(20 wyników)
  • Jestem ciekawa jak Wasze spostrzeżenia odnośnie zastosowania ćwiczeń/stymulacji met.Vojty. Ja ćwiczę 4 mies. niemowlaka już od 1,5 mies. i jestem zadowolona. Zastanawiam się czy poprawa nastąpiła wskutek jego rozwoju psycho-ruchowego (dziecko coraz starsze) czy wskutek zastosowanej 4x dziennie stymulacji. Nie powiem, że nasze ćwiczenia należą do miłych części dnia, ale robimy wszystko by mały zaczął osiągać wszystko na swój 'wiek'. Ma WNM i asymetrię. Do 3 mies. nie podnosił główki, a ja...
  • witam mam pytanie czy ktoś stosował ta metodę rehabilitacji przy tak dużym dziecku. mała nie ma duzej wady, ma słabszą lewą stronę i troszkę krzywy kręgosłup, ale chce jej pomóc. Nie wiem czy vojta ma jeszcze sens jeżeli macie podobne doświadczenia to proszę o relacje i opinie.Dodam ze w rodzinie miałam podobny przypadek ale maluch był rehabilitowany od 2 miesiąca życia.Teraz jest okazem zdrowia. Słyszałam różne opinie na ten temat. Bardzo proszę o odpowiedzi.
  • Mam takie pytanie do rodziców dzieci po rehabilitacji. czy Wy też ciągle porównujecie swoje dzieci do rówieśników i wymieniacie się osiągnięciami swoich pociech. Ja to robie na okrągło i dlatego (muszę się przyznać) nie lubię chodzi na place zabaw. Chodzę z małą dosyć często ale strasznie później przeżywam, nie skupiam się na tym co Amelka robi tylko czego nie robi. ciagle tylko obvmyślam do jakiego specjalisty powinnam jeszcze z nią iśc. Przypomnę tylko że moja mała urodziła się nied...
  • MPDz(5)

Zastanawiam się na jakiej podstawie/kiedy stwierdza się, że maluch ma MPDz. Rehabilituję córeczkę 9 m-ąc (ma 10 m-cy wieku skorygowanego), ma asymetrię i NNM, jest po zapaleniu opon i ma wodogłowie pozapalne. Postępy są, choć wolne. Cały czas słyszę od jednych lekarzy, że mała będzie miała MPDz, a od innych, że poniżej 2 r.ż. nie da się tego zdiagnozować. Czy moment stwierdzenia MPDz wpłynął u Waszych dzieci na zmianę rehabilitacji?
  • pytam: ile miałyście lat, kiedy urodziłyście swoje dziecko (dzieci). Jak nie chcecie pisać to sorki... Ja miałam 28. I właśnie pytam dlatego, bo usłyszeliśmy kiedys cynicznym głosem od lekarza, który robił pierwsze USG przez ciemię Pitula, że: - "no, gdyby pani rodziła jakby miała pani 18 lat, to pewnie teraz nie byłobyło takich problemów..." potem dodał jeszcze komentując duży przyrost główki małego "no, ale pan też ma czapkę nie od parady!". Jak wyszliśmy, to mój mąż powiedział ...
  • Moja 16 m-czna córeczka jest od 5 m-cy rehabilitowana metodą NDT (ONM). Od ok 6 tygodni córeczka podczas ćwiczeń strasznie płacze,już sam dotyk rehabilitantki powoduje atak płaczu.Rehabilitantka rozkłada ręce , zaleciła dwutygodniową przerwę w ćwiczeniach.Niestety to nie poskutkowało. Jak mogę pomóc córeczce? Czy powinnam udać się do psychologa dziecięcego?
  • witam coreczka ma 7 miesiecy - rehabilitujemy sie bobathem, mam pare pytan: 1. coreczka jeszcze sama nie siedzi, ale lezac w wozku w pozycji pollezacej podnosi sie i siedzi - czy mam na to zezwalac? 2. trzymajac ja pod paszki , jeszcze nie sprezynuje tylko ugina nozki i staje na palcach. oczywiscie jej daleko do chodzenia ale czy ja juz w wieku 7 miesiecy moge jej jakos pomoc? bardzo prosze o porade!
  • Mówiono mi że do roku powienien si esam wchłonąć. Jestesmy po 8 miesiecznej rehabilitacji (wnm i asymetria). Rehabilitantka mowi ze jest ok. teraz ma 11 miesiecy- raczkuje, wstaje przy meblach, chodzi po pokoju pchając krzesło przed sobą zamiast chodzika:) No ale wylew jak byl tak nadal jest. Za kazdym usg jest minimalnie wiekszy . Neurolog powiedziała ze to nie jest ważne bo to są militetry i to jest granica błędu aparatu usg... No wieć nei wiem czy moze tak byc ze powieksza sie to przez to ...
  • Wczoraj bylismy na zajeciach, okazalo sie ze to nie krecz ponodz mala asymetria(tak stwierdzila rehabilitantka) moje wrazenie po zajeciach? Mam mieszane uczucia, maly strasznie plakal na co rehabilitanta nie zwracala uwagi, nie moglam go uspokoic. Mimo placzu dziecka wykonywala swoje dalsze czynnosci np: sprawdzala czy Kacper sie obraca, czy chwyta zabawke itp. Dziecko nie chcialo wspolpracowac, mial zamkniete oczy i darl sie w nieboglosy. wiec nic dziwnego,ze wszystko bylo na nie!...
  • Prosze o jakieś porady.Moja mała ma 2 latka skończone i nie zapowiada się żeby samodzielnie chodziała. Chodzi za raczke , przy wózku dla lalek, meblach ale sama za nic w świecie. Nie wiemy czy onsa jest jeszcze za słaba czy to psychika (strach). Jest rehabilotowana ma onm i wiotkość krtani z której pomału wyrasta ale co z tym chodzeniem. Nie wiemy gdzie jeszcze można jechać byliśmy juz u neurologa kilka razy.Lekarka twierdzi że trzeba by było zrobić tomografię ale dzieko jest za s...
  • Witam,u mojej 7,5mies. coreczki dopiero wykryto wnm i asymetrie.Strasznie wygina sie w rogal oraz nienaturalnie odgina glowe (probowalam sama tak zrobic ale to niemozliwe!) mam pare cwiczen, ale zastanawiam sie czy pomoga one zupelnie wyleczyc moja Nadie, poniewaz odkryto to dosyc pozno.Co robic, gdy podczas cwiczen cala sztywnieje? Niestety mieszkam w Uk i nie moge chodzic do rehabilitantki...Prosze o pomoc.
  • Witam, moja 2 msc córeczka wykonuje ruchy rączkami i nózkami - bardzo kopie i macha rączkami - główka wtedy się nie rusza (tzn, główka nie rzuca ani nic takiego) ale te ruchy kończyn wydają mi się podejrzane (są szybkie i bardzo mocne) - wtedy też czasem otwiera buzię. Ma przy tym straszne kolki całymi dniami pręży się z bólu brzuszka (gazy) i myślałam że to stąd, ale widzę że te ruchy są nie tylko kiedy boli ją brzuszek. Również np. kiedy leży na przewijaku i ją przebieram. Sa to ruchy...
  • Nie ukrywam, że szukam pocieszenia - ćwiczyliśmy z córcią 4 miesiace bobathm, brak spektakularnych efektów. jej rozwój ruchowy jest na poziomie 2 miesieczniaka... Rozpoczęlśmy vojtę, licze na efekty. Mała nie łapie, nie trzyma główki, nie podnosi miednicy, nóżek do góry (czasem podrzuca), nie przekręca się na boczki, umie tylko czasem przełożyć się z brzuszka na plecki i próbuje niezdarnie i z wielkim wysiłkiem pełzać. Ale jest spokojna, pogodna, ciekawska, intelektualnie sie rozw...
  • Dziewczyny, chciałam skonfrontować, czy tylko ja stałam sie taka (nad)wrażliwa, czy Wy może też tak macie. Otóż już w trakcie rehabilitacji mojej córci zaczęłam bacznie przyglądać się innym dzieciom - obserwować jak sie poruszają, jak reagują... Na początku na zasadzie - czego moja Julia jeszcze nie potrafi, a co powinna, nad czym pracować itd. Ale rehabilitację w zasadzie zakończyłyśmy - a ja nie potrafię patrzeć NORMALNIE na inne dzieci, na nią z resztą również. Wszędzie widzę ...
  • Czesc dziewczyny Moj synek tyg temu skonczyl 4 m-c i nie przekreca sie na boczki nawet sie o to nie stara jak sama poloze go na boku to od razu przekreca sie na plecki Na plecach zgina i podciaga do siebie nozki lapie sie za kolanka wiec chyba robi to co powinnien? ale czemu nie przekreca sie na boki?:( Dziewczyny w jakim wieku wasze dzieciu juz sie przekrecaly bo bardzo mnie to martwi Dodam ze maly mial wzmozone napiecie miesni barku ale z tego co neurolog mowil to nic powznego.
  • Moja mała (9 m-cy) z racji nie ustalonej przyczyny opóźnienia w rozwoju (usg i eeg wyszły ok) ma mieć za miesiąc rezonans. Wiem, że do tego zabiegu dzuecko sie usypia. Troche sie boje i zastanawiam się, czy to badanie faktycznie coś nam da, czy cos zmieni i pozwoli na lepszy rozwój córci-czu to tylko taka sztuka dla sztuki ? Co o tym sądzicie ? macie jakieś doświadczenia ?
  • Cześć Wszystkim!!Mam takie pytanie ,właściwie to do mam dzieci z obniżonym napieciem mięśniowym.Czy wasze dzieciaki też są opóżnione dużo od normalnych dzieci.Nie chodzi mi tu o rozwój ruchowy,tylko o zachowanie sie dziecka i umiejetności,takie jakie przypadają na określony wiek.Pozdrawiam Monika
  • witajcie - mam pytanie: czy są w Polsce jakieś sanatoria reh. dla maluszków? Mój mały ma 13 m-cy. Jeśli są to jak się starać o takie sanatorium? bardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam
  • Mam pytanie, w jakim wieku dziecko powinno umiec wrzucac klocki do pojemnika przez dopasowane otwory o roznych ksztaltach? Synek ma 10m-cy byl rehabilitowany ze wzgledu na asymetrie i wnm i nie bardzo mu to jeszcze wychodzi. Czy ma czas, czy moze raczki nie sa tak sprawne jak byc powinny?
  • 1 Abgar(7)

czy któraś urodziła dzidziusia z 1 Abgarem. jestem mamą 11 miesięcznego Krzysia urodzonego z ciężkim niedotlenieniem, bradykardią . chciałabym nawiązać kontakt z osobami które miały podobny problem, podzielić się uwagami i spostrzeżeniami. dzis krzyś to okaz zdrowia psychicznego, gorzej z ruchowym, ale goni. obecnie pełza wszędzie gdzie się coś da zbroić, zaczyna raczkować i wstawać w łóżeczku na kolana. pozdrawia aga i krzyś (03.04.2004)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się