Forum Dom kwiaty w domu
ZMIEŃ
      woda

woda

(177 wyników)
    • no wlasnie wode mam odstana do podlewania kwiatkow a i tak mam bialy nalot na ziemi wiec od czego ?moze macie jakies sposoby na pozbycie sie go ??
    • Często w książkach o pielęgnacji kwiatów doniczkowych jest napisane, aby podlewać miękką wodą. Czy do tego celu można stosować wodę demineralizowaną tudzież destylowaną? Dziękuję za odpowiedź :)
    • wyczytałam że jeśli na doniczce i na podłożu pojawia się biały osad przybierający z czasem postać małych kamyczków - przyczyną jest twarda woda. jak ją zmiękczyć? pomóżcie.. pozdrawiam aga
    • Jaka jest najlepsza woda do podlewania kwiatów? Moja babcia podlewała wodą "odstałą"-stała w butelkach parę dni.Słyszałam,że w takiej wodzie rozwijają się bakterie,glony itp.żyjątka. Woda prosto z kranu jest z chlorem, więc też chyba nie jest dobra. Co sądzicie na ten temat?
    • Nie wiem, jakim cudem udało mi się ileś lat temu rozmnożyć tę roślinę, bo teraz po prostu każda próba kończy się fiaskiem. A rozmnażałam tak, że urywałam odnóżkę, wkładałam do słoiczka z wodą i po kilku dniach puszczała korzonki. Potem do ziemi i koniec. Teraz nie ma żadnych korzonków, bo cholera zdąży zgnić zanim cokolwiek wypuści. Próby sadzenia bezpośrednio do ziemi też bez rezultatów. Po prostu odnóżka więdnie. Nie mam już pomysłu. Niedługo ogołocę cały kwiat, zanim go rozsadzę. A taką...
    • Mam młodą dracenę. Niedawno ją wsadziłam do ziemi po ukorzenieniu odnóżki. Zauważyłam, że jej liście brązowieją. Nie wiem co może być tego przyczyną; podlewam ją raz na 7-10 dni, nie mamy suchego powietrza w domu ponieważ w okresie grzewczym okna mamy rozszczelnione. Na pocieszenie dodam, że wypuszcza nowe listki. Co zrobić, żeby liście nie brązowiały? W linku fotki do tej nieszczęsnej roślinki fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2649061,2,1.html
    • mam problem żółkną pojemu storczykowi liście co robić?stoi na parapecie od strony północy tam ma dużo słońca?
    • Mój storczyk zaczął wypuszczać pąki już w październiku.Przed wigilią zakwitł.Ale otworzył tylko trzy pąki.Cztery pozostałe pomarszczyły się i chyba niedługo odpadną.Czy ktoś może mi powiedzieć co mogło być tego przyczyną?Za mało wody?Za ciepło?A może po prostu tak się dzieje?Jak kwitł mi wiosną to otworzyły się wszystkie pąki.Teraz nie:(
    • witam nigdy nie pisałam ,ale czytam Was bardzo często gdy miałam problem zawsze znalazłam tu odpowiedż,ale teraz zgłupiałam już dokumentnie,otóż mam storczyki i podlewałam je jak tu piszecie bardzo rzadko i rósł sobie też byle jak,moja szwagierka też ma storczyki i poprostu je zalewa wodą w osłonce zawsze jest woda korzenie są piekne zielone te na wierzchu też ładne wypuszcza liście nawet 2 w miesiącu i kwitnie jej jak szalony jeszcze stare nie przekwitły a już nowe rozkwitają,i moje pytanie ...
    • dziewczyny że przycina się go to wiem, i ze szczepki można ukorzenić to też.. tylko jak ukorzeniać? do wody, czy prosto do ziemi? bez ukorzeniacza da radę? aha i czy poczekać do kwitnienia czy przycinać teraz?
    • aloes(6)

Mam kawałek aloesu, kilka małych listków na łodyżce, i chciałabym, żeby toto jakoś przeżyło. Co powinnam zrobić? Na razie wsadziłam to do kieliszka z wodą, ale nie wiem, czy wyjdzie mu to na dobre? Może jednak do ziemi?
    • Dostalem na imieniny pięknego cyklamena i nie wiem co i jak wymaga: (. Wiem jedynie, ze lubi pic i to do podstawka. Ale ile tej wody, czy zraszac? i wreszcie jaka temperatura? Ktory parapet wybrać? U mnie na południowym spiekota okropna, wiec odpada. Postawilem go od strony północnej. Proszę o pomoc :)
    • Oglądałam w sobotę 'Rok w ogrodzie' i pan prowadzący rozmnażał saintpaulię wkładając listek do wody z ukorzeniaczem. Ukorzeniłam dziesiątki , ale nigdy w ten sposób. Ciekawa jestem czy to rzeczywiście działa. Czy tak się da, czy to lepiej niż w ziemi? jaki jest procent ukorzenionych roślinek? Mnie się wydaje, że saintpaulia jest zbyt 'mokrym' kwiatkiem aby ją wkładać do wody, tym bardziej ze nie lubi podlewania do ziemi i stania (nóżkami) w wodzie.
    • czym przemywać liście sansewiery gwinejskiej? mam piękne sansewierie, niestety mają matowe liście, a marzą mi się takie błyszczące. Przemywanie wodą nic nie daje, nabłyszczaczy u sukulentów stosowac nie wolno - ktoś tu kiedyś radził, żeby piwem. może spróbuję - tylko pojęcia nie mam w jakim rozcieńczeniu.
    • proszę o kilka praktycznych wskazówek na temat pielęgnacji,rozmnażania i hodowli fiołków afrykańskich
    • Kupiłam dzisiaj na giełdzie kwiatowej: gerbery, róże, margaretki, anturium, goździki. Będę z nich układać ikebany na Święto Zmarłych. I teraz moje pytanie: co zrobić żeby wytrzymały? Czy róże poprzycinać i wyjąć z tej folii żeby były luźne, czy zostawić tak jak są w zimnym i ciemnym garażu? Co zrobić żeby goździki i róże się bardziej otworzyły, ale żeby im się łodyżki nie zgieły (w domu chyba za ciepło). Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi. Zawsze kupowałam trochę później,...
    • sabotek(5)

w grudniu zeszłego roku, tuż po świętach kupiłam przecenionego sabotka. kwitł, a ponieważ sabotka nie miałam - zachwyciłam sie i zapakowałam do samochodu. nie wiem, czy pamiętacie - ale było wtedy zimno. zaliczyłam jeszcze wizytę w pracy (mała kontrolka) i do domu.kwiat przez ten czas był w nieogrzewanym samochododzie. i dziad jeden od grudnia mi kwitnie. wlaśnie policzyłam - miał już 10 kwiatów. dwa ostatnie opadły w stadium pąka - i już, już miałam go przenosić w ciemniejsze m...
    • Witam, mojego storczyka mam już ponad 1,5 roku. Kwitł tylko raz - na samymy początku. Pożniej wypuszczał sporo nowych liści, korzeni napowietrznych i wyglądał zdrowo. Nie wiem dlaczego nie chce mi kwitnąć, nawet nie wypuścił żadnej łodyzki;/ podlewam go nawozem raz na 2 tygodnie, obcięłam pędy powyżej trzeciej zawiązki itd. Ale to teraz nie problem. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że w podłożu pojawiły się male białe robaczki, ktore zjadają korzonki. Czy ktoś tez tak miał? Czy co...
    • Oczywiście chodzi o falka... Generalnie, wygląda w miarę dobrze, kwitnie, wciąż wypuszcza nowe pąki na tej samej gałązce. Liście ma ciemne i dość jędrne, ale jednak dolne zaczynają się troszkę marszczyć. Popatrzałam przez doniczkę na korzenie i niby ok, ale coś mnie podkusiło, żeby jednak delikwetna wyjąć z tej osłonki. I dobrze zrobiłam, bo okazało się że prawie wszystkie korzenie od nasady są martwe, a jedynie ich końce były jeszcze zielone. Poobcinałam je więc wszystkie, został tylko jede...
    • czy zdecydowanie tego nie lubi? Do tej pory stał w pokoju przy oknie /południowo-zachodnia strona/, ale zaczął się sezon grzewczy i kaloryfer pod oknem grzeje na maxa, więc przestawiłam go na szafkę na przeciwległej ścianie. Dodam,że jest już przekwitnięty, same liście. Czy taka przeprowadzka nie spowoduje,że się na mnie obrazi?:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się