-
Studnia na działce jest doskonałym sposobem doprowadzenia wody na budowę i do domu. Korzystanie z własnego ujęcia wody to praktyczne rozwiązanie oraz duża oszczędność. Warto zatem rozważyć studnię jako alternatywę dla sieci wodociągowej, jeśli nie ma przeciwwskazań do jej budowy na danym terenie.
www.dzialkanadmorzem.pl/warto-wiedziec/baza-wiedzy/studnia-darmowa-woda-duza-oszczednosc-65.html
-
Witam. Mamy w bloku ciepłą wodę z ciepłowni, zużywamy jej miesięcznie ok 7 m3. Jest ona /jako podgrzanie/ dosyć droga.
Czy jest sens podpiąć w łazience [u]elektr podgrzewacz[/u] przepływowy na rurę zimnej wody i samemu sobie ją podgrzewać a płacić tylko za zimną, jest jeszcze jej cena do zaakceptowania?
Ile zyskalibyśmy i czy coś zyskalibyśmy, bo zużycie prądu wówczas wzrośnie?
-
Taaaa.... oszczędzajmy wodę ile się da a potem będzie tak jak w Niemczech, gdzie dla 60-tysięcznego miasta CODZIENNIE do instalacji kanalizacyjnej trzeba DOLEWAĆ ok. 300 tys. M3 wody aby mogła funkcjonować.
-
Witam
Chciałabym w remontowanym właśnie domu zainstalować system jak w temacie, do spłukiwania w toaletach, deszczówka do podlewania w ogrodzie. Czy macie doświadczenie, sprawdzonych wykonawców takich systemów? Z kosztami jakiego rzędu powinniśmy się liczyć? Nasze mieszkanie na parterze (piętro należy do innych członków rodziny) będzie miało 2 toalety z umywalkami, no i prysznic, bez wanny. Na razie jesteśmy 3-osobową rodziną, docelowo chcemy być 5-os :)
Co do deszczówki - wiem, że pojemnoś...
-
Mieszkamy na 4 piętrze 4-piętrowego bloku i mamy problem z ciepłą wodą Tzn. nie jest ona gorąca - 41st C strumienia wody wypływającego z kranu to była jej maksymalna temperatura i to osiągnięta po spuszczeniu dość dużej ilości wody (ok. 1/4 pojemności wanny). W łazience mamy wannę, jednak z uwagi na wysokie rachunki za ciepłą wodę postanowiliśmy "przerobić" ją na kabinę prysznicową (<-to szumnie nazwane;-)). No i zastanawiamy się nad baterią/zestawem natryskowym. Ja bym chciała zestaw z ...
-
Witam,
W bloku mamy dostarczaną ciepłą wodę (blok bez gazu). Wprowadziłem się nie dawno do mieszkania i od samego początku miałem problem z ciepłą wodą. Na początku myślałem, że to wina np 3 piętro, dużo sąsiadów korzysta w tym czasie z ciepłej wody, ale ostatnio zauważyłem, że [b]jak odkręcę ciepłą wodę to licznik z zimną wodą się kręci![/b] Jak zakręcę całkowicie zimną wodę (przy liczniku na klatce) to jest ok, ciepła woda nawet parzy:) ale wtedy nie ma zimnej w całym mieszkaniu.
Nie jest...
-
a wiedzieliscie, ze
Za wodę w domu płacimy podwójnie: za jej dostarczenie i odprowadzenie ścieków. Do tego dochodzi koszt przygotowania ciepłej wody, który zależy od tego, ile jej potrzebujemy do mycia i sprzątania, czym ją podgrzewamy i w jakim urządzeniu.Za wodę w domu płacimy podwójnie: za jej dostarczenie i odprowadzenie ścieków. Do tego dochodzi koszt przygotowania ciepłej wody, który zależy od tego, ile jej potrzebujemy do mycia i sprzątania, czym ją podgrzewamy i w jakim urządzeniu. ?
-
witam
jakieś 10 lat temu fachowiec ocieplił pokoje w domku jednor. od 3 lat mam problem skrapla mi się woda w narożnikach zewnętrznych i na ścianie ocieplonej przy suficie , ściana ocieplona jest styropian+regips bez wentylacji , sufit miałem z kasetonów teraz go zerwałem ale woda przez 4 dni nadal się skrapla co mam zrobić czy najlepszym wyjściem będzie zerwać regipsy i pozostawić ścianę na kilka lat żeby po oddychała ściany mam grub.1,5 pustaka szlakowego
dzięki za radę
-
Witam !!!
Może ktoś się orientuje jaka jest średnia oszczędność zużycia wody używając baterii bezdotykowych a miedzy baterią jednouchwytowa ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam !!!
-
Witam mam problem z baterią
Gdy puszczam wodę z baterii podtynkowej w prysznicu rury zaczynają wpadać w wibrację i woda nie leci płynnie tylko pulsuje ,gdzie w tej samej łazience posiadam jeszcze 3 inne krany i wszystko jest ok jedynie w prysznicu baterie już raz wymieniłem na inny model i dalej to samo proszę o poradę co może być przyczyną
-
Witam
Jakiego urządzenia najlepiej użyć do podgrzewania wody. Obecnie kozystam z bojlera podłaczonego do centralnego ogrzewania, w zimie nie ma problemu bo prawie cały czas używamy ogrzewania i przy okazji jest ciepła woda ale w lecie jest już problem. Co będzie tańsze w eksploatacji podgrzewacz przepływowy czy pojemnosciowy. Nie mam dostępu do gazu ziemnego ale widziałem też podgrzewacze na propan-butan czy taki podgrzewacz można zasilać z normalnej butli ?
-
witam serdecznie !!!padl mi piecyk gazowy i tylko zimna w kranie !!!nie mam kasy na nowy kociol.wiec mam male pytanko ....czy moglbym zainstalowac podgrzewacz wody elektryczny pod prysznic bez ingerencji w armature czyli jakis szybki montaz, zalezy mi bo mieszkanie nie jest moje!bylbym wdzieczny za porady i moze jakies propozycje !!!pozdrawiam !!pilne !!
-
mam taki problem, ze woda lecąca z "ciepłego" kranu w kuchni jest zimniejsza niz w innych kranach w domu- i tych bliżej pieca i tych dalej od pieca, na wyższym piętrze. Czy to wina baterii? Czy może są wadliwie zamontowane?
-
witam,
sytuacja wygląda tak: z jednej strony było trochę wilgoci na ścianie, deweloper wykopał ziemię obok tej ściany i okazuje się że zbiera się woda w tym dole. Po wypompowaniu do zera, w ciągu bezdeszczowej nocy przybiera kilkanaście cm.
No i teraz jest różnica zdań między nami a deweloperem - oni chcą w przyszłym tygodniu przyjechać i to zasypać, a my chcielibyśmy żeby sprawdzili skąd ta woda i ew. naprawili usterkę póki dom jest na gwarancji. Przedstawiciel dewelopera twierdzi, że to w...
-
Sąsiadka sobie ubzdurała że jak ktoś odkręca w domu wodę (czasem słychać to w
rurach przy bojlerze) to jej licznik się obraca i podobno nabija kubiki, a że
każdy z sąsiadów próbował jej to wyperswadować, oprócz mnie bo jaj jej
spokojnie wysłuchałam to przyczepiła się mnie że to ja jej wodę kradnę.
Mieszkam pod nad nią, ale nie mamy tego samego pionu z wodą. Dzisiaj przyszła,
odkręciłam wodę okazało się że przez chwilę się kręcił u niej, za chwilę
odkręciłam ponownie i już nie drgnął, ja...
-
bedę robiła łazienkę ale niestety nie mam ciepłej wody zastanawiałam się już nad bojlerem elektrycznym ,junkersem i podkową od pieca w kuchni.. junkers -troche sie boję( nie ma u nas gazu ziemnego musiałabym miec butle) elektryczny-chyba rachunki mnie zjedzą i nie wiem jak z moja instalacją czy wytrzyma..A podkowa nie znam sie wogole na tym..
To są moje takie babskie domysły..
proszę was doradzcie mi..
-
Mam duży problem z podłogą w mieszkaniu, jest to merbau olejowane i na końcu lakierowane. Jak rozleje się woda albo nawet dziecko położy wilgotną chusteczkę to w tym miejscu zostaje jasna plama! Jest jakiś sposób żeby to zlikwidować? Wczoraj psiak nasikał i mamy piękną białą plamę na podłodze... Takich przebarwień już jest kilka bo kiedyś z żelazka woda zaczęła kapać a to doniczka z kwiatkiem przesiąkała od spodu itp.
-
Witam. Mam dosyć spory problem z instalacją. Od czterech dni ucieka mi około
20-25 l wody. Odpowietrzyliśmy cały układ, oczyściliśmy pompe, odłączyliśmy
bojler i ciągle to samo. Przypuszczam że ucieka gdzieś w ściane bądź podłoge.
Zaznaczam iż woda ucieka praktycznie z całego poziomu. Niestety przeszukaliśmy
wszędzie gdzie tylko można gdzie by było wilgotno, gdzie może wycisło wode.
Niestety nic nie znaleźliśmy. Jak można zlokalizować taki ubytek, jaką metodą,
sposobem. Niechce narazie ...
-
Witam,
Piszę, bo mam następujący problem.
Otóż mieszkam w kawalerce/mieszkaniu, jest to mieszkanko niewielkiej
powierzchni więc ew. rury z wodą są bardzo blisko siebie.
Problem:
Woda w umywalce przestała lecieć. Co istotne w innych miejscach takich jak
zlew w kuchni i prysznic (w tej samej łazience w której jest umywalka) woda
leci bez problemów. Mój wniosek jest taki, że problem wystąpił gdzieś pomiędzy
głównym
zaworem, a umywalką.
Jest to mieszkanie w kamienicy które ni...
-
Witajcie!
Deweloper w naszym mieszkaniu zastosował cyrkulację ciepłej wody. Czy tak wykonana cyrkulacja zadziała prawidłowo (tzn. licznik będzie się obracał i jego wskazania będą dotyczyły jedynie faktycznego zużycia ciepłej wody)?
O ile dobrze pamiętam deweloper twierdzi, że faktyczne zużycie ciepłej wody ma wynikać ze wskazań tego i tylko tego licznika.
Poniżej link do schematu:
Proszę o Wasze opinie na ten temat.