Dodaj do ulubionych

gran canaria z tui

18.02.15, 03:48
Witam. Był ktoś może z tui na Gran Canarii ? Jak spisuje się biuro w tych rejonach ? Czy rezydent pomaga przy meldunku w hotelach ? Jak z wycieczkami, opłacalne ? Zwłaszcza ta na Teneryfe do Loro Parku. Ostatnio byłem z Grecosem w Grecji i jestem w lekkim szoku jak dobrze wyglądała opieka z ich strony. Ciekaw jestem jak z tui bo lecę pierwszy raz
Obserwuj wątek
    • Gość: am42 Re: gran canaria z tui IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.15, 08:17
      byłam z TUI w październiku 2013 na Teneryfie, w 2014 na GC, rezydent nie pomaga przy meldunku bo nie wiem w czym miałby pomagać, wysiadasz z autobusu pod hotelem, podchodzisz do recepcji dajesz paszport/dowód osobisty, dostajesz klucze, informacje o hotelu i tyle. W Loro Parku mieliśmy wykupioną wycieczkę od rezydenta, autobus podjechał po nas pod hotel, wysadził nas pod Parkiem, kierowca powiedział o której jest odjazd i to wszystkim wystarczyło. Na Teneryfie mieliśmy za rezydenta Niemca polskiego pochodzenia, na GC taka samą wersje tyle, że żeńską. Z tego co wiem jest więcej rezydentów z TUI na obu wyspach, wiec nie wiem na kogo trafisz.
      • scierplaminoga Re: gran canaria z tui 19.02.15, 03:39
        No właśnie korzystałek i z neckermanna i z itaki i z gteccosa i zdziwiło mnie w jaki sposób Ci ostatni porchodzą do odbierania wczasowiczów. Przede wszystkim w busie to jest travelman a nie rezydent który ma za zadanie określone w umowie by pomagać w meldunku. Chcialem wiedzieć jak robi tui bo ceny ma.takie że po trzech rezydentów na jednego klienta powinni przydzielać :p dzięki za info. Skoro nawet Polskiego rezydenta nie ma to trzeba chyba dobre ubezpieczenie wykupić hehe
    • Gość: evulevu Re: gran canaria z tui IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.15, 09:27
      Na GC byliśmy z Tui w zeszłym roku. Żadnych poślizgów czasowych z odlotami. Rezydentką była Czeszka lub Słowaczka, ale po polsku dobrze dawała sobie radę.
      Co do meldunku w hotelach- jeżdżę od kilkunastu lat z różnymi biurami i nigdy rezydent nie był obecny przy meldunku, przecież 1 autokar rozwozi gości do kilku hoteli i rezydent nie może za każdym razem wychodzić i czekać aż się zameldują, bo do ostatniego hotelu dojechali by po kilku godzinach. Przy meldunku dajesz dowód/paszport i odbierasz klucz od pokoju, w razie czego podstawy niemieckiego/angielskiego wystarczą. Na miejscu nie mieliśmy żadnych problemów, więc nie wiem jak spisuje się w sprawach kryzysowych. Z informacji innych Polaków, którzy byli raczej z tych, których trzeba prowadzić za rączkę, wynikało, że zawsze była dostępna pod telefonem i pomagała nawet w dość błahych sprawach. Z fakultetów nie korzystamy, zdecydowanie tańsze wycieczki są organizowane przez biura lokalne- na GC najlepiej znać niemiecki ( większość turystów to Niemcy), ale po angielsku też dają radę, my wolimy zwiedzać na własną rękę wypożyczonym autem. Teneryfę polecam na osobny urlop, za dużo do zobaczenia.
      • piela12 Re: gran canaria z tui 18.02.15, 10:16
        Byliśmy z TUI trzy lata temu na Gran Canarii i zdecydowanie polecam wycieczkę do Loro Parku - polska przewodniczka bardzo kompetentna - bez jej sugestii na pewno nie zdążylibyśmy obejrzeć wszystkich pokazów, które są o określonych godzinach - doradziła w jakiej kolejności je oglądać. W ubiegłym roku byliśmy z TUI na południu Teneryfy i bardzo byliśmy zadowoleni, że Loro mamy zaliczone, bo pewnie brakłoby nam czasu tyle tam rzeczy do zwiadzania
        • Gość: am42 Re: gran canaria z tui IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.15, 11:19
          w Loro Parku przed wejściem dostaliśmy mapę, na której były również godziny pokazów, nie wiem czy było po polsku bo dajemy sobie radę z niemieckim i angielskim więc było nam wszystko jedno, w którym z tych języków dostaniemy, ale na mapie jest pismo "obrazkowe" i na prawdę trudno się nie zorientować
          • renia266 Re: gran canaria z tui 18.02.15, 13:23
            Odnośnie rezydentki Czeszki. Nasze dziecko dostało zapalenia ucha i po krótkim telefonie do rezydentki, w hotelu w naszym pokoju po pół godzinie zjawił się lekarz. Z wycieczek nie korzystaliśmy, w naszym hotelu nawet nie było spotkania z rezydentem, bo w tym terminie z TUI były bodajże z 2 rodziny z Polski i żadna na lotnisku nie wyraziła zainteresowania. Jeżeli chodzi o organizację, wszystko super nie mamy zastrzeżeń. Przyglądałam się cenom z katalogu za wycieczki dodatkowe, moim zdaniem są za drogie , lepiej i taniej samemu wynająć samochód i pozwiedzać, GC jest łatwa do podróżowania, dobre drogi, duża kultura jazdy kierowców. Poza tym tansze wycieczki można kupić na zewnątrz, aczkolwiek po polsku chyba nic się nie znajdzie..
            • scierplaminoga Re: gran canaria z tui 19.02.15, 03:40
              Są jeszcze na Ziemi tacy co prawa jazdy nie mają i się do nich niestety zaliczam ;)
          • piela12 Re: gran canaria z tui 18.02.15, 18:09
            Masz rację każdy dostaję mapę, ale podpowiedź od czego zacząć, w jakiej kolejności oglądać pokazy żeby na wszystko zdążyć i nie czekać za długo była bezcenna. Na Gran Canarii wypożyczyliśmy sami autko i zwiedziliśmy wyspę.
            • piela12 Re: gran canaria z tui 19.02.15, 08:41
              Wybierając się z Gran Canarii na Teneryfę objedziesz autokarem chyba 2/3 wyspy. Poza tym jest tam świetnie rozwinięta sieć autobusów - nie wiem, gdzie będziesz, ale można np. wybrać się statkiem z Puerto de Mogan do Puerto Rico i wrócić autobusem
              • Gość: evulevu Re: gran canaria z tui IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.15, 10:19
                No to jak się nie ma prawka, to już insza inszość. Fakt na GC jest dobrze rozwinięta sieć autobusowa i co najważniejsze - nie spóźniają się i jest sporo przystanków. Można w wiele miejsc dojechać samemu. W wielu hotelach są dostępne rozkłady jazdy. A w którym mieście będziesz?
                • marlonik79 Re: gran canaria z tui 19.02.15, 14:24
                  Witam. Chciałbym się dołączyć do dyskusji i poprosić Was o parę podpowiedzi. W połowie czerwca wybieram się w raz rodziną ( dwójka dzieci 7 lat i 2 lata) na GC do miejscowości San Augustin do hoteli IFA Interclub Atlantic. W zawiązku z tym iż pierwszy raz jedziemy na takie wczasy chciałbym zapytać o kilka rzeczy.
                  1 Czy najbliższy przystanek od hotelu na busy jest przy Rocas Rojas ( tak wnioskuję z google maps :) ).
                  2. Czy warto z takimi dziciakami (2 i 7 lat) wybrać się do Palmitos Park ?
                  3. Czy może gdzieś w pobliżu jest jakaś przystań statku, żeby zrobić sobie godzinną wyprawę w Ocean?. Dziękuję za wszystkie wskazówki.
                  • Gość: evulevu Re: gran canaria z tui IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.15, 10:05
                    Akurat w SA byłam 6 l. temu, w Ifa Beach - nieco bliżej oceanu.
                    W recepcji powinna być dostępna mapa wyspy i miejscowości oraz rozkłady jazdy autobusów, przystanki są przy głównej drodze, poniżej autostrady.
                    Do Palmitos jest autobus w ramach ceny biletu do parku, w obie strony, oczywiście z dziećmi jak najbardziej warto, można się szwendać cały dzień :) Gdy lubicie korzystać z Aquparków, to można kupić taniej bilet łączony w oba miejsca, A. jest po drodze do Palmitos.
                    Co do podróży statkiem, w SA raczej nie za bardzo :) Ale za to polecam np. podjechać do Puerto de Mogan ( przy okazji zobaczyć miasteczko + ładna plażyczka- bezpiecznie dla dzieci), jest tam port- kilka różnych rejsów do wyboru.
                    • marlonik79 Re: gran canaria z tui 20.02.15, 12:49
                      Dzięki za info, pewnie skorzystamy z wycieczki do Peurto de Mogan, patrząc na mapę trasa jest dość malownicza i atrakcyjna, z Palmitos Park pewnie też zobaczymy, jeśli chodzi o Aquapark to trochę zjeżdżalni będzie w hotelu, a w aquaparku pewnie obsługa dzieci nie wpuści na zjeżdżalnie i będzie rozczarowanie.
                      Mam jeszcze pytanie czy ktoś orientuje się ile czasu trwa podróż autobusem z San Augustin do Perto de Mogan?
                      • vimi77 Re: gran canaria z tui 20.02.15, 21:48
                        Jeśli dobrze pamiętam to ok. 20 minut.
                • scierplaminoga Re: gran canaria z tui 26.02.15, 12:02
                  Playa del Ingles, bo lubię jak się dużo dzieje. Jakoś tak mam, że na wakacjach tłumy mi nie przeszkadzają
                  • Gość: evulevu Re: gran canaria z tui IP: *.static.chello.pl 03.03.15, 10:31
                    W PdI jest sporo przystanków autobusowych i postojów taksówek, które są relatywnie niedrogie i można czasem skorzystać, szczególnie, gdy jedzie się w kilka osób. Nie wiem, w którym dokładnie hotelu będziesz, ale Na końcu av. Italia , tj. od strony San Agustin jest pętla autobusowa z elektronicznym rozkładem jazdy, zawsze jest sporo chętnych. Ja akurat w zeszłym roku mieszkałam niedaleko w H. Caserio.
    • slicznasyrenka Re: gran canaria z tui 25.02.16, 13:28
      Indywidualne wycieczki po Polsku Wreszcie cos dla Polakow a nie dla Niemcow i Anglikow Gran canaria Trip to swietna firma-jesli szukacie wycieczek niemeczacych ,przyjemnych ,niezanudzajacych ,a przedewszystkim nietlocznych to dobrze trafiliscie na muj wpis,, plantacje bananow.plantacja kawy,tropikalne owoce .mango,manga ,papaya,guayawa.granaty.kaki,wszystko to do sprobowania na prywatnych plantacjach,degustacje rumu,likoru z bananow,regionalne jedzenie w kanajpce nieturystycznej w malowniczym miasteczku,najcudniesze miejsca wawozy kaniony plaze te do ktorych niedociera przecietny turysta ,opuncje czyli owoce kaktusa degustacje serow i regionalnych przysmakow,wszystko w jeden cudowny dzien cala wyspa dookola w kameralnym towarzystwie gdzie czujesz sie jak ze starym znajomym ,a to wszystko w bardzo podobnej cenie wycieczek komercyjnych jakie oferuja wasi rezydenci hotelowi,przeszczesliwi ze udalo nam sie trafic na pana Krzysia:) mlodego czlowieka ktory pokazal nam wyspe i zaoszcedzil meczarni wypzyczonym autem i bladzenia po wyspie ,oszcednosc czasu i pieniedzy,szczerze polecamy ,GRAN CANARIA TRIP +34602410233 wystarczy zadzwonic i umowic sie na spotkanie w waszym hotelu pan krzysiek wszystko wytlumaczy i przedstawi osobiscie by dograc jaknajlepszy plan zwiedzania dla was i waszej rodziny:)
      • Gość: skiba Re: gran canaria z tui IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.16, 20:20
        Czy możesz podać cennik?
      • Gość: Piotr Re: gran canaria z tui IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.16, 21:16
        Nie ma nic lepszego jak zwiedzić wyspę samemu, bez panów Krzyśków, błądząc, we własnym tempie, dzień po dniu, odkrywając ciekawe miejsca z przewodnikiem i mapą. Bezcenne :-)
        • Gość: skiba Re: gran canaria z tui IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.16, 09:32
          Bezcenne jest móc samemu decydować: fakultet, pan Krzysiek, wypożyczony samochód, rower, lokalne przewozy, leżenie przy basenie czy pozostanie w domu.
    • haneczka40tka Re: gran canaria z tui 26.02.16, 11:55
      TUI traktuje turystów jak dorosłych i nie bawi sie raczej w przedszkole. Na lotnisku czekaja rezydenci i kieruja ludzi do odpowiednich autobusów, natomiast transfer jest międzynarodowy, jada autobusem ludzie z róznych krajów pod opieka transfermana lub z samym kierowcą. Z głosnika nadawane sa komunikaty w róznych językach w tym i po polsku. na lotnisku dostaje sie od rezydenta info o kraju, telefony kontaktowe, info o spotkaniu w hotelu, opis i cennik wycieczek, mape ulotki promocyjne i takie tam. W hotelu meldujesz się sam, nikt Ci nie pomaga. ja mówiąc szczerze podczas pobytu w hotelu Puerto de MOgan rezydenta nie widziałam i nie był mi on na szczęscie do niczego potrzebny. Polecam wycieczki z lokalnymi biurami podrózy, sa o wiele tańsze a nie mniej ciekawe. Pozdrawim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka