Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
    (20 wyników)
    • Często mam stany zapalne dziąseł .Podobno jest to związane z moim zgryzem.Jak wyraził się mój dentysta zły zgryz natura zrekompensowała mi ładnymi zębami.Zawsze wszyscy chwalili moje zęby.Mam 43 lata i lekarz twierdzi,że dla dobra moich zębów(przeciwdziałanie paradontozie i stanom zapalnym) wskazany byłby aparat.Niestety zęby mam coraz słabsze...pewnie jednym z czynników są antybiotyki, które przyjmowałam...W związku z tym zastanawiam się czy faktycznie jest sens w moim wieku założyć aparat ...
    • Witam, Zdecydowałam się w wieku lat 35 na aparat. Po części z przyczyn zdrowotnych i te przeważają( zęby mi sie ścierają), po części z przyczyn estetycznych.Tak sobie myślę, że chyba jestem za stara na takie "atrakcje", ale za bardzo nie mam wyjścia. Boję sie separacji, a potem samego aparatu (góra i dół). Mam pytanko do doświadczonych "posiadaczek: aparataów: czy noszenie aparatu jest bolesne, czy aparat ma wpływa na wymowę? Czy osoby w podobnym wieku nie miały jakiś trudnych...
    • Witam .Tak jak w temacie mam 46 lat i duze szpary miedzy zębami no i oczywiscie parę ubytków chciałabym coś z tym zrobić .Będąc u stomatologa pani doktor wspominała coś o licówkach ale ja naprawde nie wiem na co sie zdecydować ,sporo sie teraz słyszy ,że osoby w moim wieku decydują sie na aparat .Naprawde moje uzebienie jest nieciekawe i naprawde chciałabym cos z tym zrobić .Mieszkam w małym miasteczku w zachodnopomorskim .Czy w moim wieku jest sens zakładać aparat ?Proszę naprow...
    • Może ktoś z was ma krzywy zgryz tz.jedynki troszke do przodu a dwujki do tyłu . Czy po dwudziestce można nosić aparat i wyprostuje ząbki?A ile by kosztował?
    • Mam 37 lat. Dzisiaj założyłem aparat na górną szczękę. Za jakieś 2-3 miesiące czeka mnie założenie aparatu na dolną. Gdyby ktoś chciał poczytać o moich doświadczeniach i odczuciach zapraszam na bloga: [b][/b]" target="_blank" rel="nofollow">drutman.blog.pl[/b]
    • czy jest skuteczne nalozenie aparatu w tym wieku? sporo lat temu mialam usunietego jednego gornego zeba. zupelnie przez przypadek dzieki temu moje zeby ladnie ustawily sie rowno i nie jest tak zle (szczelina po gornej 6 jest prawie niewidoczna). za to na dole zebom jakby za ciasno. ostatnio musialam usunac 2 trzonowe: siodemke z jednej strony i 6 z drugiej, i zaczelam sie zastanawiac czy nie bylby to dobry moment by zalozyc aparat ortodontyczny i w koncu zrobic z tymi dolnymi zebami ...
    • czy ktos zakłądał? jakie efekty? ja musze wyrwac wszystkie osemki oraz czworki lub piatki na gorze i dole wolalabym piatki ale czy w tym wieku jeszcze sie zeby przesuną? dwojki mam schowane chce aparat bialy to porcelanowy tak? ktos ma? jakie zalety i wady? biore sie za to na powazne tyle lat minelo a ładne zeby to moje marzenie ile placicie za wizyty? moze macie dobre namiary w krakowie? pozdrawiam
    • Jakie jest Wasze zdanie dotyczące kwestii założenia aparatu a wiekiem??? Jestem po kilku konsultacjach u ortodonty i w grudniu mam w końcu mieć założony aparat, tzn najpierw nieszczęsny HYRAX i to na okres pół roku. Dopiero po trzech miesiącach od założenia hyraxu będę mieć założony aparat na dół. Wydaje mi się, że pół roku to strasznie długo i ciekawi mnie dlaczego taka strategia, wspomnę tylko, że moja wada dla laika jest niezauważalna. Więc jak sobie przeanalizuję cały tok le...
    • Witam, Dzisiaj podjęłam decyzję o założeniu aparatu stałego na górę :-) Właściwie rodzice, wiedząc że marzę o tym od lat postanowili mi zrobić prezent "mikołajkowo-świąteczny" :-D Problem w tym, że mam ponad 28 lat i mam obawy, że niestety może to trochę zbyt późno :-( Wiem, wiem..... starsi również zakładają - ale czy efekty są porównywalne do "młodszych zębów"?? Ile macie lat??
    • Witam wszystkich :) Mam 30 lat i jestem na etapie założonych separatorów na szóstki. Za 10 dni od ich założenia mam mieć zamontowany aparat służący do rozszerzenia szczęki górnej. Nie pamiętam nazwy, ma on na podniebieniu taką pofalowaną rurkę (cięzko to opisać) i dwa pierścienie. Jestem przestraszona ponieważ wyczytałam, że u osób dorosłcyh może dojść do uszkodzeń m.in. tkanki kostnej podniebienia oraz korzeni zębów. Czy takie ryzyko jest duże? Czy ktoś z Was jest w podobnym wie...
    • Witam. Zastanawiam się nad założeniem aparatu stałego na dwa łuki. Mam 32 lata. Czy to nie za póżno? Czy będą jakieś efekty, czy też szkoda pieniędzy? I jeszcze coś - nie miałam zawiązków górynych dwójek w związku z czym za jedynkami wyrosły mi trójki. Czy istnieje jakakolwiek możliwość usunięcia efektu "kłów" i "przerobienia" ich na zęby podobne do dwójek?
    • pytanie raczej nie z dziedziny leczenia ortodontycznego, ale jak przekonac brata do zalozenia aparatu?? mial moze ktos taki problem albo jakie aspekty przemowily dla tych ktorzy sie bronili?? bo moj brat ma 14lat i broni sie nogami i rekami a nie oszukujac sie aparat jest mu potrzebny;-/ nic nie dociera do niego ze dziewczyny inaczej patrza, ze dla zdrowia, ze szybko minie ciagle mi sie tylko obraza..i nie i nie i nie moze trza mu przeladowac moja energie i chec do noszenia tego zela...
    • Mojej córce ewidentnie krzywo (źle) rosną zęby. Ortodonta to potwierdza. Problem w tym, że od ładnych KILKU lat wizyty kończą się niczym, a dokładniej ... czekaniem aż wyrosną do końca wszystkie zęby stałe i zaleceniem wyrywania kolejnych (nie ruszających się) mleczaków. Czy takie postępowanie jest prawidłowe? Czy to może gra na zwłokę, bo wiadomo, jak wyglada kwestia refundowanych aparatów. Początkowo strategię p. doktór przyjomwałam normalnie, ale teraz mam coraz większe wątpliwośc...
    • Hej! jestem tutaj nowa. Załozenie aparatu dopiero przedemną (na pewno w lipcu)! Trochę mnie to przeraża! Najpierw bede miała zakładany górny łuk, a dopiero za pół roku dolny. Czy jest tutaj ktoś kto miał zkładany aparat w wieku 26 lat?
    • Czy dziecku (8-latkowi), które jescze nie ma wszystkich stałych zębów należy teraz podciąć wędzidełko miedzy górnymi jedynkami czy czekać aż pojawią się wszystkie stałe zęby? Diastema jest dość duża :( Zaznaczę, że syn miał przerwy między każdym mleczakiem. "Czekać" - takie zalecenie otrzymałam od ortodontki, ale coś wydaje mi się to nielogiczne... Jak wszystko urośnie, to samo naturalnie przecież się nie skoryguje, a jakby już teraz zmniejszyć (osłabić)to wędzidełko, to może, g...
    • no wlasnie- czy naciskacie jezykiem na luki zebowe? Ja zaczalem to robic jakos tak podswiadomie gdy dowiedzialem sie ze moja gora cos nie chce ruszyc. I w ten sposob pomagam im :-)Czuje wowczas takie pobolewanie jak to bylo przed wypadnieciem mleczaków :-)
    • Czesc. Mam 22 lata. Nosilam aparat jako mala dziewczynka przez piec lat. Zabki pieknie sie wyprostowaly. Jednak dwa lata temu zaczely mi sie bardzy wykrzywiac-gorny luk od jedynki do czworki obustronnie. Poszlam do tej samej pani ortodaty. I powiedziala ze wymaga to leczenia. Zaproponowala mi aparat ruchomy.Powiedziala ze moja wada wymaga wlasnie tego aparatu- nie wiem czy to prawda bo wiekszosc osob ktore tam przychodzi maja wlasnie te aparaty.Ta Pani mi powiedziala ze zaklada ta...
    • Chłopak, 10 lat, w wieku 2 lat wbił sobie jedynki w dziąsło, odbiły spowrotem. W wieku 9 lat wyszła mu stała jedynka ale tylko jedna, okazało się, że drugą blokuje tzw. fałszywa jedynka, usunęliśmy, stała jedynka nie chce wychodzić, zdjęcia wykazują że jest w miarę ustawiona itd ale jej się nie chce ... czy są jakieś sposoby nieoperacyjne aby ją zaktywizować ?
    • Umówiłam się na pierwszą wizytę do ortodonty. Mam mieszane uczucia - czy w tym wieku to ma jeszcze sens? Ale to moje postanowienie noworoczne - zamierzam albo w tym roku zajać się swoja wadą zgryzu (po poznaniu wszelkich za i przeciw) albo odpuścić juz na dobre i polubić swoje zęby :) Czy sa tu równie "wiekowi" pacjenci jak ja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się