Dodaj do ulubionych

Rumunska "ziemia"

20.11.04, 12:30
Z wersu popularnej piosenki dyskotekowej grupy O-zone, brzmiacego "Esti un
înger pe Pamănt" zastanawia mnie to ostatnie slowo, oznaczajace ziemie
(Ziemie???) O ile wiem, to w pokrewnych rumunskiemu jezykach ziemia jest
terre, tierra albo jakos podobnie, zatem jaka jest etymologia tegoz Pamănta?
Obserwuj wątek
    • h_hornblower nie pamăntam... b/t 20.11.04, 21:47
      • josip_broz_tito Re: nie pamăntam... b/t 20.11.04, 23:01
        aha, zapomnialem o jednym ptaszku, to jest "pământ" smile
    • stefan4 Re: Rumunska "ziemia" 21.11.04, 08:23
      josip_broz_tito:
      > Z wersu popularnej piosenki dyskotekowej grupy O-zone, brzmiacego "Esti un
      > înger pe Pamănt" zastanawia mnie to ostatnie slowo, oznaczajace ziemie
      > (Ziemie???) O ile wiem, to w pokrewnych rumunskiemu jezykach ziemia jest
      > terre, tierra albo jakos podobnie, zatem jaka jest etymologia tegoz Pamănta?

Może trzeba olać pierwsze dwie litery i skupić się na cząstce ,,mănt''? Że niby
      koc, lub płaszcz, czy w ogóle coś co okrywa (manta, manteau)?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
    • ardjuna Re: Rumunska "ziemia" 22.11.04, 19:28
      josip_broz_tito napisał:

> Z wersu popularnej piosenki dyskotekowej grupy O-zone, brzmiacego "Esti un
      > înger pe Pamănt" zastanawia mnie to ostatnie slowo, oznaczajace ziemie
      > (Ziemie???) O ile wiem, to w pokrewnych rumunskiemu jezykach ziemia jest
      > terre, tierra albo jakos podobnie, zatem jaka jest etymologia tegoz Pamănta?

Dam Ci oto krótki wykład, drogi Josipie. Czytaj i się ucz smile

'Pământ', czyli 'ziemia' pochodzi od łac. 'pavimentum' - 'bruk,
      nawierzchnia'. 'Terra' natomiast, oznaczająca po łacinie właśnie 'pământ', dała
      w rumuńszczyźnie słowo 'ţară' - 'kraj, kraina'; 'wieś' (ogólnie).

Net jest wielki! smile
      • josip_broz_tito Re: Rumunska "ziemia" 23.11.04, 12:45
        alez bardzo dziekuje smile)))
        • josip_broz_tito Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 09:18
          To jeszcze moze mi ktos powie, skad u Rumunow taka prawidlowosc, ze L zastepuja
          R (cytowany juz înger=aniol albo soare=slonce); i czemu wpieprzaja a tam gdzie
          nie powinni (wspomniane soAre a takze viteAz jako rycerz i tako dalje...)??
          • stefan4 Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 09:58
            josip_broz_tito:
            > To jeszcze moze mi ktos powie, skad u Rumunow taka prawidlowosc, ze L
            > zastepuja R (cytowany juz înger=aniol albo soare=slonce);

W tej sprawie Cię nie zaspokoję.

josip_broz_tito:
            > i czemu wpieprzaja a tam gdzie nie powinni

A gdzie powinni wpieprzać? Tak im się chyba przekształciły samogłoski długie.

josip_broz_tito:
            > wspomniane soAre

No właśnie. Albo ,,frumos'' (piękny)
            • josip_broz_tito Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 12:31
              Kierunku przeplywu nie mylisz, to moze ja pomylilem, bo myslalem ze to od
              slowian poludniowych, gdzie masz "vitez"; ale w takim razie co tam bylo w
              praslowianszczyznie; nosowka raczej nie; bo po polsku bysmy tam teraz tez mieli
              ę/ą, a mamy w witeziu "e", zostaje jać lub jer; znow jer nie przeszedlby raczej
              w rosyjskie "ja"; zatem chyba jac, bardzo szeroko na wschodzie wymawiana mogla
              stac sie "ja", trzebaby sprawdzic czy istnieje odpowiednie slowko ukrainskie i
              czy ma tam "i", jak ma, to jac na 99% smile
              • stefan4 Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 13:46
                josip_broz_tito:
                > trzebaby sprawdzic czy istnieje odpowiednie slowko ukrainskie i czy ma tam
                "i", > jak ma, to jac na 99% smile

Mam! Znaczy mam słownik polsko-ukraiński ale nie mam ukraińsko-polskiego. I w
                tym polsko-ukraińskim ,,witeź'' jest przetłumaczony na ,,wytiaź'' (czyli
                ,,витязь'').

To gdzie ma być ,,i'', żeby jać było na 99%?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                • josip_broz_tito Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 16:04
                  Aha. Czyli nie ma "i". Znaczy, ze jednak jer. Ale to "ja" mi za cholere tam nie
                  pasuje, moze to jakas przemiana wlasciwa dla wschodnioslowianskich, w jakiejs
                  danej pozycji (bo w ukr. jac w sylabie zamknietej, podobnie jak zreszta "o"
                  przeszlaby w i). Normalnie, biorac akademicki przyklad z "dniem" i "snem" jeden
                  jer (przedni) w ros. wokalizowal sie w "e" po miekkiej, a drugi w "o"; nic z
                  tego nie rozumiem, nie podejrzewam zeby tam byla ordynarna samogloska od
                  poczatku...
          • ardjuna Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 10:05
            josip_broz_tito napisał:

> To jeszcze moze mi ktos powie, skad u Rumunow taka prawidlowosc, ze L zastepuja
            >
            > R (cytowany juz înger=aniol albo soare=slonce); i czemu wpieprzaja a tam gdzie
            > nie powinni (wspomniane soAre a takze viteAz jako rycerz i tako dalje...)??

R zamiast L jest oczywiście skutkiem powszechnej wśród Rumunów hiperpoprawności
            fonetycznej - nie chcą, żeby myślano, że babulą jak przedszkolaki nie umiejące
            wymawiać R. Nadprogramowe A natomiast jest śladem również powszechnej niegdyś
            pośród tego narodu wady wymowy zwanej jąkaniem. Zdecydowana walka z tą wadą
            narodową usunęła ją niemal zupełnie z nacjolektu Rumunów, jakkolwiek pozostały
            jednak pewne ślady. Wspomniana hiperpoprawność fonetyczna także jest skutkiem
            owej bezprzykładnej i bezpardownowej walki.
            • josip_broz_tito Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 12:27
              ardjuna, chyba se jajca robisz, zwlaszcza z tym A. Bo hiperpoprawnosc to
              owszem, Rosjanie z okolic Petersburga i Nowgorodu np. nie mowia "cz" tylko "c",
              a jak ich ktos nauczy, to potem wala "cz" nawet tam gdzie nie powinni,
              np. "kupiecz" zam "kupiec" i "czena" zamiast "cena"
              • ardjuna Re: Rumunska "ziemia" 24.11.04, 15:33
                josip_broz_tito napisał:

> ardjuna, chyba se jajca robisz

Nowiszpanco, panie Josipie... Imputujesz mi, że mi amputowano, więc se muszę
                zrobić?????
                Na udeptaną ziemię Waszeci wyzywam, ot co!
                :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka