(17 wyników)
  • czytam różne posty na forum i tak się zastanawiam. czy w zależności od wieku, w jakim stwierdzono zum u dziecka stawia się inne diagnozy / jest inne leczenie? mi pani w laboratorium powiedziała, że skoro moja córka ma pierwszy incydent zum w wieku 2,5 lat (dwa m-ce później miała kolejny) to najpewniej nie jest to jakaś duża wada, tylko np przy intensywnym wzroście pojawiały się jakies zmiany w obrębie moczowodów/nerek i że często dziecko samo z tego w tym wieku wyrasta. miała rację?
  • Moja córka ma rok i 10 m-cy. Wczoraj miała robioną cystografię, która wykazała refluks 2 stopnia z jednej strony i 3 stopnia z drugiej strony. Na razie lekarze zalecili furagin, kontrolę w poradni nefrologicznej i za ok. rok kontrolne powtórzenie cystografii. No i w czerwcu jeszcze jakieś badanie którego nazwy dokłądnie nie zapamiętałam, jakieś urynodynamiczne czy coś takiego. Z tego co czytam na forum refluks 3 stopnia już nie bardzo kwalifikuje się na leczenie farmakologiczne....
  • Takie mamy zalecenie. Pierwsza cystografia w wieku 7 tygodni wykazała odpływy 1 i 2 stopnia. Furagin i konrole moczu co miesiąc, teraz co 5-6 tygodni, wszystkie (zawsze ogólne i posiew) prawidłowe (kilka razy coś wychodziło w wyniku zanieczyszczenia próbki, ale po powtórnym pobraniu było czysto). Na pewno są tu mamy dzieci, które miały w zbliżonym wieku wykonywaną cystografię - jak to przeszły? Moja córka zanosi się płaczem jak tylko jest trzymana przez 3 minuty na usg czy pr...
  • mój 2,5 miesięczny synek właśnie przeszedł drugi zum. Mamy skierowanie do nefrologa i mały ma mieć zrobioną cystografię. Od jakiego wieku można ją wykonać bo nie bardzo sobie wyobrażam u tak małego dziecka i jak to praktycznie wygląda u niemowlaka
  • witam, może któraś z Was, Drogie Forumowiczki, miała do czynienia z refluksem moczu i sposobami jego leczenia? u synka 5m-cy zdiagnozowano na razie reflux 4st z lewej, nieco mniejszy z prawej. czy często towarzyszy temu asymetria nerek (u nas lewa ma 41, a miała 48, prawa 65 mm) oraz zastój moczu i baardzo słaby apetyt? miałyście może jakieś doświadczenie z defluxem? będę wdzięczna za każdą informację
  • ile?(4)

mam pytanie szczególnie do mam 3 i 4latków. urolog zlecił mi w domu spisywać ile synek wypija i wysika. jak wróciłam ze swoimi zapiskami powiedział że sika za dużo -chodzi nie o to ile razy sika w ciągu całego dnia a o ilość jaką wysika na raz a co za tym idzie ma za duży pęcherz jak na dziecko w tym wieku. czy któraś z was musiała robić takie zapiski? ile naraz sikają wasze dzieciaczki? czy ktoś w ogóle spotkał się z czymś takim jak za duży pęcherz? co to może oznaczać?
  • Moja córka w wieku 8 miesięcy miała zum-e.coli 10*6, nie miała żadnych objawów, badanie ogólne zrobiłam przy okazji robienia innych badań. Po przeleczeniu bactrimem plus później Furagin, dostaliśmy skierowanie na cystografię (wspomnę jeszcze, że starsza córka w wieku 2 lat miała zum-1x, cystografia wykazała reflux lewostronny IIstopnia, po 2 latach, cały czas na Furaginie, wada się cofnęła). Cystografia nie wykazała odpływów, Usg też w porządku. Jeszcze jakiś czas córka brała Fu...
  • mam pytanie czy ktos podawał swojemu dziecku HORMON WZROSTU,jak to załatwiał,jak długo trwały formalności i czy dały pozytywny efekt
  • Zapraszam do dzielenia się swoimi pomysłami. Pomysłami wszelakimi: - kulinarnymi - na dekoracje świąteczne - na prezenty... W końcu Święta już niedługo ;)
  • Mam pytanie jak często Wasze Dzieci są hospitalizowane? Czy przy każdym ZUMie jeśli stwierdzono refluxy i uszkodzone nerki? Czy po cystografii z potwierdzonym refluxem? Z jakichś innych przyczyn? Oczywiście pomijam zabiegi chirurgiczne, bo to jest oczywiste.
  • Bedąć w szpitalu z Amelią jak miała 4,5 m-ca pewien profesor z tego oddziału powiedział, iż cystografię powinnam zrobić dopiero kiedy córeczka skończy pół roku. Prześwietlenie u młodszych dziewczynek może spowodować wady układu rozrodczego Mnie właściwie już problem nie dotyczy - jednak mam kolezankę której córka ma 3 m-ce i powinna zrobić cystografię. Czy macie jakąś wiedzę na ten tamat ? Może warto poczekać aż dziecko skończy 6 m-cy ?
  • ...zawsze wadę układu moczowego? Czy jest szansa, że jednak nie? Jak było u Was?
  • jak dobrze że jest takie forum moje młodsze latorsle ma 3,5 roku i zapomina że należy się wysiusiac trzeba ją zmuszać szantażować a pani doktór w przychodni twierdzi że dzieci w tym wieku mogą mieć mocne zwieracze ale to chyba nie jest normalne gdy dziecko w tym wieku robi siusiu 2 -3 razy a pije normalnie i co chwila problemy z zakażeniami a na to pani doktór furagin PORADŹCIE co robić kasia
  • Dziś przyszły wyniki z Instytutu Matki Polki, nie wiem dlaczego lekarka nie podzielila sie ta informacja ktora znalazla sie na wydruku, gdy robila mi badania. Diagnoza brzmi: Policysttic kidney, bilateralis. Nerki powiekszone (powyzej normy wieku ciazowego) z licznymi torbielami, poza tym Oligohydramnion - czyli chyba mało wód AFI - 7 Czyli moja corka tez to ma:(((. Ja sie dowiedzialam o swojej chorobie dopiero w wieku 21 lat. nie mialam wszak robionego USG wczesniej, ale czy ktos moze ...
  • No właśnie, takie mam do Was pytanie. Czy w ogóle to liczycie. Moja Ninka (1,5 roku) prawie w ogóle w nocy nie sika - czsami jej się zdarzy, no a w dzień też coraz rzadziej. No chyba że "wisi na cycusiu" przez godzinę to wtedy częściej. Prawdę mówiąć wolałabym żeby w nocy siusiała a nie przetrzymywała mocz do rana. Nie wiem dlaczego tak jest. A jak jest u Was Pozdrawiam
  • U mojej córci wykryto refluksy moczowe 2 stopnia po obydwu stronach ( ma 5 lat). Teraz jest na leczeniu Furaginą przez rok. Oprócz refluksów ma jeszcze piasek w nerkach i przez to obecną krew w moczu. Chętnie poznam rodziców gdzie ich pociechy mają ten sam problem. Taka wada podobno może sie jeszcze cofnąć. Czy wam się to udało. Za pół roku mamy ponowną cystografie, jeżeli refluksy nie znikną to podobno jest antybiotyk w zastrzykach ( płatny niestety). Bardzo prosze o kontakt z tymi u których...
  • USG(5)

Mój syn ma mieć robione USG nerki która jest nie wykształcona i nie działa. W środku tej nerki są cysty - ostatnie USG miał w wieku 3- tygodni,teraz ma 13 miesięcy. Czy ktoś wie czy te cysty się mogą powiększyć i jakiś sposób zagrażać??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się