przybiega do nas. Najczęściej wieczorem dostaje ataków histerii na samo wspomnienie o tym, że idziemy spać. Pytaliśmy czy się czegoś boi, czy coś mu się śni, dlaczego nie chce spać u siebie-bez odpowiedzi, próbowaliśmy wszelkich metod, sied...