chief-denunciator 06.07.13, 09:21 Po angielsku jest: run amok Po niemiecku jest: Amok laufen A jak jest poprawnie po polsku? amok biegać ? amok iść ? amok chodzić ? amok spacerować ? amokować ? amokował ? albo jeszcze inaczej? Ot, co... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Amok ? 06.07.13, 10:00 Dostać amoku, wpaść w amok, opętany, dotknięty amokiem. - tyle słownik. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Amok ? 06.07.13, 10:07 arana napisała: > Dostać amoku, wpaść w amok, opętany, dotknięty amokiem. - tyle słownik. Mi chodzi o wykonywanie czynności... Przykład: Na moim tradycyjnym forum ludzie latają amok... ??? Odpowiedz Link
arana Re: Amok ? 06.07.13, 10:18 To w takim razie zależy od czasownika i odpowiednio dodanego rzeczownika amok: latać amokiem, na amoku, z amokiem (jak latać z pęcherzem), itd. A może jakiś neologizm? Np. amoczyć? Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Amok ? 06.07.13, 10:50 arana napisała: > Latać w amoku - popularne dosyć. ====================================== Nu, dobra... Przekażę na moje tradycyjne forum... Bo tam ludzie mają deficyty w wykształceniu... I na razie serdeczne dzięki za bezinteresowną pomoc... Ot, co... Odpowiedz Link
arana Re: Amok ? 06.07.13, 11:56 Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chyba powinnam użyć określenia dosyć przejrzyste. Latać w amoku tak jak latać po domu ze ścierką, latać w gniewie, itd. Ekspresywne i obrazowe, sugerujące pewien stylistyczny luz. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Amok ? 06.07.13, 12:02 arana napisała: > Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chyba powinnam użyć określenia dosyć przejrzyste. Latać w amoku tak jak latać po domu ze ścierką, latać w gniewie, itd. Ekspresywne i obrazowe, sugerujące pewien stylistyczny luz. ======================================== Dziękuję serdecznie za sprecyzowanie... God bless internet! Ot, co... Odpowiedz Link