woda

(27 wyników)
  • Witam, jakiś czas temu dostaliśmy od administratora budynku rozliczenie wody z wezwaniem do zapłaty na ponad 2000pln - dodam, że mieszkamy w męzem tylko we dwójkę, na weekendy zawsze wyjzdzamy więc takie wskazanie jest niemożliwe do zużycia. Z tego co zorientowałam się do tej pory miernik cyrkulacji wody jest cały czas wyłączony w całym bloku,a właśnie przez ten okresy (z wysokim wskazaniem zuzycia wody) był włączony. Proszę o pomoc jak mogę udowodnić, że odczyt był nieprawidłowy. Nie wiem ...
  • Czy ktoś z Was spotkał się z tym, żeby spółdzielnia wywiesiła listy z dopłatami za opłatę stałą za wodę (lista wywieszona końcem marca 2011 za rok 2010)?Opłatę stała płaci się w czynszu. W roku 2011 opłata stała została podniesiona. Ale żeby wszyscy mieszkańcy mieli dopłacać za opłatę stałą za którą i tak płacą przez cały rok??
  • Jak to rozwiązać? Działki letniskowe,usytuowane na zboczu lekkiego wzniesienia kończącym się przed lasem, teren nie skanalizowany. Wzdłuż działek jest gruntowa droga dojazdowa kończąca się wjazdem na jedną z działek (ostatnia przed lasem). [u]Obok[/u] jest jeszcze jedna działka,niżej położona,od "zawsze" jako łąka częściowo zabagniona, na którą dotychczas spływała woda z ww. drogi(w czasie ulewy tworzą się całkiem niezłe potoki). Działka ta (kończy się naturalnym lekkim wypiętrzeniem, n...
  • Witam.Może ktoś umie mi odpowiedzieć na pytanie. w zeszłym roku wynajęliśmy z mężem mieszkanie, zapłaciliśmy kaucję w wysokości dwukrotności miesięcznego czynszu czyli 2600 zł. W umowie było napisane, że jeżeli wymówimy umowę przed upłynięciem roku to kaucja jest bezzwrotna. Wypowiedzieliśmy umowę 2 miesiące przed upływem roku więc oczywiste było dla nas,że zaliczkę tracimy, ale przyszło wyrównanie za wodę za okres najmu i okazało się, że jest niedopłata 430 zł, właścicielka mieszkania ...
  • Spółdzielnia zmusza mnie do założenia wodomierzy. Potroili opłaty za ciepłą i zimną wodę. Zastanawiam się czy jest to zgodne z prawem.
  • Witam, mam pytanie odnośnie rozliczania wody. Co kwartał podaję stan liczników i na tej podstawie jestem rozliczany, a do podanego stanu wody doliczana jest woda w różnicy z głównego licznika. Czy jest to zgodne z prawem i przepisami?. Każdy lokator ma zainstalowany licznik, skoro nie jest brane pod uwagę to co się podaje z licznika to po co instalowano liczniki każdemu lokatorowi?? POMOCY!!! Co kwartał mam więcej do zapłaty za wodę, której nie zużywam.....
  • Pol roku temu kupilem mieszkanie, w ktorym, jak pozniej sie okazalo, byla podlaczona woda, ale nie byla chyba nigdzie zgloszona i przez ostatnie 7 lat nie przyszedl rachunek. Nie chce byc na bakier z prawem i ryzykowac, ale czuje ze moga byc problemy. Jak wg was to rozegrac? Co im powiedziec, zeby mnie nie skubneli za cale 7 lat?
  • Chcę wybudować na działce rolnej budynek gospodarczy o powierzchni mniejszej niż 25 m2, co podobno nie wymaga pozwolenia na budowę. Aby to zrobić i ogrodzić działkę, potrzebuję mediów: prądu i wody. Czy wymagana jest zgoda - i czyja? - na wywiercenie studni? Dokąd mam iść, żeby uzyskać pozwolenie na korzytanie z prądu na czas budowy? (potem prąd w budynku gospodarczym nie będzie mi potrzebny) Czy sąsiad może się nie zgodzić na udostępnienie przyłącza do prądu?
  • UMOWA NAJMU strona 1-3 Rewizja, 19 sierpień , 2011 r. 1. WYNAJMUJĄCA: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX. 1.1. OŚWIADCZA, że jest jedynym właścicielem mieszkania o powierzchni użytkowej 38.0m2, z przynależnym pomieszczeni...
  • Witam, od roku wynajmuję mieszkanie i zawsze w okresie wakacyjnym tj. lipiec i sierpień wracam do domu rodzinnego, zatem czy powinnam ponosić opłaty z tytułu internetu i za wodę? Mam podpisaną umowę na czas nieokreślony, płace opłatę za najem, oddzielną stawę za wodę, naliczaną, co miesiąc oraz za internet, również w trybie miesięcznym, prąd i gaz. Mam duże wątpliwości, czy powinna być pobierana ode mnie oplata za miesiące w których mnie nie ma, rozumiem stawkę za najem opłaciłam, ale za w...
  • przy mocnych ulewach, woda z studzienek na drodze cofa się rurami i wylewa mi w piwnicy przez kratki ściekowe. rozwiązaniem jest założenie zaworu burzowego, który będzie zamykał dopływa wody tymi rurami. moje pytanie jest takie, czy założenie tego zaworu burzowego powinno leżeć po stronie wodociągów? płacę wodociągom za dostarczenie wody i odprowadzenie ścieków, a nie za ich dostarczenie, a jakby nie było dostają się do mojego budynku poprzez ich rury.
  • Jakie kroki należy podjąć żeby móc wykonać zjazd na własną posesję z drogi lokalnej przez rów melioracyjny? Pewno jest potrzebne jakies pozwolenie, od kogo? A czy jest możliwość domagania sie wykonania tej pracy na koszt miasta? Rów znajduje sie na terenie mojej działki i zabiera mi z niej ok. 50m.kw. co przy lokalnych cenach oznacza co najmniej 7 tys. zł... Mam w ogóle jakieś prawa w kwestii ziemi zajetej pod taki rów?
  • Mój problem polega na tym że od 1 listopada 2009 skończyła m isię umowa najmu lokalu. W tym czasie do właściciela mieszkania przyszedł rachunek niedopłaty za wodę na kwotę 900 zł !!! Okres rozliczeniowy zawarty w rachunku był od czerwca 2009 do kończ grudnia 2009r. Właściciel zwrócił się do nas o zwrot kwoty za ten okres czerwiec- pażdziernik w wysokości 600 zł, twierdząc że to nasza wina. Oczywiście przez listopad i Grudzień mieszkanie zostało wynajęte kolejnym osobom. Ponadto ...
  • Ostatnio po 4 latach zrezygnowalem z wynajmu mieszkania. Zgodnie z zawarta umowa wlasciciel posiadal wplacona przeze mnie kaucja tytulem ewentualnych roszczen na koniec wynajmu. No i przy odbiorze mieszkania zaczely sie problemy ze strony wynajmujacego. Oswiadczyl on, ze dokonalem wielu zniszczen i ze zwrot kaucji zostaje wstrzymany do czasu naprawy usterek. Caly odbior mieszkania byl dla mnie jakas jedna wielka komedia. Wynajmujacy skarzyl sie doslownie na wszystko i chcial chyba mnie pr...
  • Jako, ze zniesiono obowiazek meldunkowy spoldzielnie dostarczaja ankiety do wypelnienia z zapytaniem jaki jest stan meldunkowy a jaki faktyczny - czy maja do tego prawo? Skladniki czynszu, przypadajace na osobe to: - gaz (*gotujac obiad dla 2 czy 4 osob zuzywa sie go tyle samo) - dzwig - wywoz smieci Dodam, ze powoluja sie na statut przy czym statut to wytwor spoldzielni a nie ustawa. _________________________________ Naleze do najdrozszej spoldzielni chyba na swiecie...
  • Szanowni Forumowicze. Zwracam się do was o pomoc w niezwykle trudnej sprawie, którą postaram się nakreślić poniżej. Jestem mieszkańcem domku jednorodzinnego zamieszkałego przez 6 osób w tym jedną niepełnosprawną. Kilka dni temu awarii uległa pompa wodna umieszczona w studni jak się okazało przyczyna była prosta ale niestety bardzo „dramatyczna” – diagnoza : brak wody (studnia wyschła). W związku z zaistniałą sytuacją podjęliśmy kroki w celu uzyskania pozwolenia na przyłącz ...
  • Witam Wszystkich fachowców chcących pomóc. Dostałem działkę od teścia i muszę z nią zrobić porządek> W dole działki jest bagno totalne. Dwoje sąsiadów spuszcza wodę z drenażu na działkę z czego jedna instalacja spływowa (również drenaż) idzie w rule pod ziemią (ok 0,5 m) i porobione są śmieszne plastykowe studzienki (trzy studzienki). Mam kłopot bo chciałbym ten teren równać tz nawieźć ziemi i zrobić porządek z tym bagnem. Kłopotem są rury od sąsiadów i studzienki. proszę mi...
  • W czym rzecz, moja mama jest współwłaścicielem niewielkiej kamienicy, oprócz niej jest jeszcze kilku innych współwłaścicieli, żaden z nich niczym się nie interesuje, ani naprawą dachu, rynien, opłaceniem wody itp. Nigdy nie zapłacili jednego rachunku, chcą tylko czerpać nic nie wnosząc od siebie, o nic się przez całe życie nie troszcząc- i tu moje pytanie, czy można odebrać takim współwłaścicielom ich prawo do majątku, gdzieś w necie jakiś czas temu znalazłam jakiś przepis że tak, nie ...
  • Witam, proszę o radę za względu na przykrego sąsiada i zaistniałą sytuację. Działkę zakupiłam od gminy (!),projekt został dostosowany do warunków miejscowych przez architekta i zaakceptowany przez starostwo itp. Budowa szła ok aż do momentu wykonania szamba (atesty, gwarancja itp). Okazało się, że sąsiad ma przy płocie studnię (ok 3-4metrów od szamba), jako jedyny z ulicy nie korzysta z wodociągów (bo ta woda gorsza), sam puszcza szambo do rowu i w ogóle nic mu się nie podoba:...
  • Wodomierz(48)

Witam. W związku z tym, że wymieniają w całym bloku rury w łazience i likwidują piecyki gazowe, pan z administracji Wspólnoty Mieszkaniowej powiedział, że zalożą mi wodomierz. Rozliczam się ryczałtem i nie zamierzam zakładac żadnego wodomierza, bo uwielbiam długie kąpiele w wannie :) Czy mogą "kazać mi" założyć wodomierz we własnościowym mieszkaniu? Bo twierdzą, że tak będzie lepiej- ale na pewno nie dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się