-
Nie mam założonych liczników na wodę od zawsze. Nigdy też nie otrzymywałem zwrotu za zużytą wodę- co oczywiste.
Proszę mi wytłumaczyć:
dlaczego okazało się że muszę zapłacić za zimną wodę i podgrzanie jej, około półtora tysiąca? Sąsiedzi którzy mają liczniki dostali również informację o dopłacie, oni jednak dostawali także zwroty za zużytą wodę a ja nie.
-
kupilem mieszkanie w [b]kwietniu tego roku zadeklarowalem do zarzadcy 3 m 3 wody singel jestem/do zuzycia m-cznie bo jestem ciagle w delegacji,w naszym miescie jest ustalona stawka za wywoz smieci od zuzycia wody z ostatnich 12 m-cy,zarzadca nasz nie wie jak ma skalkulowac w moim przypadku oplate smieciopwa!!!!!!!!!!!!!,podpowiedzcie jak ma to sklakulowac?
ps. poprzedni wlasciciele to 3 osoby[/b]i mieli 9 zw i 9 cw.
HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
W naszej wspólnocie jedno mieszkanie jest wynajmowane. Lokatorzy wynajmowanago mieszkania wyprowadzili się kilka miesięcy temu, a właścicielka poinformowała administrację, że nie będzie płaciła za wodę i śmieci, bo na razie w tym mieszkaniu nikt nie mieszka (nie ma liczników). Chcę tylko dodać, że mieszkanie nie stoi puste, co raz tam przychodzą ew. wynajmujący i pośrednicy. Administarcja proponowała rozliczenie na 1 osobę. Jakich argumentów prawnych użyć , aby jednak zmusić właścicielkę do w...
-
Witam
Czciałbym się dowiedzieć czy zarządca wspólnoty mieszkaniowej w której wiekszość osób rozlicza się ze zrzużytej wody na podstawie liczników ma prawo do nałożenia dodatkowej oplaty za wodę. Tlumacząc się tym, ze powstala duża różnica między tym licznikiem a odczytami u lokatorów. Powiem, że jest to różnica ponad 240 m3. Wychodzi na to, że zarząd wspólnoty nie przejoł się jakimś tam wyciekiem bo i po co skoro moge to zapłacić lokatorzy, a jest to kwota prawie 300zł na osobę.
-
W Wspólnocie Mieszkaniowej "dojrzewa" decyzja o likwidacji pionu gazowego do łazienki i założenie pionu z ciepłą wodą z ciepłowni miejskiej.
Moje rozterki są związane z opłacalnością tej potencjalnej decyzji. Koszt na mieszkanie to prawdopodobnie około 4500 zł. Będzie to pokryte z funduszu remontowego ale przecież każdy z nas na ten fundusz te pieniądze w czasie wpłaci.
Czy jest to sensowne, czy opłacalne, kiedy to się zwróci.
Proszę o odpowiedzi osób któ...
-
Mieszkam w bloku w SM i mamy problem z niebilansującą się wodą. W ubiegłym roku SM wymieniła nam stare wodomierze bo ok 30% wody nie bilansowało się. Na wejściu do bloku ZEC i ZWiK założyli urządzenie pomiarowe. W mieszkaniach SM założyła nowe liczniki. I szok!!!!!!!
Zliczony pobór wody z liczników:
ciepła woda - 95m3 - na głównym liczniku - 153m3 / cena ciepłej wody wyniosła 67,66m3/
zimna woda - 274m3 - na głównym 379m3.
Co może być przyczyną niebilansującej się wody? Czy źle dobrany ...
-
Ddzień dobry! Chciałabym zadać pytanie dotyczące rozliczenia wody we Wspolnocie Mieszkaniowej. Administracja dokonała rozliczenia wody w bloku na podstawie wodomierzy znajdujących się w mieszkaniu i doliczyli do kazdego mieszkania stratę wody wynikajacej z różnicy wynikającej z odczytu na liczniku głównym i tu mam pytanie, bo kwotę którą doliczono do każdego mieszkania nie była równa lecz wynikała z procentowego odczytu z licznika znajdującego się w mieszkaniu. Tym sposobem ja dopłaciłam okoł...
-
Jestem mieszkańcem małej wspólnoty mieszkaniowej (16 LOKALI)nowe budownictwo,mamy własna kotłownię -od 1 miesiaca posiadamy w mieszkaniach liczniki radiowe do wody ciepłej i zimnej oraz radiowe ciepłomierze ,Do tej pory odczyty były z liczników nie radiowych.Otrzymaismy właśnie rachunek za 1 m3 ciepłej wody 90 zł ,do tej pory płaciliśmy 55zł za m3 i to juz było strasznie duzo a za ogrzewanie koszt jednego kilo gula 147zł za jedna jednostke ,Czy to mozliwe czy ktoś w Polsce pąłci takie wysoki...
-
Witam.
Jak można wyjaśnić stały ilościowy wzrost zużycia ciepłej wody na najwyższych piętrach ( w pionach) budynku gdy zainstalowane są zawory podpionowe (właściwa regulacja). Na węźle zasilającym właściwie ustawne parametry. A zużycie wody ciepłej jak rosło tak rośnie. Maleje natomiast zużycie wody zimnej.
-
Do licznika zbiorczego wody w budynku wielorodzinnym był przez kilka lat podłączony duży market. Owszem , swoje należności za wodę regulował ale Spółka wodno kanalizacyjna
nie minusowała stanu podlicznika na fakturze zbiorczej budynku i lokatorzy zostali obciązeni dużymi sumami
wynikłymi z rzekomych różnic. Niestety pracownicy spólki wodno-kanalizacyjnej idą
w zaparte jak odzyskać podwójnie zapłacone pieniądze ?
-
Witam serdecznie,
Moja wspólnota mieszkaniowa rozliczała do pewnego momentu zimną wode w cenie
7PLN/m3 (przez 2,5 roku tak bylo).
I takie otrzymywałam rozliczenia półroczne.
W międzyczasie zmienił się administrator. W kolejnym rozliczeniu wg. nowego
administratora woda również była po 7PLN.
Jednakże rozliczenie za II pólrocze 2009 wykazało koszt zimnej wody 19PLN!
Po zadaniu pytania - skąd taki wzrost ceny o prawie 200% otrzymałam
informację, że faktury za wodę spłynęły do nich do...
-
Kogo obciążyć za zużycie wody we wsonocie, w której wszystkie
mieszkania są opomiarowane licznikami oprócz jednego? Pani
mieszkająca w tym lokalu ma męża i 2 dzieci natomiast zameldowana
jest tylko ona (zarówno mąż jak i dzieci mieszkają w tym mieszkaniu -
zameldowani są gdzie indziej). Kobieta odmawia założenia licznika -
poniewaz jak twierdzi sama i zużywa tyle tylko wody ile wynosi norma
przypadająca na pojedyńczego mieszkńca. Reszta mieszkańców od lat
płaci różnicę pomiędzy...
-
Proszę o podanie średniego, całorocznego kosztu w przeliczeniu na m2:
1 - ogrzewania
2 - podgrzewu wody
=====================
Zmieniliśmy niedawno zarząd, sprawdzamy rozliczenia i wychodzą nam
astronomiczne kwoty (budynek 20-rodzinny blok 4-piętrowy, kotłownia
osiedlowa):
1) 37 zł/m2
2) 29 zł/m2
-
Witam
Mam pytanie do formułowiczów czy wspólnota może odciąć dostawę wody i ciepła w przypadku nie płacenia zaliczek za te media.
Powstał spór pomiędzy zarządem a zarządcą, zarząd jest zdania,że wspólnota może odciąć dostawę wody i ciepła ponieważ to wspólnota jest dostawcą tych mediów do lokali podpisjąc umowę z ZEC i wodociągami o dostawę mediów do budynku a nie właściciele.Zarządca jest zdania,że wspólnota nie ma prawa odłączać dostawy tych mediów bo nie ma upoważnienia a dostawcą są ...
-
Witam, prosze o pomoc. Kwartalne rozliczenia wody we wspólnocie
mieszkaniowej ( 22 mieszkania) wykazują różnicę z liczników
idywidualnych i głównego sięgająca 40 % do 60%. Np.indywidualne
wskazania 600m3 , licznik główny 1000m3 i tak od dłuższego czasu.
Jak walczyć z zarządzającym Wspólnota o potraktowanie serio tych
odczytów, zamiast przysyłania horendalnych niedopłat do zapłaty.?
Nie chodzi mi o sosób rozliczenia niedopłatym to juz inna bajka, ale
co moga zrobic właściciele, ab...
-
Witam
Moj blok 4 klatkowy jest zadluzony. Spoldzielnia chce wylaczyc ciepla wode ale
wszystkim mieszk. bloku. w mojej klatce placa wszyscy ale w sasiedniej tylko 4
rodziny. dlaczego spoldzielnia nie wylaczy wody tym co nie placa?? dlaczego to
musi dotyczyc wszystkich mieszkancow bloku?? czy sa na to jakies przepisy??? i
jak mozna pomoc tym co placa wszystko w terminie
dziekuje
-
To pewnie nie jest temat stricte na to forum ale... Przeczytajcie, może
napiszecie jaka jest wasza opinia.
Dom to tzw szeregowiec. Czyli rząd domków jednorodzinnych połączonych oboma
bokami z sąsiednimi domkami. Tych domków jest 6. Wygląda to jak leżący na boku
prostopadłościan. Domy wybudowane zostały w latach 1962-64. I teraz wygląda
to tak : od strony domku pierwszego idzie rura z wodą do pozostałych domów bo
tam jest główne ujęcie. ALE rura idzie przez wszystkie domy w piwnicy po
...
-
Myślałem, że dziś prima-aprilis i aż musiałem się uszczypnąć, gdy
zobaczyłem w jednej ze wspólnot mieszkaniowych ogłoszenie o poniższej
treści:
"w związku z przyjęciem uchwały dot. możliwości odcinania wody
lokalom których właściciele zalegają z płatnościami na rzecz
Wspólnoty, informujemy że:
- 14 lokali otrzymało wezwania z informacją o odłączeniu wody;
- 5 lokale spłaciły zadłużenie przed odłączeniem, 1 lokal podpisał
porozumie i harmonogram spłat;
- 10 lokali zostało od...
-
po rocznym rozliczeniu wody okazalo sie 133 m3 wody niedoplat i zarzadca chce rozlozyc ten niedobor na wszystkich wlascicieli.ja stwierdzilam ze w zeszlym roku bylo zalanie mieszkan przez jednego lokatora i ze w piwnicy jest niezabezpieczony pobor wody bez wodomierza .wg mnie roznice powinien pokryc zarzadca bo niedopilnowal swoich obowiazkow ,mam pytanie -jak to powino byc roztrzygniete we wspolnocie -dzieki za odpowiedz
-
Jaka jest u Was cena "wody i ścieków". U nas tj. w Wałbrzychu podrożała z 7,36
zł/m3 na 9,93 zł/m3. Jestem ciekawy czy gdzieś indziej w Polsce cena wody i
ścieków jest większa?
Proszę o informację.
Aha, dla ciekawostki powiem, iż cena za gotowość sieci wodociągowej i
ściekowej wynosi obecnie prawie 50 zł/m-c. Poprzednio było 18,91 zł/m-c.
Pozdrawiam